CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: Mamason

Anak Aku....

[Copy link]
Post time 8-1-2013 05:10 PM | Show all posts
satu lg... jgn jadikan anak2 punching back...

maksudnya.. stress kat opis... anak tempat kite lepaskan kemarahan... try to separate between work & family...
mcm yg slalu aku amalkan... kalo stress sgt sbb kije...b4 masuk umah.. tarik nafas dlm2... bukak pintu ngan senyuman... jumper anak isteri..ckp "mlm ni abah/abg penat sgt.. lpas makan nak tido/kije/rehat"... insyallah mereka paham...

solat is the best remedy to overcome stress... communication among family members tu penting... susah or stress mcm mana pon spend  sikit masa borak/main ngan anak... 10 minit pon jd laa
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-1-2013 05:16 PM | Show all posts
cara mengkudu tu mcm cara suami aku jer...tp suami aku tak pyh ckp pe2 dah skrg nie...kalo tengok berita tu anak aku duk berkepo sorg2 tu tau la maksudnye abah dia dak tido...kalo dia duk bercerita gan abah dia tu maksudnye tak tido lagi lar...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-1-2013 08:45 AM | Show all posts
MengkuduMasam posted on 8-1-2013 05:10 PM
satu lg... jgn jadikan anak2 punching back...

maksudnya.. stress kat opis... anak tempat kite lep ...

Betul tu, kdg2 tension sgt kat opis, balik umah sebenarnya bukan sengaja nak marah2 or lepaskan geram pada mereka, tapi bila kena time kita tension depa wat perangai... mcm berganda laa reason nak marah tu... tapi insyaAllah, mama akan cuba control marah...now dah xnak marah2 dah.... penat! hehehe

Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2013 02:46 PM | Show all posts
hehehe kalo nak marah sgt lain kali ko ambik air sejuk dlm peti ais n minum..setiap kali nak marah cuba buat...mn tau berhasil kan...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-1-2013 02:48 PM | Show all posts
ina_na posted on 9-1-2013 02:46 PM
hehehe kalo nak marah sgt lain kali ko ambik air sejuk dlm peti ais n minum..setiap kali nak marah c ...

Ina, skrg aku nak marah aku mengucap byk2... lepas tu aku masuk bilik, dok dlm 5-10 minit, mandi ke aper ke...pastu baru aku keluar jumpa anak2 kau.... insyaAllah berhasil...xde nak menyinga sgt...
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2013 02:50 PM | Show all posts
ok la tu...at least ko leh kontrol skt mara ko kan...kdg2 anak2 ni mmg sk cabar kita tuk marahkan dia org...
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2013 02:58 PM | Show all posts
ina_na posted on 8-1-2013 09:01 AM
btl kata mac tu...jgn garang sgt gan anak...org tua2 kata bertegas tp tak garang...coz mak aku dl pu ...

betul tuh...tegas tp tak garang....kalo certain cikgu disiplin gini murid hormat dia bukan takut pada dia...tadi pung ada kat radio ikim kire caller tuh masalah gini jugak...sama gak la prof muhaya ckp..if certain parents ni ske nampak negative anak jek...anak2 akan try to cover it by menipu....lebih kurang cenggitu la dia ckp...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-1-2013 03:07 PM | Show all posts
honeybee1802 posted on 9-1-2013 02:58 PM
betul tuh...tegas tp tak garang....kalo certain cikgu disiplin gini murid hormat dia bukan takut p ...

betul tu, kena fikir positif sokmo ttg anak....insyaAllah..

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-1-2013 01:32 PM | Show all posts
Mamason posted on 9-1-2013 03:07 PM
betul tu, kena fikir positif sokmo ttg anak....insyaAllah..

