CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 17164|Reply: 21

[Aduan] Emas 916 PALSU???

  [Copy link]
Post time 16-10-2011 05:39 PM | Show all posts |Read mode
Salam semua.
Nak share sikit ni. Smalam ada customer dtg kedai. Nak minta sadur rantai tangan. Cantik. Design gelang gajah emas tapi dah lebam teruk dah. Keluar warna kuprum merah gelap. Bila belek-belek, ada cop 916 kat cangkuk n daun gelang tu. Just wondering, kalau saya sadur gelang tu n dah jadi mcm emas, risau pula customer guna gelang tu utk perdaya orang lain. Mana tau dia pi jual mcm jual emas pulak. Kalau utk pakai sendiri takpe la. Ada tak sape2 pernah terkena?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2011 06:22 PM | Show all posts
hmmmmmmmmm.......kalau dia jual kat org yg pandai......biasanya org tu akan rujuk dulu kat mana2 kedai emas dan mebe akan dapat tahu kendiannya samada emas palsu atau sebaliknya....kalau jual emas kat mereka2 yg kurang pandai....mebe org tu akan terpedaya ...

tp ada ke org nak beli emas ni setakat persetujuan mulut camtu???mcm beli brg kat pasar malam....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-10-2011 04:46 PM | Show all posts
betul gak tu tuan medang. hehe. harap2 customer tu tak ada niat lain. seronok tgk muka customer tu bila amik balik emas sadur tu. hehe. senyum sampai ke telinga. kalau dpt, nak share pic before n after rantai tangan tu. tapi tak tau cara. almaklumlah, sya beginner. InsyaAllah nnt sya akan share pic.
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2011 06:49 PM | Show all posts
betul gak tu tuan medang. hehe. harap2 customer tu tak ada niat lain. seronok tgk muka customer tu b ...
Al-Fadh Post at 20-10-2011 04:46 PM



    sila share picture itewwww ..{:4_182:}
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-10-2011 09:20 AM | Show all posts
Salam Tuan Medang moderator yg dihormati serta forumer yg dikasihi sekalian.

Dibawah ni pic before n after barang kemas yg sya ckp mcm 916 palsu tu.. hehe.

semoga dpt jd pengajaran n pengalaman kita semua.

just for info, kalau sya sadur emas, sya akan polish dulu barang kemas yg dah pudar.

then sya akan sadur 2 lapisan Emas 916 supaya tahan sikit warnanya then barulah sya
sadur 1 lapisdan Emas 999 utk warna yang lebih cantik dan menawan.




Before sadur 1


Before sadur 2


Before sadur 3


Before sadur 4




After sadur 22K (Emas 916) - 1


After sadur 22K (Emas 916) -2


After sadur 22K (Emas 916) - 3


After sadur 22K (Emas 916) - 4



  
After sadur 24K (Emas 999) - 1


After sadur 24K (Emas 999) - 2




After sadur 24K (Emas 999) - 3

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2011 07:45 PM | Show all posts
mcm gelang tembaga ajer... tp camner lak ada cop 916 tu eh?
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2011 07:00 PM | Show all posts
kes ni pernah masuk paper dulu. derang mengunakan taktik dengan membeli cangkuk emas 916 yang original dan menyambungkan cangkuk berkenaan dengan emas yang tidak tulin itu

dengarnya mereka hanya membeli cangkuk tersebut dengan harga serendah RM60. Tetapi jika sudah disambungkan kepada emas yang tidak tulin tersebut, harga seutas rantai atau gelang boleh mencecah RM1,OOO ~ RM2,000

sedikit tersebut mmg licik memperdaya mangsa ditempat-tempat awam seperti diperhentian bas dan lain-lain tempat. Oleh itu jika saudara / saudari ingin membeli apa juga barang kemas eloklah pergi kekedai emas yang sebenar dan jangan membeli emas ditepi jalan yang mana kita tidak tahu akan kesahihannya.

cuba renungkan kenapa mereka boleh jual dengan harga serendah itu. sedangkan saudara dan saudari maklum harga emas semakin hari semakin melambung tinggi harganya.

nota : jgn kerana hendak untung seribu, kita akan rugi berganda-ganda adanya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2011 07:19 PM | Show all posts
kes ni pernah masuk paper dulu. derang mengunakan taktik dengan membeli cangkuk emas 916 yang origin ...
moyas Post at 23-10-2011 07:00 PM


let say kalau yg nak beli tu bgtahu kepada penjual tuk tentukan kesahihan emas tu kat kedai emas....haku rs possibility penjual tu takmo tentu tinggi kan....dan nak tahu gak...adakah tokei kedai emas hanya "mampu" cek kesahihan emas tu pada pencangkuk sajer atau gel;ang tu boleh ditentukan kesahihannya???
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2011 07:37 PM | Show all posts
Reply 8# medangmru

kedai emas kan ada pakar yg cek sahih @ x sahih sesuatu emas tu. derangkan ada alat untuk menguji emas. samada emas itu emas suasa, emas paun, emas putih emas palsu dll.

tapi moy very the kompen la sendikit yang nipu tu brani nak g cek kat kedai emas. mesti derang bg banyak alasan punya untuk tidak pergi kekedai emas. kalo g jugaks, kan cam dia menyerah diri ke jel.

cuma moy sangat2 risau ja. jika sendikit itu mengunakan ilmu hitam yakni ilmu pukau. yang mana kita terus lalai dan x tahu apa yang berlaku lantas menyerahkan semua duit kita kepada sendikit itu.. Nauzubillahi minzalik


