CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
Author: dr_stein

[Cadangan] ★ALL ABOUT BANKRAPSI/MUFLIS★

  [Copy link]
Post time 19-2-2008 08:04 PM | Show all posts
Siapa ada masalah bankrap yang naik court boleh pm aku kalau nak cuba lepas dari kena istihar bankrap...

Member aku yang buat kerja tu...
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 20-2-2008 08:39 AM | Show all posts

Reply #5 kupia's post

powernya member ko :eek:
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2008 12:23 PM | Show all posts
Originally posted by kupia at 19-2-2008 08:04 PM
Siapa ada masalah bankrap yang naik court boleh pm aku kalau nak cuba lepas dari kena istihar bankrap...

Member aku yang buat kerja tu...



kupia ... ko biar betui .... apa yg member ko leh buat, kasi cuci name ker .... nak taw jugak ....
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2008 11:21 PM | Show all posts
Originally posted by kabintang at 20-2-2008 12:23 PM



kupia ... ko biar betui .... apa yg member ko leh buat, kasi cuci name ker .... nak taw jugak ....


Ya member aku yang buat kes nak cuci nama ni, tapi yang dah naik court... tak leh kasi tau dia siapa sebab gov officer... bukan dia yang approve tapi dia yang handle semua application n submit dia taulah cam mana nak buat...
Siapa yang dah declared tu kalau nak gi oversea boleh jugak cuba dapatkan release...

[ Last edited by  kupia at 20-2-2008 11:27 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2008 10:43 AM | Show all posts
br lepas cal maybank td..dia ckp dh rm32k...dh bole istihar bankrup...berderau darah aku...
then dia cek2 balik baru rm25k...mati la aku tatu camner nak setelkan
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2008 10:47 AM | Show all posts
Originally posted by kupia at 20-2-2008 11:21 PM


Ya member aku yang buat kes nak cuci nama ni, tapi yang dah naik court... tak leh kasi tau dia siapa sebab gov officer... bukan dia yang approve tapi dia yang handle semua application n subm ...


cuci nama blacklist bole tak?
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2008 11:30 AM | Show all posts
Originally posted by thylord at 19-2-2008 07:10 PM
tertunggak rm9k dia tak boleh nak bankrapkan lagi.. tapi bank akan follow the procedure step by step..
naik court.. lepas tu kalau takleh bayar gak.. bank akan lelong umah.. lepas ni seme rasany ...


Maknenyer kalau hutang kita lebih dari 30 K, baru bleh diistiharkan bengkrap yer...


kalau kurang dari tu tak leh diistiharkan bankrup ker..
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2008 11:48 AM | Show all posts
Originally posted by noomie at 21-2-2008 10:47 AM


cuci nama blacklist bole tak?


Blaclist dia tak buat, dia buat case yang dah bankcrupt aja... sorry ye...
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 22-2-2008 08:26 AM | Show all posts
untuk yang belum diisytiharkan muflis, tak susah pun kalau nak elakkan diri dari diisytiharkan sebegitu.  buat beberapa prosedur saja.  tak perlu jumpa pegawai kerajaan pun.  malah, sempat lagi pindahkan segala harta yang anda tu kepada penama lain walaupun ada claw-back period

sebegitu jugak kalau ada yang dah di blacklist dalam ctos.  sama je macam kalau dah diisytiharkan muflis.  caranya berlainan dan sekejap saja tapi berkesan untuk transaksi yang diingini.

ada duit, semua jadi.
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2008 05:54 PM | Show all posts
Originally posted by Gemukkkkkkk at 22-2-2008 08:26 AM
untuk yang belum diisytiharkan muflis, tak susah pun kalau nak elakkan diri dari diisytiharkan sebegitu.  buat beberapa prosedur saja.  tak perlu jumpa pegawai kerajaan pun.  malah, sempat lagi p ...

Ada duit lebey baik bayar utang, buat aper susah2 ... yg dimaksudkan ini yg pokai tak berduit utang dah tertunggak, apernyer yg nak di buat lg ... bagi ler ape2 tips bagi yg ade experience, susah woo kalo dah muflis ....
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2008 06:16 PM | Show all posts
inchek, kan ramai dah post kat atas tu, setakat hutang RM9000 mana boleh diisytiharkan muflis.  baca le.  jadi apa nya dok risau dah muflis...
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2008 06:34 PM | Show all posts
Originally posted by Gemukkkkkkk at 22-2-2008 06:16 PM
inchek, kan ramai dah post kat atas tu, setakat hutang RM9000 mana boleh diisytiharkan muflis.  baca le.  jadi apa nya dok risau dah muflis...

utang kalo nak ikutkan rege umah RM60,000 yg tertunggak jer RM9,000 leh bankrap tak? aku rasa korang sume tak paham, kan aku kata tertunggak dan rege umah mesti ler puluhan ribu ...
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2008 01:16 AM | Show all posts

Reply #16 kabintang's post

selagi bank belum  lelong umah tu.. selagi tu la dia tak boleh nak declare bankrap.. once dah sampai tahap umah kena lelong so standby ajelahh.. hutang tertunggak rm9k tak boleh ke pergi jumpa bank officer sendiri? jangan setakat telefon ajer.. rajinkan diri pergi bank.. bincang dengan pihak bank, try cari solution mcm mana nak selesai masalah tue..
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2008 08:27 AM | Show all posts
kalau camtu, boleh dimufliskan.  bank akan tuntut kau bayar kesemua jumlah hutang.  tapi bank akan cuba lelongkan rumah dulu sebelum mufliskan kau.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2008 02:31 PM | Show all posts
double post..sorry

[ Last edited by  sueria_azlee at 18-6-2008 03:01 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2008 02:48 PM | Show all posts
haku nak tanya sket pasal insolvensi..once kita dah dideclarekan bankrup..gaji kita akan insolvensi pegang..then dia jugak akan byr dulu sumer utang2 kita..balance dia akan amik dan byr pada bank yg kita hutang tu..betul @ tak?

then katalah yer..gaji kita RM2000 tp hutang piutang RM2500..in this case mcm mana pulak?mcm mana insolvensi buat dlm kes mcm ni..
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 18-6-2008 02:53 PM | Show all posts
thread merged
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2008 10:21 AM | Show all posts
Originally posted by Ace-Frehley at JulJul/ThuThu/20032003 15:48


Elok rasanya lawyer yang jawab soalan ni.

Salah satu kerja aku ialah bankrapkan orang ... aku akan kejar lawyer suruh percepatkan PENGHAKIMAN (judgement) ... inilah satu-satunya cara aku n ...



tapi kalu kt call bank utk bayar installment sebelum bankrupt....ok ker ada dgr citer bank tak suker nak bankrupkan kt...kalu blh dia suka kalu kt nak bayarkan?????pls advice kengkawan.....
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2008 10:24 AM | Show all posts

Reply #5's post

mmg ler org tu nak bayar tp maybe ada sbb tertentu..saper yg suke2 tak bayar utang ada ker???
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2008 10:27 AM | Show all posts

Reply #9's post

nak tanya kalu lum sampai 30K....sempat tak negotiate dgn bank????mintak bayo sikit2.....ataupun tunggu judgement ...dia akan panngil ker mahkamah ker before bankrupt kan
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

15-8-2022 12:48 AM GMT+8 , Processed in 2.288455 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list