CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: luvly_snow8608

Rumah Pertama Uols.. Aset @ Duduk?

[Copy link]
Post time 19-6-2012 05:38 PM | Show all posts
depend kepada empunya poket sebenarnye.. kalau beli rumah baru kene tgk tempat.. strategik tak.. n tgk developer tu sgt penting.. cube2 cari history2 developer tu.. kalau well known developer tu memang gempak2 la..

cume beli lelong ni sakit hati je la.. kadang2 bukan org tu yg nak beli rumah.. ade org2 tertentu yg cuba manipulate the market kat situ.. kita dok la berlawan2 harga last2 kene letgo~ kuciwaaa kan? hehe..

i just bought one house la.. i think this the only one kot aku mampu.. hehehe.. rasenyela.. sbb kalau ikut poket hampir senak.. but then terpulang la pada laki bini tu kalau nak berkongsi lagi bagus leh beli besau sikit.. sbb kalau 2nd house tu agak susah dgn bank kalau ade first house yg payment dia da lepas around 40 - 50% gaji.. well itu fakta.. itu pasal tang nak beli rumah ni kene betul2 bukan mcm beli baju.. sometime kene pk sambil2 buat2 research sampai makan bulan.. sbb xnak tersalah langkah.. tapi kadang2 kalau da tersalah langkah tu.. harap2 ade la developer yg take over the project..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-6-2012 05:38 PM | Show all posts
Reply 100# izzyanna


    keje kat mane?
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2012 08:35 PM | Show all posts
Reply 102# artcrime


    kat s2
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2012 11:07 AM | Show all posts
babe tumpang rumah snow la...

1. kat kg. jawa klang (low cost 2 stry 2r/1b)
2. kat taman desa mas, rawang (2 stry 3r/3b)
3. taman pandan indah (2 stry 3r/2b)
4. kat batu caves - (single stry) ni dekat dengan rumah parents (blok lain tapi selang 3 4 buah rumah. jalan kaki pun confirm ketiak tak becak)
prettyuglybabe Post at 18-6-2012 16:00



keje subang mana? subang jaya ke..subang bistari ke..kg melayu subang ke?

tapikan..semua list ko letak tu..semuanya aku rasa ko akan abis masa atas jalanraya.
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2012 11:11 AM | Show all posts
keje subang mana? subang jaya ke..subang bistari ke..kg melayu subang ke?

tapikan..semua li ...
Hana Post at 20-6-2012 11:07 AM



kat usj.. babe pun rasa cam tu. jadi sekarang tengah berkira-kira nak cari apartment yang court 1-10 pulak. tapi nak yang ok punya la. coz ada beberapa court tu macam rumah kedai. kotor dan sesak. ataupun apartment or condo lain yang dalam kawasan subang. tapi mahalnya..
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2012 03:53 PM | Show all posts
nak menjawab cam jawab exam ni

Just nak tanya la uols kan, dah beli umah ker??
- dah beli.. share laki bini.. alhamdulillah even proses nya lama yang amat.. akhirnya last friday dapat la kunci

Beli untuk duduk or sebagai aset?
- ni 1st house.. jadi beli tuk duduk dulu.. tuk aset nanti bila saving berkepuk balik baru pk.. now saving dah rm00.00

If nak beli umah kan, better terus beli umah yang berbaloi atau beli jer umah kecik2 dulu?
-kami beli rumah 2nd.. alasan nye.. if rumah baru takot x siap, lagi 1 xde dah dah yang dekat2 area kl yang
mampu kami bayo installment.. jd beli la umah 2nd hand..
kriteria dia, mampu bayar (ketat gak tp), umah atas tanah (hubby la nak), still dekat area kl (sebab both kerja area kl)

Any tips tak macamana nak beli umah?
If beli yang under construction takot kang terbengkalai, nantik loan dah kene bayar..
If beli umah dah siap, harga mahal jugak + kene bayar 10% & loyer fees bagai..
If beli umah lelong pulak macam mana??
- tips x dapek nak nolong... pasal eda beli umah 2nd hand.. korek2 gak la bayo 10% deposit.. lepas tu bayo lawyer lagi...
nasib baik lawyer belah bank leh absorb dalam loan umah... kesudahan nya now laki bini tahap kering abis dah..
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2012 04:32 PM | Show all posts
kat usj.. babe pun rasa cam tu. jadi sekarang tengah berkira-kira nak cari apartment yang cour ...
prettyuglybabe Post at 20-6-2012 11:11


err..tempat2 ko listkan tu, mmg tak sesuai langsung utk ko ulang alik dari USJ taw..

USJ kan tempat jem. area dlm tu pun dah jem..pastu lagi ko nak berjem jem kat luar..

dalam subang jaya, ko mmg nak kena beli umah secondhand.

area mydin (USJ 1) tu, takder ke?

eh..bukan ke ada apartment naik belakang summit tu?
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2012 04:41 PM | Show all posts
err..tempat2 ko listkan tu, mmg tak sesuai langsung utk ko ulang alik dari USJ taw..

