CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: Mamason

Anak Aku....

[Copy link]
 Author| Post time 8-1-2013 03:04 PM | Show all posts
Wakiwaki posted on 7-1-2013 06:31 PM
kurangkan marah tu...
kalau garang sangat anak-anak banyak berahsia.. .
garang sangat bukan buat a ...

InsyaAllah...betul tu...aku setuju...dia takut sgt2... jadi xbyk dia nak citer kat kita...sbb kdg2 bila dia nak citer pun dlm keadaan takut2, even dia hanya nak citer hal2 sekolah dia jerk.... kesian anak aku bila dikenangkan balik...gamaknya selama nie byk dia pendam perasaan.... Sedihnya bila aku fikirkan balik.... Semoga aku boleh kontrol marah aku lepas nie... Aminnn..

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 8-1-2013 03:07 PM | Show all posts
cagOO posted on 8-1-2013 12:02 PM
mama jgn garang sgt ngan die.. satgi die tamo share pape ngan mama,, rugi tau.. kite nak die hormat  ...

hahahaha...xper, kdg2 yg dah kawin lama pun bukan tentu2nyer reti handle anak2 nie wehh... cam mama nie haa... dah kawin nak masuk 12 tahun...anak baru 2 .. belum 10 lagi anak.. tu pun tgk laa haa...anak2 pun mcm xrespect.... tapi takut.... byk bezanya.... Xnak laa sampai dia takmo share aper2 ngan kita... rugi sgt..  

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2013 03:12 PM | Show all posts
Mamason posted on 8-1-2013 02:55 PM
InsyaAllah Mac, dulu aku selalu jugak tlg2 dia buat revision...mmg result exam dia ok ... now tak. ...

pe kata tt cuba mkn supliment tuk tambahkan tenaga...bila bertenaga tak de la asyik nak mengamuk2 jer...n tuk hormon marah tu mkn EPO rs2nye tu bgs tuk kontrol hormon marah...tp bkn mkn hari nie esk leh jd baik...ambik ms gak lar...

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2013 03:17 PM | Show all posts
Mamason posted on 8-1-2013 03:07 PM
hahahaha...xper, kdg2 yg dah kawin lama pun bukan tentu2nyer reti handle anak2 nie wehh... cam mam ...

betoi tu mama, rugi kalo kite taleh jadi rakan tuk dorang share rasie dorang..
mcm bonda me, die dah ajor kami adek badek bleh cite sume perkare termasuk ler bab pakwess ngan die ..
die x marah n x jgak menyokong.. kalo mama sporting tadenye anak2 mama nk berahsia or tipu2 mama..

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-1-2013 03:24 PM | Show all posts
ina_na posted on 8-1-2013 03:12 PM
pe kata tt cuba mkn supliment tuk tambahkan tenaga...bila bertenaga tak de la asyik nak mengamuk2  ...

itu laa...rasanya sbb hormon pun tak stabil... penyakit dalaman pun ada jugak nie..tu yg jadi cenggitu...tgh dok intai2 aper yg boleh dimakan dan diamalkan... hari tu makan kejap EPO, pastu berenti atas sbb2 tertentu... Salah satunya sbb letih mama rasa.... urusan harian tu penuh jerk jadualnya...celik mata, siapkan itu ini before kuar umah, balik umah urusan umah pulak.... urusan kerja tu biasa laa.... mau tak letih kan... insyaAllah ... akan cuba lepas nie..

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-1-2013 03:26 PM | Show all posts
cagOO posted on 8-1-2013 03:17 PM
betoi tu mama, rugi kalo kite taleh jadi rakan tuk dorang share rasie dorang..
mcm bonda me, die ...

hehehe... Tapi kan, anak mama yg no. 2 girl (6 tahun) yang nie selalu dok pot pet citer...hal2 rahsia pun dia citer...tapi kdg2 byk citer ngan papa jugak laa.... secara generally memang gamaknyer depa nie syg papa lebih kot....isk..isk..isk


Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2013 03:31 PM | Show all posts
Mamason posted on 8-1-2013 03:24 PM
itu laa...rasanya sbb hormon pun tak stabil... penyakit dalaman pun ada jugak nie..tu yg jadi ceng ...

aku rs bkn sebab epo kot ko letih...sebab bdn ko dah mmg kurang supliment...kalo nak sukat mkn benda berkhasiat pun par la sgt kan...aku start mkn supliment dr umur 12 thn...segala mak nenek aku mkn...termsk epo...aku rs ko elok mkn mcm vit c,vit b compleks,epo kot...epo tu mmg bgs tuk kita org perempuan...hormon kita kan tak menentu...

