CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 5576|Reply: 35

Allah bagi cuti...korang manfaatkan tak?

[Copy link]
Post time 12-8-2012 05:18 PM | Show all posts |Read mode
time2 bulan pose ni,korang makan x time tghari?ke korang puasa mcm family korang yg lain?

Single Polls, Total 59 Users voted
Your User group have no permission to vote
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-8-2012 06:10 PM | Show all posts
kalau tengah piyed di bulan puasa wajib berbuka/ makan kan betulkan kalau salah
tapi bagi iols, kalau iols piyed iols makan je la..buat apa nak susah2 tahan lapar
tapi tak makan depan orang la kan..tak baik
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 06:38 PM | Show all posts
Makan....klu kt office mkn kt nursing room ...bkn dpn org la..nk mkn kt surau takleh sbb org lain puasa..nursing room tu xde org masuk..

Kt umh mkn gk..senyap snyap la...tp biasa kantoi gk sbb husband iols mesti pelik kalo iols tetibe hilangkan diri tp senyap sunyi je bunyi..mesti die cari..cmno nk mkn dgn tenang...
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 06:44 PM | Show all posts
siputsedut posted on 12-8-2012 06:38 PM
Makan....klu kt office mkn kt nursing room ...bkn dpn org la..nk mkn kt surau takleh sbb org lain pu ...

oo selalu g memane u ade wat bunyi2 an ke?
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 09:41 PM | Show all posts
aku 'posa' cm org len. takde la kemaruk sgt nk makan wpun takleh posa.
masa 1st day ari keje tu, aku mkan roti + air masak kt pantry ngan ofismate non muslim + ofismate pegnen. tu pun sbb aku tak sempat bekpes kt umah. ari ke 2 minum air jah...seterus nya tak makan/minum coz aku dah bekpes kt umah.
sahur aku bgn sediakan makanan utk hubby. patu sambung tido. pas siap2 nk g keje baru bekpes.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 10:49 PM | Show all posts
Dulu masa sekolah & belajar, aku puasa mcm biasa....sikit pun tak makan & minum
Pastu skrg ni aku makan je.....
kalau mood baik, aku nyorok2...kalau tak aku makan je sbb bila aku ganti nanti diorang selamba je makan depan aku....tambah pulak aku seseorang yang puasa....
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 11:22 PM | Show all posts
aku pose penuh kot tahun ni
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 11:23 PM | Show all posts
Salam.

Kalau auntie ABC, auntie makan tetapi sorok2 sikit. Tapi suami dan anak2 memahami. Diaorg tak kisah pun kalau terserempak auntie tgh makan. Masing2 faham ttg hukum-hakam. Kalau keluar, auntie bawa air + buah2an letak dlm kereta. Selepas bercanda, boleh minum dan alas perut... Still sembunyi2 lah...

Auntie tak dikejutkan utk sahur sbb en suami kata tak perlu temankan bila auntie ABC. Makanan semua disediakan oleh pembantu rumah. Tetapi bila berbuka puasa, en suami mahu auntie menikmati hidangan bersama2... Hihihihi... Aci tak?

Semasa bekerja dahulu, jika auntie ABC, non muslim staff akan belikan makanan dan makan dlm ofis auntie (bilik ku sendiri) + kunci pintu.... Hahaha.... Semasa ofis dekat dgn rumah, auntie balik rumah during lunch time dan makan di rumah.... Life is easy, why make it difficult... Alhamdulillah.....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-8-2012 11:24 PM | Show all posts
mkn sorok2..tp kat opis ni selamba je ade yg xpuase..mentang2 ank dia menyusu dibantainye ari2 xpuase duk kate susu xde kalo puase...
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 11:27 PM | Show all posts
masa me masih duduk dengan makcik, kalau me tak posa,
me lah menjadi orang untuk menguji jika cukup garam, cukup pedas ke.
so sudah tentu me makan, cuma masa dorang bukak posa me tak joinlah,
segan

tetapi di opis me tak makan, sebab pekerja pekerja kat opis tu,
lelaki lelaki melayu tu jenis mulut tak berinsurance, so malas buat drama...

