CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 9508|Reply: 46

Sapa sini bidang IT jom kita kongsi apa kemahiran IT anda

[Copy link]
Post time 26-6-2013 09:48 AM | Show all posts |Read mode
Salam.
Budak2 yg terjebak dlam bidang IT ni xsemuanya hebat programming kn.
Ade yg power hardware x power software.
Ade yg power hanya beberapa programming language.
Bidang kerja korng bagaimana?
Apa bidang yg korng fokus dlam IT ni??
Kalau bisness minat bisness hardware atau software??
Macam aku lebih kepada web dan design,
programming language yg aku bole pegi php jer laa.
Kerja bnyk guna adobe software.
Aku xhebat mana pon belaja pon setakat Diploma.
Kat tempat kje ni
Kadang terpaksa jugak laa jadi technition kan.
Yerlaa org lain asal tngok kite bdak IT jer konon2 kita tau semua.
Aku hardware tau laa sikit2.
Tapi sampai printer pon die kate budak IT mesti pandai susah laa

Korang boleh laa kongsi apa kemahiran yg korng prefer dalam bidang IT ni..


Last edited by PanjangCool on 26-6-2013 09:49 AM

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 26-6-2013 11:56 AM | Show all posts
aku focus on softwa development in VISUAL BASIC 6.0
Develop database system...

kekadang amek gak student nyer project...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-6-2013 12:08 PM | Show all posts
attyra posted on 26-6-2013 11:56 AM
aku focus on softwa development in VISUAL BASIC 6.0
Develop database system...

Owh lecture ke?
Kebnyakkan student punya project dieorng pakai programming language apa yer?
VB biasa nya lebih kepada management system kn?
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2013 12:12 PM | Show all posts
PanjangCool posted on 26-6-2013 12:08 PM
Owh lecture ke?
Kebnyakkan student punya project dieorng pakai programming language apa yer?
VB  ...

tak... keje bhg IT - system development gak..
skrg ramai student guna java or web based language...
tapi ada gak yg still gu na vb untuk small apps... esp yg nak link to device e.g. fingerprint...
most management system guna vb dulu2 laa sbb senang nak develop... skrg ramai dah tuko arah


Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2013 08:05 PM | Show all posts
lari bidang kerja..
tapi masih  menggunakan engineering software mcm Autocad, Bocad.
kengkadang buat part time mereka website, banner, bunting dan sebagainya.

expert gilos dgn hardware. haha

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-6-2013 09:19 AM | Show all posts
aziz79 posted on 26-6-2013 08:05 PM
lari bidang kerja..
tapi masih  menggunakan engineering software mcm Autocad, Bocad.
kengkadang bu ...

Penah keje jadi technition ker bro??
aku penah jugak laa terlibat dgn hardware ni..tapi kejap jer laa..

agak2 nk bisness bahagian it ni apa yg bole hidup yer..
bahagian hardware macm xtau nk mula.
xreti cari supplier modal agak besar.
macm ko side income wat banner sume tu ambik job dari company printing ke atau
freelance macm ko yg cari org yg nk upah ko wat???
mesti power AI kan..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-6-2013 09:20 AM | Show all posts
attyra posted on 26-6-2013 12:12 PM
tak... keje bhg IT - system development gak..
skrg ramai student guna java or web based language. ...

tu laa skung pon bnyk org pakai open source kn.

ko ade wat side income jgak??
ambik upah buat system ker??
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2013 10:12 AM | Show all posts
PanjangCool posted on 27-6-2013 09:20 AM
tu laa skung pon bnyk org pakai open source kn.

ko ade wat side income jgak??

a'ah amek dah upah buat system - ikut kemampuan laa..
selalunyer project2 yg guna visual basic... nak ajar guna visual basic pon boleh...
tapi kalo nak suruh menaip2 thesis ke proposal ke boleh ler .. seme ikut kemampuan..

sbg side income..

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 28-6-2013 08:13 AM | Show all posts
saya budak IT
webmaster
graphic
programming dah nak pupus dkm ingatan

hardware kira ok sebab dah takut selepas kena letrik beberapa kali.

software aku baca review top 10 dulu sebelum guna. hehe
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-7-2013 10:02 AM | Show all posts
izamahmed posted on 28-6-2013 08:13 AM
saya budak IT
webmaster
graphic

Masih student ker dh bekerja?
Ade wat side income untk web?
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2013 10:19 AM | Show all posts
PanjangCool posted on 1-7-2013 02:02 AM
Masih student ker dh bekerja?
Ade wat side income untk web?

keje gomen dah
masa ni tengah plan nak bukak business printing & design
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-7-2013 10:36 AM | Show all posts
izamahmed posted on 1-7-2013 10:19 AM
keje gomen dah
masa ni tengah plan nak bukak business printing & design

Owh.
Prinring and Design menarik tu.
Aku pon macm berminat nk bisnes bahagian IT ni tapi xtau nk mula
Printing and Desgin tu menarik jugak macm kene dengn aku.
Tapi macm sayg ilmu Web aku ni, rasa nk kembngkan lagi
tapi
Nak sambng degree dh xbrape bole bawak dh otak nie nk belajar, pointer diploma pon suam2 kuku jer nasib laa kn.
Aku belajar lemah sikit nk tangkap... nasib laa dalm bidang IT nie ade satu kemahiran yg aku boleh pegi.
Rasa nk bisnes jer.

