CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: masarju

: MAKAN2 d'PINGGIRAN Sg PAHANG :

   Close [Copy link]
Post time 1-7-2011 10:27 PM | Show all posts
Reply 19# ciksurie

tak penah buat nasi kerabu
pandai makan je
surie ada resepi nasi kerabu tak....kalau ada share kat sini
boleh gak cuba2 masak
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-7-2011 10:33 PM | Show all posts
Resepi murtabak yg cintan buat tu

Bahan-bahan ( 6 keping )

    * 100 g daging cincang (ganti dgn daging burger 2 keping)
    * 2 biji ubi kentang (guna 1 biji je)
    * 1 sudu setengah rempah kari
    * 1/2 biji bawang besar
    * 1 ulas bawang putih
     sedikit udang kering
    * daun sup
    * minyak
    * garam secukup rasa
    * kulit popia
    * 2 biji telur

Cara-cara

   1. mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang + udang kering
   2. apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
   3.  apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
   4.  pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
   5. ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
   6.   goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2011 10:37 PM | Show all posts
malam ni buat cream caramel
esok siang boleh terus makan
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2011 10:37 PM | Show all posts
Reply  ciksurie

cik surie ni org kelantan rupanya
selalu beli budu dalam paket kecil camni
cintan66 Post at 1-7-2011 22:25


surie...ayah yg selalu p beli...
dier selalu beli dkt tempat proses

tapi selalu gaks beli yg dalam botol...
dulu...masa duk kl...takder pung takper
tapi skrg...sejak blk duk kelantan...nak ngap jea
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2011 10:40 PM | Show all posts
Reply  ciksurie

tak penah buat nasi kerabu
pandai makan je
surie ada resepi nasi kerabu tak... ...
cintan66 Post at 1-7-2011 22:27


nanti surie recall balik yea....

tetengah malam nie otak cam beku jea nak ingat resepi


selalu gaks buat...adik bongsu surie...selalu request suh buat
nanti2 surie share kat sini
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2011 11:13 PM | Show all posts
jemput makan, cucur jagung...



Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2011 11:17 PM | Show all posts
kalau cite psl JJCM kat Kuantan ni...

dulu senior aqua prnh bw gi mkn ikan bakar

kat tanjung lumpur...

rsnye sape2 yg biase kat c2 tau

psl kak ana ikan bakar...

malam2 kat c2 mmg ramai giler org...

tp mmg bestlah dia pny seafood...


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-7-2011 11:44 PM | Show all posts
malam ni buat cream caramel
esok siang boleh terus makan
cintan66 Post at 1-7-2011 10:37 PM


Esok blh post picnya.


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-7-2011 12:01 AM | Show all posts
tgk makanan sedap2.. perut pon menjadi lapar..
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2011 07:26 AM | Show all posts
Reply  ciksurie

cik surie ni org kelantan rupanya
selalu beli budu dalam paket kecil camni
cintan66 Post at 1-7-2011 22:25

gdmorning everybody
uik  ada packaging mcm nih ker mana dpt nih bley taw?...klu ada website dia kasik ler link, brand ape ek???

nah sya blanjer naci dagang dipagi hari
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2011 09:18 AM | Show all posts
Post Last Edit by ciksurie at 2-7-2011 09:31
Reply  ciksurie

tak penah buat nasi kerabu
pandai makan je
surie ada resepi nasi kerabu tak... ...
cintan66 Post at 1-7-2011 22:27


cintan....nie surie kongsi resepi
Nasi
Beras + bunga telang + daun limau purut
Basuh beras dan letak air macam biasa, bunga telang(kuantitinyer biar penuh permukaan periuk) tue ambil yg ader warna pepel…basuh n masukkan dan biarkan terkapai-kapai dalam beras. Dari masa ke semasa, kais nasi tue supaya kelopak bunga tue boleh hancur…biler dah nak masak…potong daun limau purut (guna tangan jea coz aroma dier lagi kuat) dan mskkan dalam periuk tue jugak.

