CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 8249|Reply: 110

[Tempatan] Tertipu dengan emas murah di TikTok

  [Copy link]
Post time 7-4-2024 10:00 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by maklukpenggoda at 10-4-2024 07:45 PM

KUALA TERENGGANU – Polis Terengganu mengesan aktiviti memanipulasi keghairahan orang ramai membeli barangan kemas sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri dengan melakukan penipuan di media sosial melibatkan kerugian keseluruhan RM126,017.

Setakat ini, empat individu di negeri ini mendakwa menjadi mangsa penipuan kes tersebut sepanjang minggu lalu.

Ketua Polis Terengganu, Datuk Mazli Mazlan berkata, mangsa pertama ialah peniaga wanita berusia 29 tahun yang kerugian RM 106,012.

“Dia yang berminat membeli dua utas gelang emas kononnya berharga RM512 yang diiklankan menerusi aplikasi TikTok telah terperdaya melakukan 20 transaksi secara atas talian terhadap suspek,” katanya di sini hari ini.

Mazli berkata, transaksi-transaksi itu diarahkan suspek kononnya sebagai pembayaran cukai, yuran, surat cagaran dan wang jaminan.

Beliau berkata, mangsa kedua pula merupakan seorang kakitangan swasta lelaki berusia 38 tahun yang tertarik untuk membeli dua utas gelang tangan berharga RM3,000 yang diiklankan menerusi aplikasi Telegram.

“Dia bukan sahaja gagal memperolehi gelang emas diidamkan tersebut malah tertipu RM8,000 menerusi modus operandi sama.

“Dua lagi mangsa turut tertipu dengan modus operandi serupa setelah tertarik dengan jualan gelang emas murah yang diiklankan di TikTok sebelum dikehendaki memasuki pautan yang disambungkan ke akaun Telegram Jualan Emas Ar Rahnu,” katanya.

Mazli berkata, pada mulanya mangsa akan membuat bayaran barangan kemas dikehendaki sebelum dikehendaki membuat pelbagai lagi transaksi atas pelbagai alasan tidak munasabah. – KOSMO! ONLINE

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-4-2024 10:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Emas murah mcmne pon, kira la dgn logik, nak murah sgt beli emas Bangkok je la
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2024 10:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by antikorok at 7-4-2024 10:31 PM

Emas celop Korea Kpooop tersenyum sinisss nak gadai pun takde nilai tak laku katanyehhhhhh
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2024 07:25 AM From the mobile phone | Show all posts
berani nye labor kt tiktok.
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2024 08:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Giler beli emas online
Beli tudung pun aku cuba selai dulu ...klu ok, repeat order ...
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2024 08:34 AM | Show all posts
Yg menggelupor beli emas kat tiktok ni mmg miskin tapi nak bergaya ke? Tak kan la tak tau market emas 916, 999 berapa ringgit per gram.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 8-4-2024 08:42 AM | Show all posts
dah agak dah ada yg terkena senang cakap bodo. banyak scammer tumbuh kat tiktok,  ada yg war war bantuan kerajaan suruh tekan link kat bio, ko masuk situ kena getah la

mas lelong tapi scammer pon banyak haishhh
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2024 11:51 AM | Show all posts
benda yg aku takkan beli kat tiktok : emas

nk sgt beli emas, pegi je la kedai. x pyh sibuk cari yg murah kat tiktik sb emas mana ada murah, kalau x mampu jgn beli online konon lbh untung.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-4-2024 10:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Try korang tanya penjual emas murah kat ig tu boleh tak walk in. Mesti depa tanya balik" pn tinggal mana? Bila kita bagi tau tmpt tinggal nnti dia jawab balik" oh, minta maaf pn. Kedai kami kat ...Banyak kali dah tgk komen camni. Bila kita ckp dia scammer, kejap je dibloknya kita.
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2024 12:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by kuzaime at 9-4-2024 12:21 AM

