CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: luvly_snow8608

Rumah Pertama Uols.. Aset @ Duduk?

[Copy link]
Post time 15-6-2012 03:09 PM | Show all posts
Reply 16# luvly_snow8608

memula tu lebih dr pulang modal.. hehe.. cos instalment 660.. sewa rm900..  but awal tahun aku dah refinance.. nak cash out.. so new loan instalment is 1100.. aku naikkan sewa jd 1000.. kire ok la.. wpun kuar extra 100 and another 150 for maintenance, umah tu umah aku.. hehe..

duit cash out tu aku simpan utk downpayment umah landed.. skrg ni tgh survey la.. cadang nak beli subsale..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-6-2012 03:11 PM | Show all posts
owhh dok luar kl kah?? kalo area membangun n byk fasiliti xpe kot noks.. buleh jadik aset + ...
luvly_snow8608 Post at 15-6-2012 02:40 PM



tul tu. iols bukan kat ulu banat. iols hanya di USJ sajok.. property kat sini tengok harga, boleh naik sawan noks..

iols nak rete sendiri. mungkin kalau dah sah nanti, iols akan usahakan sedikit rete heols masuk nama iols. jadi takde la terduduk. mencangkung jah..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-6-2012 04:27 PM | Show all posts
iols dah beli dah umah..
beli umah flet jah...yg murah2.. tak mampu nak beli semi-D, banglo 3 tingk ...
baby_pingu Post at 15-6-2012 14:51



oke lah tuh noks.. flat pon umah jugak hokeh.. dari ai neh reban hayam pon takdok
wahh mesti best kan dok umah sendirik pas sengsara dok menyewa dengan ummah peel sakai?

xpelah noks.. pelan2 kayuh.. kalo nak kayuh sekali kang mau lemas nantik..
(kemain pandai ai nasehat oram padahal ai neh dah pikir macam2 nak renovate umah even duit nan hado)
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-6-2012 04:30 PM | Show all posts
tul tu. iols bukan kat ulu banat. iols hanya di USJ sajok.. property kat sini tengok harga, bo ...
prettyuglybabe Post at 15-6-2012 15:11



   owhhh mmg xulu lah kot.. pengsan rega umah kat sana
wahh kerlasss planning uols kan noks tok mencaras reta bakal tok laki.. bagus2
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-6-2012 04:32 PM | Show all posts
Reply  luvly_snow8608

memula tu lebih dr pulang modal.. hehe.. cos instalment 660.. sewa rm900.. ...
Nash^Roy Post at 15-6-2012 15:09



   oke lah tuh noks.. uols refinance pon sebab nak beli umah lain kan.. gud planning!
umah kat mana uols sebey?? ada dok umah teres setingkat murah?
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2012 04:34 PM | Show all posts
owhhh mmg xulu lah kot.. pengsan rega umah kat sana
wahh kerlasss planning uols kan  ...
luvly_snow8608 Post at 15-6-2012 04:30 PM



harus la sementara masih wangi ni. esok dah busuk, mintak telo pun tak dapat noks..
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2012 04:38 PM | Show all posts
Just nak tanya la uols kan, dah beli umah ker??
Dah.

Beli untuk duduk or sebagai aset?
duduk  + for investment.

If nak beli umah kan, better terus beli umah yang berbaloi atau beli jer umah kecik2 dulu?
depends pada kemampuan. for better investment yield, go for landed & freehold.

If beli yang under construction takot kang terbengkalai, nantik loan dah kene bayar..
beli dari reputable developer. ie. Mah Sing, Sime Darby, SP Setia, Mitraland, to name a few.

If beli umah dah siap, harga mahal jugak + kene bayar 10% & loyer fees bagai..
rumah dah siap? u mean subsale?? - of kos mahal dari harga yg developer jual. Given the right location, developer, quality of the house, by the time rumah siap subsale boleh naik between 30% - 150%.

If beli umah lelong pulak macam mana??
takde pengalaman.
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2012 04:51 PM | Show all posts
kalau sesaper rajin, pergila carik buku tajuk nie "wtf 23 properties by 30"

uols memuda lagi kan.......by 30 barapa bijik property boleh beli???
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-6-2012 05:04 PM | Show all posts
I bli rumah ptama yg kecik je. 2nd hand. beli sbb nk dkt tmpt keja tp xmo menyewa. 5 thn duduk pastu bayar habis. pastu beli rumah lain yg selesa sket. kali ni beli yg sedang bina. syukur siap on time. rumah ptama sewakan pada org. sewa cover 33% installment rumah baru.
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2012 05:31 PM | Show all posts
Reply 63# luvly_snow8608

haruslah ok..tak perlu penat2 jadik cinderella bila housemate2 yg lain sedap2 blk kpg time weekend..mementang iols org jauh takleh balik kpg selalu


umah lelong kena ada duit cash 10% tuh time bid..rasanya min 5% kot kena letak masa nak bid..
pastu kalo dpt bid tuh, kena cecepat carik loan n settlekan segala procedure bagai..kalo tak melepas la umah iteww..
tapi umah lelong kita takda kelebihan pegi tgk umah, pastu feel kengkunun ada chemistry ke idak ngan umah tuh..tgk2 dr luar jer kot..kalo uols dah ada a few umah yg dah 'ditarget'



iols beli umah murah sbb takmo byr memahal dulu..dah dok pun sorang2..huhu
lgpun nanti cadang after 5 years nak sewakan jek umah nih, hopefully time tuh rezeki lebih kot dpt laki yg successful bleh la beli umah yg lebih selesa.
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2012 09:07 PM | Show all posts
Post Last Edit by Hana at 15-6-2012 21:11

ini nasihat aku ler:  
1) kalau beli umah utk duduk - location misti dekat dgn tmpat keje. jangan buang masa atas jalan. koman2 pun, kuar umah 745am utk sampai before 830am. Jangan beli umah if ko kena kuar 630am. kalau dah kawen dan ada anak sgt leceh. kena kuar awal lagi utk hantar umah pengasuh.

