CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 9461|Reply: 34

[Tempatan] Disangka cyst, rupanya kanser payudara 'triple-negative'

  [Copy link]
Post time 22-4-2024 02:52 PM | Show all posts |Read mode
Disangka cyst, rupanya kanser payudara 'triple-negative'
Oleh
NURATIKAH ATHILYA HASSAN
22 April 2024 12:25pm

Shahirah sedang sarat mengandung lapan bulan selamat menjalani pembedahan mastektomi, Khamis lalu.

SHAH ALAM - Luluh hati seorang wanita apabila mengetahui penyakit yang pada awalnya didiagnosis sebagai cyst adalah kanser payudara triple-negative (TNBC).

Menurut adik kepada pesakit, Sharah, 23, lebih menyedihkan berita mengejutkan itu diketahui ketika kakaknya, Shahirah, 32, sedang sarat mengandung lapan bulan.

"Kakak saya kena kanser payudara masa mengandung lapan bulan. Gelap dunia kami sekeluarga bila tahu keputusan. Cerita kurang menyenangkan mula didengari dari kiri dan kanan.

"Sampai satu keluarga tidak bercampur dengan orang selama berbulan demi menjaga telinga daripada mendengar perkara yang menjatuhkan semangat sehingga abah panggil pakar motivasi kanser untuk beri sokongan kepada kami sekeluarga," luahnya menerusi aplikasi X pada Selasa.

Tambah Sharah, ketika kakaknya menerima rawatan di hospital pertama, doktor mengesahkan bahawa ketulan di payudara adalah cyst dan tidak disarankan untuk lakukan pembedahan kerana keadaan itu tidak membahayakan serta boleh dibiarkan atau buang selepas bersalin sahaja.

Tangkap layar hantaran Sharah di aplikasi X menjelaskan kakaknya, Shahirah dimasukkan ke wad pada Rabu dan selamat menjalani pembedahan Khamis lalu.

Ujarnya, pengesahan mengenai kanser itu dibuat oleh hospital kedua yang dirujuk untuk mendapatkan rawatan setelah ketulan semakin membesar.

"Doktor sahkan ketulan itu adalah cyst daripada hormon ibu mengandung dan perlu tunggu hingga bersalin terlebih dahulu untuk buang. Tapi dari semasa ke semasa, ketulan semakin besar secara agresif sehingga memberi kesan kepada degupan jantung."

"Keadaan itu tidak normal bagi ibu yang sedang mengandung. Kakak terus di masukkan ke wad dan prosedur 'menyedut' cyst dilakukan tanpa bius kerana kakak hamil. Dicucuk jarum dan sedut, tapi hanya darah yang keluar.

"Tapi selepas sebulan, keadaan kakak bertambah teruk apabila ketulan semakin besar dan kami membawa dia ke hospital lain untuk dapatkan rawatan serta menjalani pembedahan membuang ketulan tersebut," jelasnya.

Menurut Sharah, doktor mengesahkan jenis kanser (TNBC) itu selepas beberapa minggu proses pembedahan membuang cyst dijalankan dan pesakit perlu mengambil ubat untuk hentikan susu selepas melahirkan anak.

Jelasnya, inisiatif itu dibuat bagi membolehkan kakaknya menerima rawatan kemoterapi sebanyak lapan kali sebelum pembedahan mastektomi dijalankan pada Khamis lalu.

"Pembedahan tersebut dilakukan bagi membuang bahagian atas payudara kanan kerana kanser berkenaan berada di permukaan atas, bukan di dalam. Saiz pun semakin mengecil daripada sebelumnya.

"Doktor mengesahkan kebarangkalian untuk berulang (kanser) sudah berkurang dan peratusan untuk bebas pula tinggi. Memandangkan cyst berada dalam kantung dan tiada pecahan kecil dalam payudara kakak," ujar Sharah.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-4-2024 02:57 PM From the mobile phone | Show all posts
"Keadaan itu tidak normal bagi ibu yang sedang mengandung. Kakak terus di masukkan ke wad dan prosedur 'menyedut' cyst dilakukan tanpa bius kerana kakak hamil. Dicucuk jarum dan sedut, tapi hanya darah yang keluar.”

Omaaaiiii, sakitnya la. Sedang kan injection pon kenkadang sakit , inikan prosedur sedut

Semoga kakaknya bertabah, kuat semangat dan diberikan kesihatan segera
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 04:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Why makin rmi rakyat msia ada cancer? Faktor pemakanan. Makanan kita da bnyk da diubah genetiknya terutama buah Dan sayuran.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 04:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesian.
Syafakillah.
Get Well Soon.
Semoga Allah beri kekuatan dekat adik ni.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 09:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Mknn berproses
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 10:14 PM | Show all posts
Kakak saya kena kanser payudara masa mengandung lapan bulan. Gelap dunia kami sekeluarga bila tahu keputusan. Cerita kurang menyenangkan mula didengari dari kiri dan kanan.


Aku curious nk tau cite kurang menyenangkan tu org cakap pasal ape?
Vaksin kah?
Lain la kalau kene STD, tu mmg org mengata sepanjang hayat
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 22-4-2024 10:31 PM From the mobile phone | Show all posts
otai_g replied at 22-4-2024 04:05 PM
Why makin rmi rakyat msia ada cancer? Faktor pemakanan. Makanan kita da bnyk da diubah genetiknya te ...