Mamason, cuba fikir macam signature u tu 'NOBODY'S PERFECT', anak2 pun x perfect. Nilah yg I tgh belajar skrg, I dulu2 pun garang jugak, esp. tang mengajar maths, rasa tension bila anak buat silly mistakes. Laki pun sama, i perasan bila tang maths jer dia naik suara wpun laki ku ni sangatla penyabar, jarang marah2. Now, I remind myself at least bila ajar subject lain / ngaji anak I tu ok jer, masa I dulu lagi teruk mak I ngajar ngaji, sampai I nangis2 atas Quran, asyik kena marah jer baca salah.. Anak I ni kira okla, kdg2 dia yg betulkan harakat kita yg tersasul.. So my point is, everytime nak marah anak, reflect diri sendiri.. Kita pun x perfect ;p

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2013 01:58 PM | Show all posts
Mamason posted on 9-1-2013 08:45 AM
Betul tu, kdg2 tension sgt kat opis, balik umah sebenarnya bukan sengaja nak marah2 or lepaskan ge ...

Just nak share sbb bila ingat balik dolu2 i garang jgk dgn anak. Bab2 hormon x stabil salah satu punca sbb I dulu2 selalu makan ubat hormon tuk try pregnant. After stop ubat tu, takdela nak naik angin sangat.
Bila anak start besar dah 9yo, dia dah mula suka kritik tanya kenapa nak marah? So dengan sendirinya kita jadi kurang marah & explain why kita marah..
Satu lagi selitkan doa supaya kita jadi ibu bapa yg sabar, I perasan sejak I selalu doa camtu, hby & I dah makin sabar dgn anak. Skrg after dapat result anak, I tanya dia puas hati tak & suh dia improve mana yg dia rasa boleh. Smlm dgn sendiri dia google subjek sains... Satu lagi trust the children but 'spy' on them... ni term I la...

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-1-2013 02:44 PM | Show all posts
yaszz posted on 10-1-2013 01:58 PM
Just nak share sbb bila ingat balik dolu2 i garang jgk dgn anak. Bab2 hormon x stabil salah satu p ...

thanx Yaszz for your advice... betul tu nobody is perfect...kena kat diri tapi bila kat anak nak yer perfect jerk! ntah ape2 tol mama nie kdg2... well, now dah belajar dari kesilapan, harap dpt diperbetulkan...insyaallah now dah xnak marah2, tapi xnak jugak slow sgt kang anak pijak kepala.... tapi still tegas tetap ada ... Mama tgk anak sulung mama nak bercerita macam2 tapi mcm takut2.... insyaAllah lama2 boleh improve.... mama pun kena turunkan tahap marah dan mengamuk kat anak2... Harap segalanya berjalan lancar dan harap tidak terlambat lagi utk mama jadi mama yg bukan dikategorikan mak singa memanjang.... InsyaAllah...

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2013 05:45 PM | Show all posts
biasa la kan mak dah lar penat di tempat keje...blk umah kecoh2 lg kan...kene belajar banyak2 bertabah spy tak mara2
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-1-2013 11:43 AM | Show all posts
ina_na posted on 10-1-2013 05:45 PM
biasa la kan mak dah lar penat di tempat keje...blk umah kecoh2 lg kan...kene belajar banyak2 bertab ...

Itu ler Ina...aper ke payah bebenor nak jadi penyabor nie pun xtau laa.... ckp ngan anak2 nak maraaaahhh jerk! aku pun pelik dah nie.... risau pun ada dlm masa yg sama.   Takut anak jauh hati sokmo ngan mama, jadi tak rapat pulak.... xnak laa cenggitu  kan.... huhuhhu.  Dok selalu ingatkan diri nie haa... kalau rasa nak marah jerk, terus cepat2 sedar diri.... susah betul nak kawal kemarahan nie....

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2013 10:26 AM | Show all posts
check beg sekolah dia....setiap hari ....ingat ye mesti setiap hari......check segala surat/notis/pengumuman/report card/home work/kerja sekolah yg belum habis/pembetulan..... etc  Cara begini dia tak akan sempat nak berbohong..........mamapun kurang sakit hati/pening/marah/geram.....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-1-2013 10:58 AM | Show all posts
lantanao8 posted on 16-1-2013 10:26 AM
check beg sekolah dia....setiap hari ....ingat ye mesti setiap hari......check segala surat/notis/pe ...

