CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 7150|Reply: 41

Masalah penternakan lemak

[Copy link]
Post time 29-11-2012 11:40 AM | Show all posts |Read mode
Salam.

Aku ni ada masalah sikit. Sikit je

Macam ni. Aku ni dalam proses nak turunkan sikit berat badan. Masalahnya rezeki aku ni murah sangat. Kejap2 orang bagi nasik lemak. Kejap2 bagi. Hampir hari2, ok. Tak breakfast, lunch. Kang tea ada orang ajak makan. Stress sangat, aku nak puasa nasik :’(

Jadi, tolong aku macam mana nak kata kat akak2 opis ni, supaya berhenti membelanja aku :’( Aku paham niat depa suci dan murni, aku nak tolak tak sampai hati, nak buang rasa bazir :’( Nak bagi orang lain pun memasing kaya dengan makanan :’(

Tolong. Stress sangat :’(

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-11-2012 11:44 AM | Show all posts
Nak buang lamak tak semestinya tak makan ... exercise yang penting.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2012 11:46 AM | Show all posts
abangnontokey posted on 29-11-2012 11:44 AM
Nak buang lamak tak semestinya tak makan ... exercise yang penting.

couldn't agree more..
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2012 11:55 AM | Show all posts
hahahahaha...
mcm aku je ko ni.
cumenye, bknlh dpt mknn free, tp since cuti ni,
dok umah je, mak plak msk hari2, aku akn mkn nsi skli sehari or 2x sehari.
mkn x byk pun, dlm sesenduk je.
cycling pun x start lg ni.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2012 11:57 AM | Show all posts
berterus terangla...betau kat dieorang yang ko on diet.....suh diaorang bagi sokongan sket....
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2012 12:00 PM | Show all posts
Ko puase jer la senang
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2012 12:04 PM | Show all posts
keje gomen ker glc ker?? dlu msa aku keje kt situee mmg jimat duit aku..ader jer mkn free..aku plak rajin tlong makcik2x beli mkanan, diorang payung aku pnya skali..pagi2x mkcik2x ajak sarap diorang goreng2x..mcm2x..petang dgn kuih muih..blum msuk kudapan kerepek2x time ko tgh keje..kdg klo ckp tak nak pun, depa letak jer atas meja..

dgn bosan menaip sure capai gak..dah capai mesti tak ckup mintak kt makcik2x lg..n blum msuk hr jumaat punya rezeki..org baca doa lar, kenduri lar..mcm2x..smpai time best lepas raya amik gmbo time raya event br prasan dagu dah berlapis..

klo nak menolak nie mental kena kuat..ckp lar kak saya diet lar, bdan dah naik..tp for sure diorang akn blas blik sbb aku pernah buat..tahan jer lah..tp yng ketahanan mental utama ialah makanan tue sndiri..klo rmai2x dh ke pantry jamah mkanan, sure sdikit sbanyak mesti nak join..

aku pun sama cm ko..nie pun tgh usaha nak kuruskan bdan nie..tp kdg2 terbabas gak..nak wat cane, rezeki dpn mata..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2012 12:09 PM | Show all posts
apa kata ko puasa..ambik yg sunat je dulu..senin ngan khamis
mesti la makcik2 tu takde nak offer makan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-11-2012 01:34 PM | Show all posts
Sama ar kat ofis aku ni murah ngan rezeki makanan, kakak kt ofis ni bawa lepas tu letak atas meja, pesan suruh makan, takda langsung time berlapar, dari pagi sampai petang menguyah tak henti.... nasib baik balik umah aku leh control, makan malam jarang2 ar, Kalau sampai umah jer, masak untuk anak2 pastu terus masuk bilik main PSP.... ni cuti sekolah anak2 semua kat kampung, so balik umah je takda wat pe kalau mengantuk terus tido, bangun esok pagi makanan kt ofis sedang menanti.... Isshhhh rasanya cuti sekolah ni berat badan aku naik la....  
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2012 02:42 PM | Show all posts
ko pakai koset ketat2 mcm zmn org dl tu...kalo org ajak ko mkn mesti tak leh nak mkn banyak...hehehe gurau2 jer...pe kata ko poser je sepanjang tahun...jd berat ko leh maintain la kot...
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2012 09:01 PM | Show all posts
kat opis aku terbalik. sume pakat diet, beli sdii la premium beautiful la, pastu duk racun aku join diorg. aku rasa kalau ditakdirkan aku kurus nanti pun, bukan disebabkan pakai / makan benda2 alah tu, tapi sbb x turun makan sbb rimas dgn topik perbualan diorg yg ala2 org MLM saje
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2012 10:01 PM | Show all posts
hadek panda, sejak bila ko bermasalah begini???

