CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: United

Kisah Manusia Berkepala Anjing Kat Belakang Rumah

  [Copy link]
 Author| Post time 31-5-2011 04:13 PM | Show all posts
Sambungan.... malam yg ke 4....

     Masuk malam yg ke 4 dah... tapi xde apa progres pun ateh masih sama camtu.. umah kitorang dah macam muzium ...tiap ari ada yg datang nak tau cite.... sampaikan budak2 balik blaja ngaji lalu depan umah x brani... mula2 bejalan sampai dekat je ngan umah trus lintang pukang lari... hmmm ...apa nak wat...
  
     Petang tu abang aku ( angah ) sampai dari batang kali... ngan wife n baby kecik dia...ateh salam angah cam bese cuma x becakap je ( mebi sebab blum masuk marghrib kot )... n satu lagi yg aku pasan ateh xleh betentang mata ngan sesape pun... maksud aku kalau kita yg cuba tgk mata dia, dia mesti alih pandangan .....seperti rutin biasa tiap kali marghrib akan kedengaran suara ateh mengerang sebab tak tahan dgr kitorang mengaji....malam tu dah x bape ramai org kat umah... famli yg lelaki sume kat ruang tgh umah duk tggu ateh sambil mengaji....yg pompuan ada kat ruang tamu ,temasuklah wife n baby kecik angah tadi...
     
     Ateh trus-trusan mengerang...and tetiba ateh yg baring tadi trus duduk ( sape yg tau wrestling, cam undertaker bangun tetiba tu ) sori aku x tau camane nak huraikan.... dia duduk tegak , tangan lurus ke sisi.... and mata dia yg merah tu dia jegilkan besar2... rupa-rupanya dia cuba jenguk anak kecik angah yg ada kat ruang tamu... kitorang sume dah standby nak tangkap kalau dia cuba nak lari....( perasaan yg dulunya takut, dah xde lagi coz rasa geram dgn benda2 camni ).... mmg betul jangkaan kitorang...ateh cuba bangun nak dapatkan anak kecik angah.... kitorang halang muka ateh x mau bagi dia tgk ke ruang tamu tu... dalam masa sama gak anak kecik angah dah mula meraung sekuat hati , umo baby angah masa ni dalam 4 or 5 bulan kalau x silap...
     
     Ateh dah semakin menggila ... dia tetap nak terkam anak kecik angah dari duduk tadi skang dia dah bediri.... kitorang dah risau, takut kalau x terbendung tenaga ateh yg lua biasa ni, kang jadi pape lak kat anak kecik angah... tetiba ateh jadi lemah, aku sndri pun x paham nape, dia yg tadi menggila tetiba brubah n trus teduduk atas tilam... tiba2 ateh menangis... masa ni baru la aku nampak wajah ateh yg betul2 'ateh'.... ateh becakap " ANGAH, BAWAK LARI FAIZ.... DIA ( benda tu le aku rasa ) INGAT FAIZ TU CUCU DIA... BAWAK DIA LARI NGAH...)...habis je ateh becakap dia brubah balik, mata yg tadi cerah dah tukar balik macam merah biji saga ( itulah kuasa ALLAH yg sedarkan ateh sejenak utk sampaikan pesan selamatkan anak kecik angah ) ... so dalam kelam kabut tu kitorang decide bawak lari anak kecik angah pegi umah nenek , x lah jauh sangat dalam 50meter je dari umah... bila wife angah n family pompuan sume nak kua bawak lari anak kecik angah... lagi la ateh mengganas ... sampai pecah bibir angah kene tumbuk...sebab nak pegang ateh punya pasal... akhirnya dapat kitorang tenangkan ateh... dia baring balik .... cam org mati je ...dgn tangan masih sama cam yg aku cite kat atas tadi.... angah kol wife dia ... dorang sume ok je kat umah nenek... tapi anak kecik angah still meraung gile2... mebi dia nampak apa yg ada kat umah kitorang tu...