Nota : doa moy moga kita semua dijauhkan dari segala bala dan bencana. amin!
Untuk menghindarkan diri dari sihir atau ilmu pukau, lakukan amalan berikut setiap hari;
1. Baca doa berikut:

“Dengan nama Allah, tidak akan berlaku kemudaratan di samping nama-Nya itu, sesuatu yang turun dari langit atau dari bumi, dan Dialah Allah yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui.”
2. Ayatul Kursi
3. Al-Muawwizat (Surah al-Ikhlas, al-Falaq & an-Naas)
4. Berniat lakukan amalan di atas agar Allah hindarkan dari apa jua bahaya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2011 11:09 PM | Show all posts
ni kira gold plated ke apa ek
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2011 11:49 PM | Show all posts
kalau orang x tau ni, maunya kene tipu idop2 nih
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2011 12:18 PM | Show all posts
ari tu wat cam ni jugak emas yg aku pakai warnanye  pudar g kedai emas dia kasi kilat balik kena caj rm18... mcmmana nak tau emas aku tu betul ke palsu..akak aku kata try simpan kat bank rakyat kat situ dia tau emas betul ker palsu..tapi lom try pergi ..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-11-2011 04:56 PM | Show all posts
mcm gelang tembaga ajer... tp camner lak ada cop 916 tu eh?
medangtamang Post at 21-10-2011 19:45



    mmg gelang tembaga Tuan Medang.. tulah pasal, tengah memikir ni apsal ada cop 916.. konspirasi kot.. lol
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-11-2011 04:59 PM | Show all posts
ni kira gold plated ke apa ek
jfq Post at 23-10-2011 23:09



    ni kira gold plated la ni.. sya plate pure gold di atas logam tembaga trsebut..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-11-2011 05:02 PM | Show all posts
ari tu wat cam ni jugak emas yg aku pakai warnanye  pudar g kedai emas dia kasi kilat balik kena caj ...
seroja11 Post at 25-10-2011 12:18



    Actually kat kedai emas pun kita boleh tau emas kita tu tulen atau palsu..
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2011 02:12 PM | Show all posts
Post Last Edit by MBBL at 8-11-2011 14:14

Me punya pengalaman dgn grade emas ni sangat ah sadis.

Gini, last year me Ada nak pakai duit urgent. Me takut nak minta dgn husband. So, me pun pergi la ar-rahnu untuk gadai gelang me. Me beli gelang tu di habib jewels. Surat semua lengkaplah.

Bila me sedang berurusan tu, pegawai ar-rahnu tu kata emas me bukan 916. Hangin la me kan sebab pegawai tu nak kurangkan nilai emas me. Me pun cakap ah, kenapa mula2 print kat Surat gadai tu 916? Then dia jawab, pegawai satu lagi tu salah tengok. Dia pun cerita dengan me yg dia Ada tools untuk make sure itu emas grade apa.

Ok, fine...me pun rasa terkilan...but not with ar-rahnu tapi habib. Me ni loyal customer habib ok. Semua barang kemas me, beli dengan habib.

Then, me call habib. Me bising2 kat staff dia. Diorang tak terdaya nak layan marah me, then dia suruh manager dia kat habib ampang point call me. I pun cerita laa apa yg pegawai ar-rahnu beritahu me. Manager tu pertahankan yg emas me memang 916. Finally, me suruh manager tu call ar-rahnu if tak nak me bising lagi teruk.

Tak lama tu, pegawai ar-rahnu call me. Suruh me datang office. Diorang gelabah Dan minta maaf dengan me sebab diorang degrade emas me. Diorang cakap khilaf.

Ehhh...geram sangat tau. Bukan pasal nilai emas tu jadi sikit, tapi mati2 kata habib dual emas tipu. Dah nak kena saman dengan habib baru gelabah.

Nak tahu apampegawai ar-rahnu tu cakap, "maaflah puan, saya kelam kabut nak balik sebab anak Sakit. Ni pun saya on leave, tapi datang jugak kerja". Boleh dia bagi alasan gitu?

Apa ingat orang pergi pajak barang tu Hina sangatkah sampai nak bodohkan orang mcm tu sekali? Bukan minta pinjam duit Tanpa collateral pun.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-11-2011 03:37 PM | Show all posts
Loh.. cenggitu pun blh jadi jgk? Sabor puan sabor. Nasib baik Habib tak saman dorg kan. but the point is manusia pun blh tersilap utk grade emas.. tp takkan la Ar-Rahnu blh mempertikaikan kredibiliti Habib yg well known dlm industri perhiasan emas kan..
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2011 09:54 PM | Show all posts
Me punya pengalaman dgn grade emas ni sangat ah sadis.

Gini, last year me Ada nak pakai duit urge ...
MBBL Post at 8-11-2011 14:12



Ar-rahnu bank rakyat ke? hmmmm mmg byk kes bank rakyat ni...lenkali better pegi gadai kt tmpt lain
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2011 10:07 PM | Show all posts
Reply 16# MBBL


   dah jumpa satu thread lama...selamat membaca
http://mforum.cari.com.my/viewthread.php?tid=588725&extra=page%3D12
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2011 02:17 AM | Show all posts
ader member saya siap offer bleh buat emas 916 palsu....
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-5-2022 04:43 AM GMT+8 , Processed in 0.090453 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list