CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
Author: dr_stein

[Cadangan] ★ALL ABOUT BANKRAPSI/MUFLIS★

  [Copy link]
Post time 27-4-2010 11:43 PM | Show all posts
jika anda dah diisytiharkan muflis, anda dah hilang hak untuk buat transaksi secara individu.  bank sepatutnya tak boleh berurusan dengan awak.  bank kena failkan proof of debt dan hantarkan kepada jabatan kerajaan (ala, yang harrkkk ptuihhh tak bangga dengan perkataan melayu dan nak pakai bahasa omputeh) tu.
sila rujuk kat jabatan kerajaan tak sadar diri tu...
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 27-4-2010 11:49 PM | Show all posts
suruh bank jumpa official assignee ye...
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2010 10:46 AM | Show all posts
keje effect tak kalau bankrupsi
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2010 11:51 AM | Show all posts
dia bagi notis kebankrapan pada setiap sorang
notis nih mahkamah tinggi yg keluarkan
tindakan bankrap ini asing2 tak campur cam saman
tiap sorang kena tindakan masing2
dalam notis tu dia beri tempoh sekian2 untuk settlekan hutang
kalau tak bayar maknanya orang tuh melakukan `perbuatan kebankrapan'...
kalau dlm keadaan ni...baru dapat tahu boleh tak buat rayuan......sbb belum betul2 declare sbb bankrupkan???
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2010 08:53 PM | Show all posts
jika anda dah diisytiharkan muflis, anda dah hilang hak untuk buat transaksi secara individu.  bank  ...
Gemukkkkkkk Post at 27-4-2010 23:43



    abang ghost rider...apasal kamu maroh benar ngan jabatan ---------- tu ye.....sampai terbakar muka tu
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2010 09:28 AM | Show all posts
- saman
- dapat penghakiman

tak bayar

- notis kebankrapan

tak bayar

- petisyen pemiutang (untuk dapat perintah bankrap)

tak bayar gak jatuh hukum bankrap.

- hal ehwal kewangan kita di bawah pentadbiran pegawai insolvensi (dulu2 dipanggil pegawai pemegang harta)
. kena bagi keterangan awal
. kena failkan pernyataan hal ehwal kita secara bersumpah (nyatakan berapa hutang kita, kepada siap2 kita berhutang, hutang tu bercagar ataupun tidak, harta2 alih dan tak alih yg kita ada dll)
.kalau diarahkan bayar sekian2 bayarlah jumlah tu bulan2
. kalau hutang tu bercagar, misal hutang rumah dan rumah gadai kat bank, terpulang pada bank sama ada nak lelong atau serah harta tu pada peg. insolvensi  untuk dijualkan bayar hutang...
. pemiutang bercagar ini ada prioriti pada cagaran tuh... hasil jualan harta tu dia ambik dulu bahagian dia lebih serah pada peg. insolvensi
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2010 09:38 AM | Show all posts
camna nak lepas drp bankrap?

1. bayar habis semua hutang termasuk kos dan fee peg. insolvensi (semua hendaklah bayar kat jab. insolvensi).
. kena mohon di mahkamah batalkan perintah bankrap bawah seksyen 150 akta kebankrapan.
. dapat perintah tu kira kita dah tak bankrap.

atau

2. bayar sebahagian kemudian mintak perintah pelepasan (discharge) drp mahkamah.
. ini budibicara mahkamah sebab jumlah yg kita bayar tak penuh tapi nak mintak lepas.
. biasanya pemiutang2 akan bantah tapi kalau mahkamah rasa patut bagi dia akan bagi lepas.
. kalau lepas tanpa syarat bererti kita tak bankrap lagi dan tak perlu bayar baki yg terhutang.
. kalau lepas bersyarat, misal bagi lepas tapi kena sambung bayar sampai sekian2 masa atau jumlah... kena ikutlah syarat itu. tak ikut boleh buat kita bankrap lagi.
. ini bawah seksyen 33 akta kebankrapan.

3. bincang dgn pemiutang/bank berapa mereka setuju sebagai bayaran penuh. misal hutang yg mereka tuntut 100k kedian mereka setuju terima 70k saja, kita bayar jer 70k pada jab insolvensi dan mintak batal perintah bankrap ikut cara 1.
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2010 10:56 PM | Show all posts
Saya nak tanya kat kat sesapa yang berpengalaman.. Saya ada outstanding CC RM2,500 dah habis bayar t ...
kakayau Post at 3-3-2010 10:47



    Bila bank amik tindakan undang2, fees tu bank kena bayar i.e kat lawyer tapi dia debit a/c kita...fees dan principal selalunya x boleh diskaun tapi interest boleh...(x le pulak 100%)
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 14-7-2010 11:03 PM | Show all posts
aku ada kawan...gaji dia sangkut oleh maybank diatas arahan.
so we all dah plan nak gi makan angin  ...
zul_khaleeda Post at 27-12-2008 14:07

