CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
Author: dr_stein

[Cadangan] ★ALL ABOUT BANKRAPSI/MUFLIS★

  [Copy link]
Post time 1-7-2008 07:23 PM | Show all posts
thanx gemuk
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 2-7-2008 08:41 AM | Show all posts
nak tunaikan cek buleh..tapi cash cek..mcm kes kat opis haku ni..dier tahu akaun bank dah freeze so dier minta company bayar gaji pakai cash cek..aku tengok..selamat aja dier dapat duit ( maybe betul kata gemuk..kalo company cek..buleh agaknya )..but now since dier dah masuk insolvensi..gaji masuk balik semula ke bank..dan dier kena buat S.I. untuk bayar kepada insolvensi..( amaun yang dijanjikan pada insolvensi )..tapi sebelum tu dier kena memohon pada insolvensi untuk guna akaun bank dier tu..dan hanya duit dari company  sahaja yg bank terima..if duit tu masuk dr sumber2 lain..bank akan freeze duit tu dan bayar pada insolvensi
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2008 09:47 AM | Show all posts
terimakasih, aku pun dapat belajar ilmu baru hari ni.
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2008 11:47 AM | Show all posts
mana posting haku nih..sini pon mendap ker
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2008 01:59 PM | Show all posts

Reply #122 sueria_azlee's post

thanx for d info
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2008 05:17 PM | Show all posts
pada sapa2 yang dipanggil oleh insolvensi tu..pergi ajalah..sbb kalo x pergi..dier leh kuar waran tangkap tau..habisla korang ..but they all very helpful..siap tanya kat aku...kenapa akak nak tahu sumer2 ni..aku cakapla..x salah nak tambah ilmu didada..
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2008 08:35 AM | Show all posts
pandainye korang2 ni....aku yg keje kat jabatan insolvensi ni pun tercungap2 nak jwb soalan org.actually, ssh gak nak paham keje2 ni.
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2008 08:36 AM | Show all posts
pandainye korang2 ni....aku yg keje kat jabatan insolvensi ni pun tercungap2 nak jwb soalan org.actually, ssh gak nak paham keje2 ni.
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 5-7-2008 04:39 PM | Show all posts
wehhh kerja kat jabatan insolvensi, bahagian mana?
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2008 07:01 PM | Show all posts

Reply #126 sueria_azlee's post

kalo da bankrup pastu duduk diam je bole ke?

camne nk tau insolvensi panggil ke tak?

kalo lepas 5 tahun tu apa yg akan berlaku ek?
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2008 07:09 PM | Show all posts
mmm, duduk diam tak bekerja je?  boleh.  tapi cemana nak langsaikan hutang dan tak berstatus muflis lagi.
atau maksudnya, duduk diam tu, means diamkan status muflis tu?  payah tu kerana pihak bank akan tau status anda jadi tindakan akan diambil ke atas akaun-akaun bank anda.

lepas 5 tahun?  kenapa 5 tahun?
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2008 11:22 PM | Show all posts
Originally posted by misbehave at 5-7-2008 19:01
kalo da bankrup pastu duduk diam je bole ke?

camne nk tau insolvensi panggil ke tak?

kalo lepas 5 tahun tu apa yg akan berlaku ek?


dok diam macam mana tu..?

kita masih boleh bekerja..tak jadi masaalah..cuma kita tidak boleh berurusan dengan pihak bank sendiri...semuanya melalui insolvensi..haku diberitahu..bila kita bankrup..adalah salah kalau kita membuat sebarang pembayaran pada bank dan pihak bank juga salah kalau menerima pembayaran dari kita..

insolvensi akan bg surat pada kita meminta kita datang berjumpa dan kita akan diminta senaraikan semua harta benda..dan juga senarai hutang..then bila kita kesana..dia akan interview kita..apa dia tanya ..haku kurang periksa pulak hehehe..last sekali..dia akan tanya berapa yang kita sanggup bayar untuk sattlekan utang2 itu..kalo kita x ada duit ( sbb mmg dah declare kita bankrup & muflis )..bayar aja yg kita mampu..min aku rasa rm 50 kot ( aku x pasti berapa ..leh tanya insolvensi )

selepas 4 tahun @ 5 tahun ( x pasti )..kita boleh minta pelepasan dr insolvensi untuk bebaskan kita dari muflis/bankrap..ada beberapa  syarat..tapi haku dah x ingat..yg aku ingat antaranya faktor umo dan jumlah hutang..tp chances untuk lepas tu..mmmm..paham2 sendirila..
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2008 11:24 PM | Show all posts
Originally posted by Gemukkkkkkk at 5-7-2008 19:09
mmm, duduk diam tak bekerja je?  boleh.  tapi cemana nak langsaikan hutang dan tak berstatus muflis lagi.
atau maksudnya, duduk diam tu, means diamkan status muflis tu?  payah tu kerana pihak ba ...


yeap..betul ckp ko gemuk..sbb once kita bankrup/muflis..insolvensi akan hantar surat pada sumer bank..untuk freezekan akaun kita..then duit2 dlm akaun itu akan ditake ober oleh insolvensi untuk bayar hutang2 kita..
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2008 11:40 AM | Show all posts
gemuk, sue,

maksud mis duduk diam tu, xpegi ke insolvensi.

surat  x dpat coz alamat x update.termasuk la notis kebankrapkan tu gara2 alamat x update, tau2 akaun bak da kena freeze.

cth:
duk umah x keje atau keje dpt gaji cash (x melibatkan bank, x pegi obersea, x bertanding pilihanraya )

kiranya kalo x pegi insolvensi tu le kena tangkap ke?
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2008 12:24 PM | Show all posts
tak kena tangkap.  tapi tak dapat keluarkan duit dari bank.  sah-sah bila dah muflis, semua bank yang berkaitan akan cepat-cepat ambil tindakan.
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2008 09:20 AM | Show all posts
Originally posted by misbehave at 6-7-2008 11:40
gemuk, sue,

maksud mis duduk diam tu, xpegi ke insolvensi.

surat  x dpat coz alamat x update.termasuk la notis kebankrapkan tu gara2 alamat x update, tau2 akaun bak da kena freeze.

cth:
...


yg ni buleh kot..
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 7-7-2008 12:06 PM | Show all posts
Originally posted by Gemukkkkkkk at 6-7-2008 12:24 PM
tak kena tangkap.  tapi tak dapat keluarkan duit dari bank.  sah-sah bila dah muflis, semua bank yang berkaitan akan cepat-cepat ambil tindakan.


thanx gemuk
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2008 12:07 PM | Show all posts
Originally posted by sueria_azlee at 7-7-2008 09:20 AM


yg ni buleh kot..


thanx sue
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2008 12:07 PM | Show all posts
mis rasa baik sue n gemok je keje jabatan insolvensi tu.. coz korang very helpful
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2008 01:42 PM | Show all posts
Originally posted by misbehave at 7-7-2008 12:07
mis rasa baik sue n gemok je keje jabatan insolvensi tu.. coz korang very helpful


hehehhee...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-8-2022 06:06 AM GMT+8 , Processed in 0.075098 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list