CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 17156|Reply: 89

[BINCANG] Suami/ Isteri berat sebelah

[Copy link]
Post time 21-6-2011 02:45 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by nuryakmal at 24-6-2011 10:58

Assalamualaikum maaf kalau thread yg aku buka nie boleh menimbulkan kemarahan semua orang.

1. Korang sebagai isteri kalau boleh nakkan suami korang sentiasa dengan keluarga korang. Tapi bila balik rumah mak mertua mesti tunjuk muka tak suka. Kalau boleh memang langsung tak nak dah balik rumah mak mertua.

2. Abang korang tak balik rumah keluarga korang bising-bising kata abang korang asyik dengan keluarga wife dia ajek tak pernah fikir nak balik rumah keluarga. Keluarga wife didahulu kan tapi keluarga sendiri diabaikan.

perasan tak situasi begini boleh dikatakan sentiasa berlaku.?
jarang nak tengok orang yang boleh berlaku adil bermaksud tak ada istilah berat sebelah anggap kedua-dua keluarga sendiri..

Tak ada ke cara untuk berlaku adil tanpa berat sebelah.?
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 21-6-2011 03:11 PM | Show all posts
Sebagai suami kenala jadi Kapten.. Bukan kena cucuk hidung.. Patutnya bagi2la minggu ni balik Rumah family somi next week balik Rumah family isteri.. Yg isteri pun kena la faham yang suami tu bukan anak yatim, ade sedara mara, kena toleratela.. And tak boleh masam2 muka. Hadiah pun kalau nak bagi kena sama...so pucuk pangkalnya toleransi penting...
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2011 03:22 PM | Show all posts
Assalamualaikum maaf kalau thread yg aku buka nie boleh menimbulkan kemarah semua orang.

1. Koran ...
shahhana Post at 21-6-2011 14:45



    kena sama2 pandai diplomasi ler... tak payah nak lebihkan memaner pihak. kalo mucung balik rumah mertua, wajib kena sound la...

macam aku... sebulan ader 8 hari weekend kan? sehari balik rumah mertua, sehari mertua datang rumah aku, 2 hari balik rumah parents aku. sebab mertua dok sama negeri dgn aku, parents aku kat negeri lain. total:  2 hari untuk each set of parent sebulan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2011 03:33 PM | Show all posts
saya lagi teraniaya..
balik kg saya cuma sekali setahun...
tapi, suami balik kg dia berkali2 dalam setahun...
hati saya hancur, hanya Allah tahu..
setakat hari ni, saya hanya mampu pendam...
tak ada hak kah saya sebagai isteri..?
jika bersuara, dikatakan derhaka...
Insya-Allah suatu hari nanti, saya akan tuntut hak saya di mahkamah..
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2011 03:55 PM | Show all posts
Reply 4# cari_cahaya


   uiks.. sampai camtu skali ke? takkan kes xdapat balik kampung, sampai tuntut kat mahkamah?harap cari cahaya bnyk2 bersabar ye...
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2011 04:12 PM | Show all posts
Reply  cari_cahaya


   uiks.. sampai camtu skali ke? takkan kes xdapat balik kampung, sampai tu ...
aLieNzDaToR Post at 21-6-2011 15:55



    dia ader masalah lain lah tuh... hari tuh dia citer ipar duai datang rumah masa cuti skool 2 minggu. bermaharaja lela kat rumah dia sampai dia rasa macam orang menumpang pulak. suami dia selalu lebihkan family sendiri dari bini.
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2011 04:22 PM | Show all posts
Reply 6# kikilalat


   donia..donia.. macam2 masalah ada.
setiap orang diduga dengan pelbagai dugaan. Semoga dia dapat sabar.

Ni ada tips bacaan ayat utk kebahagiaan rumahtangga copy kat thread mane tah. Harap same2 dapat amalkan.

alfatihah
alimran 83 & 200
al anfal 63
An-naml 30&31
Thoha 1-6
Yaaseen 72..
Alam nasyrah 1-6
maryam 58
ya latif 16X sehari
assyura 19
ya wadud 16X sehari.
al-rom 21
Al-araf31
Yusuf 4 dan thaha 39 dibaca bersama ..Baca slps solat 3x
al-imran 31
kahfi 1
ar-raddu 31
yusof 30
elak cerai /bina rumahtangga annisa' ayat 34
doa agar suami tidak kahwin lain -surah thoha 109 baca 3kali atau 5kali slps solat
doa pengasih-baca dan hembus kemuka suami -surah yassin 36 dan yusuf ayat 4
elak cakap berbelit2 -al-imran ayat 8

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2011 04:36 PM | Show all posts
takat nih takde la berat mana2 sbb dok belah sini dkt ngan my mom slalu balik umah my mom berbanding umah mil.......suka balik umah mil bukan apa sbb semua "taking care" masak tak payah, mil buat...anak2 derang jaga..kalu berak kencing ke pil pun sanggup basuhkan...huhuhuhu relaks kat umah mil....