     Last2 sume famli pompuan tido kat umah nenek malam tu... kitorang yg laki2 tggal kat umah n truskan mengaji... selepas ateh dah tenang tadi dia bangun balik tapi kali ni pelahan je... tetiba dia becakap ( suara x brubah ) " JAUH DIA BAWAK AKU NGAH... JAUH SANGAT... AKU X TAHU APA DIA NAK... DI LAMBAI MINTAK TOLONG AKU... AKU TAKUT NGAH.. AKU TAKUT... " camtu la lebih kurang .... pastu dia trus baring balik... kitorang langsung x paham apa maksud yg dia cakap tu... ateh trus senyap sampai subuh... x tau lah tido ke apa... gayanya x macam tido tapi mata tutup rapat... yg kitorang ni dah tentulah tido2 ayam je...
     
                      AKU SAMBUNG LAGI PASNI... ( malam ke 5...abah nampak sape punya angkara )

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 31-5-2011 04:18 PM | Show all posts
Terbaik...memang menarik...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-5-2011 04:21 PM | Show all posts
tggu  ye kawan2 , aku ada keje ni...bila i'net dah ok ada keje lak hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2011 04:42 PM | Show all posts
kamon TT..sungguh bes cite kamu
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2011 04:49 PM | Show all posts
best2.. bahasa pun senang nk baca n faham..
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2011 04:59 PM | Show all posts
cpt tt..nk kul 5 nie..hehehe excited nk tau pe jd sterusnyer..
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2011 05:03 PM | Show all posts
nervous aku membacanya... alahaiii dah jam 5 plak... harap2 TT sambung lai sok ye...
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2011 05:42 PM | Show all posts
ai follow!!btw....syabasssshhh kt TT sbb xkedekut post cite..
satu2 post sume pjg lebar sampai abis satu episod...
best!!double thumbs up!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 31-5-2011 05:59 PM | Show all posts
Sambungan malam  ke 5

     Siang tu angah kol kawan dia, org Indonesia katanya... pandai gak la mengubat ni...tapi kali xtau lah dgn cara apa lak.... dalam tgh ari tu dia sampai kat umah ...ateh pun ada duduk rilek cam bese siap isap rokok lagi... nama org tu aku dah lupa... xtau apa yg dia baca2...pastu dia pesan kat angah malam kang tepat kul 11 dia mula ubat dari jauh, so dia suruh kitorang standby jaga ateh ... aku pun x pasti camane caranya ubat dari jauh tu, pakai jin ke apa  xtaulah....

     Malam yg ke 5, xtaulah nape malam ni ramai yg datang umah....... jam dah pukul 10 lebih , tapi jiran2 sedara mara makin ramai datang.... agak menghairankan kali ni ateh xde mengerang atau pape w'pun dah masuk marghrib, x macam malam2 sebelum ni.... so kitorang yg ramai2 ni duduk la bebual pasal sume hal yg belaku dah 2-3 ari tu... sambil mata jeling kat jam... tggu kul 11 , camane yg org tu janjikan... tepat je kul 11 mata kitorang sume tertumpu kat ateh... nak tgk ada pape yg belaku x... x sampai lima minit...tetiba ateh menggeliat macam sakit sangat kat belakang dia... kitorang still duk rilek standby kat sbelah dia.... mula2 menggeliat pastu dah mulalah aksinya...

     Dia seolah macam tgh belawan ngan something yg kitorang pun x nampak.... tapi gayanya macam dia mengelak-ngelak... sambil bedengus-dengus suara dia... dalam hati aku kata ni mesti org yg datang siang tadi ada pakai pape 'benda'... hmmm... ntah lah... aku tgk abah bediri je sambil tangan kat blakang duk tgk anak laki dia yg sorang ni macam tgh betarung...