I ada tgk dokumentari mmg dari bijih benih lg dijahanamkan tu yg sedih tu

Skrg kalau nk beli bijih benih yg elok kena pegi ceruk2 petani persendirian ni di amerika sana la

Kat M'sia ni pun dah senasib rsnya
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2024 10:48 PM | Show all posts
"Doktor mengesahkan kebarangkalian untuk berulang (kanser) sudah berkurang dan peratusan untuk bebas pula tinggi...."

Kira happy ending lah kan? Syukur.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-4-2024 10:49 PM | Show all posts
SalenaGomez replied at 22-4-2024 02:57 PM
"Keadaan itu tidak normal bagi ibu yang sedang mengandung. Kakak terus di masukkan ke wad dan prosed ...

Maksud tanpa bius tu under local lah kot. Orang kita tau bius tu GA ja.

Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2024 12:21 PM | Show all posts
Semoga diberikan kesembuhan yg total dan tak mendtgkan penyakit@ yg lain.
Insya Allah
Allahumma aamiin
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2024 12:26 PM From the mobile phone | Show all posts
tktnya..
kdg kdg rasa ngilu ngilu kt tetek..awat ek...
cyst tu kn bkn dlm perut ke...
i xperiod 3 bln..tkt giler kot ada penyakit kn sbb xpnh skip period..so dpt la posa last month penuh ..ni baru period lega..sampai solat hajat weh sbb xperiod..tkt nyer psl..
;
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2024 03:08 PM From the mobile phone | Show all posts
edayildiz replied at 23-4-2024 12:26 PM
tktnya..
kdg kdg rasa ngilu ngilu kt tetek..awat ek...
cyst tu kn bkn dlm perut ke...

Pegi la check kalau period mmg regular tetiba skip 3 bulan. Atau pon tanda2 monopous. Esp pada org yg period awal
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2024 03:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 22-4-2024 10:49 PM
Maksud tanpa bius tu under local lah kot. Orang kita tau bius tu GA ja.

Hurmmm mmg x tahu la pasal bius2 ni but still sakit la juga kot.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2024 03:23 PM From the mobile phone | Show all posts
SalenaGomez replied at 23-4-2024 03:08 PM
Pegi la check kalau period mmg regular tetiba skip 3 bulan. Atau pon tanda2 monopous. Esp pada org ...


tu la i terfikir jgk mampuih kalau menopous..mslhnya i xkawen lg..ada ke perempuan umo bwh 30 menopous.
tp jujurin i terfikir jgk.
mcm mcm la fikir takkan mengandung lak..xpnh tdo ngn sesapa....punya tkt sorg sorg ..tp ni dah period
i siap mkn pineapple lg nk bg period..tp selang dua hari baru period..i siap doa dan solat hajat lg mitk period.
dan dan kt tiktok keluar psl menopous tu..adoiii
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2024 03:28 PM From the mobile phone | Show all posts
edayildiz replied at 23-4-2024 03:23 PM
tu la i terfikir jgk mampuih kalau menopous..mslhnya i xkawen lg..ada ke perempuan umo bwh 30 meno ...

Awal naw kalau below 30 monopous. Maybe perubahan hormon atau stress ka.

Kalau x nak pening kepala dan nak kepastian, pegi la check. Or tgk cycle next period mcm mana pulak. Tapi kalau SG sejenis yg x suka serabut otak, mmg akan cari masa jumpa doktor utk check. Nak senang, buat medical check up keseluruhan sesambil tu inform doc yg pernah delay 3 bln period.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2024 08:12 PM | Show all posts
edayildiz replied at 23-4-2024 03:23 PM
tu la i terfikir jgk mampuih kalau menopous..mslhnya i xkawen lg..ada ke perempuan umo bwh 30 meno ...

nak mengandung tak semestinya tidur dek, masa berjaga pun boleh projek.

ada perempuan yang naif ingat mengandung tu sebab menikah, takde kena mengena aih.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-4-2024 08:17 PM From the mobile phone | Show all posts
manjalara_01 replied at 22-4-2024 10:31 PM
I ada tgk dokumentari mmg dari bijih benih lg dijahanamkan tu yg sedih tu

Skrg kalau nk beli biji ...

Biji benih yg komersial mmg akn dimodify genetiknya
Jagung org nk yg mutiara la, susu la
Tembikai nk yg xda biji, yg manis mcm madu
Jambu, anggur, papaya nk yg xde biji

Mcm2 lah demand nya.. klu jual buah byk biji org xnk beli lak
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2024 09:04 PM From the mobile phone | Show all posts
pearl.silver replied at 23-4-2024 08:17 PM
Biji benih yg komersial mmg akn dimodify genetiknya
Jagung org nk yg mutiara la, susu la
Tembikai  ...

Cerewetnya lahai..kalau xde side effect xpe tp mcm2 la keburukan antaranya :

Khasiat, mineral pun makin kurang tu yg x syok tu
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2024 10:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 23-4-2024 08:12 PM
nak mengandung tak semestinya tidur dek, masa berjaga pun boleh projek.

ada perempuan yang naif i ...


eh betul la kalau tido celah mana nk buat projek ..
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2024 10:45 PM From the mobile phone | Show all posts
edayildiz replied at 23-4-2024 03:23 PM
tu la i terfikir jgk mampuih kalau menopous..mslhnya i xkawen lg..ada ke perempuan umo bwh 30 meno ...

Kalau period tak regular, makan EPO dik. Pastu terus ok. Kadang2 sebab stress atau tak cukup kalori, contohnya bulan puasa
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-7-2024 07:12 AM GMT+8 , Processed in 0.074052 second(s), 52 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list