CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 17318|Reply: 168

Emak yg stail lama...

[Copy link]
Post time 15-3-2012 04:26 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by ParinAmat at 15-3-2012 21:43

Maybe ramai dr forumer kat sini yg mempunyai emak yg lahir sebelum zaman jepun atau yg kini berumur 60an keatas kan.Aku adalah salah seorg darinya & utk menjaga hatinya mmg la susah tp aku redho sbb aku cuba memahami style atau cara pemikiran mereka ini.

Sbg cth. jika nak buat perjalanan jauh mrk pasti akan memasak nasi & lauk-pauk utk bekalan, sering bersungut spt cuaca yg x elok, bersungut jika ada perkara yg menghalang jadual mrk, menyebut la illah (tiada tuhan), takut utk berjalan di tempat yg x pnah pegi & byk lagi yg aku x ingat.

Tapi kalo bab tetamu dtg rmh mmg marveles sbb mrk2 ni risau jika x da benda yg nk dijamu. Mrk sanggup membuat kuih2 semata2 nk menjamu tetamu. Kepercayaan khurafat ni pun masih lgi tebal w/pun solat x pnah tinggal! Tapi itu la EMAK kita yg susah nk berubah di sbbkan pegangan, mentaliti mrk yg hidup dr zaman susah hingga skrg.Apalagi kalo yg canggih manggih H/P,internet,GPS bagai....... lagi la dia x tau.

Aku terpanggil utk mencoretkan perihal Mak yg stail lama ni sbb....ada seorg anak bgi tau kat aku yg dia frust sbb maknya berpegang kpd prinsip x mau call anaknya sendiri. Yg sepatutnya anak yg patut call mak.....tp bgi aku la sepatutnya anak yg patut call mak sbb spt diatas la. Mentaliti mrk yg sebegitu .Jgn nk disamakan mrk dgn kehidupan kita skrg yg moden.Cuba jadikan diri kita spt kehidupan yg pnah mrk lalui.

Percaya atau tidak anak tersebut pnah mengherdik emaknya sbb  lambat berjalan di depan anaknya sendiri! menangis emaknya tp dia x minta maaf pun atas perlakuannya.Ini cerita benar yg bkn aku ada2kan. Adakah ini anak derhaka!????

Kita ni anak2 yg tggl di bandar sekali-sekala balik mengejut menjenguk emak apa perkara pertama yg dirisaunya? Nk mkn apa mlm ni....betul? risau jika anak/menantu/cucunya x selesa tggl di rumahnya.Tp itu la mentaliti, stail emak kita yg x tercapai dek akalnya utk bersama2 dlm kehidupan moden kita yg lebih berselera dgn Mcd,KFC,Dominos,PizzaHut,Starbuck dr pucuk ubi,jemput2 ikan bilis,lempeng,ikan salai....gadjet2 canggih Iphone,laptop,Ipad dr quran buruk!

Tak boleh kah kita menyelami pemikiran mrk dgn menyulamnya dgn kehidupan moden kita?.....

aku sebak sbb hayat mrk tggl sekelumit utk kita bersama2 dgn mrk yg belum tentu kita akan berjumpa lagi utk menagih kasih syg & kenangan2 indah semasa bersama mrk dulu.....




aku tetap syg mak aku w/pun dia stail lama.....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-3-2012 04:34 PM | Show all posts
Maybe ramai dr forumer kat sini yg mempunyai emak yg lahir sebelum zaman jepun atau yg kini berumur  ...
jzzz Post at 15-3-2012 16:26



It depends mak you kerja atau tidak ? My mom was born in 1946, at age 66yo still drive kereta ke sana ke mari sendiri (dekat2 ke bandar je la). My mom is retired teacher, mind dia dah exposed dengan perihal dunia luar, ada inisiatif nak belajar pakai komputer, ber internet bagai walaupun tak aktif, pandai hantar sms ke anak cucu, call anak cucu. Bila anak cucu balik, mak paling sibuk memasak, memasak & memasak. Sebut je apa nak makan, kalau mak tak masak sendiri, dia akan order. Networking dia sungguh mengagumkan.
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2012 04:39 PM | Show all posts
napa kau tak bagi perenggan sikit tulisan tu, berbinau aku baca walaupun dah khatam....aku nak sgt tulis dan share sbb mak aku sebahagian dr yg di atas tu tapi kasi chance org lain dulu...AKU BANGGA ADA MAK MACAM MAK AKU.

