CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: dmohds

Apa yang perlu disiapkan untuk ke mahkamah syariah?

[Copy link]
Post time 9-9-2012 08:57 PM | Show all posts
nuryakmal posted on 9-9-2012 08:42 PM
sulh tu kan perbincangan je.. dia tak setuju utk apa .. kat sulh tu la dia boleh luah segala gala  ...

talak mmg di tgn lelaki..walaupun si istri xnk bercerai kalo laki da putus kan nk cerai so kena la redha...tp kalo xnk berpanjangan try la berbincang secara baik..coz kalo gado2 nk pakai peguam cost lg tinggi tau...penah call hakim syariah coz dia kawan ayah saye...so hakim tu ckp kalo tak de jodoh jgn paksa2 kita kena redha ( walaupun sye sakit ati kan) ..kalo betul jodoh kuat time dlm edah dia akan kembali..kalo xde tu maknanya mmg tak de da jodoh kita....pastu hakim ckp gak  kalo ade anak so kena la potong wet gaji msk2 tiap2 bulan ke akaun anak takut kalau bg cash satu ari nnt si bapa akn lari tanggungjawab...so bila lari nak failkan semula kos tinggila..nak buka kes je kena byr RM1500...lum masuk peguam..time tula peguam jd lombong emas...camtu la hakim tu ckp...saye iyakan aja...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-9-2012 09:00 PM | Show all posts
dmohds posted on 9-9-2012 08:55 PM
anak xde, berapa dia nak nafkah xkesah, harta bersama xde.. mmg harap selesai cara baik but she in ...

seblm kawin istri camne?bercinta lame ke x?ke istri da ade org len tu xnk blk umah??
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2012 09:02 PM | Show all posts
nurafriena posted on 9-9-2012 08:57 PM
talak mmg di tgn lelaki..walaupun si istri xnk bercerai kalo laki da putus kan nk cerai so kena la ...

yup betul. kes akak bebeza sedikit dengan tuan ghumah.. bini tak mau pulak walaupun beria ria nak. rasa sy mulut dia jek mintak cerai sebab dapat sokongan dr mak dia.. kalau mak dia main peranan nasihatkkn anak tak la jadi macam ni.. i guess kes tuan ghumah ni maybe just maybe tak sedirect yg disangka.. kena go through sulh bini tak nak.. kuar saman bini tak nak hadir mahkamah.. macam kes jimmy la .. tapi terbalikla pulak...susah kalau isteri ni berkiblatkan mak ayah semata..

Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2012 09:04 PM | Show all posts
Kalau nak mudah.. Pakai peguam.. Bayaran boleh buat ansuran depending budi bicara peguam tu sendiri.. Lagipun dlm hal mcm ni seeloknya serah pada mereka yg pakar..
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2012 09:04 PM | Show all posts
Kat sini pun ada en peguam syarie.. Mana yek.. Banyak kes la tu..
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2012 09:07 PM | Show all posts
nuryakmal posted on 9-9-2012 09:02 PM
yup betul. kes akak bebeza sedikit dengan tuan ghumah.. bini tak mau pulak walaupun beria ria nak. ...

a.ah tul tu...tu la dlm kes ni laki yang kena tegas..camtu TT tu kena p angkut bini dia blk la...tgk ape si istri tu wat kat uma famili dia...tak pun wat jela lafaz taklik kalo xbalik umah skang jatuh talak...kan senang cte..hehe...kak, sye muda dr akk.....sye yg kena pgl akk, akk....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-9-2012 09:07 PM | Show all posts
nuryakmal posted on 9-9-2012 09:02 PM
yup betul. kes akak bebeza sedikit dengan tuan ghumah.. bini tak mau pulak walaupun beria ria nak. ...

tu la.. now dah xde apa dah cuma serah pada allah yg terbaik
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-9-2012 09:09 PM | Show all posts
nurafriena posted on 9-9-2012 09:07 PM
a.ah tul tu...tu la dlm kes ni laki yang kena tegas..camtu TT tu kena p angkut bini dia blk la...t ...

