CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 5454|Reply: 38

Boss Yang Kusayang vs Dia Yang Mencurangiku

[Copy link]
Post time 2-4-2013 03:54 PM | Show all posts |Read mode
Salam all,

OK Mizz ada dilemma yang sejak 2 minggu ni dah buatkan Mizz runsing dan komfius dan melalui roller-coaster of feelings sebab libatkan dua-dua career dan personal life Mizz.

Some background info:
Mizz keja kat satu organisation yg boleh dikatakan agak bagus in terms of environment, terms dan prospek. Gaji, alhamdulillah agak memuaskan, and Mizz buat keja yg bagi kepuasan pd Mizz walopun kekadang kita stress. Tu biasa la kan, but the thing is, job satisfaction is there. Some people might even say Mizz ni ada dream job yg org lain pun dambakan. Hmmm.. tak tau la maybe diorang kata cemtu sebab Mizz ada peluang utk travel in style dan mingle dgn people with power. Well, tu pendapat memasing le kan??

Boss Yang Kusayang:

Up till last year, Mizz keja dibawah Boss yang boleh dikatakan memang best. Dia baik kat staff dia, Mizz dapat peluang buat assignment yang membanggakan, yg boleh kata kalo letak kat CV memang cantik la bab accomplishment tu. Mizz belajar banyak dari dia, and personality-wise, kitorang memang click sebab serasi, walopun at times dia kerah staff dia, tp sebab dia boss yg baik, kitorang tak kisah pun buat.

Dia Yang mencurangiku:

The thing is, Mizz ada jalinkan hubungan dengan salah sorang orang kat ofis ni. Late last year, dia curang kat Mizz dengan sorang pompuan yg baru join depatment Mizz sendiri sbb diorg duduk dekat2. Ex Mizz ni pun duduk x jauh dari Mizz actually.Lain2 department tp dekat2, and boss pun boss yg sama To cut it short, I was really devastated, dan stress sampai teruk jugak la sakit untuk beberapa minggu lepas Mizz tangkap diorang.

Dilemma:
Around the end of last year, Mizz dapat arahan berpindah department yg lokasinya kat bangunan yg berbeza. Mula2 of coz la tak pindah and boss yg sayang Mizz pun siap bgtau big boss dia dia x bagi Mizz pindah. However, lepas baik dari sakit, n sebab I was really heratbroken, I accepted the new assignment, and so Mizz pindah le kat department baru. Short to say, Mizz korbankan position yg Mizz sayang sebab Mizz x sanggup mengadap orang2 yg tikam Mizz dari belakang. He didn't care at all, and selama kitorang putus tu pun, dia langsung x contact untuk mintak maaf or whatever.

Well, after a few months ni, Alhamdulillah rasanya Mizz dah tabah balik, and dah boleh lupakan dia walopun Mizz masih mengelak dr jumpa dia kalau jumpa org2 kat department lama pun.

Malangnya, this new assignment is not as challenging as I had hoped. Mizz langsung mati kutu kat sini, sbb boeh katakan xde keja sgt. Mizz dah biasa dgn hectic pace dan kesibukan kat tempat lama, so bila mcm sekarang ni dah byk sangat masa free, Mizz rasa restless dan bersalah sbb rasa mcm makan gaji buta je...

So 2 minggu lepas, Mizz jumpa ex-Boss sebab nak catch up dengan dia. Dia tanya Mizz apa khabar, so Mizz ngaku je la boring sebab takde byk sgt keja, n takut sgt skill jadik tumpul and produktiviti jadi kurang sangat2... And gues what? Dia ajak Mizz rejoin dia balik!! I will get to do almost the same tasks I used to do, except there will probably be more travelling, etc.

Problem is, ex Mizz is also the Boss' staff!!! Huwaaa...!!! Mizz confuse and dalam dilemma sgt2 ni... Kalau tak sebab dia, dan2 tu jugak Mizz cakap nak. I think the scar from what he did to Mizz is still too raw, bila2 boleh berdarah balik, tambah2 betina gatal tu masih kat situ jugak dekat dgn ex Mizz. Kadang2 Mizz nangis sebab Mizz tak boleh nak imagine kena keja BERSAMA dengan dia!! Ya Allah... Memang ada masanya Mizz rasa Mizz dah kuat dan boleh bersikap professional dan lupakan kelukaan yg Mizz alami, tp kita tak tahu sejauh mana kita boleh kuat tanpa mengalah pada perasaan..