org offer nsi lemak, ko makan je la lauk nye...ikan bilis n sambal tu pn jd laa..pastu btau "sy mmg diet nasi"
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2012 11:55 PM | Show all posts
kalau ade org nak belanja jgn ditolak....

. kalau makan nasi campur... amik nasik 1/4 dari pinggan.... 1/2 sayur...1/4 lagi protein... air kosong sahaja.....
kalau makan ayam kfc.. makan seketul je... jgn makan fries.... minum air gas tuh separuh.... atau campur air gas tuh dengan air kosong....
kalau makan burger... makan kt mekdonel... suruh staf burger tuh potong burger tuh separuh....... makan separuh je.. separuh lagi bungkus bawak balik...
kalau makan pizza... makan la sepotong je... selebihnyer bungkus bawak balik....
kalau makan nasi ala carte.. cthnyer ade pilihan nasi goreng daging merah...... jgn order nasi goreng.... order nasi putih.... pastu cakap kt pelayan tuh.. nasi separuh je.... minum air kosong....

soo simple,...org kate rezeki jgn ditolak.... org nak belanja folo aje...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2012 12:14 AM | Show all posts
......nasihat yg bernas....i folloowwwww......
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2012 01:26 PM | Show all posts
tt kalo diet skalipun kne gk mkn nsi tpi trkawal la..
n yg pnting bersukan,joging ke swimming ke..xpn men badminton cm sy
msti leh kasi potong lemak2 tu hehe...
pepun chayok2
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2012 10:56 PM | Show all posts
bestnya keje kat opis ko.hari2 makan free.nila untungnya bekerja dgn makcik2.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-12-2012 12:32 AM | Show all posts
Aku rasa ko patut bgtahu dgn rakan sekerja ko.ko cakap..dgn kerjasama n kebaikkan diaorg,dharapkan diaorg dapat memberisokongan dan dorongan agar ko dpt kuruskan n membuang segala lemak degil pada badan ko.kalo ko cakap baik2 mesti diaorg paham.ko tengok cermin n sentiasa ingatkan diri ko,ko boleh buat,boleh tahan.mcm aku dulu..stress..bila lps bsalin org cakap aku xkan kurus..aku takut gila.nak kurus,tp nak bperang dgn selera yg mencanak2 tu susah.aku selalu pesan kat diri aku..aku nak ikut tekak makan je apa aku nak,atau aku tahan..kuruskan badan dan akhirnya dah kurus aku leh makan pe aku nak,tp dlm kadar sederhana.akhirnya aku buktikan aku boleh.

Lg satu..ko senam lah.senaman paling mudah..ko beli mcm kayuh basikal tu,letak kat depan tv..tgk tv sambil mengayuh..kang nak bsenam,jogging ke mesti malaskan.kalo aku,suka senam sambil dengar lagu rancak,aku kdg2 sampai xsedar aku senam lama,coz otak xpikir.kalo senam dlm keadaan sunyi je,otak ni asik pikir tolong bhenti penat,penat ni.
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2012 12:40 AM | Show all posts
untung org belanja boleh jimat hari2,
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2012 11:53 PM | Show all posts
Alhamdulillah, rezeki jangan di tolak... cuma yang penting ambik dalam kuantiti yang sedikit, breakfast tu simpan separuh untuk tea kul 10, dan gitulah seterusnya..
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2012 12:58 AM | Show all posts
bersyukur aku punye kadar metabolisme tinggi. susah nak naik berat.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-12-2022 04:05 AM GMT+8 , Processed in 0.109283 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list