CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
1234Next
Return to list New
View: 9008|Reply: 70

Apa yang perlu disiapkan untuk ke mahkamah syariah?

[Copy link]
Post time 9-9-2012 07:15 PM | Show all posts |Read mode
malu tapi terpaksa tanya.. saya dan isteri diambang perpisahan.. next week kami akan ke mahkamah, saya failkan perceraian kerana dah tak tahan dengan sikap isteri.. baru 9 mnth kawin.. need advice coz wife xnak bercerai tapi saya dah xmampu nak hadapi rumah tangga.. dulu banyak kali wife mintak cerai but this time saya dah buat decision...kindly help me..tq
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 9-9-2012 07:35 PM | Show all posts
Thread beli bra kat atw. Thread kondom kat atm-nnk bercerai?  y e ke..........
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-9-2012 07:37 PM | Show all posts
nuryakmal posted on 9-9-2012 07:35 PM
Thread beli bra kat atw. Thread kondom kat atm-nnk bercerai?  y e ke..........

well pengalaman tu ada..but really dah end of option.. pengalaman yg indah kita simpan yang tak baik kita jauhkan.. but kalau dah takde jodoh...
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2012 07:38 PM | Show all posts
How old are u
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-9-2012 07:45 PM | Show all posts
nuryakmal posted on 9-9-2012 07:38 PM
How old are u

28 this year..

saya mmg dalam proses cerai but i still hope my wife berubah and come back to me.. dah almost 3 weeks dia xbalik..dari raya lagi.. taknak cerita panjang2.. saya mmg sayang dgn isteri saya.. banyak yang kenangan may it be good or bad tghter even baru 9 bln kawin.. tapi dalam masa yg sama masalah semakin teruk dan even dah berbincang pon still xde penyelesaian.. saya dah buntu and istikharah for bercerai dan so far dah sampai sini..
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2012 07:59 PM | Show all posts
Since kita ni sebaya so our level of thinking would be almost the same. Awk baru kawen 9 bulan. Apa yg meneyebabkn sampai wife tak nak balik?awk pun cakap awk still syg isteri. And isteri pun xnak bercerai.. Sy paham pompuan klau bergaduh mulut dia akan sentiasa bercakap ceraikan aku..itu emotional thinking  bukan rational thinking.. Baru duduk bersama ada banyak benda yang kena adjust...
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2012 08:01 PM | Show all posts
Kalau betul nak bercerai kenala rujuk ke pej agama mukim awk berkawin dulu. Ada borang di pej agama tu. Ada to do list. Buat ikut list dan submit. Boleh lantik peguam syarie atau pegi sendiri..
Sayang nya baru kawen.. Penat ber kawen pun tak habis lagik...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-9-2012 08:14 PM | Show all posts
tu la tried everything.. but a lot of MIL involvement in my marriage.. and ni bkn kali pertama x balik.. paling kejap 2/3 days.. paling lama so far 3 weeks and counting.. MIL xnak lepaskan anak dia and wife memihak MIL.. xdgr cakap suami.. and mcm macam lagi.. need exp on exp during court session..if wife x agree suami tetap boleh lafaz depan mahkamah??
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 9-9-2012 08:20 PM | Show all posts
dmohds posted on 9-9-2012 08:14 PM
tu la tried everything.. but a lot of MIL involvement in my marriage.. and ni bkn kali pertama x bal ...

believe it or not sy ada kawan macam awk. bini anak bongsu ank org kaya terlalu super attached dgn ibu bapa  jadinya yg jadi mangsa suami dia la.. kalau ikutkan sy xnak cmpur urusan rmhtangga kawan kawan sy tapi prestasi keja dia menurun tu yg tarik dia ketepi tanya dia apa masalah sampai tak boleh focus dgn keja.. and dia menangis depan sy. ceghita pasal bini dan in laws dia yang tak hormatkan dia sebagai suami dan menantu. bayangkan sampai balik kg suami oun bini d8a nak tido hotel sbb xnak tido rumah mertua. kalau sy ceritakan mmg sedih la.. to theres two side of every story dan sy tak la nak percaya 100%.. dia masih bertahan dengab sikap bini dia sbb anak.. kalau x salah da 4 tahun kawen.. sy nasihatkan dia sebaga8 lelaki bagitau isteri yg sapa yang patut si isteri taat.. bukan putuskan persaudaraan ibu bapa dgn suami tp ur wife kena draw the boundary..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-9-2012 08:25 PM | Show all posts
nuryakmal posted on 9-9-2012 08:20 PM
believe it or not sy ada kawan macam awk. bini anak bongsu ank org kaya terlalu super attached dgn ...