Kalau printing mesti lebih kepada syarikat pengiklanan kan.
Aku keje kat pasaraya bahagian operation officer.
tugas aku handle bahgian2 berkaitan IT tapi lebiih kepada website, system dan pengiklanan.
Skung bnyk deal dengn designer yg keluarkan design2 peromotion untuk compny mailer,event banner dan sebgainya.
Ade jugak gi company designer tu.
Agak berminat laa nk bukak bisness macm tu.
Tapi xde partner lagi, xtau macm mna nk start dan modal nya
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2013 11:04 AM | Show all posts
PanjangCool posted on 1-7-2013 02:36 AM
Owh.
Prinring and Design menarik tu.
Aku pon macm berminat nk bisnes bahagian IT ni tapi xtau nk ...

aku kire nak part time business, buat kat rumah je

pendapatan sampingan.

masa ni aku tengah survei printer yg jimat & menepati kriteria yg aku nak.

Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2013 02:04 AM | Show all posts
aku skg buat syarikat enterprise..cover semua IT FIELD...PASTU KEMAHIRAN LEBIH PADA HARDWARE..SOFTWARE SKIT2.
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2013 09:18 PM | Show all posts

tengah layan channel movie ni...
saya sokong selangor, tp masa ke27minit dah kalah 1-0. hehe
Last edited by trunks on 13-7-2013 09:12 PM

Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2013 10:29 PM | Show all posts
Relevan lagi tak thread nih?

Aku sorang2 IT kat opis, jadik sume bab IT aku kena handle, padahal tak gheti sgt pon .
Talipon rosak pon carik aku.
Tapi paling aku suka database programming

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 13-7-2013 12:26 AM | Show all posts
ada banana split pula


  1. 13-7-2013 12:14 AM
  2.     Your thread Sapa sini bidang IT jom kita kongsi apa kemahiran IT anda was operated(Split) by trunks
Copy the Code
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-7-2013 10:04 AM | Show all posts
akuwell posted on 12-7-2013 10:29 PM
Relevan lagi tak thread nih?

Aku sorang2 IT kat opis, jadik sume bab IT aku kena handle, ...

Biasalaa kadng2 benda yg xlogik pon bdak IT kene tngok
Org anggap budak IT nie banyk kebolehan, kadng yg benda kita xtau tu buat2 tau jer laa.
Macm aku ni, kt tempat keje selalu jer org mintak tolong bende2 remeh.
Department IT tempat aku xbesar pon,
Bnyk projek2 IT macm internal system, designer ker apa sume, masih bayar supplier dari luar untk handle.
Tapi ade laa perancngn nk besarkn department dan ambik semua projek2, biar compny sendri yg manage.
Itu perlukan ramai lagi laa pakar IT macm programer, network programmer, desginer, dan lain2.
Buat masa skrg ade laa beberape org yg menyandang ttile budak IT nie termasuk aku.
Kerja aku skung lebih kepada design dan website, bnyk pandang adobe sofware laa..
Akan datng projek website dngn internal system yg supplier lua handle aku laa kene handle.
Kemahiran IT aku mmng buat website, itu yg die nk aku jage website dngn internal system kalau dah siap launching buat masa terdekat ni.
Aku pon xdelaa pakar pon tugas2 IT, kadng2 aku jadi IT support jgak, technition yg xdiiktiraf laa kononnya.
Konferm2 laa ade jer kan org tnya pasal IT network ke ape so aku yg pengetahuan xbrape sngt ni pon pening alahaaii
Nak xnak kne setlekan laa mana yg boleh.
Ade satu2 masalah tu aku akan try tngok dulu walaupon bukan skop tugas aku.
kalau boleh selsaikan dan aku yakin boleh,  aku akan mintak dia bagi masa dulu dan aku akan kaji dulu.
Kalau aku tngok problem tu terng2 aku xyakin yg aku boleh selesaikan.
Baru laa aku terang2 tolak cakp ini bukan skop keje aku.
Beta laa macm mana pon kalau xreti mmng xjalan jugak kan
Nasib laa kan, study pon tahap diploma jer.
Kene laa sendiri2 cari ilmu , nk smbung belajr belum ade kudrat lagi.


Comments

bleh tarik aku masuk ni...tak pun sub kerja kat aku.  Post time 14-7-2013 11:59 PM
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2013 04:35 AM | Show all posts
jangan lah menaku terer IT, seksa ditanya banyak soalan nanti hahaha.....
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2013 02:18 PM | Show all posts
aku adalah seorg system engineer..
tapi time keje curi2 buat design..
kat rumah lak duk main tekan2 camera..
boleh kira multiple usage la..hahahaha
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

14-8-2022 01:40 AM GMT+8 , Processed in 0.109706 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list