CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 11956|Reply: 20

APA HUKUM LELAKI BERTOCANG KETIKA SOLAT

[Copy link]
Post time 22-12-2011 12:52 PM | Show all posts |Read mode
assalamualaikum..saya buka benang ni lanjutan dari perbualan saya dgn saudara/saudari thieo
di isu semasa. saya nak tau lebih lanjut ttg lelaki yg berambut pjg dan solatnya.
sbbnya saya baru terbaca ttgisu ini di majalah Q&A isu perdana.
ringkasannya ialah lelaki berambut panjang kena meleraikan rambutnya ketika
solat tak boleh ikat/tocang. boleh tak beri pencerahan dan kongsikan pendapat
anda semua. terimakasih sangat-sangat saya ucapkan.


http://engkuafizan.blogspot.com/2011/12/solat-lelaki-bertocang.html
since saya tak de scanner, dkt blog ni ada bahan yg saya maksudkan..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-12-2011 03:48 PM | Show all posts
menurut ustaz kazim, x boleh, dan lelaki tdak dibenarkan membela rambut panjang melepasi paras bahu
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2011 04:45 PM | Show all posts
Walaaikumsalam,

Sekiranya hadith itu sahih, bermakna hadith itu memang betul dari Nabi s.a.w.  Jika Nabi sa.w. yang berkata, maka ia adalah perintah yang wajib.

Satu perkara lagi, dikatakan rambut Nabi s.a.w. mencecah bahu, bukan melepasi bahu.
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2011 07:40 PM | Show all posts
mna dalil kata xboleh melepasi bahu? n psal tocang tu, hadis tu mmg sahih ka? pernah terbca hadis yg sama, tpi xde plak part xboleh ikat rambut n xboleh lipatab baju tu. org kn biasa lipat lengan baju tu.
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2011 10:24 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2011 10:31 PM | Show all posts
mna dalil kata xboleh melepasi bahu? n psal tocang tu, hadis tu mmg sahih ka? pernah terbca hadis yg ...
thieo Post at 22-12-2011 19:40


Hang tak click link tu ke apa?
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2011 10:47 PM | Show all posts
Hang tak click link tu ke apa?
ibnur Post at 22-12-2011 22:31



    da. tpi dalil yg diguna kn hanya la dilarang menyerupai perempuan. dalil ni dianggap lemah oleh modern scholar. aku pnah attend ceramah tariq ramadan ka sapa ka kt us.. dia kata kne tgok situasi juga. contoh, klau memakai rantai menyebab kn dia lebih maskulin, so xapa.. klau da budaya masyarakat tu berambut panjang melepasi bahu adalah untuk lelaki, xapa.. sbb hadis tu kata jgn menyerupai perempuan saja.. contoh lgi, ada masyarakat org asli yg memakai rantai menunjuk kn mereka gagah. so x apa pkai rantai.. tpi masyarakat yg rantai tu hanya dipakai girl, tba2 ada lelaki yg pkai, haram hukum nya..
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2011 10:50 PM | Show all posts
da. tpi dalil yg diguna kn hanya la dilarang menyerupai perempuan. dalil ni dianggap lemah ...
thieo Post at 22-12-2011 22:47


Apa pendapat kau pasal hadith ni?  Dari sumber yang diberi post #1.

Daripada Ibnu 'Abbas bahawasanya Rasulullah s.a.w. bersabda : "Aku telah diperintahkan oleh Allah untuk sujud dengan 7 anggota tubuh yang utama termasuk dahi. Dan baginda dalam masa yang sama menunjukkan ke arah hidung, tapak tangan, kaki dan jari jemari kaki. Serta diperintahkan untuk tidak mengikat rambut serta tidak melipat (menggulung) pakaian. (Riwayat Muslim)
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-12-2011 11:01 PM | Show all posts
Apa pendapat kau pasal hadith ni?  Dari sumber yang diberi post #1.

