CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
1234Next
Return to list New
View: 21372|Reply: 79

pengalaman pertama kali jadi pgrammer..

[Copy link]
Post time 7-3-2011 11:03 PM | Show all posts |Read mode
salam..meh la share2 pgalaman u all mase mula2 jadi pgrammer..and klu smangat dah down camner lak nk overcome bebnde ni supaya enjoy bile bwat coding ...jom layan..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-3-2011 01:17 PM | Show all posts
n pengalaman la....belajar dlm electrical & electronics eng... masa keje pun dok department ee.. sebab selalu manage data yg banyak.. so dari excel aku try access.. rasa susah.. so guna lotus approach, slow2 aku belajar php & mysql lak......so bila dah siap satu system.. ada permintaan dari kawan suruh buat system..... sejak dari tu aku mula jadi freelance dah 7 tahun dah pun......so far ok la

nak jadi programmer yg bagus kena hati iklas... ada @ faham objektif yg nak dibuat... & jgn kedekut ilmu & sharing
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-3-2011 01:33 PM | Show all posts
n pengalaman la....belajar dlm electrical & electronics eng... masa keje pun dok department ee.. seb ...
BorderManager Post at 8-3-2011 13:17



    whoah bagus laa...bukan bground IT pn leh involved prgraming..hope pgalaman ni bole beri smangat lg pada yang nk blaja pgraming..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-3-2011 06:50 PM | Show all posts
Reply 3# berok_lapa


    smuo xnk share ko pgalaman kalian ko ha..
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2011 03:21 PM | Show all posts
i'm try to like programming..i'like this.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-3-2011 12:13 AM | Show all posts
hehehe!smuo xnk share sbb kodokut pgalaman masing2.  sharing is caring..hohoho!
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2011 04:51 PM | Show all posts
scripting kira programming gak ke? ahahaha...

bila keje, kena blaja main dgn data dari Access. so, blaja Query la, mcm senior ajar. pastu ade lak kena import data dari DOS based system, dan kompeni soh guna ACL software. so, belajar la buat scripting untuk automate extracting n analyzing data.

tapi sekarang, kompeni advance lagi, guna lak SAP, tercanggih. so, SAP ni, bila export data, unconverted jadi la txt files, mmg boleh script. tapi lagi mantap guna Excel je. cuma.... aku tak pandai/xde sape ajar Visual Basic. huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2011 01:27 PM | Show all posts
aku masa blaja ada wat projek kecil-kecilan ngan kengkawan wat sistem n wat assignment utk budak2 IT.. hehehe...pastu ada offer dr CIDB utk wat sistem diorang...wat simple je, dpt la brp ratus...masa tu masih amatur...then abis blaja aku jd programmer, wat sistem punch card, tp pakai magnetic card, RF card n as simple as barcoded card... mmg enjoy sbb minat...mula2 pakai VB + MsAcces, pastu upgrade ke VB.Net...sistem kitorng ada masuk majalah CHIP taun 2004, NanoSecond...ada bbrp kompeni berminat, tp disebabkan atas beberapa masalah ngan supplier barang, n kos pembinaan sistem yg tinggi, BOD mcm x percaya sistem ni leh jual...aku keje x sampai 2 taun,aku keje x lama sbb aku ada apply KPLI, mak suruh (jgn lawan cakap mak...) hari aku gi daftar KPLI la hari kompeni aku ditutup...kesian...sistem tu bagus sgt2 sbb aku dah banding dgn macam2 sistem yg ada dlm pasaran masa tu....hmmm...masa aku keluar aku x sempat amik coding2 yg aku buat....installer je yg aku ada...heheheh...skrg dah jadi cikgu 6 taun...masih lagi buat prgramming bila2 aku suka...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-4-2011 02:44 PM | Show all posts
aku masa blaja ada wat projek kecil-kecilan ngan kengkawan wat sistem n wat assignment utk budak2 IT ...
craduza Post at 1-4-2011 13:27