Another alternative is Mizz carik keja lain. But the problem is, I'm not going to join just about any organisation kan? That could take a while, and Mizz will only tukar keja ke organisation that is equally established, if not better than my current place...

Dah le lately ni perasaan kemarahan yg Mizz rasa lepas apa yg diorang buat kat Mizz dulu datang balik, so Mizz dok pikir balik all the nasty things I wish I could do to them for doing that to me...you know, serang pompuan tu la, sembur dia sbb caras jantan kita etc.. Tp Mizz cepat2 beristighfar dan bendung perasaan marah tu. Bukak Youtube, dengar zikir, amik wudhu', things like that la untuk kawal perasaan Mizz..

Mizz nak sangat-sangat balik kepada ex-Boss Mizz and I know my career prospect is very bright if Mizz pindah masuk bawah dia. Cuma masalahnya, that means Mizz kena keja bersama dengan ex Mizz, sedangkan luka tu masih baru lagi, dan Mizz tak tahu kalau Mizz dah cukup kuat untuk bersikap professional n buat selamba keja dengan dia..

Bila Mizz tanya pendapat kawan-kawan, boleh kata 90% suruh balik kepada boss. Sorang je yg larang Mizz balik kpd boss sbb dia rasa Mizz belum cukup kuat utk jumpa semula ex Mizz. Ye la...nak cakap memang senang, memandangkan pada diorang this is a golden opportunity, boleh kata byk orang sure xkan lepas peluang yg ex-Boss Mizz ni nak kasik. Tapi masalahnya, I wish he's not there!! Ada masa Mizz tau Mizz cukup tabah, tp another half of the time, Mizz tak sure kalau Mizz cukup bersedia utk bekerja bersama dia tanpa libatkan perasaan, lebih2 lagi mengenangkan apa yg dia buat pd Mizz..

Sorry la agak panjang explanation Mizz ni..Helppp...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-4-2013 04:11 PM | Show all posts
ermm....kalo iols jadi u..

peduliklah pada ex yang tak seberapa itu...yang penting i love my job!!itu yang paling penting!
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2013 04:11 PM | Show all posts
bukan senang nak carik boss yang best...but ofcoz la..kalo boss yang best, staff laen mcm haroommmm
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2013 04:48 PM | Show all posts
x tidak menjamin masa depan yg cemerlang
sila abaikan dia

@stingbeh ade
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2013 05:02 PM | Show all posts
set ur priority ... keje/masa depan atau ur emosi being around those guys yg u x suka ...

Masa merawat luka ... Kalo sy, sy pilih kerja ... I'll work dgn apa yg sy minat/suka ... u have to be professional la ... walaupon u keje dgn org yg paling u meluat, but atas dasar keje .. be it ... buat aje keje n cakap yg perlu ... Jgn tunjuk yg u lemah ... emosi u lemah ... nnt lagi la org2 tu akan rasa dorg menang/hebat.

Mmg pedih bila fikir kita dikhianati ... dicurangi .. tp fikir balik .. org tu worth ke x untuk kita n masa depan kita ... if not, just let it go ... u akan sakit, tp ade hikmah di sebalik nya ...

Kenapa u nak korbankan masa depan n minat u untuk org2 mcm tu ... x berbaloi .. please fikir ntok diri sendiri ye ...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2013 06:13 PM | Show all posts
boss ko single ke? hemsem x?
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2013 07:41 PM | Show all posts
kalo sy,sy pilih keje
kalo awk lari dr ex awk tu...tu tandanya awk gagal
ntah2 dia ngan awek baru dia tu duk gelak2 kat awk
tahan la sikit perasaan tu
xberbaloi pon kuciwa sbb laki camtu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2013 08:05 PM | Show all posts
dear U, get over it fast! for ur own sake
u kena struggle to free ur heart from all this, i tahu its hard fr u, mmg ni one of the greatest struggle of earthly life, but u have to do it, pronto!

u knw why? satu sen pun tak guna u korbankan diri u utk tak ambil peluang buat benda yg u suka hanya kerana ex u yg satu sen pn tak guna dlm hidup u skrg. u mempertaruhkan hidup u utk org yg langsung tak worth it. problem dia skrg bukan ex u, tapi u. u existed as a whole before he came in ur life & will exist as a whole after he left. be strong.