hari ini, tak posa, makan me tak heran sangat, tapi minum iya..
tahun ni cam summer cam panas gila, so ketahanan kureng
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 11:53 PM | Show all posts
kalau saya period,saya akan bagitau mak saya je...ayah dan adik2 lelaki semua tak tau..kalau dorang tau pun dorang akan senyap je..buat2 macam takde benda pelik yang berlaku tengahari saya tak makan benda yang berat2 sebab mak saya akan buang semua makanan lepas sahur..jadi saya makan roti/coklat/biskut je
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 07:53 AM | Show all posts
haha ada gak topik ni. aku dah tinggal puasa sebanyak 5 hari pada minggu kedua aritu.

aku bwk minuman je dan minum kat pantry. yg kelakarnya member meja sebelah (indian lady) ternampak aku bwk botol air nak ke pantry. dia tanya "u tak puasa ke?" aku jawab heheh tak lah kak. cuti. then akak india tu tanya ada makanan tak? aku jawab takder. dia bukak locker dia dan offer biskut kat aku. okeylah....tahan lah sampai pukul 5 ptg.

sebelum sampai kat rumah, aku singgah beli makanan kat bazar ramadan. lapar giler
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 08:37 AM | Show all posts
dr kecik me adik badik (5 pompuan,4 laki)akan tetap sahur dan buka..bukan la la posa pun tapi time makan tu xde sesapa tau sbb nak bagi mudah ..malas nak menjawab kot apsal tak posa..skang dah besa memasing dah beranak pinak...anak2 lak plak....yang abang dua org tu me tak kisah, tapi sitecit pompuan tu sbb dia baru blajar pose dah tak paham kot kalu me xplain, so menggu lps cover2 la kalu nak mkn...

masa me keje dolu memula cover gak nak mkn time piyed,walopon mkn dlm pantry...pastu kene tegur ngan opismate "laaaa..tak yah de cover2, cam la kitaorg tak paham..bukan korang mkn dpn kitaorg pun" kui kui kui
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 09:35 AM | Show all posts
kt opis - tak minum pun...mmg ler x salah nk mkn dpn org pun, isu nya menghormati bulan ramadhan, bkn nyer lama pun bln ramadhan..29hari jer setahun
kt rumah - smpi umah dlm kul 6++ cam tu..mkn lah..tak yah tgu azan maghrib
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 10:28 AM | Show all posts
pazi posted on 12-8-2012 06:44 PM
oo selalu g memane u ade wat bunyi2 an ke?

keke takdelah buat bunyi bunyian..tp biasa mesti ada gak bunyi2..cam kalu nk lipat kain pon mesti ada dengar bunyi hanger tu..kalau nk basuh kain mesti ada bunyi mesin basuh..tp kalau senyap sunyi pelik takde bunyi pape..mesti la husband siput curious takkan nk kasik bunyi pinggan kelengtang kelengtung..nnt jiran pon dengar sama..ada org tak posaaa kat rumah sebelah
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 10:42 AM | Show all posts
Narif kalau tak puasa makan je, makan depan orang lagi. Tapi kat rumah la, dan orang lain tu anak sendiri yang baru umur 2 tahun

Kat luar tak buat perangai la, waima duduk Amerika. Segan dehh...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-8-2012 10:46 AM | Show all posts
tengah bercuti..
tapi kalau time cuti2 malaysia ni..aku lagi lapar dari time puasa..
sahur tak bangun..
pastu bangun pagi nak carik celah mana makanan..

mood: lapa (hampun pada yg berpuasa)
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 10:46 AM | Show all posts
puasa cam org lain gak.... x de peyet utk bulan nie..
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 10:53 AM | Show all posts
aku makan dalam bilik jerk...makan maggie cup jer pon...kadang kadang aku tak lalu aku minum air masak jer tapi mak aku plak yg paksa aku makan
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 12:17 PM | Show all posts
Makan nyorok2 bila anak2 kecik tak nampak, sebab takut anak2 kecik yg dilatih berpuasa teruja nak makan sekali, diorang masih tak boleh faham apa itu period.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

19-8-2022 10:39 PM GMT+8 , Processed in 0.096729 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list