tapi kalu blik umah my mom...haku plak kene masak, bebudak tentu la kejap mama nak tu, mama adik nanges....mama itu,mama ini.....huhuhuhuu
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 21-6-2011 04:36 PM | Show all posts
Tak ada ke cara untuk berlaku adil tanpa berat sebelah.?
shahhana Post at 21-6-2011 14:45


bolehhh..
dgn..
1. JANGAN KAWEN. misti Hang Buah setuju ini.
2. Sebelum kawen, pikir masak2 sampai hangus.
kalau parents tak suka, jgn kawen dgn pilihan hati. cari lagi.
kalau bakal mertua tak suka,jgn kawen. cari lagi.
kalau bakal laki ada selisih paham dgn parents kita, jgn kawen dgn bakal laki tu. cari lagi.


kalau dah kawen..tiada kata2 indah yang boleh dikatakan lagi.. nak pikir sampai hangus pun tarak guna.. sila saborrrrrrrrrrrrrrrrrr dan redhoooooooooooooooooo ajek lahhh..
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2011 04:38 PM | Show all posts
dua2 kena turunkan ego memasing..bertolak ansur tu penting bila dah kawin!...xleh layan satu pihak sajer...pihak yg satu lagi dikesampingkan...benda kecik mcm nie lelama bleh jadi barah dlm institusi perkahwinan...sikit2 perasaan xpuas hati masuk dlm hati...lama2 hah keboommmmm...
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2011 04:43 PM | Show all posts
Reply 9# Hana


    cari sampai dapat pilihan hati yang both parents dia and parents kita suka + dia lagik sayang kat kita dari kita sayang kat dia .
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2011 04:51 PM | Show all posts
Reply 11# kikilalat


   
dia lagik sayang kat kita dari kita sayang kat dia .


hooo! yang ini tersangatla penting.

One of the requirements actually
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2011 04:55 PM | Show all posts
rasa tak adil tu ada di mana2, cuma cemana kita nak idup aman damai dgn meminimumkan rasa tak puas hati dgn cara mengalihkannya pada benda2 yg lebih positif..

kalo rasa somi kurang adil ngan pembahagian masa, then voice out.. semoga ada sikit rasa empathy dlm diri beliyau utk menghabiskan lebih masa di umah mertua, atau spy si abang lebih masa di rumah sendiri (jika dia balik umah sendiri)..

apa yg penting, komunikasi + skill memujuk. jauhkan sifat pentingkan diri dan laen2 sifat mazmumah..
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2011 04:55 PM | Show all posts
tak faham istilah menikah & tanggungjawab le tu. yg laki pk...wife kena ikut je kata suami & treated the wife mcm kawan tu anak buluh betong...takde mak bapak sedara mara semua. yg part wife pulak....asal balik umah mak mentua je muncung berdepa2...hangin satu badan...whatever it is...agak2 la sikit dlm setiap perbuatan & kelakuan kita....takut esok2 anak2 buat contoh & teladan je....
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2011 04:58 PM | Show all posts
lebih sana kurang sini....entah ler...
bila last balik kg hubby ek....emmm...ha! aku dah lupa
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2011 05:07 PM | Show all posts
Aku lagi banyak balik kampung aku dari kampung suami. so what. apa yang adil, apa yang tidak adilnyer. asal dua2 bahagia. tiada paksaan dari mana2 belah pihak. tahun ni aku beraya (hari raya pertama) rumah suami atas persetujuan bersama. 5 tahun sebelum ni raya pertama kat rumah aku pun atas persetujuan bersama. apa nak kisah adil tak adil. mak bapak kena berlapang dada tengok anak hidup dengan cara yg mereka mahu. asalakan mereka bahagia sudahlah. janganlah kita nak anak menantu ikut cakap kita sampai rumahtangga berantakan. masam muka sana sini. suka sangat ke tengok anak menantu bergaduh sampai bercerai berai.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 21-6-2011 08:30 PM | Show all posts
lain org lain cara didikan/asuhan..

i pun kadang2 ada masalah juga especially bab beraya..

walaupun jarak i dgn my family tak jauh,bila time raya ikut turn la seharusnya..

ada juga berbunyi kami hari2 jumpa my parents,so takkan raya pun nak raya dgn my family..

this year,i minta husband ambil mak ayah dia beraya kat kl,cause this year turn belah my family..since adik beradik husband yang lain tak balik,baik diaorg beraya dgn kami..

memang susah nak puaskan hati semua pihak..mujur my husband jenis faham gak..kalau tidak jenuh juga..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2011 02:57 PM | Show all posts
aku xkisah pun abg aku xbalik raya hehehe tp aku kisah hubby lebih kan family dia saje... dah la duk umah sebelah makayah dia.. kalau lebihkan parent dia aku xkisah..tp adik beradik nyer yg kerek ngan aku tu yg dia lebih2 menyampah aku..
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2011 04:20 PM | Show all posts
Reply 16# gticute

yg selalu jd mcm tu.. bila mak/pak nk berkepit manjang dgn anak lelakinya....
x nak lepaskan.... pdhal lelaki kalau nk kawin x perlu pun izin walinya....lain la anak perempuan
cuma atas dasar hormat jek...je la pong...
sementelah pula Syurga di bawah tapak kaki ibu khen...
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2011 04:23 PM | Show all posts
Maaf cakap.

Lelaki mcm ni, TAKUT BINI SEBAB TAKUT MALAM-MALAM TAK DAPAT MAIN. sebagai ibu memang tak dapat keredhaan allah la kalau belakang mak sendiri semata2 nak utamakan bini (main). full stop
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-8-2022 12:10 PM GMT+8 , Processed in 0.101999 second(s), 28 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list