Short to say, Mizz korbankan position yg Mizz sayang sebab Mizz x sanggup mengadap orang2 yg tikam Mizz dari belakang. He didn't care at all, and selama kitorang putus tu pun, dia langsung x contact untuk mintak maaf or whatever.

So, kenapa u nak serang2 perempuan tu? yer mmg pd u dia caras ur ex , mmg dia mungkin betina gatal tapi dia dapat caras ur ex sbb ur ex dah tak berkehendakkan u, so buat apa u nak berkehendakkan org yg tak berkehendakkan u & juga jantan gatal? mmg lah perempuan tu mcm merampas tapi kalau ex u tak rela dirampas, rampasan ni takkan berlaku. u marah dgn dia? bagus. u knw what? the best revenge fr him is u living a successful, good life & jst being happy.

i akan turut kecewa kalau u lepaskan peluang ni tapi i akan beranggapan kalau u lepaskan, pastinya ada hikmah terbaik & Allah knows best.

sedih kecewa boleh, but dun take too long. If it ended, it wasnt real cause if it was real, it never ended. ur life becomes a lot easier once u accept that it was ended & move on fr good. save urself the torment

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-4-2013 08:10 PM | Show all posts
balik je pada ex boss ko tu..tak berbaloi nak lepaskan peluang keemasan hanya sebab ada sekor laki tak guna camtu
ignore je orang jahat tu sume, tunjuk kat dorang ko tu kuat
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2013 10:12 PM | Show all posts
leylapple posted on 2-4-2013 04:11 PM
ermm....kalo iols jadi u..

peduliklah pada ex yang tak seberapa itu...yang penting i love my job! ...

btl tu beb.
wtpe lh nk kesah ttg org yg pnh menghancurkan hdup kite.
enjoy je lah dgn kehidupan yg singkt ni.

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2013 10:17 PM | Show all posts
Skarang tak jumpa pengganti, perit lah sikit nak hadap x tu, once dah jumpa pengganti, dan dan tu jugak kau nak jumpa x then tayang " see what i get, much way better than you"

So hadap dulu perasaan resah tu, pergi kerja balik kat boss lama. Tak berbaloi nak meratap sendu untuk x tu.. Bukan x laki pon

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 08:31 AM | Show all posts
sila pilih keja anda...
laki mcm tu memang tak layak utk ko...
abaikan je lelaki mangkuk tingkat itu...
tak yah emosi lebih-lebih sgt sedangkan org tu happy2 je...
ko sakit dia gembira apa kes???
move on...
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 09:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Soal hati susah nak rational. Btw good luck for whatever choice u make.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-4-2013 09:59 AM | Show all posts
Thanks all for your views.. Jap nanti Mizz try jawab satu2 yer..?

But generally, yes, Mizz dalam 65% memang nak balik keja dengan ex-boss Mizz. My main problem is Mizz x sure kalau masa ni Mizz dah cukup kuat utk berdepan dengan dia balik. Trust me I don't want him back, he's not worthy of me pun, it's just that apapun, of course perasaan tu mungkin ada lagi saki-baki dia. Just ragu-ragu boleh tak lawan perasaan tu..

And of coz, apapun Mizz akan bersikap professional je kalau deal dgn dia pun. Dah serik la bercinta dengan orang 1 opis nihh!!

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 10:21 AM | Show all posts
Haaa.. pekate u tekel bos u.. biar dia pulak yg sakit hati, kompem dia lari keja tempat len
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-4-2013 10:28 AM | Show all posts
leylapple posted on 2-4-2013 04:11 PM
bukan senang nak carik boss yang best...but ofcoz la..kalo boss yang best, staff laen mcm haroommmm

Betull...

