CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234
Return to list New
Author: nickelcadmium

Control bandwidth streamyx kat rumah-SOLVED

[Copy link]
Post time 28-5-2013 11:56 PM | Show all posts
girlphg posted on 19-5-2013 04:01 PM
Salam semua..
maaf, out of topic jap, aku kat umah pakai streamyx yg bleh dpat wifi tu.. nak tanya, ...

dik cara paling mudah,
http://www1.k9webprotection.com/
mudah dan berkesan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-5-2013 03:20 PM | Show all posts
aziz79 posted on 28-5-2013 11:56 PM
dik cara paling mudah,
http://www1.k9webprotection.com/
mudah dan berkesan

x bleh juga... dia ada netbook dia sendiri... tu yg susah sikit tu...


Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2013 03:23 PM | Show all posts
nickelcadmium posted on 21-5-2013 11:23 PM
Langkah setup OpenDNS:

1. Buka mana-mana browser

web tm net akaun ni, hnya bleh buka di rumah saje ke?
kalu kita guna bodband, atau kita di opis, tak leh buka ek web ni..?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-5-2013 06:12 PM | Show all posts
girlphg posted on 29-5-2013 03:23 PM
web tm net akaun ni, hnya bleh buka di rumah saje ke?
kalu kita guna bodband, atau kita di opis, ...

Tak boleh. Sebab itu adalah aplikasi router TM yang di rumah.

Kalau awak guna url 192.168.1.1 tu kat opis, menggunakan dia punya line (router), dia akan buka page router opis (bukan yg di rumah tu).

1. Dah restart komputer ke belum? Test semula.

2. Kekalkan DNS tulisan merah tu buat sementara waktu, dia tak ada effect pun pada surfing (setakat inilah yang aku pernah cuba). Kalau tak pasti, masukkan balik DNS seperti post aku hari tu & Save/Apply.

3. Cara lain kau boleh flush DNS laptop, walaupun aku rasa OpenDNS tu dah berfungsi sebenarnya pada router. Caranya:

.. 1. Start
.. 2. Run..
.. 3. Taip: ipconfig /flushdns
.. 4. OK
.. 5. Cuba balik URL test page OpenDNS atau mana2 url porn tu.

Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2013 09:25 PM | Show all posts
terima kasih sgt2 pada kalian semua... dah ok.. dah di block web2 porn...
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2013 07:05 PM | Show all posts
hello semua.. kenapa dia tak block pulak web site xxx ek...? aku guna dns mcm korang bagi tu... yg 208.667 tu... plssseee help me... Last edited by girlphg on 16-6-2013 07:07 PM

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-6-2013 07:18 PM | Show all posts
Kau buka page ni https://store.opendns.com/familyshield/welcome/ , kalau dia kata:

Oops! It looks like FamilyShield isn't working yet.


Maknanya router kau dah guna DNS lain (bukan yang OpenDNS kau keyin dulu), kemungkinan telah direset oleh sesiapa yang berkenaan, yang ada akses ke router streamyx kau tuh.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-6-2013 07:53 PM | Show all posts
girlphg posted on 16-6-2013 07:05 PM
hello semua.. kenapa dia tak block pulak web site xxx ek...? aku guna dns mcm korang bagi tu... yg 2 ...

Cuba tukar dulu password tmadmin.



Lepas tu isi balik OpenDNS seperti sebelum ini.



Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-6-2013 08:40 PM | Show all posts
Salam semua, aku nak bagi cadangan ni. Tukar modem router dengan yang ada mode parent controller dan SSID boleh set sehingga 4 SSID. SSID pertama guna utk diri sendiri. set hidden supaya org lain tak tengok. Utk SSID yang kedua buka utk anak-anak/adik2 yg masih sekolah. Kemudian set keyword yg tidak boleh diaccess/ url porn utk block url. Boleh set masa sampai jam brapa anak2 boleh online. Semua setting dlm modem router tu. Aku cadangkan cari ASUS/ TP-Link. Harga utk yg N 150Mbps rasanya kurang RM100 dan N 300Mbps lebih RM100. Satu lagi boleh set berapa bandwith utk SSID.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2013 09:46 PM | Show all posts
abdulariff posted on 23-5-2013 12:31 AM
ubah password device (modem/router) buat masa ni adalah mustahil untuk crack password modem/router ...

maaf, lambat reply soalan awak, saya ingat dah ok, dah block web2 prn ni, rupanya adik saya pandai set mcm mana ntah, bleh surf balik web2 mengarut ni... aduhai...
saya guna modem jenis ni...




Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2013 09:57 PM | Show all posts
girlphg posted on 16-6-2013 09:46 PM
maaf, lambat reply soalan awak, saya ingat dah ok, dah block web2 prn ni, rupanya adik saya pandai ...

dah ubah password modem? better tukar modem/router lain, jangan pakai router ni sebab tak seberapa bagus..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-12-2022 02:21 AM GMT+8 , Processed in 0.091632 second(s), 34 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list