kalau aku jd ko, aku bina balik, buat open source. ni la peluang amal jariah ko. aku jeles betul dgn graham bell. dah berapa byk nyawa selamat sbb tepon dia. byk pahala tuuuu!!!
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2011 02:51 PM | Show all posts
kalau aku jd ko, aku bina balik, buat open source. ni la peluang amal jariah ko. aku jeles betul ...
yowa2 Post at 1-4-2011 14:44



    skrg pun aku masih lg berprogramming, cuma x sekerap dulu..skrg ni kerja skolah kene settle dulu.... byk program2 yg aku buat source code dah entah ke mana....
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2011 04:36 PM | Show all posts
Reply 10# craduza

ko tak pernah jadi cikgu jadual? buat software tgk. my wife buat jadual, guna software pirated punya. kerani sekolah tolong crack kan. ahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2011 07:14 PM | Show all posts
Reply 11# yowa2


    skolah aku ni x penah ada cikgu jadual....pernah jgk tpikir...hahahah...tp skrg pakai software pirate jugak....hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2011 03:17 PM | Show all posts
Org yg kedekut ilmu tuh toksah nak bangga ilmu didada tuh..everything can be decoded
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2011 05:59 AM | Show all posts
pengalaman programming aku..

1st.. pakai gwbasic.. then.. logo turtle scripting, autocad 2.6 scripting, dbase, quick basic,  etc..

skolah menengah.. turbo c, 3ds scripting, etc

abis skolah.. pascal, vb, cobol, vc, unix c, html, asp, php, js, sql, lingo, as, asm sket.. etc..

time keje.. apa2 language/scripting... study (recap) 2-3 hari, pastu blasah je ikut yg termampu..

kalau time mintak keje, interviewer bagi pen ngan kertas suh buat programming, 1 pun aku x ingat.. banyak sangat keywords.. sumer campur2.
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2011 12:53 AM | Show all posts
Pengalaman start wat programming sejak tahun 1998...pakai Visual Basic 4...belajar ngn my great sifoo...abah aku sendiri...sekolah baru form 2...sume pasal time form 1 kwn2 kt sekolah bertanding sesama sendiri buat website...pas da setahun men ngn javascript+html...rasa nk try cabaran baru plak...jadi beralih la dari wat website kepada bidang pengaturcaraan...

Skarang masih stay dlm bidang IT...wat freelance...mostly provide consultation service utk system & database design...ada gak amek job develop web application...alhamdulillah la da 5 tahun wat freelance masih bley survive...harap2 nya boleh teruskan cari rezeki cara mcm ni sbb dapat spend time lebih dgn keluarga...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-5-2011 08:59 PM | Show all posts
Pengalaman start wat programming sejak tahun 1998...pakai Visual Basic 4...belajar ngn my great sifo ...
digitalgunner Post at 9-5-2011 00:53



   perh!form 2  dah blaja2 wat website..aku time tu br tekial kial nk mgingat subjek sejarah..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-5-2011 08:41 PM | Show all posts
Pengalaman start wat programming sejak tahun 1998...pakai Visual Basic 4...belajar ngn my great sifo ...
digitalgunner Post at 9-5-2011 00:53



    boleh share x? dari segi

aggreement system development ngan client mcm mana?
mcm mana kalo dengan cost maintenance...
mcm mana kalo ada new request??
mcm mana dgn durasi projek...
mcm mana dengan perjanjian pembayaran dgn client
mcm mana boleh dpt client?...
mcm mana harga di tetapkan?
kebiasaannya hal2 mcm nih ... mcm mana kita nk deal????


sbb saya pon ada keinginan nk wat  mcm sedara gak... cuma skang tgh dlm proses nk create product system sendiri...
so lepas siap nih.. maybe sy akan cuba cari satu client sebagai pilot project...

