CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: DAKDAKDEK

beza kelebihan dan kekurangan pekerja kerajaan dan swasta.

[Copy link]
Post time 20-4-2012 11:14 AM | Show all posts
klo swasta company besa ok la..klo cap ayam xde makna nye...
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2012 06:17 AM | Show all posts
Reply 20# coolie83

betu beb,  sebab tulah kerja krajaan muka masam lebam..banyak korjo tak ado tambahan....korjo swasta muka berseri seri...banyak korjo banyak dopek gaji dan bonus....
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2012 11:10 PM | Show all posts
sekarang ni kerja gomen takleh nak rilek2 dah terutamanya agensi federal yg directly under kementerian/JPA.... memang KPI akan sentiasa dipantau.... macam agensi aku, setiap 3 bulan kementerian akan hantar borang kepada setiap officer utk isi pencapaian KPI masing2...kalau tak capai kena NCR la jawabnya.... Kalo level gred 41 ke atas memang selalu kena pressure dgn KPI, tension aku.... Kumpulan Sokongan kat tempat aku rilek je, sbb takde KPI.... Kadang2 aku pikir baik aku amik diploma je dulu, keja senang takde stres KPI walaupun gaji kecik pun takpe la....
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2012 08:45 PM | Show all posts
Kena tgk jgk swasta mana..kalo petronas ke company korporat gergasi2 bagai sodap la dpt kenaikan n b ...
tagas Post at 12-9-2011 12:20



   tuhla pasal kalao sykt cap ayam, tenaga diperah2 pai lumat.. tp gaji degree byr cam spm jek.. halasan experience la bla2.. tp keja bg mcm degree gak..
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2012 12:44 AM | Show all posts
keje swasta(keje utk subsidiary singtel) = gaji tinggi + byk tambahan lain, keje banyak, kena maki ngan customer tiap2 hari

keje kerajaan(pegawai kat universiti) = gaji biasa2 + bonus tunggu pengumuman, x byk keje tiap2 ari tp ada masa2 dia n byk politik ofis,

pandangan peribadi aku =  ikut individu sebenarnya, ada yg bagus utk keje gomen, ada yg bagus keje swasta, ada yg bagus kat dua2 dan ada yg kat dua2 pun jahanam.
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2012 12:04 AM | Show all posts
kerja gomen senang je bila customes marah2

hilangkan fails dia.
atau kat immigration camera  rosak
atau esok saya cuti.
tunggu kejap saya nak solat dan mimun teh
semua diatas termasuk staff CiMB.
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2012 12:07 AM | Show all posts
dulu aku ada gi kursus anjunran JAKIM/Jawi
aku komplen sbb staff dia bawak anak dan bising.

lepas tu bila aku tanya mana sijil aku dia kata
nama awak takde dalam system.
pegawai yg jaga Sijil gi kursus dan tak tau menahu.

itulah dia orang gomen
Jawi/Jakim pulak tu.
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2012 04:57 PM | Show all posts
bagus je keje memane pun... rezeki ada di mana-mana... yang penting, cara kite nak sesuaikan diri dengan orang,keje n situasi di sekeliling kite.
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2012 05:04 PM | Show all posts
cuma beza bagi aku.. swasta ni.. ko kena berani mencabar dan dicabar. keje gomen neh.. ko cuma perlu jadi ekor je...
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2012 06:27 AM | Show all posts
Beza kerja gomen dgn private?

Aku cakap paling mudah

nature of work, keja Gomen sesuai utk pompuan... private lebih sesuai utk lelaki..
Lebih relaks, tenang, pressure kurang daripada private..

Walau apa pun, dalam zaman mencabar alaf baru ni, tak kira sesuai atau tidak, yg penting, dapat keja, sambor..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2012 12:22 PM | Show all posts
masing2 ade kelebihan n kelemahan...keje gomen lebih kpd kemudahan..keje swasta lebih kpd kewangan....
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2012 11:15 PM | Show all posts
keje gomen tak perlu risau bangla, nepal, myanmar, indon ambil tpt mereka
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2012 01:10 AM | Show all posts
pada aku kerja swata syiok sebab challange bekerja tu.

and, tak perlu pakai baju batik. hahahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2012 12:12 PM | Show all posts
byk beza antara gomen ngn swasta tapi masing2 ade kelebihannye.
swasta best sbb ade bonus,gaji pun besar pangkat pun senang naik.
gomen plak senang nk buat loan,susah kena buang,ada kemudahan perubatan,gaji tahunan yg sentiasa naik.

Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2012 05:30 AM | Show all posts
jawatan gomen adalah macam  kebajikan untuk perkerja...
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2012 11:45 AM | Show all posts
keje gomen gaji kecik, keje penat. keje private gaji besar, keje x penat.. kalu penat pun berbaloi.. ape2pun keje kene ikhlas..
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2012 01:51 PM | Show all posts
Walaupun gaji xbanyak keje gomen..tp untuk pengurusan mase sgt elok..boleh minta cuti tanpa gaji...cuti belaja..cuti bersalin lame...boleh masuk lambat balik awal..xde sape nk tegor kot...paling2 pun kene warning...
Klu keje swasta gaji mmg banyak..tp based on kerajinan dan sejauh mane komited nye anda dgn kerje...kene pantual  masuk keje...pastu nak cuti susah..nak cuti tanpa gaji lgla susah esp bank...itu ini...pastu byk keje kene settle sebab company anything semua profit n loss...so beruntungla yg keje gomen
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2012 01:51 PM | Show all posts
Kalau ok kot kalau keje GLC...huhu
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2012 05:09 PM | Show all posts
Nham22 posted on 21-10-2012 01:51 PM
Walaupun gaji xbanyak keje gomen..tp untuk pengurusan mase sgt elok..boleh minta cuti tanpa gaji...c ...

paham apa yg kamu cuba maksudkan di sini, kerja gov mmg lebih senang sikit kalau berbanding dgn private sector. tapi gaji adalah rendah sangat, dan dah tentunya pasti lebih stabil drpd private punya. apa yg i ingin cakapnya ialah ada kelebihan dan keburukan juga, u orang tak boleh campur-adukan perkara seperti ini.

akhirnya, sikap yang ingin selalu minta cuti juga perlu ubah, kerana kalau kita mau berjaya dlm sesuatu, mestilah rajin bekerja untuk mencapai matlamat ataupun boleh cakap sebagai target. kalau ada emegency hal kecemasan ambil cuti, kita orang boleh paham..
tapi jgnlah apply leave sesuka hati, sebab dah tengok byk buat hal seperti ini, tak elok kan? apakah pandangan employer terhadap kamu (pekerja), kalau u orang selalu cuti??

So kerja dalam apa bidang atau dalam apa apa jua keadaan pun, Sikap itulah yang paling penting bagi menentukan kejayaan seseorang.
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2012 05:13 PM | Show all posts
drlinda08 posted on 22-9-2012 11:45 AM
keje gomen gaji kecik, keje penat. keje private gaji besar, keje x penat.. kalu penat pun berbaloi.. ...

Yang pentingnya hati seseorang, mau berjaya kena berusaha dan ubah sikap.

kerja private tak semestinya tak penat, kadang kala kena hadapi lebih tekanan drpd kerja gov, kerja lebih masa OT dan gaji pun masih ok saja, melainkan kamu pangkat besar dlm company itu (contoh manager atau engineer), jaid ada kelebihan dan keburukkan juga. Advantages and disadvantages
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-5-2022 04:53 AM GMT+8 , Processed in 0.078913 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list