CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: nickelcadmium

Control bandwidth streamyx kat rumah-SOLVED

[Copy link]
Post time 19-5-2013 11:53 PM | Show all posts
girlphg posted on 19-5-2013 04:01 PM
Salam semua..
maaf, out of topic jap, aku kat umah pakai streamyx yg bleh dpat wifi tu.. nak tanya, ...

nak terang dalam ni pon aku x reti.. haha, tapi ianya tidak dapat dilakukan sebab router streamyx tu hanya ada basic configuration. kalau nak block through wireless ada 2 solution

1) tukar router/modem yang ada option untuk block ip dan dns (kebiasaannya router biasa hanya ada option untuk block web address je)

2) pakai OpenDNS, cara nak configure tu sila tengok youtube atau google (tak pernah pakai).. jika dilihat pada fungsi openDNS ni, memang ada option untuk home parental controls.. try la dulu software ni http://www.opendns.com/

Today's families have an array of Internet-connected devices in their homes, from computers to gaming consoles to smart phones. OpenDNS is the only Internet parental controls solution that empowers parents to manage Web access across every device that accesses the Internet on your home network. This includes phones and computers that your kids' friends bring into the house, giving parents peace-of-mind that their kids are protected regardless of how they're accessing the Internet.

Last edited by abdulariff on 19-5-2013 11:55 PM

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 20-5-2013 02:50 AM | Show all posts
abdulariff posted on 19-5-2013 11:53 PM
nak terang dalam ni pon aku x reti.. haha, tapi ianya tidak dapat dilakukan sebab router streamyx  ...

Opendns ni aku try tadi. Kesimpulannya indah khabar dari rupa. Lepas aku guna DNS dia dalam router, register & install software (DNS updater), feature free yg ada hanyalah:

1. Malware/Botnet Protection
2. Phishing Protection
3. Domain Typos

Nak yang ada Adult Filtering (macam yang dia tayang dalam video dia tuh) tak ada pun.. mungkin kena guna yang VIP.

Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2013 02:32 PM | Show all posts
nickelcadmium posted on 20-5-2013 02:50 AM
Opendns ni aku try tadi. Kesimpulannya indah khabar dari rupa. Lepas aku guna DNS dia dalam router ...

maksud ko open DNS macam 208.69.38.205 yang ada unique functionality untuk parental controls..
ada ke orang yang nak guna ?


Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2013 03:30 PM | Show all posts
girlphg posted on 19-5-2013 10:37 PM
ok.. tq.. masalahnya adik2 aku ada sorang 1 netbook... susah juga kalu nak set kat netbook diaorg. ...

sila bagi jenis dan model modem/router digunakan
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2013 03:31 PM | Show all posts
phongsakorn posted on 20-5-2013 02:32 PM
maksud ko open DNS macam 208.69.38.205 yang ada unique functionality untuk parental controls..
a ...

rasanya kalau ade yang nak control anak3 diorang, diorang guna la kot
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-5-2013 03:35 PM | Show all posts
phongsakorn posted on 20-5-2013 02:32 PM
maksud ko open DNS macam 208.69.38.205 yang ada unique functionality untuk parental controls..
a ...

girlphg nak guna? hihiihi

Sini ada contoh skrin dia, kau scroll ke bawah cari screencapture yang tunjuk Web Content Filtering (pilih High, Moderate, Low, None) ikut kesesuaian.

Yang aku cuba hari tu, link Web Content Filtering x ada, pada menu Dashboard aku tu yang ada:

Web Content Filtering
(tak ada)
Security (ada)
Customization (ada)
Stats and Logs (ada)
Advanced Settings (ada)

Kau cubalah, free je dia, pastu ajar aku... (nanti aku ajar girlphg).



Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2013 03:40 PM | Show all posts
nickelcadmium posted on 20-5-2013 03:35 PM
girlphg nak guna? hihiihi

Sini ada contoh skrin dia, kau scroll ke bawah cari screencapture  ...

aku rasa untuk parental control ade la, ko download yang mana? dia ada 3 option untuk download kan?

1) OpenDNS Home
2) OpenDNS Home VIP
3) OpenDNS FamilyShield

aku rasa yang family shield tu boleh buat parental control
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-5-2013 03:49 PM | Show all posts
abdulariff posted on 20-5-2013 03:40 PM
aku rasa untuk parental control ade la, ko download yang mana? dia ada 3 option untuk download kan ...

Sebab tu lah.. otai2 diperlukan.. aku cuba yang Home (tak perasan ada Familyshield)..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-5-2013 03:52 PM | Show all posts
nickelcadmium posted on 20-5-2013 03:49 PM
Sebab tu lah.. otai2 diperlukan.. aku cuba yang Home (tak perasan ada Familyshield)..

owh yeke? so pergi la test yang family shield tu.. aku malas nak try.. hahaha, lagipon kalau @girlphg betul2 nak filter untuk adik3 die, rasanya $19.95 per year tu amatlah berbaloi.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-5-2013 05:08 PM | Show all posts
Haa.. bagi dia try dulu la hihi.. malam ni aku ada beberapa peperangan yang perlu diselesaikan..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2013 05:25 PM | Show all posts
nickelcadmium posted on 18-5-2013 02:16 AM
Cuba speedtest.net result:

[/img]

nampaknya tm just open port 4mb.. try kontek diorang.. suh open port 5mb.. baru leh cecah speed 4mb++

yg ni kontraktor sndiri gtau masa aku nk apgred speed to 8mb.. tp dia bukak 10mb.. mmg puas ati la.. kdg2 speedtest cecah 8.7mb++

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-5-2013 10:15 PM | Show all posts
cmf_death posted on 20-5-2013 05:25 PM
nampaknya tm just open port 4mb.. try kontek diorang.. suh open port 5mb.. baru leh cecah speed 4m ...

