CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: dmohds

Apa yang perlu disiapkan untuk ke mahkamah syariah?

[Copy link]
Post time 9-9-2012 10:27 PM | Show all posts
dmohds posted on 9-9-2012 10:19 PM
Next week insyaallah.. Saya ada simpan semua sms and audio perbualan waktu berbincang dulu.. Tp st ...

so istri nk g mahkamah ke tidak??dia da tau x kena g mahkamah??
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 9-9-2012 10:29 PM | Show all posts
nurafriena posted on 9-9-2012 10:27 PM
so istri nk g mahkamah ke tidak??dia da tau x kena g mahkamah??

Dah tau.. Sy pn xtau skrg dia nk ke x.. Last skali sms dia kate jmpe di
Mahkamah tapi dia akan ckp xnak pisah.. And biar kes berpanjangan..
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2012 10:31 PM | Show all posts
dmohds posted on 9-9-2012 10:29 PM
Dah tau.. Sy pn xtau skrg dia nk ke x.. Last skali sms dia kate jmpe di
Mahkamah tapi dia akan ck ...

plikla ngn istri awk..xnk cerai..tp xnk blk umah..istri sebenanye syg lg x kat awk??istri tu anak mak ek??
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-9-2012 10:35 PM | Show all posts
nurafriena posted on 9-9-2012 10:31 PM
plikla ngn istri awk..xnk cerai..tp xnk blk umah..istri sebenanye syg lg x kat awk??istri tu anak  ...

Xtau la dia syg lg ke x.. Tp perlakuan macam dah tak.. Hati saya pun dah tawar.. Anak mak
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2012 10:38 PM | Show all posts
dmohds posted on 9-9-2012 10:35 PM
Xtau la dia syg lg ke x.. Tp perlakuan macam dah tak.. Hati saya pun dah tawar.. Anak mak

baru 9 bulan kawin da hambar sedihkan...tula masa kawin punyela wat besaran..tp blum smpi bertahun2 da cerai...sedih pun ade..tetibe teremo lak mlm ni..hehe...akibat duk sorg2 kan...takpela kalo da xde jodoh awk pun xyah paksa da nk idup sama..kalo istri xnk cerai awk failkan je nusyuz ..tu je...
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2012 11:55 PM | Show all posts
bro, kau beli buku 'isteri2 dan puteri rasulullah' ke, 'isteri muslimah' ke, '111 wasiat rasulullah untuk wanita solehah' ke..

bagi hadiah kat bini kau....mana tau dia terkurang bab2 agama ni.....


pastu utk mak dia.....kau belikan cd "ibu mertuaku"...
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2012 12:05 AM | Show all posts
dmohds posted on 9-9-2012 08:14 PM
tu la tried everything.. but a lot of MIL involvement in my marriage.. and ni bkn kali pertama x bal ...

dari pengalaman sy kt dewan makamah..kes akan tertangguh-tangguh la bila suami nak ceraikan tapi isteri x mahu.....
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2012 12:54 AM | Show all posts
kesiannya... bila dh ada pasangan, macam ni plak ragamnya. kahwin suka sama suka kan?/
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-9-2012 12:59 AM | Show all posts
lavapanes posted on 9-9-2012 11:55 PM
bro, kau beli buku 'isteri2 dan puteri rasulullah' ke, 'isteri muslimah' ke, '111 wasiat rasulullah  ...

Tak payah, kahwin aja dgn bini baru, melambak anak dara belum kahwin .....tak nak anak dara kahwin dengan yg dah pernah kahwin....aminnnn...tu aja cara nak ajar bini2 yg ego dan ingkar...sekiyan
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2012 03:00 AM | Show all posts
cmf_blingblings posted on 10-9-2012 12:59 AM
Tak payah, kahwin aja dgn bini baru, melambak anak dara belum kahwin .....tak nak anak dara kahwin ...

hadis Rasulullah s.a.w...perkara halal yang paling dimurkai Allah ialah perceraian...


dalam kata lain, walaupun terpaksa berdepan dgn nyonya mansor, ibu mertuaku, maka hendaklah kassim selamat atau osman jailani mencari jalan dari terjadinye perceraian itu...jgn bodoh p cucuk mata sendiri sudah

surah an nisa(4)..ayat 19

.....Dan bergaullah kamu dengan mereka (isteri-isteri kamu itu) dengan cara yang baik. Kemudian jika kamu (merasai) benci kepada mereka (disebabkan tingkah lakunya, janganlah kamu terburu-buru menceraikannya), kerana boleh jadi kamu bencikan sesuatu, sedang Allah hendak menjadikan pada apa yang kamu benci itu kebaikan yang banyak (untuk kamu).   

lagi..surah sama..ayat 35

Dan jika kamu bimbangkan perpecahan di antara mereka berdua (suami isteri) maka lantiklah "orang tengah" (untuk mendamaikan mereka, iaitu) seorang dari keluarga lelaki dan seorang dari keluarga perempuan. Jika kedua-dua "orang tengah" itu (dengan ikhlas) bertujuan hendak mendamaikan, nescaya Allah akan menjadikan kedua (suami isteri itu) berpakat baik. Sesungguhnya Allah sentiasa Mengetahui, lagi Amat mendalam pengetahuanNya.






Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2012 03:59 AM | Show all posts
lavapanes posted on 10-9-2012 03:00 AM
hadis Rasulullah s.a.w...perkara halal yang paling dimurkai Allah ialah perceraian...

dalam kat ...

buang karan nak layan pompuan-pompuan bajet baguihhh..., kirim salam, esok dah tua-tua baru nak menyesal pun tak guna...hidup hanya sbb anak-anak, hanya sebab malu menjanda/duda....Org nak hidup dgn kasih sayang tanpa hipokrit...
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2012 09:20 AM | Show all posts
cmf_blingblings posted on 10-9-2012 03:59 AM
buang karan nak layan pompuan-pompuan bajet baguihhh..., kirim salam, esok dah tua-tua baru nak me ...

couldnt agree more with achik bling.. hipokrit kalau stay dalam perkawinan sebab anak anak, kesian budak.. hari hari dengar mak ayah pung pang pung pang
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2012 11:27 AM | Show all posts
cmf_blingblings posted on 10-9-2012 03:59 AM
buang karan nak layan pompuan-pompuan bajet baguihhh..., kirim salam, esok dah tua-tua baru nak me ...

abih tu cerai..kahwin lain...klu masih x bahgia..cerai, kawin lain.....aparaa...


sekuat mana aku bersetuju ngan poligamy...sekuat tu gak aku bantah cerai berai ni...
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2012 11:37 AM | Show all posts
kalau beliau tak mahu cerai, usahlah diceraikan. tapi tt ada kelebihan yang Allah kurniakan kepada lelaki iaitu, kawin satu lagi
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2012 12:25 PM | Show all posts
nuryakmal posted on 10-9-2012 09:20 AM
couldnt agree more with achik bling.. hipokrit kalau stay dalam perkawinan sebab anak anak, kesian ...

ada sorg kat ofis sy mcm tu kak..
kesian sgt..
sy x heran ngn dia suami isteri, tp kesian kat anak2..
anak yg sulung duduk asrama..
penah dia ckp ngn mak nya taknak blk rumah, serabut mak bapak dia asek bergaduh, pukul memukul..
nasib la budak tu bijak, straights A's UPSR, now kat MRSM..

esok adik dia plak exam..
da ckp ngn mak nya awal2, nk ikut kakak sulung dia masuk asrama, x tahan duduk rumah..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-9-2012 06:12 PM | Show all posts
lavapanes posted on 9-9-2012 11:55 PM
bro, kau beli buku 'isteri2 dan puteri rasulullah' ke, 'isteri muslimah' ke, '111 wasiat rasulullah  ...

sebut ibu mertuaku.. teringat..sebijik laa perangainya..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-9-2012 08:32 PM | Show all posts
nuryakmal posted on 9-9-2012 09:02 PM
yup betul. kes akak bebeza sedikit dengan tuan ghumah.. bini tak mau pulak walaupun beria ria nak. ...

iols pn ras mende sama..ras mcm wife die takmo cerai...tu la pimpuan ni kengkadang gerak kt mukut je lbih..mcm kes bunuh diri..kalu pompuan ugut nk bunuh dii..jrg die akan buat..saja nk attract perhatian org..tp kalu laki ckp die nk bunuh diri...kene hati hati sbb laki biasa akan buat apa die ckp...

Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2012 08:38 PM | Show all posts
dmohds posted on 9-9-2012 10:29 PM
Dah tau.. Sy pn xtau skrg dia nk ke x.. Last skali sms dia kate jmpe di
Mahkamah tapi dia akan ck ...

ohh kalau cam ni..nampak gaya isteri tu mcm sengaje je nk main mainkan hati awk...mencabar awak..sabarlah..semoga semua urusan lancar...

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-9-2012 09:18 PM | Show all posts
siputsedut posted on 10-9-2012 08:38 PM
ohh kalau cam ni..nampak gaya isteri tu mcm sengaje je nk main mainkan hati awk...mencabar awak..s ...

tq..sabar.. insyaallah menang
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-9-2012 09:19 PM | Show all posts
siputsedut posted on 10-9-2012 08:32 PM
iols pn ras mende sama..ras mcm wife die takmo cerai...tu la pimpuan ni kengkadang gerak kt mukut  ...

kalau mintak tu dah lebih 10 kali dah... this time dah tak tahan
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-9-2022 12:03 PM GMT+8 , Processed in 0.086492 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list