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-1-2013 03:34 PM | Show all posts
ina_na posted on 8-1-2013 03:31 PM
aku rs bkn sebab epo kot ko letih...sebab bdn ko dah mmg kurang supliment...kalo nak sukat mkn ben ...

Itu laa gamaknya, aku ni on-off amalkan suppliment nie semua... makan vitamin gitu tidak gemok ke beb? takut pulak aku nie haa...  tu pasal aku xamalkan...hahahaha ntah aper2 laa aku nie.  Nanti aku nak gi farmasi cari semua supliment yg bagus...aper lagi ek perlu kita nie makan? saper2 leh bagi idea? Ko makan aper lagi ina? ce citer.... hehehe

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-1-2013 03:44 PM | Show all posts
Mamason posted on 8-1-2013 03:34 PM
Itu laa gamaknya, aku ni on-off amalkan suppliment nie semua... makan vitamin gitu tidak gemok ke  ...

disebabkan aku tak keje kan skg nie jd aku kurangkan supliment aku...aku mkn seaweed,epo n vit c(tak beli lg stok baru tengah survey harga yg paling cantik br nak beli)...dl ms aku keje aku mkn la vit b complex,vit c,epo,propolis n minum air madu pagi2 seblm pegi keje...rs2nye bab2 vit nie ko kene bt kajian dl seblm mkn...mmg ada separuh org mkn vit b complex bdn leh jd gemuk...tp aku mkn tak gemuk2 pun...jenis bdn aku kurus kering kot...ko tanye la kat farmasi nanti...dia org kan jual supliment semua nie tp berpada2 gak lar...kang dia tau ko tak tau pe2 mau di hasutnye ko beli mcm2...

tp aku akui kalo aku terputus bekalan epo seminggu jer aku leh jadi yang amat2 panaz baran...bukan setakat marah mau mengamuk aku pantang silap skt mesti kene nyer...

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-1-2013 03:49 PM | Show all posts
ina_na posted on 8-1-2013 03:44 PM
disebabkan aku tak keje kan skg nie jd aku kurangkan supliment aku...aku mkn seaweed,epo n vit c(t ...

Owhh..gitu... Xper, nanti aku survey.  Bekalan madu aku pun dah habis... nak kena amalkan balik makan madu every morning...selalunyer aku nie skip jugak..susah tol nak dijadikan amalan.  Bonus bulan nie aku gi cari laa aper yg patut...ada duit lebih baru sedap nak membeli yer dok?  itulah, aku xkisah nak buat aper ajer asalkan aku dpt kembalikan 'ketenangan' cewahh ayat tak boleh blah...utk aku didika nak2 aku dan aku tak penat...selalunyer bila penat, tension habis anak2 kena tempias... lagi2 aku xboleh nak kontrol marah.... kejadian baru2 nie buatkan aku betul2 terkesan laa beb...teringat2 lagi anak aku tipu aku.... dah 2-3 kali dah dia tipu aku even benda simpel jerk pun, tapi betul2 berikan aku kesedaran... harap belum terlambat...insyaAllah... Syukur jugak dgn kejadian baru2 nie ... kalau tak, sampai ke sudah aku xreti nak fikir lagi gamaknyer...

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2013 03:53 PM | Show all posts
Mamason posted on 8-1-2013 02:58 PM
Itu laa... kalau main ngan pangai anak2 nie geram jugak kan? mujur anak2 aku xde yg menjelir2 kala ...



kdg2,,tahap kesabaran tu, tk bape nk ada..tu yg thambur segala kata2..ngn luahan perasaan sekali.. hahah

aku kalo mrh anak, aku jrg pukul...jerit2 tu biasa..kdg2 geram gak...kalo kakak (umo 6thn skang ni) jelir lidah, time abah dia tkde..dia tgk dulu, abah dia ada ke tak time tu..tinjau2 dulu..kalo line clear, baru dia buat..kdg2 benda2 tu yg buat aku teringat2 kat dia..senyum sorang2 kat opis ngn gelagat dia...kelako..dia jelir lidah kuar masuk kuar masuk dlm 3x...kdg2, aku buat tk pdg je..

