CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 9780|Reply: 14

Takut Diserbu Peminat, 40 ‘bodyguard’ pernah kawal Mawi waktu zaman ‘Raja SMS’

  [Copy link]
Post time 7-6-2024 08:20 AM | Show all posts |Read mode




Mengimbas kembali fasa selepas menjuarai program realiti Akademi Fantasia (AF) musim ketiga, penyanyi Mawi mengakui terkejut dengan populariti yang diraih sehingga terpaksa menggunakan khidmat 40 pengawal peribadi untuk menjaga keselamatannya.


Mawi atau nama lengkapnya Asmawi Ani, 42, berkata khidmat ramai petugas disediakan pengurusnya ketika itu selepas dia menyampaikan hasrat mahu melawat rakan lama di sebuah pasar raya sebaik memenangi AF3.


“Ada sekali saya mahu pergi pasar raya di Subang Jaya sebab pernah bekerja di sana sebelum ini bagi jumpa kawan-kawan lama.


“Saya cakap dengan bekas pengurus tapi dia minta suruh tunggu dulu di parkir apabila sampai. Rupa-rupanya, dia susun 40 orang pengawal peribadi, saya ingat seorang dua sahaja.


“Semua badan tegap-tegap berkaca mata hitam. Saya jadi terkejut,” katanya dalam sebuah podcast baru-baru ini.


Berkongsi lanjut, pelantun lagu Aduh Saliha itu menyedari keperluan pengawal peribadi yang ramai selepas melihat situasi pasar raya terbabit dibanjiri ramai peminat.


“Ketua mereka minta 10 orang naik ke atas pasar raya kerana ada tiga ke empat tingkat untuk periksa sama ada, ada bom atau apa-apa.


“Ketika itu saya tanya perlukah sampai begini tetapi apabila masuk pasar raya, saya baru perasan memang patut ada 40 orang jaga, kalau empat orang habis saya,” ujarnya.


Bagaimanapun, Mawi memberitahu kemahsyuran yang digapai ketika itu membuatkan dirinya bimbang sehingga berdoa enggan lagi hidup diulit populariti.


“Ketika itu baru lepas menang AF. Luaran memang nampak seronok dengan kemahsyuran ini tetapi sebaliknya hari-hari saya berdoa.


“Ya Allah, saya tidak mahu hidup macam ini. Dulu saya minta sikit sahaja tetapi Dia bagi lebih sangat ini.


“Risau saya jadi tidak bersyukur, saya cuba tetapi banyak sangat,” tuturnya lagi.





Mawi mula menapak dalam industri seni Malaysia pada tahun 2005 selepas menyertai AF musim ketiga dan dinobatkan sebagai juara.


Sepanjang berada dalam program tersebut, fenomena Mawi telah dibentuk daripada kemenangannya sehingga tercetus fenomena Mawi World yang menjadi sebutan dan ikutan satu negara.


Dia juga pernah digelar ‘Raja SMS’ apabila meraih RM12.6 juta undian sepanjang sembilan minggu dalam AF sekali gus menjadi pelajar paling tinggi undian dalam sejarah.


Sumber – KOSMO! ONLINE/SinarFM
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-6-2024 08:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Ye..mmg tsumawi masa tu..
Mak.iols pung minat dia juga...hahaha
Tak miss konsert af masa tu
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2024 10:09 AM | Show all posts
bAGUS DAK MAWI NI
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2024 01:00 PM | Show all posts
Ni je la bekas juara AF yg relevan sampai skang..tak dinafikan dia humble, pandai urus duit walaupun masa dia ngan ekin org cam skeptic.
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2024 01:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Ye la.mawi..kami percaya...dulu gosip hantar ikan pancing kat rumah diana rafar pon kami.percaya
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2024 01:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak ada apa nk komen. Nasib dia dan keluarga pun berubah ke lebih baik. Suka tolong org. Tak melebih2. Iols xde komen. Ok2 je.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 7-6-2024 02:13 PM From the mobile phone | Show all posts
jalfa replied at 7-6-2024 01:22 PM
Ye la.mawi..kami percaya...dulu gosip hantar ikan pancing kat rumah diana rafar pon kami.percaya:lol ...

