CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 18397|Reply: 56

Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA)

[Copy link]
Post time 9-10-2011 03:58 PM | Show all posts |Read mode
ada sapa2 tau dak mcm mn sistem ni..tak sabar nk kira gaji niiih..
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2011 04:09 PM | Show all posts
tgg je la kan pekeliling baru kluar................
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2011 01:42 PM | Show all posts
kita kalo nak naik gaji kena pilih SBPA kalo x pilih x dpt lah naik gaji..betul ke mcm tu ?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-10-2011 02:25 PM | Show all posts
Reply 3# seroja11


    tunguuuu.....pekeliling
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2011 10:00 PM | Show all posts
Reply  seroja11


    tunguuuu.....pekeliling
zeeha77 Post at 11-10-2011 14:25

bila? opsss tunggu je
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2011 11:06 AM | Show all posts
naik tu pasti
pekeliling tu bagi la masa
sian kat org JPA nun
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2011 09:23 PM | Show all posts
aku pun dgr redio buruk je..alkisah kalau nak kan kenaikan 7-13 pesen tu haruslah sign pencen 60 thn...ada sesapa dgr radio buruk psl ni selain aku
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2011 09:01 AM | Show all posts
katenye bulan sebelas keluar..
sabar jee tunggu pekeliling..
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2011 09:54 PM | Show all posts
Aku dengar kalau dah sign SBPA KUP yg ada masa SSM akan dimansuhkan.Aku juga dengar yg SBPA ni didatangkan dalam bentuk pakej.maksudnya sign SBPA naik gaji dan pencen umur 60 thn.
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2011 12:01 PM | Show all posts
tu lah berita yang buat orang gomen pening lalat sikit....
dalam sistem baru tu kata orang yang pilih pakej tu boleh bersedia bila-bila masa akan dibehentikan apabila dah merundum markah........tapi yang penting pakej naik gaji ni lebih kepada nak bagi tapi sebenarnya tak mahu bagi orang naik gaji...........tapi yang pasti orang2 yg sign 58pun ramai yang akan bersara awal.......
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2011 07:02 PM | Show all posts
dalam sistem baru tu kata orang yang pilih pakej tu boleh bersedia bila-bila masa akan dibehentikan apabila dah merundum markah........hasmania Post at 24-10-2011 12:01


baguslah klu macam ni. supaya org yg keje kerajaan x malas ( i'm gov srvnt). sbb tgk di kaw qt ni, yg dah "byk pglmn" tu lagi malas, sombong, buat keje x serius n mcm2 yg negatif. yg betul2 ikhlas, boleh dikira ngan jari. mereka inilah yg memburukkan nama pegawai kerajaan. jika ada sistem berdasarkan prestasi kerja, pasti gov srvt keje dgn bsungguh2, mcm pekerja swasta. sbb ramai gov srvt selesa dgn kemustahilan utk diberhentikan kerja.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-10-2011 08:08 AM | Show all posts
elok gak sbb setiap jabatan mesti ada 2@3 org staff yg prestasi kerja truk tapi tak boleh buang disbbkan dasar kerajaan susah nk buang org keja kerajaan ni.akibatnya nak isi staff baru tak boleh sbb staff yg buat hal tu blah mcm tu hilang.xde hitam putih@x settle.
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2011 11:25 AM | Show all posts
baguslah klu macam ni. supaya org yg keje kerajaan x malas ( i'm gov srvnt). sbb tgk di kaw qt n ...
cubby_qt Post at 26-10-2011 19:02


bagus jgk klu pakej begitu at least br nmpk mereka yg btl2 bekerja cuma dr segi kaedah pemberian markah kne tgk jgk... klu yg kerja malas pn dpt markah tinggi x guna jgk, silap ari bln yg keje bagus kne diberhentikan...
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2011 05:12 PM | Show all posts
Reply 13# lostnfaun


    setuju! sbb markah dberi oleh ketua. jika ketua pun 'ngok', mmg susah la....
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2011 11:26 AM | Show all posts
pegawai Pn P jer diorg bg senang keluar perkhidmatan...
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2011 11:26 AM | Show all posts
1 dis 2011 baru keluar gamaknya pekeliling nie...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-11-2011 12:46 PM | Show all posts
tu la barang dh naik dah ni..
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2011 03:16 AM | Show all posts
taklimat sbpa, 29 ni, kat tpt keje
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2011 07:04 PM | Show all posts
Dengarnya dalam SBPA, kalau prestasi significantly exceeding target (SET), boleh dapat kenaikan gaji tahunan 15%. Kalau memilih untuk bersara pilihan, bayaran pencen dan gratuiti dapat terus tanpa perlu tunggu umur bersara wajib, dan lepas dah keluar boleh mohon masuk semula kalau berminat / kepakaran masih diperlukan.

Prestasi below target (BT), boleh disarakan demi kepentingan perkhidmatan. Yang prestasi cemerlang pun boleh bersara tanpa halangan. Itulah exit policy.

Beberapa istilah baru diperkenal seperti :

SET = Significantly Exceed target
ET = exceed target
OT = On target
BT = Below target -- penjawat awam yg dapat ni berisiko utk dibuang
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2011 02:17 PM | Show all posts
taklimat sbpa, 29 ni, kat tpt keje
cayunk Post at 25-11-2011 03:16



    update2 la crita....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-5-2022 10:24 PM GMT+8 , Processed in 1.256409 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list