agee..but as i mentioned before.. dah cuba macam2.. tapi lebih banyak tuduhan diberikan pada saya dan keluarga.. and saya berserah pada allah...even saya dah failkan penceraian but i still hope she return and change.. but if until the hearing date xde apa2 juga, sadly but i have to move on.. mybe there's a better girl waiting for me.. sometimes lelaki xmintak banyak pun (or maybe it's me) i just need honesty, trust, respect and love... tapi kalau love hanya pada perkataan, no respect and no trust as well as honesty.. susah..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-9-2012 08:27 PM | Show all posts
nuryakmal posted on 9-9-2012 08:20 PM
believe it or not sy ada kawan macam awk. bini anak bongsu ank org kaya terlalu super attached dgn ...

and the same things goes to me.. even sampai if kami bertekak atas sebab isteri degil, isteri balik rumah and paksa saya minta maaf dgn mak dia.. padahal dia dan sy yang bertekak..
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2012 08:31 PM | Show all posts
da g kaunseling ke blum??kalo bole g kaunseling dulu seblm bercerai....
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2012 08:31 PM | Show all posts
Kalaubda filekan penceraian then tunggu la hearing.. Talak di tangan awk. Kalau da determine nak lepaskan so da tak de ape bini awk boleh buat.. Boleh rujuk kawan kawan di sini.. Ada ramai yg went through divorce maybe they can have their fair share..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-9-2012 08:35 PM | Show all posts
nuryakmal posted on 9-9-2012 08:31 PM
Kalaubda filekan penceraian then tunggu la hearing.. Talak di tangan awk. Kalau da determine nak lep ...

sbb baca2 sume perempuan yg mintak.. ni saya yg failkan but wife insisted taknak..tak tau la naper.. padahal wife kalau gaduh je asik2 nak cerai.. MIL plak dah tau anak kat umah xde nak paksa anak balik pada suami..disimpan and siap cakap terbuka and xkesah..
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2012 08:37 PM | Show all posts
Takde sebab lelaki pun tak boleh filekan. . Takde diskriminasi..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-9-2012 08:38 PM | Show all posts
nuryakmal posted on 9-9-2012 08:37 PM
Takde sebab lelaki pun tak boleh filekan. . Takde diskriminasi..

i mean masa hearing kalau isteri xsetuju akan dibawa ke sulh/perbincangan ke? coz if boleh nak selesai cara baik but wife xnak
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 9-9-2012 08:41 PM | Show all posts
kalo da failkan perceraian so tunggu je tarikh mahkamah tetapkan....sampai masa tarikh tu 22 kena hadir...so xyah bw ape2 bw ic je nnt bg kat kaunter...tp seblm nk bercerai tu awk tanya la istri awk dlm tempoh edah nak bg nafkah bpe??ade harta sepencarian x??kalo ade baby nk bg bape nafkah bulan2..so semua tu kalo leh senaraikan dulu..senng nanti time hakim tanya da xgado2...tu kalo awk bercerai secara baik..sng procedurnye..kalo salah satu pihak nk gado so kes tu akan berpanjangan n akan memkn masa...tu pandangan sye la..sbb sye divorce pun cara baik so xde gado2..sye xkisah pun dia nk bg bape pun...tuk anak pun dia da ckp ngn hakim potong gaji bulan2 masuk akaun anak..so mmg xde isu la kalo nk gado2 pasal nafkah ni...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2012 08:42 PM | Show all posts
dmohds posted on 9-9-2012 08:38 PM
i mean masa hearing kalau isteri xsetuju akan dibawa ke sulh/perbincangan ke? coz if boleh nak sel ...

sulh tu kan perbincangan je.. dia tak setuju utk apa .. kat sulh tu la dia boleh luah segala gala awak boleh luah segala gala.. kalau dia xnak u can always lafaz cerai outside mahkamah. pastu filekan dan bayar saman . but tu kejam sikit la.. kan sy ckp td talak di tangan awk. kalau awk lafazkan walaupum isteri tak nak dan niat awk mmg nak lepaskan dia so talak still jatuh.. kuar
la air mata darah sekalipun talak tetap jatuh..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-9-2012 08:55 PM | Show all posts
nurafriena posted on 9-9-2012 08:41 PM
kalo da failkan perceraian so tunggu je tarikh mahkamah tetapkan....sampai masa tarikh tu 22 kena ha ...

anak xde, berapa dia nak nafkah xkesah, harta bersama xde.. mmg harap selesai cara baik but she insisted.. tapi still xbalik rumah..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-9-2012 08:56 PM | Show all posts
nuryakmal posted on 9-9-2012 08:42 PM
sulh tu kan perbincangan je.. dia tak setuju utk apa .. kat sulh tu la dia boleh luah segala gala  ...

xnak lafaz luar mahkamah coz nnti dlm rekod ada rekod jenayah syariah.. (as what exp by the court clerk la)
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

13-8-2022 02:47 PM GMT+8 , Processed in 0.112967 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list