CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: dr_stein

[Cadangan] ★ALL ABOUT BANKRAPSI/MUFLIS★

  [Copy link]
Post time 7-12-2007 06:31 PM | Show all posts
bankcupt nih leh di declare dalam court jek ke?? camna kalau lawyer pemiutang dah antar surat saman.. tapi si penghutang enggan hadir kat mahkamah.. tapi menurut surat tu penghakiman ingkar akan di berikan jika penghutang x hadir... boleh ke penghakiman dijatuhkan walaupun penghutang x hadir dan x pernah tandatangan satu surat pun yang dihantar oleh lawyer pemiutang...
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2007 08:06 AM | Show all posts
status bankruptcy memang hanya mahkamah yang boleh jatuhkan ke atas sesiapa.  penghakiman ingkar memang dalam bidang kuasa mahkamah.  rujuk perkataan ingkar tu.  walaupun penghutang tak tandatangai satu surat pun, peguam boleh mintak kebenaran mahkamah untuk sampaikan notis melalui media-media.
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2007 01:18 PM | Show all posts
Originally posted by Glass at 20-11-2007 11:29 AM
macamana nak cek seseorang tu bankrap @ tak? katakan bakal rakan kongsi @ bakal pekerja?


boley wat carian rasmi kat jabatan insolvensi..

tak mahal pon..RM 12 jer...utk satu carian..

wat online nyer carian pon leh
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2007 12:32 AM | Show all posts
Originally posted by Gemukkkkkkk at 8-12-2007 08:06 AM
status bankruptcy memang hanya mahkamah yang boleh jatuhkan ke atas sesiapa.  penghakiman ingkar memang dalam bidang kuasa mahkamah.  rujuk perkataan ingkar tu.  walaupun penghutang tak tandatang ...


kira kalau penghakiman ingkar dijatuhkan itu dah kira muktamad la... si penghutang mmg dah x de chance nak defend diri dia lagi?
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2007 03:15 AM | Show all posts
ye, takde.  perlu faham, penghakiman ingkar tu cuma buat keputusan yang anda berhutang dengan si pemiutang sebanyak RM### saja.  selepas itu, diorang kena bagi notis untuk suruh anda bayar sebanyak yang ditetapkan mahkamah.  kalau masih tak bayar, baru diorang boleh mulakan proses pembangkrapan.
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2007 08:14 PM | Show all posts
Originally posted by cinoise at 7-12-2007 06:31 PM
bankcupt nih leh di declare dalam court jek ke?? camna kalau lawyer pemiutang dah antar surat saman.. tapi si penghutang enggan hadir kat mahkamah.. tapi menurut surat tu penghakiman ingkar akan  ...



- ada beberapa kali percubaaan yg akan di buat oleh lawyer utk menyampaikan saman..
dalam kes banking, biasanya saman diserahkan secara kontrak (ikut camner cara penyampaian macam yg ternyata di dalam - agreement entered between bank & org yg nak kena saman). kalau dlm agreement kata secara pos berdaftar, saman dikira dah diserah kalau dihantar secara pos berdaftar walaupun  org tu x terima
- kalau kes2 biasa, ada beberapa percubaan akan dibuat oleh penghantar saman. kalau x berjaya, baru mintak kat court untuk serahkan saman secara penyampaian ganti, ie. dlm suratkhabar, tinggalkan kan je kat alamat terakhir org tu & tampal kat court nyer notice board. kalau semuanya dah dibuat & org x dtg gak kat court, penghakiman ingkar akan direkodkan
- boleh nak set aside penghakiman ingkar tu kalau ada gud reasons la..
- tapi kalau dah dapat penghakiman ingkar, masih boleh settle/bincang dgn bank utk buat settlement.. kadang2 bank akan terima, tengok samada kite nyer proposed settlement tu ok atau x
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2007 08:16 PM | Show all posts
lagi satu, hutang rm30k je yg lawyer leh proceed dgn bankruptcy proceedings ni
kalau x, ada macam2 cara untuk recover balik hutang..contohnya writ penyitaan & penjualan, judgment debtor summons
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2007 02:55 PM | Show all posts
Originally posted by ena80 at 8-12-2007 01:18 PM


boley wat carian rasmi kat jabatan insolvensi..

tak mahal pon..RM 12 jer...utk satu carian..

wat online nyer carian pon leh



Online search? kat web mana tu?
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2007 07:39 PM | Show all posts

Salam semua.

Kebetulan sy dah lama cari thread ni at last jumpa jugak. Sy nak minta pandangan kwn2.

- sy mempunyai apartment (guna 2 nama iaitu suami dan sy)  yg dibeli ketika sy bekerja dulu dgn salah sebuah badan berkanun.
- mempunyai kereta atas nama adik ipar.
- mempunyai personal loan dan card credit sblm ini dgn bbrp buah bank dan koperasi.

Skrg sy hanyalah seorang surirumah dan menjaga bapa sy yg sakit jadi skrg ni sy tiada pendptan untuk membayar balik semua loan2 tersebut. Suami pula berpendapatan kecil dan bekerja tidak tetap.

