CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: nickelcadmium

Control bandwidth streamyx kat rumah-SOLVED

[Copy link]
 Author| Post time 20-5-2013 11:58 PM | Show all posts
abdulariff posted on 20-5-2013 11:44 PM
kalau call 100, diorang akan troubleshoot melalui telefon dulu pastu kalau masalah still sama dior ...

@abdulariff

Aku dah cuba Familyshield yang kau cakap tu. Resultnya saksikan:



1. Familyshield OpenDNS tu tak perlu register.
2. Hanya masukkan DNS dia dalam router.
3. Lepas tu reboot router.
4. Kalau taip ipconfig /all akan nampak gini:

-----------------------------------------------------------------
Wireless LAN adapter Wireless Network Connection:

Connection-specific DNS Suffix  . :
Description . . . . . . . . . . . : Intel(R) Centrino(R) Wireless-N 2230
Physical Address. . . . . . . . . : 68-8D-43-F8-B7-AC
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::e1f2:8233:ea4d:4d66%13(Preferred)
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.3(Preferred)
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Lease Obtained. . . . . . . . . . : 20 May, 2013 8:37:31 PM
Lease Expires . . . . . . . . . . : 21 May, 2013 11:12:12 PM
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.1
DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 359161155
DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-19-13-71-BE-68-5D-43-F7-A6-AC

DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled
-----------------------------------------------------------------

5. Walaupun DNS Servers menunjukkan 192.168.1.1 sebenarnya dia guna OpenDNS.
6. Familyshield tu free x perlu bayar (setakat ini).
7. Familyshield tu x perlu install apa2. Hanya guna DNS menggantikan DNS yang di dalam router streamyx tu.

Tq sifu2, kalau korang tak paksa aku belajar, harus aku sambung online gaming..




Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-5-2013 12:08 AM | Show all posts
cmf_death posted on 20-5-2013 11:54 PM
hahaha... ada btol ko ckp tuh..  igt dlu masa mula2 amik pakej 1mb.. diorang open 1.5mb.. puas ati ...

sekarang yang aku geram satu je, aku ni duk putrajaya tapi 8mbps x support lagi.. mula3 aku call 100 nak upgrade, diorang cakap ok dan set appointment bla bla bla semua tu tapi tup tup lepas 2 hari bekerja diorang cakap x support lak.. agak kegeraman gak ar kat situ tapi aku pasrah ~ nasib baik tahun depan dah pindah, so lepas aku pindah rumah baru dengan senang hatinya aku akan subscribe unifi 20mbps..


p/s: mengharapkan Time , hanya area kl je diorang support.. (Time antara yang menawarkan pakej murah tapi laju dan merupakan satu3nya internet provider paling laju dalam malaysia (paling tinggi 100mbps untuk home = price RM179 per month) ) http://www.time.com.my/
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2013 12:10 AM | Show all posts
nickelcadmium posted on 20-5-2013 11:58 PM
@abdulariff

Aku dah cuba Familyshield yang kau cakap tu. Resultnya saksikan:

so kiranya memang berkesan la eyh untuk block website3 merbahaya ni ? nice job tapi aku tetap malas nak try


sila ambil perhatian @girlphg , masalah anda telah dapat diselesaikan oleh @nickelcadmium yang rajin try dan try untuk kesenangan kau
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-5-2013 12:20 AM | Show all posts
abdulariff posted on 21-5-2013 12:10 AM
so kiranya memang berkesan la eyh untuk block website3 merbahaya ni ? nice job tapi aku tetap mala ...

keke.. sj je tolong menolong..

sharing is caring apa.. muahahah

anyway sebenarnya bila ada satu proven solution, dah boleh jadi satu sumber utk rujukan di masa depan, kalau tak utk diri sendiri, utk orang lain guna pun tak apa.

thanks all. gd night.

Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2013 12:23 AM | Show all posts
abdulariff posted on 21-5-2013 12:08 AM
sekarang yang aku geram satu je, aku ni duk putrajaya tapi 8mbps x support lagi.. mula3 aku call 1 ...

kalo tmpat tu dh sapot unifi,diorang mmg x benarkan pasang 8mb.. huhuu

Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2013 12:31 AM | Show all posts
cmf_death posted on 21-5-2013 12:23 AM
kalo tmpat tu dh sapot unifi,diorang mmg x benarkan pasang 8mb.. huhuu

ouh camtu ke? baru aku tau.. hahaha, yes aku baru lepas cek kat time.. dah banyak area support.. memang pasni aku subscribe 100mbps la jawabnya (murah kot RM179 per month) ...
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2013 10:17 PM | Show all posts
terima kasih byk2 pada awak semua.. saya belum try lagi..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-5-2013 11:23 PM | Show all posts
girlphg posted on 21-5-2013 10:17 PM
terima kasih byk2 pada awak semua.. saya belum try lagi..