     Abah geleng kepala je, cam aku bgtau tadi... abah x suka kalau ada melibatkan pkara2 yg agak ada menyimpang... abah langsung x becakap apa pun... ateh yg tadi agresif dah jadi slow... xtau sebab apa... dengan x semena-mena ateh mengganas balik... ganas yg paling truk stakat ni...naseb baik kitorang ramai... kalau x , x telawan tenaga dia... korang bayangkan dia baring tanpa sentuh blakang badan dia kat tilam, kaki belunjur... ( cam org tgh wat sit up tu ) , kitorang tekan dada dia nak bagi dia betul2 baring... tapi ckit pun x begerak... kalau org normal aku rasa dah lembik kot... lama kelamaan dia rebah gak...n pelan2 dia slow balik...

     Abah masa ni ada kat ruang tamu... tetiba abah jerit " KORANG SUME TUNGGU!!! ABAH NAK PEGI AMEK WUDUK " sume tediam macam batu... aku sendiri x penah tgk abah camtu...tekejut aku... abah trus grak g tandas sebelum sampai tandas abah bukak pintu dapur luas2...korang nak tau apa yg aku nampak... DUA BILAH PISAU SEOLAH TGH BETARUNG TANPA ADA SAPE PUN YG PEGANG, xtaulah apa yg abah baca... dua2 pisau tadi jatuh n ilang...abah trus tutup pintu dapur... angah ikut blakang abah... abah masuk tandas x tutup pintu... angah tgk je abah amek wuduk , mmg betul sumenya.... angah tanya " ABAH KENAPA NI? ABAH X PENAH MACAM NI " abah jawap ... " ABAH TAU SAPE PUNYA ANGKARA NI, BIA ABAH BEDEPAN DGN DIA "..sambil trus menuju balik ruang tamu... ateh masa ni dalam posisi sama tebujur macam mayat depan t.v.... sampai kat ruang tamu ...punyalah ramai org tadi dah tggal 2-3 kerat je... mebi ramai yg lari balik sebab takut tgk abah tggi suara tadi... meliar mata abah , xtau apa or siapa yg dia cari... abah yg tadi marah dah tenang ckit ...abah duduk besila kat ruang tamu tu ....

     Ada sorang sepupu aku, dah berumur gak la.... dia still ada lagi kat ruang tamu tu...duk tanya macam2 kat abah...abah x layan apa pun... last2 abah suruh sume org balik .... tapi yg aku pelik ,bila abah suruh sume balik ...sepupu aku yang banyak tanya ni tetiba muka cam mencuka ...cam nak stay lagi kat umah aku... lain macam je... bila sume dah balik... angah tanya ngan abah " SIAPA YG ABAH CAKAP TU BAH? ANGAH KENAL KE ORGNYA"?... dgn nada pelahan abah jawap " ABAH X KAN BGTAU SIAPA ORGNYA, ABAH X NAK KITA HIDUP BERMUSUHAN... TAPI KALAU ANGAH NAK TAHU... MASA RAMAI ORG TADI...ABAH XTAU NAPE MATA ABAH CUMA DAPAT LIHAT DIA SORANG JE...ORG LAIN ABAH X NAMPAK CUMA DGR SUARA JE " angah tekejut dgr penjelasan abah....

     Jam dah dekat kul 1 .... ateh tetap camtu gak...xde apa kesan pun hasil org yg ubat dari jauh tu... tgh kitorang duk baca yaasin ( mmg semenjak kejadian tu kitorang baca yaasin kadang2 sampai tetido ) org yg ubat dari jauh tu kol angah , dia bgtau yg dia xleh nak ubatkan... dia dah cuba sedaya upaya... tapi katanya 'benda' yg betapak kat dalam bdan ateh ni kuat sangat... itulah agaknya tadi nampak ateh cam tgh betarung... agaknya kot pasal tu.... so angah pun xleh kata apa...

     Esok angah dah nak balik kampung ...alang n acik plak keje shift ( keje kilang ) ...mana leh suka2 cuti lama2.... dan akan tggal lah aku ngan abah dan ateh yg aku sendiri pun xtau dia dah kembali jadi  'orang' atau masih lagi ada 'orang' dalam badan dia....