Tinggal seorang di perumahan sederhana, umur 73 tahun masih gigih minggu lepas datang jumpa aku naik keta, naik ferry..sbb dia mungkir janji nak pi kenduri....tapi oklah belah balik aku hantar dengan kapal terbang....mak aku mmg megah kalau dapat naik flight walaupun rega tiketnya sama jah dgn ferry.

Org lain beranak zaman Merdeka, sekolah menengah sampai tingkatan 5 ke 6, masuk kolej, belum rasa naik MAS business class. Mak aku darjah 5 aja tp naik kapal terbang seorang diri, sesekali tumpang rezeki anak, rezeki dari emak juga. Boleh juga rasa dok Club Lounge sembang-sembang dengan Tok Menteri. Pi Langkawi buat apa Mak Cik? Teman cucu ke? amboi, baik budi bahasa menteri kita.

HP bagipun dia buat eksen jah, nak menekan tak nampak keypad....

nanti aku sambung lagi>>>
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2012 04:53 PM | Show all posts
arwah mak carly lahir tahun 1936, tp x kolot sebab bila anak2 dh besar, anak2 yg banyak bg nasihat, buka pemikiran arwah mak... dia pernah citer, akibat di takut2kan oleh org2 kg.. dia x antar abg dgn kakak carly sekolah asrama padahal dpt tawaran... bila dh bercucu dia rasa menyesal sbb cucu2 sumer pandai2... tp tu lah, nak wat canner.. masa dulu & skg mmg x sama
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2012 04:59 PM | Show all posts
saya sayang ibu saya. walaupun beliau kuat membebel, tapi beliau tetap ibu saya..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-3-2012 05:02 PM | Show all posts
Reply 3# cmf_blingblings

Sori la x da perenggan sbb terlampau sedih smpai x prasang.....Ok la most of you maknya bekerja & retired tp mak aku org kpg & x pnah bekerja.......
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2012 05:10 PM | Show all posts
Walaupun mak aku kerja motong getah, hanya pandai nulis jawi dan rumi, mak aku pandai ilmu hisab. Masa mak aku niaga di pasar malam tak pernah pakai calculator, zaman sekarang tengoklah nak kira pun tersentap2, tak dak calculator, blurr.

Teringat satu kenangan abadi ni, kakak kpd mak aku, Chu aku (actually depa sepupu tp mak aku ni Tok aku adopt sejak lahir) ni pencen nurse atau jururawat desa. Chu aku datang tinggal dengan kami seminggu, aku ajak mak aku ronda Penang weekend, kami singgah Gurney Drive ada Pizza Hut situ, mak aku mmg suka makan-makan kat pizza hut. Chu aku tak pernah makan kat restoran sokmo, anak-anak tak pernah bawa.

Dua mangkuk Chu aku hirup Sup Cendawan, katanya tak pernah rasa seumur hidup. Mak aku sengih jah, lagi advance dia dari kakak dia yg makan gaji tu. Satu yg aku angkat topi kat mak aku, dia kuat membaca, dia suka tengok berita kat TV, siap call dan update aku kot-kot aku terlepas siaran. Kalau pi hospital setakat nurse pelatih tu tak payah cong kat dia semua dia tau, blood level berapa, tahap gula berapa...sambung
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2012 05:11 PM | Show all posts
Mak ai lahir sebelum merdeka gak tapi tahun 1956. Mai ai tak tergolong sangat la dalam golongan ni sebab bekerjaya, ada kereta dan ada pesbuk. Ai add pesbuk mak n ayah. Nak letak status atau nk komen apa2 dalam pesbuk, kena pk banyak kali.