well sebelum nih dah pernah.. dah bnyk kali mengalah and low myself to them.. but yet still the same.. sebelum kawin kenal almost 2 years.. ada jgk nampak MIL try control tp wife xikut sgt but after kawin even worst.. sabar dan redha je
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-9-2012 09:11 PM | Show all posts
dmohds posted on 9-9-2012 09:09 PM
well sebelum nih dah pernah.. dah bnyk kali mengalah and low myself to them.. but yet still the sa ...

suh je istri g kaunseling...awk fail je kat mahkamah ckp pasal istri nusyuz..so pandaila mahkamah nnt bg surat kat istri awk tu...dia ske ke x pedulikan je da dia pun xpedulikan awk kan...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-9-2012 09:13 PM | Show all posts
nurafriena posted on 9-9-2012 09:11 PM
suh je istri g kaunseling...awk fail je kat mahkamah ckp pasal istri nusyuz..so pandaila mahkamah  ...

kalau boleh sy taknak sampai ke sana.. mmg awalnya nak fail kembali taat and nusyuz but if i do that kesian kat dia nanti, kalau jodoh dah xde pada saya xperlu nak aibkan pasangan/diri/keluarga masing2.. tu yg buat decision permohonan cerai sahaja..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-9-2012 09:14 PM | Show all posts
if kaunseling i can see it's not going to work coz before this dah pnh pggl MIL and my dad sekali but at the end resolution tetap xdapat and saya juga kena mengalah..  
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2012 09:15 PM | Show all posts
Aik.... macam 3 org je yang berporum

TT, nnt sblm hakim bg peluang lafaz talak, hakim akan tanya sebab musabab kenapa nak bercerai.. hakim akan tanya isteri setuju atau tidak.. kenapa ko nak cerai? Since isteri ko tak balik rumah, kenapa ko tak file kan supaya isteri kembali taat kpd ko? Muda2 hati tak sabar, masalah sikit lari dari rumah kemudian nak cerai.. belajar sabar sikit tak boleh ke?

Cuba fokus kat main issue, bincang & cari persetujuan bersama...
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2012 09:16 PM | Show all posts
dmohds posted on 9-9-2012 09:13 PM
kalau boleh sy taknak sampai ke sana.. mmg awalnya nak fail kembali taat and nusyuz but if i do th ...

awk ni kesian kat istri tp istri xkesian kat awk pun??hmm...kalo awk failkan perceraian sama gak..so mahkamah akn hantar surat kat isri awk suh g mahkamah...ape masalah istri awk tu??dia xbahagia ngn awk ke??dia nk ape??kemewahan ke??
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-9-2012 09:35 PM | Show all posts
nurafriena posted on 9-9-2012 09:16 PM
awk ni kesian kat istri tp istri xkesian kat awk pun??hmm...kalo awk failkan perceraian sama gak.. ...