Emas used pun mahal oii sekarang tele, ig, fb pun bnyk iklan 'nak pancing org bodoh' item gedabak2 tp kdg letak harga ratus2 aje. Kat komen penuh dgn fake testimoni. Duit yg ada elok2 dapat jugak emas walau halus mcm janggut udang mata kelabu nmpak iklan2 mcm ru terus hangus aje duit barang yilekk x dapat
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2024 04:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Punya byk kedai emas dkt luar tu, dkt tt jgk ko pegi beli. Xbest le xblh nk try..pegang2
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2024 04:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Emas lelong,emas ar rahnu la, lelong anuar la semua tu tipu ..apo gelang coco rm259?? 499? Terang2 menipu..klu rega org pajak pon..x kn nk gadai gelang setakat rm500 je..paling2 3k!! Aku syak ni keje indon!
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2024 05:38 PM From the mobile phone | Show all posts
rosmahisham replied at 9-4-2024 04:03 PM
Emas lelong,emas ar rahnu la, lelong anuar la semua tu tipu ..apo gelang coco rm259?? 499? Terang2 m ...

Bangsat punya perangai kan.. jahat gila menipu
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2024 10:53 AM From the mobile phone | Show all posts
beraya punya pasal!
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2024 11:14 AM | Show all posts
dah tak de rasa kemanusiaan dalam jiwa manusia ni ek.....tak de ke sedikit rasa kesian kat orang yg korang tipu tu? ni salah satu punca boleh jadi orang bunuh diri ni....

aku tak boleh nak kata orang yg kena scamm ni bodoh...but at some point of time...nafsu melebihi keupayaan...masa scroll tu tak de niat pun nak spent apa2....tetiba sedar2 dah tertipu...and ada ketika mcm tak terfikir yg orang boleh menipu...

shamlessly aku dah 3x kena....memula 4ribu...pastu 2 ribu...yg last 1500....yg last ni buat aku terkilan sangat sbb dia jual barang dalam group kampung aku kot...hari2 post...tapi aku dah bayar...dah hampir 2 tahun barang tu tak sampai2 pun...tapi dia selamba badak je tiap hari posting kat grup tu jual kerusi la...sofa la...almari la...computer la....aku ni tak sampai hati nak burukkan dia je dalam grup tu....sbb aku fikir dia cari rezeki sbb selama wasap ngan aku selalu kata...dia sakit la....mak sakit la...nenek sakit la....dah 2-3 kali aku cadang nak buat report polis...tapi tu la....tak sampai hati....tapi aku ngaku...aku mmg bodoh sikit part ni....
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2024 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku kalo nk beli emas kat tt pon, beli yg habib pny je. Selain tu, riso aku tgk. Ntah betul ntah x. Stakat ninx beli lg emas kat tt. Kang yg tukang anto tu amik emas yg beli tu cano?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-4-2024 11:56 AM | Show all posts
netizen memang mudah kena tipu ponnn

saya ulang

netizen memang mudah kena tipu ponnn
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2024 12:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Tiktok tu lubuk scammer
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2024 12:05 PM From the mobile phone | Show all posts
cantthinkofany replied at 15-4-2024 11:14 AM
dah tak de rasa kemanusiaan dalam jiwa manusia ni ek.....tak de ke sedikit rasa kesian kat orang yg  ...


Takpe lah kita learn from mistake...  kita learn the hard way... sape je tak penah kena tipu.. nak mengaku or tidak aje


Scammer ni berani menipu... mak sakit mak mati selamba je dia tunggang cerita...
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2024 12:08 PM | Show all posts
green~tea replied at 15-4-2024 12:05 PM
Takpe lah kita learn from mistake...  kita learn the hard way... sape je tak penah kena tipu.. nak ...

tu la tuuuu...orang kata once bitten twice shy....aku kena yg ketiga kali baru nak shy shy....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

29-5-2024 01:39 AM GMT+8 , Processed in 0.075120 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list