Daripada Ibnu 'Abbas baha ...
ibnur Post at 22-12-2011 22:50



    hmm klau ini hadis sahih, then jgn ikat rambut n lipat pakaian je la. though ramai org lipat pakaian skrg.

yg dlm post aku before tu, psal ada org kata laki x boleh rambut lgi panjang dari bahu. aku tanya la mna dalil kata mcm tu.
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2011 11:03 PM | Show all posts
hmm klau ini hadis sahih, then jgn ikat rambut n lipat pakaian je la. though ramai org lip ...
thieo Post at 22-12-2011 23:01

siapa kata tak boleh rambut panjang lepas bahu?
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2011 11:05 PM | Show all posts
hmm klau ini hadis sahih, then jgn ikat rambut n lipat pakaian je la. though ramai org lip ...
thieo Post at 22-12-2011 23:01


okay....  post sebelum aku tu kata tak boleh lepas bahu.....
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2011 11:08 PM | Show all posts
okay....  post sebelum aku tu kata tak boleh lepas bahu.....
ibnur Post at 22-12-2011 23:05



    so boleh bgtau dalil apa diguna kan kata x boleh lepas bahu tu?
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2011 11:12 PM | Show all posts
so boleh bgtau dalil apa diguna kan kata x boleh lepas bahu tu?
thieo Post at 22-12-2011 23:08


tak tahu....  kena tanya yang memberitahu.
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2011 11:18 PM | Show all posts
tak tahu....  kena tanya yang memberitahu.
ibnur Post at 22-12-2011 23:12



    harap2 dapat la pencerahan. sbb aku sndri berambut panjang.
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2011 07:06 AM | Show all posts
harap2 dapat la pencerahan. sbb aku sndri berambut panjang.
thieo Post at 22-12-2011 23:18


Setakat ni yang aku faham sunnah nabi samada mencecah bahu atau pendek dari tu.  sebab Nabi s.a.w. pernah botak iaitu semasa haji.  l
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2011 10:49 AM | Show all posts
sunat kalau dilepaskan rambut. juga boleh rujuk melalui penjelasan dari ustaz zaharuddin di rancangan tanyalah ustaz ni sini.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-12-2011 09:17 PM | Show all posts
Post Last Edit by kismis at 23-12-2011 21:18

kebetulan jumpa kat youtube, sy share jawapan ustaz azhar idrus


<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/g49ckPs7hpw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2011 09:18 PM | Show all posts
Post Last Edit by kismis at 23-12-2011 21:21

err tak reti letak video
ni link

http://youtu.be/g49ckPs7hpw
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2011 11:14 PM | Show all posts

APA HUKUM LELAKI BERTOCANG KETIKA SOLAT




(posted by mobile)
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2011 05:42 AM | Show all posts
hukum Solat sah sama ada ikat rambut atau lepas.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Anugerah Grammy dikecam mempromosikan penyembahan syaitan
JoyahMengayahAnugerah Grammy dikecam mempromosikan pe
Views : 939 Replies : 19
Suami Miera Leyana sekat Whatsapp isteri pertama lebih setahun
aqua_marineSuami Miera Leyana sekat Whatsapp isteri
Views : 20998 Replies : 336
anak soleh
KumbangPoIkaDotanak soleh
Views : 6643 Replies : 53
Peti Ais Baru
vanilla_vellPeti Ais Baru
Views : 16920 Replies : 83
Nak 1000 kacang kalau lawak..plssss
krustykrabNak 1000 kacang kalau lawak..plssss
Views : 3207 Replies : 33
berita baik berita buruk
budi_jentayuberita baik berita buruk
Views : 9643 Replies : 63
[SALAH FAHAM]
Laracrop[SALAH FAHAM]
Views : 9092 Replies : 60
Hati hati bakar lemang takut rentung jadi arang
Lavender85Hati hati bakar lemang takut rentung jad
Views : 11896 Replies : 30
Aduh, sakit kepala bapak!!
chicozinnAduh, sakit kepala bapak!!
Views : 8749 Replies : 38
[JANGAN PUSING BELAKANG]
Laracrop[JANGAN PUSING BELAKANG]
Views : 6627 Replies : 46

 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-2-2023 09:28 AM GMT+8 , Processed in 0.115135 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list