1) kalau beli umah utk investment - misti apartment, location, location, location dan target penyewa. jangan beli umah jauh sgt demi murah pastu penyewa bayar lagi rendah dari monthly payment to bank.  

1st umah aku ( mcm ler byk umah.. haha tp dlm proses for 2nd house.. insyallah kalu ada rezeki) patut utk duduk tapi tak duduk.  
time stress (gado dgn laki ler) rasa nak jual jer.
time rasional, sayang nak jual sbb tak dapat dah umah rega rm200k, double storey dlm shah alam (new taww) kecuali kat puncak alam, bukit TAKBeruntung ..
  
skrg, aku tgh pikir, nape ler dulu dulu tak terpikir nak survey area kota kemuning, bukit rimau.. best ooo area sini.. pastu ada highway baru lagi...
skrg ni, kalau aku jual umah aku dan laki aku jual umah dia (hot ler FIL aku kalu ikut plan ini) pun tak dapat beli umah kat sini. secondhand pun gila mahal. rumah baru2 kat shah alam pun mahal gila (umah landed). alam impian pun mahal.  

gila mahal lah umah skrg.
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2012 09:16 PM | Show all posts
sy move to bod aduan dan pendapat ..nih mcm lebih terarah meminta pendapat
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2012 09:23 PM | Show all posts
harga umah landed kat strategic area ( dekat2 tmpt bandar dan keje la) mahal gila.  
pastu ada orang beli pulak tu.

aku selalu pikir, ramaiii nyaa orang kaya raya kat malaysia ni. aku jek semiskin.  

bos aku, cina, blum kawen, dok bukit jelutong taw. agaknya, taraf2 BOS je bole beli umah kat area strategic. kuli mcm aku, kalo beli umah landed SEKARANG, pitam 44x kot.  
kalau beli dgn combine gaji lakibini pulak, anak beranak kena puasa isnin, khamis. no makan ikan, no makan2 luar, makan kat umah jeww, pastu bahan mentah misti - taugeh, telur dan bilis termurah.
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2012 11:09 PM | Show all posts
Aku beli rumah, pd thn 2002. - low cost aptmnt. Ms aku beli tu pun, g beli ngn kwn2. kgkwn aku bli tgkt plg atas sbb nk dptkn sofa, meja mkn & kbnet dpur free. aku bli ground floor. Aku xpernh duk kat umah tu seblknya aku sewakan. duit sewa umah aku guna untuk byr mthly loan umah tu. sekrg aku tgh tggu asben aku sah jwtn sbb dia br dpt keja ttp kerajaan untuk bli 1 umah teres.
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2012 11:32 PM | Show all posts
aku baru ajer beli umah... dapat kunci terus duduk... takder nak simpan wat aset nyer... pasal aku bukan laa org kaya sgt... tp kalu ada rezeki nak gak beli umah lagi... yg tu konfem untuk aset laa... bg sewa kat orang ajer...

aku beli umah from reliable developer... kira sblm beli tanya abis2 kalu terbengkalai camner... so developer kasi penerangan yang baik ler... nak beli umah lelong pun bukannyer senang... kalu dpt umah yg ok takper... sekali dapat mcm umah hantu... tak ker haru nk bersih kan balik...

umah 2nd pun payah gak pasal kene byr mcm2 fees laa itu ini... beli umah baru terus dari developer... senang tak byk cerewet... asal loan lulus ajer... hehe!
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2012 02:44 AM | Show all posts
beli rumah lelong....murah ckit.beli rumah kecit dulu pun takpe...duduk dulu.tak rugi byr...kang dah beli rumah besar bleh buat sewa...tak rugi melabur utk beli rumah 2-3 ni.tiap2 tahun naik harga
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-6-2012 11:44 AM | Show all posts
solex kan aje..
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2012 02:02 PM | Show all posts
salam semua... saya baru ja duduk rumah baru... apartment ja.. oklah untuk duduk.. hajat hati nak beli teres tapi semua harga atas 240k. so, saya beli ja lah apartment ikut kemampuan, yang penting hujung bulan gaji ada balance lagi lepas tolak loan rumah dan hutang piutang yang lain..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-6-2012 09:11 AM | Show all posts
Just nak tanya la uols kan, dah beli umah ker??
Dah.

Beli untuk duduk or sebagai aset?
duduk   ...
tina^^ Post at 15-6-2012 16:38



   thx noksss
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-6-2012 09:11 AM | Show all posts
kalau sesaper rajin, pergila carik buku tajuk nie "wtf 23 properties by 30"

uols memuda lagi kan. ...
tina^^ Post at 15-6-2012 16:51



   masalahnya kalo duit berkepuk, gaji meletopsss senang idop noks.. nie cukup2 makan jah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-12-2022 11:28 AM GMT+8 , Processed in 0.095243 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list