CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 140195|Reply: 272

[Cadangan] KAD KREDIT TERBAIK

[Copy link]
Post time 9-2-2012 10:45 PM | Show all posts |Read mode
Edited by medangmru at 20-11-2015 02:40 PM

Salam...
aku ingin minta PENDAPAT forumers CARI mengenai kad kredit terbaik dan memberikan pulangan terbaik kepada pengguna. Sekarang tengah mencari-cari CC terbaik. Penggunaan aku setiap bulan yg WAJIB seperti berikut:
1) Petrol (RM50 x 12 = RM 600)
2) Belanja runcit [biasanya  di TESCO] (RM100 x 5 = RM500)
3) Tol (RM10 x 20 hari = RM200)

lain-lain macam2 la, tp tak fix sprt disebut td. Isteri plak dok request nk bli LCD TV plak, harga dekat2 RM3k. dah survey kt TESCO tu ada plan yg 0% utk 2 tahun tak silap. jadi nk minta pendapat jujur kalian mengenai CC yg sedang or [penah korang guna. Harap faham hasrat aku tu ye.

lagi satu nk minta pendapat (banyak lak request, hehehe).... CC nih boleh guna utk CASH tak??? TQ smua.....
Multiple Polls: ( Max 2 choices ), Total 265 Users voted
Your User group have no permission to vote

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2012 02:37 AM | Show all posts
Yg banyak rebate aku rasa OCBC. Yg banyak easy payment plan Maybank. Dan yg pasti tak berbaloi adalah HSBC.

CC boleh guna untuk buat cash advance tapi mahal la berbanding cara halal (tak melibatkan along) yg lain.
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2012 06:43 AM | Show all posts
Hmmmmmmmmm....cc dr mana2 Bank samada terbaik atau sebaliknya adalah sesuatu yang agak subjektif.....mungkeng ramai yg kata CC dr Bank A adalah terbaik sbb byk bg cash rebet...byk bg 0% installment plan dan sebagainya.....ada yg bagi byk diskaun makan atau hotel.....

sbnrnya tgk pada keperluan....apa yg lebih kita suker dan gunakan cc atas tujuan apa....mebe ada yg suker cc yg boleh bagi rebet flight....sbb dia selalu ke overseas...naik kapel terobang...so dia akan mencari2 CC yg ada banyak promosi seprti ni....dan yg penting prmosi yg berterusan....ada plak yg lebih kepada rebet petrol....dan sebagainya....

perlu diingat jugak yg promosi diskaun...rebet...installment plan ni bukannya sentiasa ada.....ada tarikh promosi tu tamat dan bukannya berkekalan sepanjang masa....cuma ada sesetengah kad kredit spt Shell Citibank ( rebet berterusan untuk minyak Shell )...RHB Travel ( flight diskaun )....CIMB Petronas ....Citibank Giant dan sebagainya....cc jenis camni mmg Bank2 ersebut dahn joint partner dengan Company2 berkenaan dan of course promosi ( diskaun dsb ) akan sentiasa berterusan tanpa ada dateline .....

jadik....kesemua cc Bank adalah terbaik...cuma cara kita berbelanja dan keperluan penggunaan kkad kredit tersebut yg perlu diamik kira....

aku dah pernah ada dan sedang ada kesemua kad2 yg TT bgtahu ( tajuk poll ) tu....dan pada aku kesmeuannya ada kelebihan dan kekurangan memasing.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-2-2012 07:27 AM | Show all posts
Yg banyak rebate aku rasa OCBC. Yg banyak easy payment plan Maybank. Dan yg pasti tak berbaloi adala ...
airwaves Post at 10-2-2012 02:37

nak tanya skit... bab cash tu mahal bank charge baper ?? baper jumlah cash yg dibenarkan?? (maxsimum)...sorry bnyk soalan lak kt tuan.....huhu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-2-2012 07:33 AM | Show all posts
Hmmmmmmmmm....cc dr mana2 Bank samada terbaik atau sebaliknya adalah sesuatu yang agak subjektif.... ...
medangmru Post at 10-2-2012 06:43


