CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 30531|Reply: 12

ape beza 3g dan H+ kat line bar

[Copy link]
Post time 10-4-2013 10:28 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
nape ek.....kalu kuar 3g kt line bar tu...x leh nak surf internet...tp bile kuar H+....laju je line internet...nape ek?..sy guna samsung galaxy tab
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2013 10:39 PM | Show all posts
sedap ID riangria? ehe
guna provider yang mana?
H dan 3G symbol hampir sama
3g selalunya dalam idle ..
H/H+ = 3G/3.5G                                               

Last edited by trunks on 10-4-2013 11:14 PM

Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2013 11:30 PM | Show all posts
oooo...baru tau....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-4-2013 09:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Ooooooo......mcm tu...sy guna celcom....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-4-2013 09:41 PM From the mobile phone | Show all posts
sori la.....sy bab2 nternet nie..budus sket.....heheheh...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-4-2013 09:57 PM From the mobile phone | Show all posts
trunks...
so...mmg x leh buat ape2 la ek.....
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2013 11:54 PM | Show all posts
riangria posted on 11-4-2013 09:57 PM
trunks...
so...mmg x leh buat ape2 la ek.....

itu bergantung pada coverage..cuba guna maxis pula,,boleh cuba yang
beoadband daily sejam itu dulu.

Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2013 12:53 AM | Show all posts
betul .. celcom ikut coverage.. kalau aku area kajang pun susah nak dapat 3G..
tapi biasanya provider akan bagitau 3G connection adalah sekitar 384kbps download 64kbps upload..secara kasar..
contoh aku guna blackberry sebagai modem.. sekarang ni ada yang lagi laju.. macam LTE..

yang H+ tu adalah 3.5G.. HSDPA 3rd Generation.. macamana nak tau handphone tu support 3.5G network..
ia melalui GSM frekuensi..ada yang boleh support 4G.. kalau pergi UK ke US boleh la dapt 4G coverage.

tapi masalah bila signal fluctuate.. 3G 5 bar lepas tu kurang jadi 3 tukar GPRS..
bila nak surf internet dekat telefon lagi la lambat.. celcom kan ada pakej 4gb untuk RM18 sebulan..postpaid dataplan
tapi kalau tengok banyak yang tepi highway KESAS ke PLUS highway.. itu maxis punya pencawang.. lain provider pun ada tumpang sekali kat situ untuk function yang sama.. distribute signal...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2013 01:09 AM | Show all posts
HSDPA ialah 3.5G - banyak smartphone sekarang semua dah ada..
untuk dapatkan kelajuan internet yg sebenar kalau dari iphone 4S > safari > www.speedtest.net/mobile
http://www.youtube.com/watch?v=ZGBPbo5gt7w
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2013 09:33 AM | Show all posts
Dapat ikon 3G atau H tidak bermakna anda akan dapat full line laju 3MB or 3.5MB tu. Kenapa?

Pasal ikut kawasan tempat tinggal anda tu. Kalau ramai pengguna Celcom sana, sama juga slow. Kalau ramai guna Maxis lepas tu awak guna Celcom, masih laju. Vice versa. Semua ni nasib je. Takde satu pun Telco yang lebih bagus daripada yang lain. Kalau orang kaya memang akan ambil lebih line atau semua line Celcom, Maxis dan Digi. Bila slow je tukar pakai line lain.  Itu kalau kaya laa....
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2013 05:10 AM | Show all posts
gini pokcik:

G - GPRS (seselow tahap siput babi)
E - EDGE (lagi laju daripada siput babi)
3G - 3G (memang laju tapi take no loji tahun 2006 punyerrr)
H/H+ - HSDPA/HSDPA+ (ni lagi laju daripada 3G)
L - LTE (ni speed laju gilo babi ni)

P1 K1MAX setakat ni tak boleh di detect dalam mana-mana Samsung Galaxy Tab, sekian harap maklong

kalau mung nak paksa senantiasa guna HSDPA adja, maka mung tekang sini Settings > Wireless and networks > Mobile networks > Network mode > WCDMA only .
Tapi kuburukannya ialah kalau kampung felda pprt tu ada line GPRS jah langsung tak dapat kоneksyen yinternet, so, kadang-kadang "GSM/WCDMA only" yang default tu dah memang aman-aman adja konsepnya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2013 12:07 PM | Show all posts
perang_saudara posted on 10-5-2013 05:10 AM
gini pokcik:

G - GPRS (seselow tahap siput babi)

ada sikit lagi nak tambah..
hsdpa ialah teknologi 3G untuk telefon komunikasi.. sama juga di panggil 3G / 3.5G
biasanya di gunakan untuk memuat turun data 3G.. sekarang ni memang semua orang pakai telefon jenis 3G..
sebab teknologi yang canggih hari ini, kita boleh menggunakan telefon bimbit untuk komunikasi dengan kawan2,
panggilan video dan macam2 lagi.  kemudahan Internet sebenarnya menyumbang kepada pendidikan.
sebab tu ramai orang boleh menonton ceramah yang berkualiti di pelbagai laman social dengan menggunakan Internet.

kepada pengguna iphone 4S sekiranya ada masalah macam no service / searching atau no coverage bila berada di tempat yang lain.. alternatif yang boleh dilakukan lepas ni ialah memastikan versi itunes yang terbaru atau updated kemaskini..
current version rasanya sekarang ni 10.5.2.. IOS 5.0.1 ( daripada iphone menu > setting > general > about )  

sama juga pada android version.. kena pastikan browser atau pelayan internet dikemaskini untuk enhanced browsing


Last edited by phongsakorn on 11-5-2013 12:09 PM

Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2014 03:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Nk tya,sy gna 2 skad,dua2 clcm,1 skad biasa,dan 1 lg skad c1m'sia..y clcm 1 msia,ad kuar 3g pas2 ad lmbg 3g dgn H+ dkt bar tu.kejap 3g kejap H+..kalu skad biasa tu,kuar g,kalu bka tenet kuar E saja..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-7-2022 07:41 AM GMT+8 , Processed in 0.203057 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list