mungkin kalo ada pendapat balas dr sedara.. sy boleh terang lebey detail perancangan sy.. dan kemudian sedara boleh bagi pendapat...
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2011 08:48 PM | Show all posts
n pengalaman la....belajar dlm electrical & electronics eng... masa keje pun dok department ee.. seb ...
BorderManager Post at 8-3-2011 13:17



    bro .. soalan di atas untuk anda juga.... terima kasih saya ucapkan jika sudi berkongsi pengalaman
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2011 03:12 PM | Show all posts
Reply 17# bowring

Aku ni sbenarnya boleh la dikategorikan sebagai bernasib baik...abah aku mmg dok dlm IT nye field sejak tahun 80-an lagi...contact dia da byk...jadi client aku rata-rata kawan dia...project yg aku carik sendiri biasa nye ciput je dpt...kalau yg ciput2 ni...utk starting bleh la...tp utk long term bg aku wat penat je...
Biasanya aku amek job as third party service provider...maknanye cm kata la company A ni dpt contract ngn gomen agency, aku plak aku provide solution untuk company A ni...dari segi agreement biasa nye aku x rigid sgt la...sbb da nama pun project ngn kwn2...pembayaran ngn client lak biasa nye aku mintak staggered la...cm org construction umah gak...as project berjalan mintak la bayaran...tp ada gak jenis yg bayar lambat...tu antara cabaran la kerja cm ni...

Dari segi pricing tu...biasa nye aku akan charge ikut complexity system n type of service yg diorg require...pernah gak dulu aku nye attachment ngn 1 company ni perlukan aku utk dok kt client diorg nye site...kalau situation cm tu aku charge la lebey sbb aku cm keje full time kt 1 tpt aje...kalau utk product development lak...tgk jenis system yg dia nk pastu ownership of IP tu camne diorg nk handle...ada yg cuma nk rights to use, rights to distribute, ada gak yg nk complete ownership of IP...tiap2 satu tu pricing dia berbeza...tp petua yg abah aku kasik...jgn skali2 start offer harga murah...ko mesti start set harga yg competetive rates...kalau nak turunkan harga, set menda tu as discount, bkn sbb ko nye rate murah...tambah2 cm kes aku ni...project rata2 di kalangan member2 dia...jadi skali aku cas murah...kesan dia berpanjangan...mmg la client suka tp nnt kalau nama ko direkomen kn client ko...ko akan diingat sbg org yg sanggup provide mcm2 pada harga yg murah...over time skill kita akan bertambah...tp sbb sekali kita da letak harga rendah...kita nk up kan dah susah...

Ada lagi kalau nk cite psl keja freelance cm ni...nnt kalau ada kesempatan aku share lg...
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2011 03:03 AM | Show all posts
Reply 19# digitalgunner


    ohh.. wahh good tips

jgn skali2 start offer harga murah..

mmm .. berkenaan ownership of IP dan full ownership of IP tuh apa maksudnya erk?

dan juga berkenaan on-site project tuh.. selalunyaa kita kira include dalam package ke? atau kita di kira bayar mengikut masa bekerja.. kalo ikut masa bekerja mcm mana kiranya???

dan katakan lah kalo ada client yg nk full source code dan transfer technology means dia nk turut terlibat sama dalam pembangunan sistem.. supaya masa akan datang dia boleh ubah sendiri... kalo kes mcm nih en tunner deal mcm mana???...

mm.. bila di fikirkan freelance kan.. terfikir lah siang malam mesti akan dapat call :-D.. error.. erorr.. faill faileed... xkuar xkuar...request... new request.. tambah tension kalo ada request yg nk kene ubah plak.. tambah2 kalo request tuh kaco struktur sistem.. kene start balik .... kalo fikir skop yg lagi besar..
mesti sehinggakan marketing, operation, account, development sumaa kita wat sorang... eh ...

en turner nioh dlm development buat sowang ke? more on microsoft or open source?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-8-2022 09:33 PM GMT+8 , Processed in 0.092791 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list