CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: dr_stein

[Cadangan] ★ALL ABOUT BANKRAPSI/MUFLIS★

  [Copy link]
Post time 19-6-2008 10:28 AM | Show all posts

Reply #10 Camar's post

kalu dah bankrup camno nak bayo utang....apa laaaa
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2008 11:29 AM | Show all posts

Reply #50 datuk_batery's post

masa kat court leh tak merayu supaya tak bankrupt bayar installment.....
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2008 11:35 AM | Show all posts

Reply #65 Gemukkkkkkk's post

kalu masa kat court merayu nak bayar sikit2 tak leh ker??????asal tak bankrupt....
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2008 11:41 AM | Show all posts

Reply #45 mailkulup's post

tapi kan kalu dah bankrupt akaun bank tak leh pakai dah kena bank in kat nama org lain....mesti company tau....camno tu
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2008 12:08 PM | Show all posts
x ada sapa2 ker nak tolong jwp soklan haku  tu..
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2008 03:37 PM | Show all posts

Reply #105 sueria_azlee's post

aku pong.....
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2008 04:19 PM | Show all posts
aku baru je jenguk thread ni.
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2008 04:23 PM | Show all posts

Balas #96 sueria_azlee\ catat

biasanya kalau camtu, jabatan insolvensi akan dulukan bayaran berkala yang telah dipersetujui.  baki setiap bulan akan diberikan kepada anda.

kalau hutang 2500, gaji 2000 dan bayaran berkala dipersetujui ialan 1000 sebulan, maka bulan pertama anda akan dapat 1000 untuk dibawa balik ke rumah.  1000 lagi akan digunakan untuk bayaran hutang.  begitulah setiap bulan sampai hutang sudah langsai.
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2008 04:28 PM | Show all posts
posh76,
kalau belum cecah 30K, tak boleh mufliskan anda.  jadi masih boleh berunding dengan bank untuk tentukan bayaran berkala yang dipersetujui bersama.  pihak bank memang tak suka nak mufliskan sesiapa kerana kebarangkalian untuk tak dapat recover hutang adalah lebih tinggi.
masa kat mahkamah, memang boleh buat rayuan.  berterus-terang saja tentang income, expenses dan berapa yang mampu dibayar.
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2008 01:08 PM | Show all posts
Originally posted by Gemukkkkkkk at 25-6-2008 04:28 PM
posh76,
kalau belum cecah 30K, tak boleh mufliskan anda.  jadi masih boleh berunding dengan bank untuk tentukan bayaran berkala yang dipersetujui bersama.  pihak bank memang tak suka nak muflisk ...

aku baru ni ade agen call on behalf CIMB bank, punca nyer ade seseorg beli kete, pakai nama aku tak yah tau sape ...kete dia kene tarik, so yg jadi mangsa aku, kete dah kene lelong 3 thn yg lepas so ade baki RM16,000 skang nih, aku kata kat agen tu aku mampu bayar RM50, agen tu tanya aku lagi so U tak mampu nak buat pembayaran,aku jwb yer .. tak taw ler lepas ni CIMB nak pakai ape lak nak kutip utang dia ...
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2008 02:56 PM | Show all posts
pihak bank ada beberapa cara untuk kutip hutang.  tapi kalau setakat 16K, tak akan mufliskan anda.
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2008 10:18 AM | Show all posts
Originally posted by Gemukkkkkkk at 25-6-2008 16:23
biasanya kalau camtu, jabatan insolvensi akan dulukan bayaran berkala yang telah dipersetujui.  baki setiap bulan akan diberikan kepada anda.

kalau hutang 2500, gaji 2000 dan bayaran berkala d ...


thanks untuk info..aku dah dapatkan keterangan terperinci dr jabatan insolvensi...yg aku mcm x percaya bila dia orang cakap..setengah2 org cayanunaliff..dtg merayu2 kat insolvensi minta bankrup sbb x sanggup nak bayar interest bank yang melambung tinggi..

dan dier org ni pun..walau bankrup..g melancong luar negara 4-5 kali setahun..mcm x ada apa2..bak kata pegawai2 kat insolvensi tu..muflis/bankrap bukan bererti berakhirnya hidup anda..
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2008 10:57 AM | Show all posts
biasanya orang camni, diorang dah rancang awal-awal sebelum claw-back period.  sebab tu bila dah jatuh status muflis, diorang tak rugi apa-apa.  memang diorang sengaja camtu.
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2008 04:33 PM | Show all posts
salam..

nk tanya..

bole ke seorang yg tlah bankrup cashkan cheque di bank ?

cth:
cheque payable  to : misbehave
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2008 04:36 PM | Show all posts
rasanya, kalau misbehave yang muflis dan nak tunaikan cek yang made payable kepada misbehave, tak boleh.
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2008 04:48 PM | Show all posts

Reply #115 Gemukkkkkkk's post

kalo cheque

payable to : CASH

bole la kan? suruh la sapa2g cashkan..

thanx gemuk!
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2008 05:12 PM | Show all posts
tak pasti le.  tak pernah buat cash cheque sekarang ni.  ada dengar orang katakan, kalau kita pergi ke home branch, mungkin boleh tunaikan cek.  tapi yang ni, saya tak berani jamin.
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2008 05:33 PM | Show all posts
1 lagi..hehe..

kalo org yg bankrup tu bekerja..epf dia masih boleh dicreditkan ke? ke epf pun company x bley masukkan..
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2008 05:35 PM | Show all posts
Originally posted by Gemukkkkkkk at 1-7-2008 05:12 PM
tak pasti le.  tak pernah buat cash cheque sekarang ni.  ada dengar orang katakan, kalau kita pergi ke home branch, mungkin boleh tunaikan cek.  tapi yang ni, saya tak berani jamin.


bole gemuk,

bwk je g home branch cheque tu..

tp kena sign la kt cross tu..
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2008 06:30 PM | Show all posts
rasanya pasal epf tu, tak jadi masalah.  masih seperti biasa.  

pasal cek tu, tadi ada kawan cakap yang kalau cek individu, tak boleh.  kalau cek syarikat, boleh buat camtu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-5-2022 03:53 AM GMT+8 , Processed in 0.080804 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list