          NANTI  SAMBUNG LAGI MALAM KE 6 ( 'benda' tu pindah kat abah....abah tumbuk aku )


tggu ye kawan2.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-5-2011 06:38 PM | Show all posts
we want more...we want more... we want more.. hehhehheheheh
Layarlara Post at 31-5-2011 09:15



   sabo...sabo...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-5-2011 06:41 PM | Show all posts
Reply 11# gujiwa


   kang kalau aku tampo dia... tangan aku lak yg lembik.... nasib baik dia x betukar jadi antu kak limah...
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2011 07:08 PM | Show all posts
Reply 30# United


    sib baik tt leh online gak kat umah............................

Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2011 08:11 PM | Show all posts
Reply 30# United


   kekekeke... takpe sila2x cite.. aku pun penah gak merasa abg aku kena rasuk mcm ni.. tapi takde la smpai berhari2x..
cume paling meremang time bapak mentua die smbhyg kat dalam bilik tempat die kena rasuk.. die atas katill..

bole die panggil bapak metua die "eh.. eh.. mari la sini.. eh.. tak payah la smbhyg" huh
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2011 09:53 PM | Show all posts
Reply 32# gujiwa


    pastu?
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2011 10:17 PM | Show all posts
pastu?? ktorng dah geram amik juga la lada hitam and letak pensel kat ibu jari die...

before tuh.. aku pegi dekat die.. betul kan kain pelekat yang die pakai hampir kena la sket ibu jari die.. tetibe dalam lemah longlai tuh die sergah aku, die ckp "kau jangan usik kat situ!!!!"

die meronta.. smpai abes patah roller langsir kat umah tuh... tenaga die terlalu kuat....

last2x panggil ambulans.. bawak pegi hospital.. doc bg ubat penenang.. esk nye sedar die kate die lapas nk makan... huhuhuhuhu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-5-2011 11:11 PM | Show all posts
Sambungan ...

     Malam yg ke 6.... malam ni boleh di katakan malam penghabisan, suasana macam bese suram ...sedara mara n jiran2 pun dah kurang yg datang.... aku , abah n pakcik ( suami cik mijah ) ada kat ruang tamu , ateh kat depan t.v camtu gak keadaannya cuma dah xde meracau .... tapi baring macam mayat je sambil jari still gerak tunjuk isyarat yg aku pun x paham...

     Kitorang berempat je dalam umah... aku rasa lega ckit sebab pakcik ada nak teman aku... kalau x , cuba korang bayangkan aku duk serumah ngan org yg aku pun xtau betul org ke tak.... abah baring atas tilam kat ruang tamu...aku ngan pakcik borak2 kat atas sofa... abah nampak lain macam sangat, posisi baringnya pun dah sama cam ateh... aku ngan pakcik truskan borak2 wat cam xde pape... sambil kitorang borak pasal ateh selalu ada sebut macam2 pkara masa dia selalu meracau tu... kadang2 dia sebut " ESOK PAGI CUBA TGK KAT POKOK BUNGA RAYA LUA UMAH ....ADA KASUT/SELIPAR WARNA BIRU " macam2 lagilah yg dia sebut ... kayu kat tesangkut la... barang itu la ini la... tapi mmg tiap kali kitorang cek esoknya ...sume benda yg dia sebut tu mmg ada....

     Tgh rancak aku ngan pakcik beborak ..... tetiba abah bangkit dengan kaki belunjur, badan tegak je.... mata merah menyala renung tajam kat aku ngan pakcik.... kitorang ni dah tepinga-pinga... dalam hati macam dah tau apa nak belaku, aku rasa mmg kompem 'benda' tu dah pindah kat abah.... pakcik tanya abah " kenapa bang?" ... abah trus marah dgn wajah bengis yg dah x nampak lagi wajah abah.... abah tengking kat aku " kenapa kau tak tido lagi"!!!! blum sempat aku nak jawap, pakcik dah tolong jawapkan.... " xpelah kitorang nak borak2 dulu, kang kalau dah mengantuk dia (aku ) tidolah " ... pakcik pun nampak macam risau je, takut2 kang abah tetiba terkam aku lak... abah tenking lagi "sekali lagi aku bangun , kalau kau tak tido lagi , siap kau!!!"... xpenah2 abah bahasakan diri 'aku'....