Jadi dlm keadaan sy sekarang ni tidak mampu untuk membayar balik semua hutang2 tersebut sy beranggapan sy akan dijatuhkan muflis tidak lama lagi. Jadi sy nak tanya kwn2 yg tau pasal muflis ni adakah rumah sy akan dijual bg membolehkan sy membyr hutang2 yg lain?
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2007 08:00 AM | Show all posts
ye, rumah akan dijual oleh pihak bank, untuk dapatkan balik jumlah pinjaman.  selepas itu, jika ada baki pinjaman, baru dituntut dari anda.  kalau tak boleh jugak, baru anda akan dimufliskan (jika bank mahu berbuat begitu).

seelok-eloknya cuba jual rumah tu sendiri.  boleh dapat harga lebih banyak untuk kurangkan jumlah hutang.
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2007 11:02 AM | Show all posts
saya seorang penjamin yg teranaya.. peminjam tak mau bayar hutang, dia dah blacklist... saya pun sama.......... sia2 saya kerja kerajaan apa2 loan pun saya tak boleh buat.... saya tak mau muflis...tak mauuuuu...   saya teringin nak pi mekah satu hari nanti.. kalau dah muflis..tak leh kuar negara...... nak tolong byr utg dia pun tak mampu..terlalu byk.... penjamin selalu teranaya....
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2007 12:54 PM | Show all posts
bersabarlah.  blacklisted bukan bererti anda sudah dimufliskan.  lagipun kalau jumlah hutang tidak melebihi RM30K, anda tidak boleh dimufliskan.  bawak berbincang la sesama ahli-ahli keluarga supaya perkara boleh diselesaikan secara damai.  kesedaran agama juga penting.  takkan nak mati dalam keadaan berhutang.

oh ye, ada mana-mana peguam boleh bagi penjelasan tak?  dulu ada satu arahan dari BNM yang institusi kewangan tak boleh kejar wang hutang dari penjamin selagi segala usaha ke atas peminjam belum dihabiskan.  walaupun ada institusi kewangan paksa peminjam/penjamin bagi kebenaran untuk tidak ikuti arahan BNM, adakah itu membatalkan arahan BNM dan kebenaran (consent) itu boleh diguna-pakai?
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2007 01:28 PM | Show all posts
Terima kasih atas nasihat saudara. Sy pun ada terfikir jugak nak jual rumah ni tp sy syg rumah sy ni sbb ini adalah pembelian rumah kedua sy dan ini je la harta sy yg tinggal. Rumah pertama sy sudah jual. Lgpun baru 2 thn sy menduduki rumah ni. Bila sy kenang dan fikir balik lebih baik sblm dilelong bank baik sy jual je rumah ni. Sedih gak ni
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2007 04:49 PM | Show all posts
Originally posted by anie_sa at 10-12-2007 08:14 PM



- ada beberapa kali percubaaan yg akan di buat oleh lawyer utk menyampaikan saman..
dalam kes banking, biasanya saman diserahkan secara kontrak (ikut camner cara penyampaian macam yg terny ...


thanks... dalam kes sepupu aku ni dia ada bond ngan company lama dia.. pastu dia berenti.. skang company mintak dia bayar 40k... pastu dia x bayar... company saman la.. so skang dia x sure nak bayar ke nak lawan.. sbb dalam contract pun ada kelemahan.. x de sebut kena serve dari bila sampai bila... hanya sebut 3 tahun....  so worth ke dia nak lawan kes ni.. ke x de harapan nak menang?? thanks..
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2007 08:31 PM | Show all posts
kalau boleh, juallah pada orang yang dikenali.

errrr ce cerita sikit details pasal apartment yang hendak dijual tu.  kot-kot ada yang berminat.  lokasi, ukuran, harga, kemudahan awam, etc.
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2007 01:08 PM | Show all posts

Erm..

Sy x de org yg sy kenal utk dijual. Apartment sy mengadap permandangan jalanraya. Klu blh sy nak jual blh cover cukai hartanah termasuk la utang2 sy yg ada ni. Sbb ni rumah kedua yg nak jual. Pelepasan cukai penjualan rumah sy dah dpt sblm ni.

Lokasi :- Taman Damai Mewah, Kajang.
Luas :- 956kp
Kemudahan Apart. :- Wate rheater, Mini gym, kolam renang, taman permainan, parking, mini market.
Kemudahan Awam :- Berdekatan dgn hospital, balai polis, sekolah, pasaraya besar dan lain2.
Harga :- Rm195k
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2008 07:02 PM | Show all posts

Bankrap

aku nak tanya kat sini kalo kite tertunggak loan umah sebanyak RM9,000 leh ke bank nak bankrap kan kite, emak sedare aku ade tertunggak sejumlah itu dia dah dpt petisyen bankrap & akan di hadapkan ke Mahkamah tinggi tak lama lg ... boleh ker dia keje lg ... aku musykil ler ...
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2008 07:10 PM | Show all posts
tertunggak rm9k dia tak boleh nak bankrapkan lagi.. tapi bank akan follow the procedure step by step..
naik court.. lepas tu kalau takleh bayar gak.. bank akan lelong umah.. lepas ni seme rasanya bank baru boleh nak isytihar bankrap... kalau tak silap.. minumum hutang yg bole diclare bankrap rm30k...
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2008 07:19 PM | Show all posts
itu yg aku pelik tu ... yg tertunggak RM9,000 bakinyer, bulan lepas dia dah w/draw EPF dan dah byr RM12,000 masih lagi nak bankrapkan kwn tu ... aku tak paham ler bank nih ...
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2008 07:53 PM | Show all posts
siannye.... agaknya bank lom clearkan lagi nama dia tak...
mcm blacklist utk crdt card jugak.. kalau tertunggak sampai dah kuar surat naik court.. then kita bayar... it takes time for the bank to clear our name.. kita plak yang kena tulis surat ke bank negara mengatakan kita dah bayar...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-5-2022 03:50 AM GMT+8 , Processed in 0.072677 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list