fuiyooo...camne tuan momod manage ye?? skrg guna baper CC?? klo cam kes aku tu, sll petrol isi kt ESSO/MOBIL (semata2 nk point),  CC mana yg tuan momod cadangkan paling sesuai?? sblm tu, aku keje gomen. Gaji RM2K lebih je... tolong explain skit tuan momod ye...tengkiuuu.....
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2012 07:38 AM | Show all posts
tuan tanah(tt)...yg penting dan wajib sbg seorang Islam ambil kad kredit yg islamik bukan konvensional ingat tu sampai bila-bila.Adalah haram sbg seorang Islam ambil kad kredit yg selain Islamik.Harap maklum.
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2012 08:40 AM | Show all posts
fuiyooo...camne tuan momod manage ye?? skrg guna baper CC?? klo cam kes aku tu, sll petrol isi k ...
NagaVillage Post at 10-2-2012 07:33 AM



   pernah guna tu maksudnya byk gak yg dah terminate....so ada pengalaman guna kebanyakan cc keluaran Bank Malaysia ni...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-2-2012 08:47 AM | Show all posts
tuan tanah(tt)...yg penting dan wajib sbg seorang Islam ambil kad kredit yg islamik bukan konvension ...
vanilacup Post at 10-2-2012 07:38



ada penah baca yg CC Bank Islam collector dia mcm ADIK ALONG jer.......aku ni fobia btol bila ada je word A.L.O.N.G....huhuhu
blh bg contoh CC yg ISLAMIK & penuhi keperluan aku tu?? TQ
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-2-2012 08:49 AM | Show all posts
pernah guna tu maksudnya byk gak yg dah terminate....so ada pengalaman guna kebanyakan cc k ...
medangmru Post at 10-2-2012 08:40


sbb tuan momod pengalaman le aku nak sedut pengalaman ttg CC nih... balik pd soalan aku td, pendapat seikhlas tuan momod ape ye??plzz.... mmg perlu sgt info dr smua yg penah & sedang guna CC agar tak tersilap pilih......
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2012 10:28 AM | Show all posts
Salam...
aku ingin minta PENDAPAT forumers CARI mengenai kad kredit terbaik dan memberikan pulangan ...
NagaVillage Post at 9-2-2012 22:45


perbelanjaan bulanan agak tinggi ni...
ni nak guna then nk bayar penuh tetiap bulan ke... atau nak ngelat sikit?
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2012 11:45 AM | Show all posts
adalah dinasihatkan lebih baik x guna credit card.
dah dinamakan credit card.. hutang tetap hutang..
yang perlu dibayar..
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2012 12:04 PM | Show all posts
untuk easy payment plan selalu sy n suami guna maybank..
skang sy dah x guna cc lagi...berhantu...sebelum jd jembalang lbh baik sy tutup dulu...
at least dah x de hutang dgn bank..yahooo...kejayaan sy untuk 2012..tutup cc..
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2012 12:16 PM | Show all posts
debit aje ler . ade duit bole pakai xde duit snyp . xde hutang2
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2012 12:56 PM | Show all posts
Reply 1# NagaVillage

Pada pendapat saya tiada yg dikatakan kad kredit terbaik, semua sama iaitu kad utk memudahkan dan menambahkan hutang. Lewat bayar, kena caj + interest. Bayar minimum, kena juga interest, melainkan kalau bayar full. Tujuan sebenar utk kad kredit sepatutnya adalah untuk kemudahan, tak perlu bawak cash banyak2. Dan setiap bulan mesti bayar full, perlu disiplin pengurusan kewangan yg tinggi.

TT pun dah soal samada kad kredit boleh dapat cash, memang boleh, tapi siap la kena caj dan interest yg tinggi. Jadi saya nasihatkan TT tak payahla berangan2 nak pakai kad kredit, nanti tengkok terjerat oleh hutang2. Melainkan jika TT sangat berdisiplin dalam penggunaan kad kredit, yang mana bagi saya amat sukar.