kalo dh mrh sgt, aku diam aje...tp aku jenis susah nk marah.. si adik (boboy, nk masuk 2tahun), dr skang dh npk tahap kemanjaan dia..apa yg kakak pegang, itu yg dia nak...kalo tk dpt, melalak meleleh2 air mata...bila dh dpt, nnti dia offer2 lak kat kakak... kang bila kakak nak balik, dia tarik tgn dia ke belakang..lasak..nakal..

walaupun adik selalu buat kakak menangis, tp aku npk, syg seorg kakak dlm diri dia..selalu mengalah.. memg npk kakak take care adik dia sgt2..kalo adik ngis, nnti dia peluk2 adik..nape ni dik nangis, jgn nangis ye...nnti dia cium kepala adik dia..


huwaaaa...tharu sgt time tu... time anak2 tido, baru rasa menyesal..apa yg dh kita buat tuk hr tu...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-1-2013 03:59 PM | Show all posts
annorr_maira posted on 8-1-2013 03:53 PM
kdg2,,tahap kesabaran tu, tk bape nk ada..tu yg thambur segala kata2..ngn luahan perasaan seka ...

Betul2 tu... kdg2 time anak dah tidor, baru kita rasa sesal dtg atas aper yg dah kita buat kat anak2...xlyn depa ngan elok, marah2 depa.... tapi bila kita sorang2 teringat balik gelagat dan kenakalan depa boleh gelak sorang2... rindu pulak bila xnampak depan mata... Anak mama yg 6 tahun tu pun nakal... abg long byk mengalah jugak tu haa...tapi bila dia dah geram, bertempik jugak dia kat adik dia kalau dah adik dia buat kat dia kan... heheehe...alahai anak...

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2013 04:06 PM | Show all posts
annorr_maira posted on 8-1-2013 03:53 PM
kdg2,,tahap kesabaran tu, tk bape nk ada..tu yg thambur segala kata2..ngn luahan perasaan seka ...

ko ckp bab2 jelir lidah aku teringat kwn aku citer...ms tu anak dia umur 4 thn blk dr tadika tiba2 anak dia ckp...kakak bodoh...kwn aku nshtkan sekali mama dengar mama cilikan mulut abg...selang 3 ari anak dia ckp lg benda yg sama...dia betul2 cilikan mulut anak dia...katanye guna cili merah tu lar...abih ko bengkak la mulut anak dia...suami dia lak yg duk merawat bibir bengkak anak dia...sampai ke skrg nie anakdia tak penah nak ckp bodoh...terkejut giler aku dgr...aku nie kalo marah pun nasihat aka bebel skt2 jer la...babap2 manje tu jarang2 coz aku rs aku yg skt tgn babap anak aku nie...dia ok jer...

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2013 04:25 PM | Show all posts
aku slalu tegur bini aku jgn slalu hangin or garang kan anak... tegas perlu kene tempatnya.. bkn laa sikit2 tinggi suara or tengking...
yes.. budak tu akan ikut ckp kite... tp die buat bkn sbb ikhlas... tp sbb takut... bile die dah cerdik sket... depa akan pandai manipulate....end up.. anak aku ikut ckp aku biarpun aku xmeninggi suara.... tp dgn maknya xberlaku...

sebaiknya gunakan ketegasan bertempat... meninggi suara or marah or garang bukan dinamakan tegas.
knapa askar berdisiplin? sbb depa di train kalo xikut arahan akan didenda.. kena kawad laa.. basuh toilet laa...
used the same method dlm mendidik anak2  gunakan approach hukuman dgn denda...

simple... kite nak anak jaga maruah kita setiap masa....so jgn expect dia akan jaga maruah kita kalo kita sendiri xjaga maruah mereka..

cth: marah anak dpn org... nampak normal.. tp actually itu memalukan anak... maruah mereka tercalar bile dimalukan... bile kene denda...especially si abang akan berasa malu kat adik sbb kene denda... so dia akan cuba xbuat lg...
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2013 04:29 PM | Show all posts
ina_na posted on 8-1-2013 02:43 PM
aku rs kan anak2 kecik nie dia sebenarnye mmg syg kat kita...cuma kalo selalu disergah2 jd takut l ...



tulah..grg ikanbilis pun dh ckp sdp..lum lauk lain lg...tp my dotter suka lauk2 bkuah...tomyam, sup, pindang, singgang...ayam grg tu, dh tentulah feveretnye...

msk tk sdp pun, dia ckp sdp....huhuu..huwaaa...

maybe air tgn mak tu kan..msk ngn penuh kasih syg,,ada masa kita garang, ada ms kita syg.ikut keadaan dan situasi...



Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2013 04:34 PM | Show all posts
Mamason posted on 8-1-2013 03:26 PM
hehehe... Tapi kan, anak mama yg no. 2 girl (6 tahun) yang nie selalu dok pot pet citer...hal2 rah ...

mama layankan ajee... harus ler kena syg ayah lelebih,, sumber kewangan tuh.. nk mintak pape senang dpt
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-1-2013 04:37 PM | Show all posts
annorr_maira posted on 8-1-2013 04:29 PM
tulah..grg ikanbilis pun dh ckp sdp..lum lauk lain lg...tp my dotter suka lauk2 bkuah...tomyam ...

tu la org tua2 kata berkat air tangan ibu kan...tp kalo salah tu kene la tegur gak kan...tak de la ikutkan jer salah dia tu...kang jd lak mcm filem anak ku sazali...tak sanggup aku...tp ada tau kawan aku yg dia ikut jer apa anak dia nak...anak dia bt salah pun tak tegur...ktnye biarla budak2...sampaikan aku penah terdengar anak dia mintak camera samsung yg baru nie...kawan aku tak kata apa la kan anak dia mintak...then anak dia leh kata tau...mama  patut dengar ckp saya...bkn saya yg ptt dengar ckp mama...terkejut mak jemah mendengarnye...kalo anak aku nak camera samsung tu leh tp belajar dl sungguh2 tunjuk result spm straight a...baru leh dpt...kalo tak berusaha la sendiri mendapatkannye

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-1-2013 04:44 PM | Show all posts
MengkuduMasam posted on 8-1-2013 04:25 PM
aku slalu tegur bini aku jgn slalu hangin or garang kan anak... tegas perlu kene tempatnya.. bkn laa ...

Itu lah, mama dpt byk feedback dari org2 kat sini...thanx, mama akan cuba ambik mana2 yg baik dan sesuai utk mama praktikkan... thanx to all...

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-1-2013 04:47 PM | Show all posts
ina_na posted on 8-1-2013 04:37 PM
tu la org tua2 kata berkat air tangan ibu kan...tp kalo salah tu kene la tegur gak kan...tak de la ...

ina, kes cam nie ada jugak mama dgr... dan lihat sendiri.  Anak2 xboleh dipukul dan dimarah, kecik lagi katanya...tu mama faham...tapi kalau xditegur langsung, budak2 xtau nak beza mana betul mana salah.... Sampaikan anak tu kurang ajar pulak kat mak pak dia sendiri .... dari kecik laa nak tegur, jgn ingat budak kecik tak pandai, depa lagi pandai dan otak lagi pick-up dari kita tua2 nie tau.... end up, anak xdgr kata langsung! sbb, anak2 dia xleh dipukul, xboleh dimarah, xboleh ditegur, katanya kecik lagi...biar dia sedar sendiri nanti besar... mama tidak pulak nak amalkan konsep sebegini.... takut anak xdpt didikan sepatutnya jadi hal lain pulak nanti.... paling2 kita dah usaha tegur dan didik anak dari kecik lagi...insyaAllah...

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2013 04:52 PM | Show all posts
Mamason posted on 8-1-2013 04:47 PM
ina, kes cam nie ada jugak mama dgr... dan lihat sendiri.  Anak2 xboleh dipukul dan dimarah, kecik ...

konsep idup saya mama senang jer...salah kene tegur baik abg yg besar ke atau adik yg kecik nie...kalo salah mesti kene punya...kalo terlampau manjakan anak sgt pun tak elok jdnye...tengok kwn2 yg terlampau ikut ckp anak2...adoiii kita yg naik rimas...budak2 tau la kan bila semua benda dia nak dpt jd mengada2 lar...dah mengada2 berlagak mcm anak tan sri bagai...btl2 la tak sanggup mcm nie...kalo berlagak tp pandai tak per gak...nie berlagak je lebih tp abuk pun tada....

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-10-2022 11:18 AM GMT+8 , Processed in 0.475452 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list