CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 24324|Reply: 72

[Tempatan] Mansuh tol Gombak, Karak elak kesesakan - Tuan Ibrahim.Anda setuju?

  [Copy link]
Post time 5-3-2024 12:06 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
KUALA LUMPUR – Kerajaan digesa menghapuskan Plaza Tol Gombak dan Karak bagi mengurangkan kesesakan lalu lintas terutama di Lebuhraya Pantai Timur.



Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man (PN-Kubang Kerian) berkata, kesesakan itu amat melampau dan berlaku di seluruh negara terutama di kawasan plaza tol.

“Sebagai contoh di Lebuh Raya Pantai Timur, ada empat (plaza) tol terpaksa pengguna berhenti (iaitu) Plaza Tol Gombak, Bentong, Karak dan (plaza tol) keluar.

IKLAN

“Sedangkan untuk ringankan beban pengguna, sepatutnya kerajaan guna dua kaedah, waktu masuk dan keluar sahaja.

“Dua tol perlu dihapuskan (iaitu) tol Gombak dan tol Karak, tidak perlu diadakan sebab ia melambatkan dan menyesakkan lebuh raya tersebut,” katanya ketika sesi perbahasan titah diraja di sidang Dewan Rakyat pada Isnin.

Dalam pada itu, beliau turut mencadangkan pihak bertanggungjawab untuk meneliti semula waktu membaikpulih jalan raya supaya tidak ‘menyusahkan’ pengguna.

“Semalam saya balik dari Kota Bharu (Kelantan), pekerja konsesi membaiki lebuh raya atas jambatan di kawasan Kemaman (Terengganu) ketika waktu puncak, kereta banyak, dia boleh baiki tampalan di atas jambatan.

“Sepatutnya perkara ini tidak berlaku, kerajaan kena pastikan tidak ada kerja tampalan jalan ketika waktu puncak hingga menyebabkan kesesakan melampau,” katanya

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-3-2024 05:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Bagus idea saya sokom puak2 madanon mana suka idea ni tk nmpk gempak nmpk terlalu mudah to solve the problem harus buat lagi jalan baru kos naik sana sini baru gempak. Kan kan lan?
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 06:44 AM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 5-3-2024 05:30 AM
Bagus idea saya sokom puak2 madanon mana suka idea ni tk nmpk gempak nmpk terlalu mudah to solve the ...

Sabar…abg non ada formula boleh terus lupus semua tol dari bumi Malaysia ni
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 07:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Betul...tol tu la antara punca jamnya....nak ikut jln tak bertol...berliku2 dan ranjau..
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 07:28 AM | Show all posts
nampak la sikit peranan pembangkang tu..ini tidak asik hampas nyior je
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 07:30 AM From the mobile phone | Show all posts
SalenaGomez replied at 5-3-2024 06:44 AM
Sabar…abg non ada formula boleh terus lupus semua tol dari bumi Malaysia ni

Oo ya ah..ramai ahli ekonomi madanon belom memberi buah genuak pikiran mereka pasti rumusan2 yg paling ekonomis dan paling bijak putar alam.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 5-3-2024 07:54 AM | Show all posts
cuba naikkan harga tol...baru kurang sesak...

cina raya...dia raya..india raya..dia raya... melayu raya..dia raya...hari2 hari raya...


Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 08:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Better tak payah la sskjp pantai timo pindah duduk negeri maju duduk je kat negeri sendiri dan majukan negeri sendiri je mesti langsung x de masalah jem ni.  Yg bising jem pun korang sendiri bila cuti je nak balik kg.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-3-2024 08:08 AM | Show all posts
hapuskan lah tol ni..

lepas tu gomen takeover tanggung kos menten hiway ni

duet utk tanggung kos menten ambik dari tax yg sepatutnya bagi sabsidi kat petrol, beras dll

Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 08:09 AM From the mobile phone | Show all posts
dulu gigih juga 2-3 kali sebulan balik Temerloh.. lepas pkp, 2-3 bulan sekali baru balik sebab tak larat nak hadap jem.. boleh dikatakan setiap weekend jem
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 08:10 AM | Show all posts
pengecatbintang replied at 5-3-2024 08:08 AM
hapuskan lah tol ni..

lepas tu gomen takeover tanggung kos menten hiway ni

kalo x silap

dolu2..

masa PAS takeover Ganu..

kutipan parking kat bandar2 Ganu ditiadakan

so, Ganu x dok pitih

akibatnya Gomen Negeri PAS Ganu tumbang dlm Pilihanraya

lepas dapat balik Ganu kali ni..

tobat dah PAS x bagi pree parking


Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 08:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Samerosie replied at 5-3-2024 08:03 AM
Better tak payah la sskjp pantai timo pindah duduk negeri maju duduk je kat negeri sendiri dan majuk ...

A better option. Dia ingat org buat highway tu guna bulu ketiak agaknya. Apa kata lobai bangunkan kelantan supaya anak2 muda kelantan x payah keluar mencari kerja kat negeri2 dap. Automatic kesesakan dapat dikurangkan.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 08:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Menghapuskan plaza tol gombak cuma akan mengurangkan kesesakan di area sekitar plaza tol. Ia tak akan selesaikan masalah kesesakan di atas lebuhraya itu sendiri. Ia cuma transfer kesesakan ke sepanjang lebuhraya. Satu access road untuk ke 3 negeri di pantai timur adalah punca bottleneck.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 08:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by MissYouSayang at 5-3-2024 08:20 AM

Sskjp ni ramai yg cerdik sebab dekat kampung dah ada tanah sendiri lepas tu beli lagi tanah dekat selangor/kl supaya tanah melayu tak tergadai dekat bangsa asing. Nak harap kan negeri lain jenis kuat dengki, pastu bebal lak tu(tak semua). Tanah dekat klate tu, bangsa asing nak beli pun susah.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 08:31 AM | Show all posts
MissYouSayang replied at 5-3-2024 08:18 AM
Sskjp ni ramai yg cerdik sebab dekat kampung dah ada tanah sendiri lepas tu beli lagi tanah dekat se ...

Bangsa asing?

Sesama melayu isele negeri lain pun depa dah racist, tak bagik beli tanah.
'Bangsa Asing' - selain cina india benggali, termasuklah juga melayu dari negeri lain.

Racist.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 08:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada benarnya. Tp masalahnya nak ke konsesi hapuskan tol tu? Lubuk duit tu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-3-2024 08:37 AM | Show all posts
cutieslilies replied at 5-3-2024 07:54 AM
cuba naikkan harga tol...baru kurang sesak...

cina raya...dia raya..india raya..dia raya... melayu  ...

Betul.

Senggara lebuhraya bukan murah macam jalan-jalan lain.
Guna duit banyak.
Jalan, lampu, sistem, bangunan, staff, bina dan senggara RSA merata lokasi dan lain-lain.
Kalau sapa-sapa penah berkampung dengan team lebuhraya, tau la kos nak senggaranya macamana.



Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 08:40 AM | Show all posts
dah jadi pembangkang baru nak cadang.masa jadi kerajaan dulu kenapa tak buat?
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 08:41 AM From the mobile phone | Show all posts
SalenaGomez replied at 5-3-2024 06:44 AM
Sabar…abg non ada formula boleh terus lupus semua tol dari bumi Malaysia ni

Dah brp lama dia jadi pm, semua tol masih terpacak hulur tangan
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 08:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Yg sbnarnya sbb dia sndri yg terperangkap dlm jem weeknd lps kn? So bangun lh bg cadangan konon2..klu dia x rsa mmg buat bodoh je smpai bila2 sbb mmg benda dh bertahun2 sesak kt ctu.

Keja senang suh hapuskn… mcm delete apps kt dlm hp je.. lpstu klu dh hapus tol nk maintain hiway mcm mna?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

15-4-2024 01:51 PM GMT+8 , Processed in 0.979008 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list