Whatttt. Diana rafar?
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2024 02:46 PM | Show all posts
Dia popular sgt2 masa dulu. Dia pnh ckp dia rasa dia keja mcam lembu. mmg time tu asro guna dia kaw2. semua benda ada nama mawi msti laku keras. Sampai maggie ada muka mawi pon sold out time tu. mmg org yg minat dia time tu betul2 pnya minat. ada yg ckp sbb popular la dia putus tunang dgn Ina dlu. Siap ada rancangan nk buat pertemuan mereka ni siap Rosyam nor jd host. Tp dah xda jodoh. Mawi pon dh mmg sangkut dengan Ekin time tu. Tp ina pon smpat famous sbb ex-tunang Mawi. Then btul la mcm artikel ni ckp dia mntk doa xnak dh jd popular tkut lupa diri. Klau x, xtau la tahap famous dia tu mcm mn skrg.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-6-2024 03:23 PM | Show all posts
dap gak badan mawi masa terpilih masuk af tu...
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2024 05:46 PM | Show all posts
raja sms... dolu nak beli kad topup pun semua gambar mawi...
sekejapan je popular...
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2024 08:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Tu dulu2 je kan. Skrg org xheran dah
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2024 09:38 PM From the mobile phone | Show all posts
meols start berkuntum dekat forum cari ni sejak mawi world ni lah ye. setiap hari bukak forum nak tau apa budak AF tu buat. Mungkin dari zaman Farah breep2 Zahid Adam. Meols kalau tengok Cimb country height tu, memang teringat banglo dak dak AF..
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2024 09:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Popular dia time tu

Sampai anak sultan pun support dan vote dia

Tapi suara dia memang ok gosip2 biasa aje tak de la gosip teruk2
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2024 10:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Apasal asyik ungkit kisah lama...ada org kisah ke?...
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2024 09:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Harap aura je talent x seberapa. Pastu lupa diri.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Tengok le perangai AI sekarang
bensolo333Tengok le perangai AI sekarang
Views : 9913 Replies : 9
Teka kerja apa
TomyamPutehTeka kerja apa
Views : 12709 Replies : 75
Lelaki warga asing dakwa diliwat tarik balik laporan polis, suspek dibebaskan
mojarean_XLelaki warga asing dakwa diliwat tarik b
Views : 3283 Replies : 8
Supermodel Katanyeee
URUHASupermodel Katanyeee
Views : 12544 Replies : 90
TERKINI: Albertine Leo ditemui selamat di Batang Kali, 3 suspek termasuk seorang wanita yang ditahan    - Polis Selangor
YgBenarTERKINI: Albertine Leo ditemui selamat d
Views : 38167 Replies : 95
Sejauh mana GIGIHNYA  korang
fahdramliSejauh mana GIGIHNYA korang
Views : 75066 Replies : 402
Ayam DARSA guys! Besar!!!
admin6Ayam DARSA guys! Besar!!!
Views : 9130 Replies : 10
Khai Bahar bawa BF g Sarawak
leftenanhensemKhai Bahar bawa BF g Sarawak
Views : 58144 Replies : 93
Malaysia jadi sasaran 5 negara untuk 'job scam', mangsa dikurung serta dibelasah macam hamba abdi
JoyahMengayahMalaysia jadi sasaran 5 negara untuk 
Views : 9458 Replies : 22
Malakat Mall Penunggang Agama?
mrs_salvatoreMalakat Mall Penunggang Agama?
Views : 23207 Replies : 84

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-7-2024 01:31 PM GMT+8 , Processed in 0.070704 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list