CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 13482|Reply: 16

Antara Ijazah Undang-Undang (LLB) & Ijazah Jurispruden + CLP ??

[Copy link]
Post time 24-11-2012 12:00 PM | Show all posts |Read mode
Assalammualaikum semua...

Saya berhajat nak further study in law.... tapi tahu nak apply course yang macamana? Saya minat nak beralih ke bidang guaman... Disini saya ada 2 pilihan:-

1. Ijazah Undang-Undang (LLB), Jangka masa pengajian 4 tahun sepenuh masa.
2. Ijazah Pengajian Undang-undang (Uitm) / Ijazah Jurispruden (UM), jangka masa pengajian 5-10 tahun separuh masa...

Masalah saya ialah... kalo saya pilih pilihan pertama kene berhenti keje dan belajar sepenuh masa 4 tahun + Chambering 9 bulan.... tapi kalo saya pilih pilihan kedua tak perlu berhenti kerja dan jangka masa yang lama pulak untuk tamat pengajian. Pilihan kedua ni saya perlu ambil CLP+Chambering 9 bulan.... exam CLP susah tak??

Saya nak minta pendapat anda mane pilihan yang berbaloi? coz setipa pihan ade pro & con... lagi satu camne dengan skop keje sbg peguam nie?? purata gaji?? ade elaun tak?? berbaloi kew untuk orang yang dah berumur 30an untuk belajar bidang ni dan nak menjadi peguam??



Related collections:

Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2012 09:21 PM | Show all posts
APE SUSAH....KLU TAKNAK BRENTI KEJE, WAT PART TIME BACHELOR OF JURISPRUDENS (UM). RASENYE DLM 3,4 TAHUN. DATANG HUJUNG MINGGU JE..LPAS TU, BUAT LA CLP UTK PRACTISE NTI
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2012 09:22 PM | Show all posts
AMIK PART TIME DGN FULL TIME JANGKA MASA SAME JE...KLU KT UM LA..TEMPAT LAIN SAYA X PASTI
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-12-2012 08:26 AM | Show all posts
mizzmaria posted on 29-11-2012 09:22 PM
AMIK PART TIME DGN FULL TIME JANGKA MASA SAME JE...KLU KT UM LA..TEMPAT LAIN SAYA X PASTI

Jangka masa pengajian Full time dan Part time tak sama... Selalunya lebih 5 tahun... tu la... ade gak member2 bagi pendapat suruh buat part time je... tapi tau la exam CLP tu camne susahnye kan? Ade jumpe sorang lawyer tue.. anak dia pun tengah nak amik CLP tahun depan... tapi kos belajar untuk CLP je dia ckp RM8000 Kat Brickfield Asia College... tak tau la betul ke tak...  kalo kos RM8000 untuk study wat CLP baik masuk full time je... wat LLB setahun kat UiTM... tak sampai RM8000 kot..

Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2012 10:06 AM | Show all posts
shahbp posted on 1-12-2012 08:26 AM
Jangka masa pengajian Full time dan Part time tak sama... Selalunya lebih 5 tahun... tu la... ade  ...

x silap kt BAC 6 ribu.  tak silap juris part time kt UM 3 tahun je kot. sbb time sy amik law kt UM dulu x penah pulak la trserempak dgn student2 juris time kt faculty.kbnyakan yg amik juris kt UM mmg jenis yg bekerja...sbb time sy praktikal, staff kt court tu pun ada amik juris. apply r.. B'Juris (eksternal) kt UM. 3 tahun je la..

Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2012 10:13 AM | Show all posts
kawan2 saya ramai stdy part time amik LLB kt Uitm Shah Alam..dorang sume kelulusan Diploma in Law & sumenya keje sbg Penolong Peg Undg2..klu kt uitm law ada 2 jenis..1 BLS (ni xleh practice) tempoh pengajian 4-5 tahun..klu amik LLB dalam 5-6tahun...
Yuran pon murah aje...cuma kena korban masa la p class pas keje or hujung mggu..