Maksud kau aku call yang 100 tu ke nak open port? Atau technician yang pasang line dalam rumah hari tu? Broadband yg aku guna stabil 3.5mb - 3.6mb semenjak dulu walaupun aku langgan yg 4mb. Tia.

Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2013 10:18 PM | Show all posts
abdulariff posted on 20-5-2013 03:31 PM
rasanya kalau ade yang nak control anak3 diorang, diorang guna la kot

betul..saya setuju.. tapi semua tu kena bermula dari pendidikan dan pencegahan.. walaupun pada anak2 yang masih kecil.. dalam dunia realiti tanpa ada internet.. majalah playboy pun ada.. porn addiction.. ada juga individu yang lain addicted kepada social network macam FB, skype dan macam2 lagi..ketagihan untuk bermain video game online.. Last edited by phongsakorn on 20-5-2013 10:32 PM

Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2013 10:55 PM | Show all posts
nickelcadmium posted on 20-5-2013 10:15 PM
Maksud kau aku call yang 100 tu ke nak open port? Atau technician yang pasang line dalam rumah har ...

kol 100 ckp speed ko slow...diorang akan anto technician.. mmg stendet amik pakej 4mb.. diorang akan open port smpai 5mb..

aku amik pakej 8mb.. tp diorang open 10mb..





Last edited by cmf_death on 20-5-2013 11:02 PM

Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2013 11:44 PM | Show all posts
cmf_death posted on 20-5-2013 10:55 PM
kol 100 ckp speed ko slow...diorang akan anto technician.. mmg stendet amik pakej 4mb.. diorang ak ...

kalau call 100, diorang akan troubleshoot melalui telefon dulu pastu kalau masalah still sama diorang akan clean port dan kemungkinan tukar port gak supaya speed laju balik.. jarang diorang nak hantar technician kecuali kalau masalah tetap tak dapat diselesaikan. Mengenai port 4mbps diletakkan pada port 5mbps, tak semua dapat, ikut budi bicara technician tu gak dan tak semua akan buat macam tu sebab member aku dapat port 4mbps sedangkan aku dapat port 5mbps (pakej sama 4mbps). dan lagi satu, kalau macam kau 8mbps tapi dapat 10mbps, kalau ada sebarang masalah seeloknya jangan call 100 sebab nanti diorang letak kau kat port 8mbps seperti yang tertera dalam pakej berkenaan..


p/s: sebab tu aku x pernah call 100 walaupon kekadang ada drop, kang diorang letak aku kat port 4mbps, haru aku sebab dah selesa ngan 5mbps
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-5-2013 11:44 PM | Show all posts
cmf_death posted on 20-5-2013 10:55 PM
kol 100 ckp speed ko slow...diorang akan anto technician.. mmg stendet amik pakej 4mb.. diorang ak ...

Terima kasih, bro. Aku akan ikut cakap kau. Aku harap dia bagi 2mb extra tu, terkedu aku tengok 10mb download kau tu.. I like.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-5-2013 11:46 PM | Show all posts
nickelcadmium posted on 20-5-2013 11:44 PM
Terima kasih, bro. Aku akan ikut cakap kau. Aku harap dia bagi 2mb extra tu, terkedu aku tengok 10 ...

kalo diorang bg pun rasanya xkan smpai 2mb.. maybe 1mb extra kot.. tp kalo ikut kata si arip tu.. better tggu line prob dlu la.. hehehe

Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2013 11:47 PM | Show all posts
nickelcadmium posted on 20-5-2013 10:15 PM
Maksud kau aku call yang 100 tu ke nak open port? Atau technician yang pasang line dalam rumah har ...

jarang sekali pengguna akan dapat seperti diiklankan (alasan supaya port x sibuk)

member aku pernah tanya customer service time call 100, diorang cakap rata3 pengguna akan dapat kurang sedikit daripada yang diiklankan (contoh 4mbps, speed hanya 3mbps - 3.5+ mbps dan takkan capai 4mbps).. untuk dapat port 5mbps tu, sama ada guna orang dalam ataupon budi bicara technician tersebut.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2013 11:54 PM | Show all posts
abdulariff posted on 20-5-2013 11:44 PM
kalau call 100, diorang akan troubleshoot melalui telefon dulu pastu kalau masalah still sama dior ...

hahaha... ada btol ko ckp tuh..  igt dlu masa mula2 amik pakej 1mb.. diorang open 1.5mb.. puas ati la gna.. pastu x lama tu.. diorang downgrade balik.. hampessss... las2 pi center ckp nk apgred 4mb.. skali area umah aku  x sapot lak.. berbulan2 gak nunggu.. akhirnya ada gak 4mb..rasa cam dh laju dh masa tu..tp speedtest x penah cecah 4mb pun...huhu.. pastu kuar la iklan 8mb.. ape lg.. subscribe la.. masa diorang dtg pasang tu.. diorang test dlu speed lama...masa tu la diorang ckp.. slalunya kalo amik 4mb.. diorang akan wat 5mb...

lpas install sume tu.. diorang ckp technician bukak 10mb.. fuhh.. tp speedtest lam sekitar 8.5-9mb je.. tu pun dh syukur dh..

Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2013 11:55 PM | Show all posts
abdulariff posted on 20-5-2013 11:47 PM
jarang sekali pengguna akan dapat seperti diiklankan (alasan supaya port x sibuk)

member aku pe ...

maybe la.. mungkin ikut area gak kot.. tmpat aku jarang yg subscribe 4mb ke atas.. huhuhu

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-12-2022 12:18 AM GMT+8 , Processed in 0.125152 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list