Bank cap kepala rimau kalau kita kena BN (Bankruptcy Notice @ Notis kebankrapan) dia selalu dah freeze a/c saving walaupun kita tak hutang dia....ada akta yg mengatakan dia boleh berbuat demikian. Tapi bank lain selalunya akan freeze setelah kompom bankrupt sahaja...BN ada dua cara 1. personal service-cari sampai lubang Cacing hantar kat kita 2. Substitute service-advertise kat dalam paper tu....
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2010 05:19 PM | Show all posts
Salam, nak tanya pada sesiapa yang arif ..kalau sesorang itu di terminate dari AKPK, adakah dia akan diistiharkan bangkrap? Kawan baik saya dah 3 bulan miss bayar AKPK. Dia agak tentu dah kena terminate.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2010 08:12 AM | Show all posts
betul ke kalau bankrap BSN saving akaun tak freeze.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2010 09:56 PM | Show all posts
BSN tak sure...tapi kalu ASB...mmg freeze
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2010 05:15 PM | Show all posts
aku baru je balik dr insolvensi sb accan kena beku..sape-2 blh tlg tak?

p:s/kupia....kwn ko msh ada ke? tlg pm aku jap no dia..
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2010 07:05 PM | Show all posts
Reply 213# aizim


    dah jatuh bakrap ka ni???
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2010 08:30 PM | Show all posts
rasenye dah....tp nama aku blm msk dlm sistem dorang lg....sok baru nak jumpa officer dia....td aku pegi takde....
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2010 02:22 PM | Show all posts
yeap..betul ckp ko gemuk..sbb once kita bankrup/muflis..insolvensi akan hantar surat pada sumer  ...
sueria_azlee Post at 5-7-2008 23:24


camner plak kalau kiter baru dapat tau kiter ada bakrupsi notice...(even surat tu tak pernah sampai pun kat kiter..) kiter belum bankrupt lagi..dah check nama kat insolvensi pun clear...
tapi bank dah bekukan duit kiter..Maybank..haprak tul...sian adik ipar aku...
kan mana nak mengadu ni? leh baling surat "sah status" insolvensi tu kan muka diaorg tak??:@
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 31-8-2010 02:51 PM | Show all posts
Bank cap kepala rimau kalau kita kena BN (Bankruptcy Notice @ Notis kebankrapan) dia selalu dah fr ...
jone Post at 14-7-2010 23:03


kalau kiter dah ada initiative nak bayar..bank (Ambank) buat proposal payment...notice kebankrapan tu leh tarik balik ker?
saving bank cap kepala rimau tu leh diaorg activekan balik tak? camnor tu?
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2010 12:32 PM | Show all posts
Post Last Edit by IdaJun at 1-9-2010 12:40

Betul ka kalau kita diistiharkan bankrup kita tidak boleh di cas apa-apa juga interest lagi?
Saya ada sebuah rumah yg diatas nama saya tetapi dibayar oleh suami, masalahnya rumah tersebut  akan dinaikkan bayaran bulanannya sebanyak RM500 setiap tahun sehingga mencukupi RM2800.00 sebulan. Bayaran tahun pertama sehingga tahun ke 3 adalah RM600 dan tahun ke 4 dan ke 5 sebanyak RM800.Sekarang saya membayar  RM1000-00. (Pembayaran ini telah dibuat selama setahun dan skrg dinaikan kpd rm1500.)  Saya telah pun beritahu pegawai insolvensi mengenai rumah tersebut dan disebabkan sebuah lagi rumah saya akan dilelong maka pegawai tersebut cuba menolong saya dgn menyuruh saya berbincang dgn pihak bank supaya membuat pengiraan semula rumah tersebut dgn bayaran bulanan tanpa apa-apa interest. Kalau bank tidak bersetuju maka pegawai tersebut akan menyekat semua pembayaran kpd bank tersebut.
Masalah saya sekarang ialah , saya telah memaklumkan kpd bank tersebut tentang hal ini tetapi bank tersebut ( Bank Islam) buat2 tak tahu mengenai perkara ini dan masih meminta bayaran tambahan kepada saya walaupun tahu saya telah bankrup. Adakah menjadi satu kesalahan kepada pihak bank meminta bayaran kepada saya walaupun tahu saya telah bankrup?. Bank juga telah menyuruh pihak lawyer menghantar notis kepada saya mengenai perkara ini.
Ada sesiapa yg boleh tolong beri pendapat tak mengenai hal ini. Tkasih.
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2010 12:19 AM | Show all posts
kalau kiter dah ada initiative nak bayar..bank (Ambank) buat proposal payment...notice kebankrap ...
poison_ivy Post at 31-8-2010 14:51


pegi insolvensi buat surat nk bukak saving a/c utk bank mana yg freeze a/c tu....selalu bank kepala rimau jek yg freeze a/c  sebab meka refer hari2 kat paper yg kuar notis kebangkrapan tu ....kalo meka cek by nama and ic dalam sistem ada maintain a/c ngan meka, meka freeze kan la......bank lain takde pon camtu
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2010 09:50 AM | Show all posts

RE: ALL ABOUT Bankruptcy/Muflis

kalau kiter dah ada initiative nak bayar..bank (Ambank) buat proposal payment...notice kebankrap ...
poison_ivy Post at 31-8-2010 14:51


Call Ambamk dulu buat appt, discuss...selalunya depa KIV. Lepas BN..ada CP(H)...baru banko...lambat lagi tuh.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-8-2022 12:13 AM GMT+8 , Processed in 0.085445 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list