kadang2 marah tu ada, but then i hate life full of hatred, so i ty to forgive and forget.. but in terms of discussion, dah bnyk kali.. wife ni agak keras hati.. kalau apa yg dia nak mesti saya bagi walaupun tanpa kerelaan, and everything must be her fam first.. and mmg ketara fam mereka nak jauhkan saya dari keluarga saya.. and if anything yg berlaku samada baik or buruk if mak isteri xsetuju, pasti saya kena turutkan juga.. if not pasti bergaduh and isteri balik rumah mak dia.. and pernah juga kami bertekak kecil hanya kerana saya tak beri izin isteri beli kipas tapi dia berdegil, tapi mak mentua datang rumah saya dan bawak isteri saya balik rumah mereka dan setelah itu macam2 sms menyalahkan saya.. macam2 tomahan saya dah dapat.. kalau baik sekejap je, and bila weekend isteri pasti cari alasan untuk balik kerumah walau xgaduh( nak teman mak seoang la, adik balik lah, parents ajak jalan la) sampai masa saya dan isteri dan keluarga saya tiada.. nak cerita lagi nnti tambah aib je, baik saya simpan sahaja.. pada saya mmg dah tiada haapan..even dari hari raya pertama lagi saya tggu isteri balik(petang raya saya izinkan isteri balik rumah MIL, malam raya balik rumah tapi kol 1 baru dia balik.. pagi raya, saya bangun mandi isteri baru nak bangun and saya pesan kol 8.30 balik tapi dia xbalik and bila saya bersiap dia masuk tandas, tiada maaf di hari raya, and terus dia balik rumah dia.. sepanjang raya xda satu call/sms mohon maaf or tanya apa2 pada saya..) and even saya cakap nak berpisah dia still xde apa usaha.. yg ada cuma sms menyalahkan saya xpertahankan rumah tangga..bila suruh balik pada saya dia xnak..
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2012 09:40 PM | Show all posts
dmohds posted on 9-9-2012 09:35 PM
kadang2 marah tu ada, but then i hate life full of hatred, so i ty to forgive and forget.. but in  ...

kalo da camni la degilnye istri awk..awk cerai jela.da xbersefahaman kan..dia pun lg sygkan mak dia dr awkkan..so it ur decision....so da failkan ke mahkamah ke blum??
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-9-2012 09:50 PM | Show all posts
nurafriena posted on 9-9-2012 09:40 PM
kalo da camni la degilnye istri awk..awk cerai jela.da xbersefahaman kan..dia pun lg sygkan mak di ...

dah.. tggu hearing je.. but wife still xnak berpisah... saya pon xde lafaz apa2 lagi.. tu yg tnya if dalam court, wife still insist xnak, boleh tak kita terus mohon lafaz or still kena sulh/etc??
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-9-2012 09:59 PM | Show all posts
dmohds posted on 9-9-2012 09:35 PM
kadang2 marah tu ada, but then i hate life full of hatred, so i ty to forgive and forget.. but in  ...


Gerammmm je Baca story pasal bini ko ni ....
Bila dia x bg respon ko kata nk pisah...
Dia ibarat mencabar ko buat benda tu...
Haihhhh x tau la aku minik ko ni mmg nk sgt title J tu kot...
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2012 10:06 PM | Show all posts
dmohds posted on 9-9-2012 09:50 PM
dah.. tggu hearing je.. but wife still xnak berpisah... saya pon xde lafaz apa2 lagi.. tu yg tnya  ...

okla kalo pengalaman saye la kan...sye tgk kalo salah sorg xdtg masa tarikh mahkamah tu so akan ditunda...pastu ade yang bw peguam sendiri...ade yg bw org tgh tuk jd wakil perdamaian...so depend la cam ne kesnye...so ble tarikh hearing tu??tiap org len2 kes..so masa hakim tanya kenapa kamu nak bercerai masa tu awk kena ckp depan semua org nape nk bercerai..pastu hakim akan tanya ble kenal...bape thn kenal..(ni masa kes sye la hakim asik tanya2)..anak bape...so awk kena la prepare jwpan dulu...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-9-2012 10:19 PM | Show all posts
nurafriena posted on 9-9-2012 10:06 PM
okla kalo pengalaman saye la kan...sye tgk kalo salah sorg xdtg masa tarikh mahkamah tu so akan di ...

Next week insyaallah.. Saya ada simpan semua sms and audio perbualan waktu berbincang dulu.. Tp still akan prepare jugak.. Hope for the best..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-9-2012 10:20 PM | Show all posts
cayunk posted on 9-9-2012 09:59 PM
Gerammmm je Baca story pasal bini ko ni ....
Bila dia x bg respon ko kata nk pisah...
Dia ibar ...

Tu la.. Tp xpelah.. Mengalah xberarti kalah..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-9-2022 12:13 PM GMT+8 , Processed in 0.075920 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list