USJ kan  ...
Hana Post at 20-6-2012 04:32 PM



a'ah.. tapi sebab pikir in future kot kot nak kerja kl balik ke. so babe pikir cari rumah yang kat tengah-tengah atau senang jalan keluar masuk.

belakang mydin tu ada condo baru. yang ari tu parking tenggelam tu. belakang belakang lagi ada tapi usj 1 ni tempat macam kelam kabut. pastu banyak indon. dah macam pprt pun ada apartment kat belakang tu. yang landed nya mahal giler. jalan kuar masuk pun jammed.


so far dah kerja sini 4 5 tahun, yang jammed teruk hanya kat summit. tempat lain tak sangat cuma lambat pasal banyak sangat traffic light. tu pun ada jugak manusia bongok yang dok nak pecut, cucuk cucuk nak memotong. padahal setiap less than 200 mtrs ada traffic light  
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-6-2012 10:27 PM | Show all posts
Eh usj subang tu ok laaa..good area

Sbb Aku dok usj13..heheh...opis kat taipan..3 min drive jek..huhuh

Kalu ada duit, bole la beli property area ni..sbb diorg tgh bikin LRT..siap by 2014
So dr segi public transport takde masalah

Sebut aje semua bank, ada di usj..masjid besar..shopping kompleks pun byk
Cuma Kedai perkhidmatan, agak mahal sket

Bear in mind, rumah double story 2nd hand sume rm700k ke atas..bukak 20x70 jer..
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2012 10:19 AM | Show all posts
baru signed spa and bank offer letter semalam

My first house
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2012 11:07 AM | Show all posts
umah yg pertama beli haruslah duduk jah oiii... kalo sok tetibe jadik kaya beli seken house baru la jadikkan asset

umah beli ikot kemampuan kalo kemampuannya kecil so beli aje yg kecil kalo kemampuannya besar beli yg besar...

mcm bed kecil saja... boleh la nak dok ade bilik ade toilet ade dapor ade porch.. apa nak lagik?? kecik2 neh senang nak mengomeh... akan nmpk sntiasa tidy aje.. papepong bersyukur kdg2 umah kecil neh pndai hias nmpk cute dan cumey
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2012 05:13 PM | Show all posts
Umah apartment kat Spring Ville Ukay Perdana tu agak murah (dlm RM150k)... tp rasa mcm high risk je sbb kat atas bukit.

Ada sesape kat sini yg dh beli umah kat situ ke? share la cite sket...
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2012 10:08 AM | Show all posts
haha..aku share beli umah dgn somi aku..masa tu kitaorg bru bertunang dan umah tu pon under construction..harga kita okla kan....

ikutkan nk share beli umah takleh kalu bkn somi isteri..tp developer tu suh buh ja sbb bank bkn nk mintak surat nikah pon....kira risiko gakla beli umah share dgn tunang..maunya tak jadi kawen ka apa..haru beb..seb bek kami kawen gk....sementara umah tu nk  siap, aku dok umah PIL sethn..pas dpt OC, brg umah pon dh complete..trusssssssssss aku pindah dok situ.....itulah umah pertama aku dgn somi.....kami mmg berpuashati dgn umah tu....kalu ada rezeki, nt nk beli umah lg..tp nk wat sewa ja...ada sapa nk sewa?
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2012 12:44 AM | Show all posts
Kalau beli rumah yang dibina developer, cari developer yang kukuh dan berwibawa utk elakkan risiko 'projek terbengkalai'. Sebab developer sebegini akan jaga reputasi mereka

Tengok track record mereka.

eg: Sime Darby Property, SP Setia, Mah Sing...sekadar contoh
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2012 12:46 AM | Show all posts
Kalau nak buat investment, of course location, location, location.
Rumah flat pun takpe, contoh macam kat Seksyen 7 Shah Alam ni..
Sewa sebijik rumah flat minimum dah 5-600, padahal bayar monthly installment berapa lah sgt..
Satu lagi apartment dekat area Kg Kerinchi tu  sangat strategik..budak UM, org yg keja nak naik LRT..
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2012 11:43 AM | Show all posts
rumah pertama yg dibeli adalah kat kg so mmg konpem x duduk bagi sewa aje, biasa yg sewa adalah jururawat atau Dr2 sbb dekat dgn sepital, masa beli dulu cuma rm25K aje, bayar kat MBSB pon dah abis tp sekrg lps dah direnovate maka sewa kat situ dr rm350 dah dinaikkan ke rm600, tiap kali penyewa kuar aje dah ada yg menanti nak masuk, masa reno sat dulu tue dah ramai Dr2 yg tanya bila leh sewa sbb dekat dgn tempat kijer diaorg, alhamdulillah walau yg sewa tue dah ramai, kondisi rumah mmg terjaga
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-12-2022 01:36 PM GMT+8 , Processed in 0.089542 second(s), 34 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list