CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 6539|Reply: 20

tnb

[Copy link]
Post time 9-5-2012 11:58 PM | Show all posts |Read mode
dulu rm80-120 jer skng ni bil eltrik dah hampir rm500 (rumah teres stngkt n 1 ac jer..) tarif baru cukup membebankan. de lagi tak yang merungut tentang bil letrik...
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2012 12:09 AM | Show all posts
mak oi 500 ko ddk brape org? cam rumah mak aku ddk ber 5. econ 2blk sll on pon bru 3rat lbih weh!

ko pasti ke? dah brape bln ko kne? cam aku pnh kne bru2 ni rmh aku sndri sll kne dlm 120.. itu fullblast la tuh.. pg ptg sian mlm econ. skali dtg bil 3rat lebih.. aku tkjot tp masih diam kan diri.. sje nk tgk bln berikot brape.. klu tiap2 bln centu mau aku p tnb tanya.. tp alhamdulillah bln berikot nye aku kne rm15 je.. aku rse depa silap.. tp klu ko dah beberapa bln cenggitu gakkk alamat mkn dlm gelap laaa
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-5-2012 12:13 AM | Show all posts
dah bnyk bulan kena camni.. skng plng murah puh 3rtus lbh. kami bertiga jer.. kluar rumah9am blik 7pm.. kedai n ofis pun x tnggi camtu...
dh g tnb tapi jwpn drg bsa la hurmmm:@
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2012 12:15 AM | Show all posts
Meter biasa ke digital.Yg kawan perasan meter digital memang tinggi bacaanyaa. Tak tau la btol ke tak meter tu...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-5-2012 12:21 AM | Show all posts
mter lama.. tu la xkan tarif baru smpai tggi sgt camtu.. sapa guna lbh tarif dia lagi tnggi. tapi stkat rumh teres+1ac agak mlampau.. boleh bnkrap... kalau ler der altrntf lain atau ada saingan lain bg tng elktrik ni mngkin blh murh skit kot hurrmmm
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2012 12:41 AM | Show all posts
Buat report je kat kedai TNB dulu kawan pun macam tu. Dan pastikan orang TNB datng ambik bacaan meter setiap bulan.jika d lebih tu yg bole tinngi takrifnya kan kat bil ada tulis klu 200 unit yg pertama berapa kiaraanya dan makin bayk unit yg kita pakai makin besar jurangnya
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-5-2012 12:46 AM | Show all posts
xthula.. tapi kedai or ofis lg guna bnyak ltrik tpi dlm 3ratus jer.. saya hanya rumah n mlm jer bru ada x thu la mna slpnya.. tapi tgok kt meter tu laju btul... pdhl guna lmpu, ac n pti ais
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2012 12:55 AM | Show all posts
cuba off semua peralatan letrik yg ada dan tengok meter tu bergerak ke tak.. tp klu tak gerak pun buat je aduan kat TNB, takan sampai 3ratus lbh.. sebulan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-5-2012 12:57 AM | Show all posts
esk pagi saya cuba. terima kasih membantu...
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2012 12:58 AM | Show all posts
Biasa klu lepas buat aduan di akan bg masa dalam 1 atau 2 minggu utk org TNB dtg check. Tp klu org TNB tak dtg juga call je  kat borang aduan yg diaorg bg..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-5-2012 01:04 AM | Show all posts
mcm tu ke.. tapi pndpt awak saya guna elktrik bnyak ke? tarih rumah lgi murah bndg gn kdai atau bgunan prniagaan kan...
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2012 10:17 AM | Show all posts
kawan ofis aku dia stay kat rumah dua org je laki bini tapi bil elaktrik rumah dia RM400 setiap bulan.Jenuh dia bertanya dengan aku kenapa rumah dia banyak bil elaktrik dan rumah aku sikit sedangkan pakai benda yang sama.
   Aku pun nasihatkan dia off suis aircond,water heater,cabut plug tv bila tak guna.Dia kata suis water heater dia memang tak pernah off sbb senang bila masuk bilik mandi terus je on yg kat water heater tu.
   Tapi bila dia buat yang aku cakap pun cuma kurang sikit je.Lepastu baru2 ni dia bagi tahu aku yang rumah dia cuma kena bayar bil elektrik RM90 je.So aku tanya apa yg dia buat sampai bayar sikit mcm tu.Dia kata problem dtg dari air cond dlm bilik dia.Dia kata sebulan dah dia pindah tidur dlm bilik anak dia dan guna air cond bilik anak dia.Air cond yg dlm bilik dia air cond lama lebih dari 10 tahun.So klu korang ada masalah bil elektrik melambung kena tengok air cond korang sama ada baru atau dah terlalu lama.
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2012 11:52 AM | Show all posts
susah nak cakap tp  yg kwan difahamkan untuk aircon 1hp kadar untuk sejam lbh kurang 23sen je tp untuk aircon baru la kot..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-5-2012 11:49 PM | Show all posts
tu la tadi pagi pun dapat kesan aircnd paling laju.. ac bru sthun jer... tapi ada orang tegur sebb guna wayer nipis n murah. (samsung) ac brand apa yangjmat ltrik...?samsung memng kuat guna ltrik ke?
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2012 12:05 AM | Show all posts
klu jenis inverter ni yg kawan tau kena guna lebih lapan jam baru dapat penjimatannya.wayer nipis atau murah tu tak da kena mengena rasanya.sbb dulu kawan pun pakai kabel yg macam periuk nasi punya je...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-5-2012 12:26 AM | Show all posts
nth ls rsa bkn jns invertr. tu org wirmg yg bgthu.. yang mcm priuk nasi tu mngkin dlam dia tmbaga bgs.. ni yg wrna klbu mcm wyr extntion yg boleh gulng tu.. hrp dpt thu pnca n slesaikn mslh ni sgra.. dah kopak..
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2012 11:03 PM | Show all posts
nth ls rsa bkn jns invertr. tu org wirmg yg bgthu.. yang mcm priuk nasi tu mngkin dlam dia tmbaga bg ...
amd Post at 11-5-2012 00:26



   try on acon 2 dari 24 dulu le..jgan on terus nak 16..sebap bila terus2 on 16,com runing kuat,2 sebap kuat makan karen,tu yang kuat makan karen 2..g satu,acon 2 selalu servis..paling tak pon,3 bulan filter kt indoor 2 cuci le...kalau tak,lagi kuat dye makan karen..and then outdoor dye 2 cuci gak kt spin dye 2..ce try,kalau ader perubahan,,kalau tak der 2,,umah ko mmg kuat makan karen le 2..
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2012 03:29 PM | Show all posts
Sesiapa kerja di tnb atau pos malaysia? ada wang tunai lumayan menanti kamu.. sila pm
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2012 09:40 PM | Show all posts
aircond takan banyak mcm tu skli...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-9-2012 08:19 PM | Show all posts
sohai_lucas posted on 23-5-2012 03:29 PM
Sesiapa kerja di tnb atau pos malaysia? ada wang tunai lumayan menanti kamu.. sila pm

sblm rya dah hbs byar smua bil.. blk cuti raya smnggu, lpas hmpir 2 mnggu pastu dapat surat amaran nak potong..
dan bil bulan tu dkat rm700... pngg gila... nak g tnya tnb pun dah thu jwpn. bil x sampai lagi, dan guna x sampai sebulan dah kena warng plak...nak potong...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-5-2022 12:35 AM GMT+8 , Processed in 0.095953 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list