Kalo adik pompuan ai, selalu upload gambar itu ini. Aurat tak tutup. Mak selalu ngadu kat ai
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-3-2012 05:13 PM | Show all posts
Reply  cmf_blingblings

Sori la x da perenggan sbb terlampau sedih smpai x prasang.....Ok la most ...
jzzz Post at 15-3-2012 17:02
mak aku motong getah, buat bendang, meniaga pasar malam, tapi dengan duit seringgit dua itulah kami 5 beradik masuk U.....aminnnn
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2012 05:18 PM | Show all posts
My mak kami belikan kereta baru auto dia tak nak, dia nak pakai kereta manual juga. Dia kata susah drive kereta auto, terbalik pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2012 05:22 PM | Show all posts
My mak kami belikan kereta baru auto dia tak nak, dia nak pakai kereta manual juga. Dia kata susah d ...
sarahmirza Post at 15-3-2012 17:18
dgn tak dok keta mak aku boleh sampai ke mana-mana seorang diri, bayangkan kalau dia boleh bawa keta...
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2012 05:26 PM | Show all posts
Post Last Edit by sweet987 at 15-3-2012 17:28

Mama sweet  lahir tahun 1953 dan dia sendiri walaupon dah berpuluh tahun tinggal kat bandar tapi dia still asuh sweet dengan stail dolu2.. cthnyer :

sweet kalo keluar rumah untuk jalan2 tak boleh keluar lebih pukul 7, paling lewat pon maghrib dah ade kat umah..

pastu kalau pergi mane2, bile dah sampai kat tempat tu, wajib kene tepon mama, bagitau dah sampai...

tu lah contohnya...ade jugak member2 cakap mama sweet ni macam org dolu2 suke kongkong anak dia..tapi sweet tak kesah pon....dah lali kan..mungkin bagi dia, selagi belum kahwin sweet masih dibawah tanggungjwb dia.. yang penting saya sayang mama saya walaupon dia begitu..
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2012 05:34 PM | Show all posts
ibu dan ayah sam mmg cam TT cakap tuh... kekadang mmg rimas tp terima je la... tak semua parents sama..... bab yg tak nk tepon anak tu absolutely right!!!! aku pon tak paham nape yg susah nk tepon anak... contoh situasi... adik janji nk dtg bawak mama gi tesco... janji ku 7 tapi sampai kul 8 ditunggu tak datang pon... aku suruh call... tanye la kat mana... nape lambat... jadi ke tak pegi... dia tak nk... tp dok membebel.. janji tak tepat... nnt lambat pegi bile nk balik... nnt org ramai... bla bla bla... pening den.......
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2012 05:55 PM | Show all posts
apa maksud u kepercayaan khurafat??i tak nampak apa yg u list tu sbg khurafat..
my mom pun over 60..kalau berjalan dgn dia, mmg penat nak layan dia bercakap.,semua benda dia nampak dia akan bertanya dan kadang2 berkali2.."nak makan kat mana?" lepas dah tunjuk kedai pun ,masih bertanya "dah kita nak makan kat situ ke?"kalau naik lif.."tingkat brape kita nak pergi?" setiap tingkat akan bertanya "ni dah tingkat berapa?""kita nak pergi tingkat berapa ye" and lists go on...tapi aku takde lak rasa cam bosan ke boring nak jawab..aku tahu sbb dia dah jadi mcm budak2..semua benda nak bertanya.....sedaya upaya aku akan cuba jawab dgn nada suara biasa..,takut je dia kecik ati...kalau dgn ayah aku, dah kena jerkah tu"awak ni, itu pun nak tanya!"
tu belum kira kalau tgk TV...setiap minit dia akan ulas
tapi itu la mak aku...........sayang mak!!
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2012 06:24 PM | Show all posts
Tp kalo bab tetamu dtg rmh mmg marveles sbb mrk2 ni risau jika x da benda yg nk dijamu.Mrk sanggup membuat kuih2 semata2 nk menjamu tetamu.


mak saya 60an umur dia tapi sama bab ni je kalau ikut apa yg TT taip tu.

khurafat tu mcm percaya bomoh dan sebagainye ke TT? mak saya sungguhpun org kampung, bab2 bomoh tangkal dll memang dia tak percaya langsung.