Bukan senang nak dapat boss yang best...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 3-4-2013 10:31 AM | Show all posts
Loh_83 posted on 2-4-2013 05:02 PM
set ur priority ... keje/masa depan atau ur emosi being around those guys yg u x suka ...

Masa m ...

Thank you Loh_83,

Yer betull.. Time to pikirkan diri sendiri. Doakan Mizz kuat melawan emo ni kalo tetiba datang menyerang yer...

Tu la... At least masa kat tempat baru ni, Mizz banyak buat muhasabah diri dan pikir tentang plan utk future Mizz, especially kehidupan dan karier. Buat perubahan untuk jadi a better person, dekatkan diri jugak dgn Allah dan redha dengan ujian cemni...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-4-2013 10:32 AM | Show all posts
sobsob posted on 2-4-2013 06:13 PM
boss ko single ke? hemsem x?

Hahha... boss Mizz tu dah kawen lerr....
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 10:36 AM | Show all posts
Mizzsued posted on 3-4-2013 10:31 AM
Thank you Loh_83,

Yer betull.. Time to pikirkan diri sendiri. Doakan Mizz kuat melawan emo ni k ...

gud2 ... pray the best for you ... InsyaAllah .. caiyok2 ...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-4-2013 10:52 AM | Show all posts
MsQuerida posted on 2-4-2013 08:05 PM
dear U, get over it fast! for ur own sake
u kena struggle to free ur heart from all this, i tahu it ...

MsQuerida,

Thanks for the pep talk!!

dear U, get over it fast! for ur own sake
u kena struggle to free ur heart from all this, i tahu its hard fr u, mmg ni one of the greatest struggle of earthly life, but u have to do it, pronto!
I have used this months that I am away from him to free myself from all these emotions. InsyaAllah I have become stronger and got over this feelings. Ye la, jauh di mata, jauh la di hati kan??
u knw why? satu sen pun tak guna u korbankan diri u utk tak ambil peluang buat benda yg u suka hanya kerana ex u yg satu sen pn tak guna dlm hidup u skrg. u mempertaruhkan hidup u utk org yg langsung tak worth it. problem dia skrg bukan ex u, tapi u. u existed as a whole before he came in ur life & will exist as a whole after he left. be strong.
Yepps babe, am being strong. And getting closer to Allah as my source of strength.

So, kenapa u nak serang2 perempuan tu? yer mmg pd u dia caras ur ex , mmg dia mungkin betina gatal tapi dia dapat caras ur ex sbb ur ex dah tak berkehendakkan u, so buat apa u nak berkehendakkan org yg tak berkehendakkan u & juga jantan gatal? mmg lah perempuan tu mcm merampas tapi kalau ex u tak rela dirampas, rampasan ni takkan berlaku. u marah dgn dia? bagus. u knw what? the best revenge fr him is u living a successful, good life & jst being happy.
Don't worry dear, of coz I won't serang her, I have too high of a class to do something like that .. It's just that bila kita marah pasal benda cemni, of coz kalau boleh kita nak serang orang tu kan? Kalau tak, takde la kita dengar kes2 bini orang serang mistress laki or madu diorang kan? Hehehe.  But again, I won't do that. InsyaAllah, Mizz berjaya tepis bisikan syaitan dengan beristighfar banyak2, dengar zikir, etc... Hey I really like your few last sentences tu, nanti Mizz pegang kata2 tu..
i akan turut kecewa kalau u lepaskan peluang ni tapi i akan beranggapan kalau u lepaskan, pastinya ada hikmah terbaik & Allah knows best.

sedih kecewa boleh, but dun take too long. If it ended, it wasnt real cause if it was real, it never ended. ur life becomes a lot easier once u accept that it was ended & move on fr good. save urself the torment
Am moving on now, and redha dah that it's not meant to be, and that InsyaAllah someone waaayyyyy better is out there for me
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-2-2023 05:38 PM GMT+8 , Processed in 0.408104 second(s), 50 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list