KLu nak jd loyer, better amik LLB...

Sekian...welcome to legal field...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-12-2012 12:13 PM | Show all posts
mizzmaria posted on 1-12-2012 10:06 AM
x silap kt BAC 6 ribu.  tak silap juris part time kt UM 3 tahun je kot. sbb time sy amik law kt UM ...

Saya baru dapat new info... tu la memang minat nak further study kat UM... coz dlu mase diploma mmg wat kat Uitm.. tapi antara Uitm (Bachelor Legal Studies) dengan UM (B. Juris) ade pro dan con la... Uitm punya coz ade mooting... tapi UM tkde mooting.. dah semak silibus UM  mmg tkde mooting... Mizzmaria awk lawyer ker??

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-12-2012 12:23 PM | Show all posts
hotzzplate posted on 1-12-2012 10:13 AM
kawan2 saya ramai stdy part time amik LLB kt Uitm Shah Alam..dorang sume kelulusan Diploma in Law &  ...

Thanks hotzzplate.... tu la.. kalo nak wat LLB kat Uitm kene ade BLS dari uitm dulu... cuma BLS Uitm kene wat 5-6 tahun kalo jarak jauh... tapi tak tau plak LLB pun ade part time kat uitm... oo.. yeke ramai dari orang mahkamah yang amik BLS?? saya ni dalam di lema sebenarnya...saya keje dalam bidang penguatkuasaan.. tapi orang rendah je.. cuma kadang2 frust dengan jabatan saya ni... kami orang bawah yang belajar jarak jauh wat diploma bertahun2 tidak dipandang... nak naik pangkat kalo sistem dulu cukup sekadar datang temuduga... sekarang ni nak suruh wat exam fizikal bagai.. pastu nak kene amik exam khas pastu baru leh g temuduga.... dah tua2 nie... mane la ramai yang lepas kalo nak exam fizikal lagi tue... sebab tue ingat  nak bawa diri ke bidang lain kalo orang dah tak perlukan kita lagi..(merajuk)...

Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2012 01:33 PM | Show all posts
tuntutlah ilmu sehingga ke liang lahad...

30 lebih tu muda sgt2 lg awak...
jangan nak tggu umo 60 baru nak sambung study..
saya sangat2 menggalakkan sape2 yg ada keinginan untuk sambung study..
teruskan usaha anda....untuk mendapat masa depan yang lebih bagus...
dlu masa saya praktikal kt mahkamah..saya pergi tgk  long call..
saya tgk org yg call to the bar tu tua..
tanya la umo dia...
rupa2nya dh 30 lebih..
dia sebelum ni keja imigresen gred 41...
respect jugak la..dh ada kerjaya yang boleh dikatakan mantap pon still mencari yg terbaik..
good luck utk awk jugak..
moga satu hari nnati kita jumpa di court untuk bawa kes client kita..ameen
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-12-2012 10:13 PM | Show all posts
hotzzplate posted on 2-12-2012 01:33 PM
tuntutlah ilmu sehingga ke liang lahad...

30 lebih tu muda sgt2 lg awak...

betul tu awk.. menuntut ilmu hingga ke liang lahad... diharapkan jangan lupa menuntut juga ilmu akhirat... semoga kita menjadi sebahagian daripada orang yang beriman... Saya penah kecundang dulu.. kalo boleh tak mahu kecundang lagi... papepun kita sekadar merancang tp hanya Allah yang menentukan segalanya... hotzzplate awak keje kat mne ye??

Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2012 09:35 AM | Show all posts
shahbp posted on 1-12-2012 12:13 PM
Saya baru dapat new info... tu la memang minat nak further study kat UM... coz dlu mase diploma mm ...

penah practice skjp je..skrg dh join govt..x silap B Juris xpyh amik moot. LLB kena la...dh abis buat B Juris, buat la CLP..then leh la jd lawyer...tapi klu amik kt UM sangat la mencabar... susah skit la exam dia..tapi klu kite rajin, insyaallah..boleh je..

Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2012 09:37 AM | Show all posts
ada x sesapa kt sini penah amik CLP course kt BAC??? ada tak buku2 @notes ek??? ada org  yg berminat nk beli untuk reference..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-12-2012 09:19 PM | Show all posts
mizzmaria posted on 3-12-2012 09:37 AM
ada x sesapa kt sini penah amik CLP course kt BAC??? ada tak buku2 @notes ek??? ada org  yg berminat ...

Tu la... BLS UiTM ade mooting dalam silibus diorang... Tp B. Juris UM tkde mooting... bukan ape.. cume kalo dari BLS OR B.Juris tue ade pengalaman dlm mooting tkde la kekok sgt nanti ;) Siang tadi saya dah call BAC.. diorang cakap fees utk CLP Course (9 mnths), RM7000 + Exam CLP, RM4000 = RM11000...Exam CLP bulan julai tahun depan.... pergghh mahalnyer...  takde ke college lain offer course utk exam CLP nie?? patut ler loyer punyer serivs mahal.. diorang belajar susah payah bertahun2 pastu exam pun gune banyak duit...

Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2012 10:59 PM | Show all posts
tu r...BAC mmg mahal course dia...cube try tanya kt Kemayan..klu sape2 yg ada notes BAC mmg bagus...
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2012 12:42 AM | Show all posts
shahbp posted on 2-12-2012 10:13 PM
betul tu awk.. menuntut ilmu hingga ke liang lahad... diharapkan jangan lupa menuntut juga ilmu ak ...

sy keje kt utara....
awk join govt under L41 or N41?

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-12-2012 07:16 PM | Show all posts
mizzmaria posted on 3-12-2012 10:59 PM
tu r...BAC mmg mahal course dia...cube try tanya kt Kemayan..klu sape2 yg ada notes BAC mmg bagus...

Advance Tertiary College pulak CLP Course RM5500+ Exam fees RM 4000 = RM9500... Murah cikit dari BAC... tapi tengok la cmne.. berat hatinya mcm nak ke Uitm for BLS... ;)


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-12-2012 07:22 PM | Show all posts
hotzzplate posted on 4-12-2012 12:42 AM
sy keje kt utara....
awk join govt under L41 or N41?

sye ni gred 17 je la awk... tak sampai lg tahap L/N41 tue... ni la bru cadang nak wat degree... dah tua2 baru nak blajar.. ;)

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
Kuin Kepam Giat Mengepam Di LA V61
PulutSambalKuin Kepam Giat Mengepam Di LA V61
Views : 42960 Replies : 1558
Koleksi Foto : Bunga v2
tariKoleksi Foto : Bunga v2
Views : 49743 Replies : 1135
Intan saleh nikah malam ni
MistrezHermanazIntan saleh nikah malam ni
Views : 16980 Replies : 200
PAKAR MEMPERBAIKI MESIN BASUH, MESIN PENGERING, PETI SEJUK. PROFESSIONAL REPAIR
a开心果PAKAR MEMPERBAIKI MESIN BASUH, MESIN PEN
Views : 30589 Replies : 520
Lelaki suntik otot punggung meninggal dunia dalam hotel
sharlenetexasLelaki suntik otot punggung meninggal du
Views : 1052 Replies : 31
Youtuber: Aisyah Habshee/Muhsin Yusni/ Shazz & Schaffy Zainuddin
babyorangeYoutuber: Aisyah Habshee/Muhsin Yusni/ S
Views : 26475 Replies : 179
[SBS/Netflix 2021] OUR BELOVED SUMMER - Choi Woo Sik, Kim Da Mi
Rahah[SBS/Netflix 2021] OUR BELOVED SUMMER -
Views : 4244 Replies : 127
Social Chit Chat 6
sarah82Social Chit Chat 6
Views : 34998 Replies : 586
[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah aje, ilmu harian! VOL.7
ipes2[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah
Views : 10399 Replies : 602



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-1-2022 07:56 AM GMT+8 , Processed in 0.091401 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list