contoh khurafat tu pada pendapat saya, mcm kat sini, orang percaya kalau nak tolak bala sebelum atau sesudah terjadi sesuatu perkara tak baik, kena bawa benda atau orang terbabit tu pergi kat satu masjid ni (masjid ni je, masjid lain tak main la) dan wajib mandikan benda tu atau orang tu dgn air kolah masjid tu.
contohnya kalau beli kereta baru, kena pergi cuci guna air masjid tu, else for sure nanti akan accident.
or anak dara dia keluar rumah naik motor lepas tu tak sengaja terlanggar biawak ke, wajib lah pergi ke masjid tu dan mandi guna air tu else nanti hidup dia penuh dgn bencana.
(what the????) true story ok, bukan dibuat2.

as if air kolah masjid tu yang menentukan nasib mereka, bukan qada' dan qadar dari allah ta'ala. pada mereka ni, perkara ni bukan khurafat sebab air tu air kolah MASJID, bukan air kolah kat rumah orang ke apa... ni la dia bila tak belajar betul2.
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2012 06:35 PM | Show all posts
mak aku tak la kolot sgt walaupun dok kmpung.. tapi arwah atuk aku yer.. sbb aku ni dari umur 2thn abah aku dah meninggal jadi atuk aku la jdi abah aku.. atuk aku ni kalo membebel mmg tak menahan.. mcm la yg kluar pantang larang lah, hantu lah.. biasa lah org tua.. walaupun dok kmpg arwah atok aku pandai gak la ke pekan ada lesen motor la katakan.... tahu la camner nak pakai telipon umah, on TV.. kalo cucu ker anak ker ajak berjln kalo dia rasa sehat dia ikut lah.. masa aku baru dpt first gaji aku ada lah hulur sikit.. aku rasa dkt satu kmpg la atok aku canang aku dpt gaji bagi dia sikit.. malu aku..

lagi satu yg aku tak leh lupa punya lah kolot arwah atuk aku ni.. dia ckp dgn aku kalo nak cari suami cari org selangor jer jgn org negeri lain.. dlm selangor pun ada limit.. jgn lebih sampai tanjung karang dgn banting.. mcm2 lah dia ckp nanti ssh nak balik tgk mak aku kalo aku kawen org jauh.. nanti dia sakit mcm ner aku nak jenguk mcm2 lah alasn arwah atuk aku ni.... last2 aku dpt suami org kapar jer..

walauaper pun aku syg kat arwah atuk aku ni..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-3-2012 06:39 PM | Show all posts
alamak mcm ada bau2 mcm akak ler jugak mak TT nie but not bab khurafat n sebut lailah' tu lah.  actually akak pernah 1 hari dok kat le cucur, dengor perbualan 2 hamba Allah nie, muda2 belia... depa setiap kali ckp 'lailah', so akak menegur n bagitau apa maksud 'lailah' tu.

so bukan saja orang2 dulu yg ckp mcm nie, orang muda jaman skang pun ada yer!

masa akak dok england dulu kan, kalo nak travelled mesti masak nasi lemak, mee, apa2 ajalah utk buat bekalan makan semasa perjalanan.

kat n england bukan senang nak cari halal foods so masak sendiri n makan kat motorways tu lagi lah seronok.

sememang nya akak orang lama tau!
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2012 07:48 PM | Show all posts
Reply 8# aLieNzDaToR


    Nak fesbuk aLie......
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2012 08:25 PM | Show all posts
arwah nenek aku ye stail lama.. mak aku sikit2 tu ada jgk lah

amek gambar tak bolleh bertiga.. time pak cik aku anak sorang, nenek  sedaya upaya menyelit nk bagi jd 4..kekonon klu bertiga yg tengah tu akan mati dlu..

kalau pisang ke apa ke yg kembar melekat dia akan buang terus

anak2 dia wajibkn kol bila sampai rumah masing2 setelah balik dari rmh dia

tanya memang berkali2 .. ulang crta pon berkali <<lepas dia mnnggal mak cik aku plak amek tabiat nenek..tnya n pesan berkali2.. sampai letih nk jawab
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2012 09:48 PM | Show all posts
Nak letak status atau nk komen apa2 dalam pesbuk, kena pk banyak kali.
aLieNzDaToR Post at 15-3-2012 17:11


customize kan status.. biar org tertentu je boleh baca hehhehehe.. so selamat dari makpak baca..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-2-2023 02:00 AM GMT+8 , Processed in 0.105412 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list