Owhh... thanx for the advice...dulu2 masa dia darjah 1-2 ada laa cek jugak beg dia...now dah xpernah cek.... Terima kasih kerana mengingati mama... mulai malam nie mama akan buat cam tu...mama pasti akan cek balik beg dia everyday.... kerja sekolah bagai pun mama akan monitor....insyaAllah...

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2013 01:32 PM | Show all posts
anak mama baru darjah 5....peringkat umur sebegini memang belum matang dan selalu keliru....bantu dia mencapai identiti diri......mama mesti check beg sekolah  hari hari, diapun akan rasa takut nak bohong...sambil check mama boleh bersihkan sampah sarap yang terkumpul dalam beg dia.....that will keep us on our toes and his too.....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-1-2013 01:39 PM | Show all posts
Mamason posted on 13-1-2013 11:43 AM
Itu ler Ina...aper ke payah bebenor nak jadi penyabor nie pun xtau laa.... ckp ngan anak2 nak mara ...

mengawal marah......(anger management).....memang susah mengawal emosi marah tetapi kalau kita sertakan dengan action....kita mungkin boleh mengawal marah iaitu......apa nak kita buat bila marah???? apa action kita???? kita selaraskan marah itu dgn penyebab marah ....cause and action mesti selari/selaras.....cth: cause of anger ...tipu....action?....pukul?....itu tak tepat....kalau cause of anger ialah tipu kita kena cari cara kenapa dia tipu.....dia tipu mungkin kerana kita lalai.....audit balik....apa kelalaian kita......start from there.....ambil tindakan sepatutnya..............................kita jadi ibu kena lebih cerdik dari anak kita....kita kena strategise ourself.....

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-1-2013 03:48 PM | Show all posts
lantanao8 posted on 16-1-2013 01:39 PM
mengawal marah......(anger management).....memang susah mengawal emosi marah tetapi kalau kita ser ...

Kadang2 bila marah xsempat dah nak fikir.... tu pasal terus jer naik tangan mengamuk2... kadang2 fikir balik iinilah punca anak aku menipu gamaknyer...takut dgn amukan aku yg kdg2 xtentu hala! ya rabbi...byk sungguh silapnyer... cuma pernah terlintas, terlalu baik sgt kang takut kena pijak kepala.... entah laa dilema jugak sebenarnya aku nie....

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-1-2013 03:50 PM | Show all posts
lantanao8 posted on 16-1-2013 01:32 PM
anak mama baru darjah 5....peringkat umur sebegini memang belum matang dan selalu keliru....bantu di ...

Tu pasal mama kena byk belajar.... bagi mama darjah 5 tu dah besar... aper ke hal kena cek2 bagai beg? pandai laa dia fikir.... itu dulu... pemikiran cam nie mama harus buang... mama dah xnak rugi....byk masa sblm nie rugi dgn membiarkan anak besar begitu ajer...ada masa2 jerk mesra dan bukan sepanjang masa...now mama nak setiap moment dipenuhi dengan hubungan rapat anak ngan mak.... Mama xmacam papa dia org...papa dia org pandai... gurau2 ngan anak2, gelak2..usik mengusik, tapi tegas tetap ada, still garang tapi bertempat.... Mama pulak...kalau gurau ngan depa pun mcm kaku laa... xtau nak describe.... cam depa pun mungkin fikir...'eh? mama gurau?' eh betul ke?? haa...cam tu laa...

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2013 03:58 PM | Show all posts
Mamason....belum terlambat lagi mama.......mama kena jadi diri sendiri tak boleh jadi mcm papa (itu kelebihan papa).......bab pantau anak ni mama.....kena pantau selagi terdaya.....selagi hayat dikandung badan......supaya kemudian hari tak menyesal......
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-10-2022 07:13 AM GMT+8 , Processed in 0.075880 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list