     Tak sampai dua minit pun abah bangun balik... aku dah seram gile... tak tau apa abah nak buat... abah jegilkan biji mata yg merah tu... "KAU TAK TIDO LAGI!!!" abah trus bediri n tumbuk aku! dari atas sofa tu aku jatuh tegolek atas lantai... pakcik cuba nak halang abah...abah tepis tangan pakcik...dia halau pakcik keluar..."KAU KELUAR!! KAU KELUAR!! JGN GANGGU KELUARGA AKU!!!" ...abah tolak pakcik kua... pastu kunci pintu... aku masa tu  xtau nak cakap lah dah takut tahap apa... abah seret aku suh baring sebelah ateh.... aku xde daya nak melawan...aku turut je cakap abah... baring je sebelah ateh yg aku pun xtau dia org atau apa.... aku pejam mata.... tapi aku perasan abah menangis kat kepala aku...xtau apa sebabnya... coz aku dah telampau takut... aku wat xtau ...n cuba tido....

     Alhamdulillah...  esk pagi baru aku sedar ... aku tgk ateh ngan abah dua2 xde ...aku pun cepat2 kua umah....bukak je pintu tekejut aku tgk ramai org kat beranda umah sebelah.... cik mijah trus cakap " ALHAMDILILLAH , HIDUP LAGI KAU, MAKCIK INGAT APA DH JADI KAT KAU" rupanya malam tadi lepas abah tumbuk aku n halau pakcik kua... pakcik bgtau ngan jiran2 n sedara mara apa yg dah jadi....n sebenarnya dorang duk panggil2 nama aku kat tingkap umah ( sebelah t.v ), dorang risau apa2 jadi kat aku... aku pun cite la kat dorang apa yg jadi pas pakcik kene halau tu....

     Beberape hari pas peristiwa aku kene tumbuk tu...abah n ateh dah makin pulih, aku xtau camane leh bleh elok... salah satu sebab mebi abah x penah tggal solat ...n mebi 'benda' tu pun xleh tahan panas coz abah salu zikir lepas solat.... mebi dgn cara yg sama ateh lama-kelamaan pun dah ok jugak... tapi sampailah abah meninggal dunia, abah x bgtau sape org yg dia nampak masa malam tu... so yg misteri tu tinggalah jadi tanda tanya sampai skang....

     Itu je lebih kurang kisahnya yg aku dapat ingat... " SESUNGUHNYA ALLAH SAJA YG MAHA MENGETAHUI LAGI MAHA BERKUASA "

kalau ada pape yg tesilap tulis , maaf ye....

P/S: ADA LAGI KISAH YG AKU NAK SHARE KAT SINI... TGGU YE KAWAN2
...... manusia kepala anjing kat belakang umah....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-6-2011 12:07 AM | Show all posts
Reply 35# United


    go TT go..aku suka dgn gaya penulisan ko bila nak sambung cerita tu..ala2 tamar jalis..heh heh
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2011 01:55 AM | Show all posts
terbaeeklah. dah macam drama tv
teruk benar nampaknya musibah yg melanda.
syukurlah semua dah ok. tapi still x puas hati sbb ending camtu je.
nak jugak tau macam mana benda tu boleh keluar...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-6-2011 02:10 AM | Show all posts
Terima kasih kawan2 yg sudi baca n bagi komen2 yg positif.... sume tu kisah benar, jadi sebab tu lah endingnya agak kureng x sepertimana yg di harapkan... kalau kisah yg di reka2 tu mungkin bleh ejas2 ckit... tapi yg ni kisah benar, kalau kawan2 ada kisah sendiri meh le join skali, kalau x kat sini mebi kat benang yg aku baru je bukak, cite kisah yg aku war2 kan kat atas tu, niway tima kasih skali lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2011 02:24 AM | Show all posts
woww.. best2.. tapi seramm gakk kalau jadi kat aku
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-3-2023 06:54 PM GMT+8 , Processed in 0.110396 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list