Hasrat isteri nak beli TV LCD (harga 3k!), eloklah ditangguhkan, seelok2nya simpan bulan2 , kemudian beli cash, boleh bargain dengan tuan kedai.
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2012 11:20 PM | Show all posts
xpayah guna CC...
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2012 01:49 AM | Show all posts
aku nak tengok vote mana paling tinggi jadik walaupun aku takde c.c. tapi aku gatal gak nak vote...tapi yg bawah sekali ler...lain2
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2012 11:57 PM | Show all posts
nasihat iols, tak payah la pakai kedit kad ni TT. sapa yang dah pakai, tau la cam mana berhantunya kedit kad ni. silap-silap, sampai ke tua hidup dibeban berhutang.

satu keburukan, interest sangat tinggi dan akan dicharge setiap bulan jika fully payment tidak dibuat. jadi jumlah hutang akan sentiasa bertambah. lebih-lebih lagi jika dah ter'over' belanja dan hanya mampu bayar minimum payment je. kalau guna jumlah RM3000, bayar RM150 (minimum payment), 5 tahun pun tak kan settle.

jadi lupakan la hajat nak berkredit kad bagai. iols pernah ada from maybank, cimb, citibank dan rhb. sekarang tinggal rhb je. tu pun guna hanya untuk monthly insurance payment. citibank ada juga. tu pun iols nak cancel, tapi dorang insist suruh iols simpan.

cadangan iols, kalau nak beli apa-apa barang letrik tu, amik je la skim ansuran mudah. lagi selamat sebab interest dan monthly payment adalah fix. bukan macam kredit kad. if TT amik cash from kedit kad, charge interest adalah lagi tinggi. pastu kena lagi handling fee etc.

TT fikir la masak-masak. kalau rasa sanggup pikul hutang sampai tua, silalah ke bank yang berdekatan untuk apply kredit card. kalau rasa tak sanggup, pergi la court mammoth ataupun aeon.
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2012 08:45 AM | Show all posts
kalau nak pakai kredit kad ni, satu perkara yang paling penting kita kena fikirkan ialah RIBA. dosa besar tau.

Di Akhirat: Berkatalah Ibnu Abbas r.a.: “Tidak diterima dari pemakan riba sedekahnya, hajinya, jihadnya dan persaudaraannya.” (Al-Jami’ li Ahkamil Quran, Al-Qurtubi, 3/362 ; Az-Zawajir ‘An ‘Iqtiraf al-Kabair , ibid, 1/224)

Rasulullah SAW bersabda: “Riba mempunyai 73 pintu. Riba yang paling ringan (dosanya) seperti seorang lelaki berzina dengan ibunya.” (HR Ibnu Majah, 2/764; Al-Hakim: Sahih menurut syarat Bukhari dan Muslim)

Orang-orang yang makan (mengambil) riba tidak dapat berdiri melainkan seperti berdirinya orang yang kemasukan setan lantaran (tekanan) penyakit gila. Keadaan mereka yang demikian itu, adalah disebabkan mereka berkata (berpendapat), sesungguhnya jual beli itu sama dengan riba, padahal Allah telah menghalalkan jual beli dan mengharamkan riba. Orang-orang yang telah sampai kepadanya larangan dari Tuhannya, lalu terus berhenti (dari mengambil riba), maka baginya apa yang telah diambilnya dahulu (sebelum datang larangan); dan urusannya (terserah) kepada Allah. Orang yang mengulangi (mengambil riba), maka orang itu adalah penghuni-penghuni neraka; mereka kekal di dalamnya. ( Al-Baqarah : 275 )

bukan setakat memeningkan kepala nak bayar hutang, tapi yang lebih penting ialah kita akan terus berada dalam dosa, kalau guna kredit kad dan lewat bayar.

kalau boleh disiplin guna terus bayar, tu lain la...
tapi banyak orang sekarang, bayar minimum je.
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2012 03:22 PM | Show all posts
aku xdak kad kredit...
cash sajok...
so bg aku cash lg terbaeekkk....ooppss..soliii..hehe...
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2012 06:57 PM | Show all posts
aku xdak kad kredit...
cash sajok...
so bg aku cash lg terbaeekkk....ooppss..soliii..hehe...{:smil ...
none88 Post at 13-2-2012 15:22



   indeed....!!!!
kredit kredit ni kalau boleh elakkan....

cuma tak convenient kalau bawak duit banyak2. kalau guna credit card - kena make sure bayar before due date utk elakkan interest.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-1-2022 07:28 PM GMT+8 , Processed in 0.114466 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list