Langkah setup OpenDNS:

1. Buka mana-mana browser
2. Advance Setup
3. DNS
4. DNS Server
5. Salin DNS yang asal ke dalam Notepad & Save, supaya kalau tak jadi boleh revert balik ke setting asal. Gantikan DNS TMnet dengan OpenDNS.
6. Klik button Save/Apply.
7. Reboot modem (guna pada Menu) atau tutup modem & on balik selepas beberapa saat.
8. Cuba test. Klik di sini. Your family is now protected! dipaparkan jika setting berjaya.



Good luck!

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-5-2013 10:21 PM | Show all posts
nickelcadmium posted on 21-5-2013 11:23 PM
Langkah setup OpenDNS:

1. Buka mana-mana browser

As'salam....

saya nak kena taip nombor yg merah tu ke...?
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2013 10:24 PM | Show all posts
kalu taip nombor merah tu, automatic dia block SEMUA WEBSITE PORN ke...? huhu... Last edited by girlphg on 22-5-2013 10:25 PM

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2013 10:32 PM | Show all posts
problem now is, adik aku tau buka dsl router ni.. dulu blajar, dia ambik sijil & dip electric... dulu dia penah practical ngan TM
kalu aku setting mcm yg kamu semua bagi tu, mesti dia tau tukar balik.... hhuuwwwaaaa.... !!!!!
tension aku...

Last edited by girlphg on 22-5-2013 10:36 PM

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2013 10:33 PM | Show all posts
ada tak sesapa yg tau cara lain... ? yg adik aku tak tau langsung caranya nak ubah balik setting2 ni....
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2013 10:37 PM | Show all posts
nickelcadmium posted on 21-5-2013 11:23 PM
Langkah setup OpenDNS:

1. Buka mana-mana browser

aku punya pun sama mcm yg ini...
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2013 12:31 AM | Show all posts
girlphg posted on 22-5-2013 10:32 PM
problem now is, adik aku tau buka dsl router ni.. dulu blajar, dia ambik sijil & dip electric... dul ...

ubah password device (modem/router) buat masa ni adalah mustahil untuk crack password modem/router, bukan password wireless.. gunakan password yang susah nak diteka (alphanumeric password) atau password yang girlphg sorang je tau. girlphg pakai modem/router model apa?
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2013 12:32 AM | Show all posts
girlphg posted on 22-5-2013 10:24 PM
kalu taip nombor merah tu, automatic dia block SEMUA WEBSITE PORN ke...? huhu...

mostly semua sebab kita taktau macam mana cara dia block sama berdasarkan url atau keyword
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2013 12:35 AM | Show all posts
girlphg posted on 22-5-2013 10:32 PM
problem now is, adik aku tau buka dsl router ni.. dulu blajar, dia ambik sijil & dip electric... dul ...

try search dalam router configuration page bahagian access control atau device password, kat situ boleh ubah password untuk device berkenaan.. ubah kepada password yang adik girl xdapat nak teka.. password yang susah dan hanya girl je tau..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 23-5-2013 03:43 PM | Show all posts
Yup dia block pada URL & kalau guna search browser dia masih senaraikan, tapi bila klik nak tengok link OpenDNS terus automatik block.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-5-2013 03:45 PM | Show all posts
girlphg posted on 22-5-2013 10:32 PM
problem now is, adik aku tau buka dsl router ni.. dulu blajar, dia ambik sijil & dip electric... dul ...

Kalau dia berani tukar setting tu.. kau lahar dia kaw kaw..

Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2013 02:55 PM | Show all posts
nickelcadmium posted on 21-5-2013 11:23 PM
Langkah setup OpenDNS:

1. Buka mana-mana browser

aku dah tukar ke nombor tulisan merh tu...
aku off modem.. on semula...
try juga surf web porn, dapat juga...? dia tak sekat pun...? huhu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-5-2013 09:48 PM | Show all posts
girlphg posted on 28-5-2013 02:55 PM
aku dah tukar ke nombor tulisan merh tu...
aku off modem.. on semula...
try juga surf web porn, ...

Cuba kau restart komputer.

Untuk tengok dia fungsi ke x gi ke test page : https://store.opendns.com/familyshield/welcome/
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-12-2022 03:22 PM GMT+8 , Processed in 0.223913 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list