Sambal Kelapa
Kelapa parut ½ biji – dalam RM1 jea
Ikan selayang rebus @ bakar (dalam 5 ekor…makin byk ikan,makin sedap)
2 biji bwg merah
½ inci halia
1 batang serai
Lada hitam – tapi surie malas guna nie…letak serbuk lada hitam jea
Bwg besar ½ labu – potong nipis2
Garam & gula secukup rasa

Cara-cara
a. Kelapa parut digoreng tanpa minyak sampai kekuning-kuningan – org dedulu tumbuk guna lesung..sekarang..guna blender kering tue jea..blend jangan sampai hancur sgt.
b. Ikan dibuang kepala n tulang dan digoreng tanpaminyak..sama mcm kelapa. Tujuan dier nak hilangkan air ikan tue dan utk tidak mudah basi...Lepas tue…surie blend gaks guna bender kering – supaya..tulang2yg kecik tue…hancurler..kesian kat bebudak makan
c. Bwg merah + halia + serai (blender kering) sampai hancur…org dedulu tumbuk…malas dah skrg nak buat camtue


Lps tue a+b+c digaul bersama2…taruk garam & gula secukup rasa…taburkan serbuk lada hitam dan letakkan bwg bsr yg dihiris last sekali. Org kelantan dier akan letak gula lebih sikit

Tumis Santan
Actually…sama dengan kuah percik...cuma dier kena masak sampai pecah minyak n pekat giler


Pati santan + lada kering (3-4 tangkai), 2 biji bwg merah, ½inci halia(taknak letak pung takper), secubit garam ( blender jea semua nie )


Time tengah masak masukkan 1 keping gula melaka …kenasentiasa kacau & cedok curah blk…supaya tidak berketul2

Sambal Cili
Cili padi + bwg putih + cuka + gula + garam (blender jea)tapi org kelantan sambal dier mesti letak gula lebih…sampai warna sambal dier tue agak jernih

Budu
Serai ditindik + daun limau purut + cuka + budu dimasaksekali. Letaklah atas dapur tue dalam 5 minit @ mendidih

Kerabu
Surie biasanya akan guna ulam daum kesum, daun seraikayu, bunga kantan dan mentimun.                  
daun serai kayu

  


Sebenarnya leceh buat nasi kerabu nie…..beli senang jea

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2011 09:22 AM | Show all posts
jemput makan, cucur jagung...
lavender_aqua Post at 1-7-2011 23:13


ice cream jagung....makan lepas makan nasi
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2011 12:10 PM | Show all posts
Reply 31# ciksurie

masak nasi tu je senang
yg lain2 tu nampak cam leceh je buat nya surie
rasanya harus membeli je

apa2 tk kongsi resepi tu....cintan simpan mana tau tiba2 rajin nak masak
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2011 12:10 PM | Show all posts
Reply 30# mrjinggozzz


kat Giant ada jual...
mmg selalu beli kat Giant pun
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2011 12:17 PM | Show all posts
Reply 28# masarju

cantiknya cream caramel ni

caramel yg buat semalam....balik saja dari larian 1Murid 1Sukan
daddy n anak2 terus terbalikkan..tak sabar nak makan
ni lah jadi nya........



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2011 12:27 PM | Show all posts
oo kt gian ada jual ek..akn kucari nnti he3
wow sdap je nmpak caramel itew
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-7-2011 03:13 PM | Show all posts
Reply 36# mrjinggozzz


dessert yg selalu buat sbb mudah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-7-2011 03:17 PM | Show all posts


Buah apa ni?:re:

Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2011 03:26 PM | Show all posts
Reply 38# masarju

pakcik google baru bagitau

Buah Maja (Aegle marmelos)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-7-2011 05:32 PM | Show all posts
Reply 26# lavender_aqua

baru td mkn Jagung rebus..jagung manis.
kalau nk bg manis jgn buang abis kulitnya.


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-9-2022 01:19 PM GMT+8 , Processed in 3.333772 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list