CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 7664|Reply: 60

Staf Gomen Bakal Muflis- Masa Sihat Rancak Buat Pinjaman Peribadi RM430k, Dah Sakit Tak Boleh Bayar Hutang

  [Copy link]
Post time 6-12-2023 11:07 AM | Show all posts |Read mode
Seorang kakitangan kerjaan berkata dia berkemungkinan bakal diisytiharkan muflis kerana mempunyai banyak tunggakan hutang pinjaman peribadi.


"Saya dulu bekerja (kakitangan) kerajaan. Kemudian sakit dan mohon pencen awal. Sekarang saya dalam tempoh bercuti tanpa gaji selama setahun.


"injaman peribadi saya dengan tiga bank. Setiap satunya RM120,000, RM110,000 dan RM200,000. Bayaran dah tertunggak sejak bulan Oktober.




Gambar Hiasan




"Surat lawyer daripada bank dah sampai. Arahan untuk membayar. Berapa lama tempoh urusan kalau nak diisytiharkan bankrap?" soalnya menerusi group Facebook Muflis Bankrupt di Malaysia pada Isnin tanpa mendedahkan identitinya.


Di ruangan komen, ramai netizen tampil memberi cadangan bagi menyelesaikan masalah berkenaan, malah mereka turut mendoakan kesihatan individu tersebut.


"Banyaknya pinjaman peribadi. Peringatan untuk semua, berpada-padalah kalau nak buat pinjaman peribadi. Nak buat senang, bayar tu sakit.


"Dah pergi Agensi Kaunseling & Pengurusan Kredit (AKPK) belum? Cuba ke situ dulu. Cuba tanya bank. Kategori sakit kamu tu boleh tuntut bawah takaful pinjaman peribadi tu tak? Ni bukan kes sengaja tak nak bayar. Boleh bincang tu.


"Orang kerajaan sangat sinonim dengan pinjaman peribadi dengan Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA)," tulis netizen di Facebook.


Kisah penjawat awam itu turut tular di laman X apabila ia dikongsi semula oleh seorang netizen.


Malah, beberapa netizen menyuarakan rasa kurang senang mereka dengan sikap segelintir penjawat awam yang membuat pinjaman dalam jumlah yang besar.


"Mentaliti segelintir mak ayah dulu-dulu. Suruh kerja kerajaan, senang buat pinjaman. Dan inilah hasilnya.


"Ramai tak nak belajar daripada kes macam ni. Tetap juga sibuk nak kagumkan masyarakat dengan pakai kereta mahal.


"Memang gilalah yang buat pinjaman banyak macam ni atas kelebihan yang namanya kerja kerajaan," tulis netizen lagi. -CARI


Sumber: mStar

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-12-2023 11:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Buat apa dengan personal loan sampai RM430k?
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2023 11:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Ko giler ke apa personal loan smpi 430k
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2023 11:21 AM | Show all posts
kena jual bontot utk bayar hutang
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2023 11:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Giler la.. berani betul ya. Kalau ambik personal loan as staff gomen repayment period dia panjang ke? Aku kerja swasta memang x berani nak ambik personal loan walaupon sikit sebab nak bayar bulan2 tu rasa sesak nafas.
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2023 11:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Kawan iols keje Gomen ada je personal loan banyak..sebab mak ayah soh buat loan...
Senang sebab keje kerajaan
Depa tak tau kawan iols Ni bertungkus lumus siap niaga online lagi...
Ramai kawan2 iols.cenggini..kesian.depa...
Tapi kawanniols yang Ni buat loan sebab mak dia nak operation pastu balance ayah nya buat lenjan..beli itu ini..beli kete..konon utk anak2..
Padahal anak2 semua dah koje.katanya...
Lawak plak iols dengar...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 6-12-2023 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
azimodin replied at 6-12-2023 11:24 AM
Giler la.. berani betul ya. Kalau ambik personal loan as staff gomen repayment period dia panjang ke ...

Depa Ni pinjaman kalau dah nak.habis..staff bank Rakyat Akan call atau datang opis pukul buat overlapped plak
Hahahaha....so mmg Sampai abang jamil.mampus.takkan Habis bayar loan untuk sapa yang suka buat loan loan Ni....
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2023 12:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Senangnya buat loan.. banyak pulak tu..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-12-2023 01:17 PM | Show all posts
Aku paling benci ongtua/spouse yg gunakan anak buat loan gomen. Xyah ckp nak nak tumpang rezeki anak..itu ko sebenarnya menyusahkan hidup anak makan bercatu sampai keje tak fokus. Kalau buat loan betul niatnya, tu ampun la gak. Ni pinjam mcam tak bersalah pastu bila time byr dan dan la byk alasan.
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2023 01:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ninja boy at 6-12-2023 01:24 PM

Zaman skrg ni mmg x boleh sakit oku downsidrom mental anak terlalu ramai dibrhentikan kerja mmg akan terciduk, jauhi toxic biawak, income x boleh bagitau org
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2023 01:43 PM | Show all posts
gila meminjam bnyk mcm tu
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2023 01:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Mak bapak yg suh anak buat loan sbb dh invest guna duit poket sponsor anak bljr ratus2 ribu ....ni la masa nk merasa dividen & bonus gamaknya
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2023 01:43 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 6-12-2023 11:33 AM
Depa Ni pinjaman kalau dah nak.habis..staff bank Rakyat Akan call atau datang opis pukul buat over ...

Terlalu senang overlap tu yang jadi mudah terjerat. Company aku berkerja ni ada offer small loan dengan no interest (subsidised oleh company) tapi tetap x berani sebab repayment period max 10 tahun je, so monthly repayment besar.
Abang aku kerja gomen pon terjerat hutang personal loan juga, pinjam untuk "melebur". Nasib baik cepat jumpa AKPK. Dah settle dah masalah loan dia. Aku harap dia x terjebak MLM lagi la
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2023 01:45 PM From the mobile phone | Show all posts
gila nya personal loan sampai dkt setengah juta. kot loan beli rumah ke tanah ke.. boleh lah lg.
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2023 01:59 PM From the mobile phone | Show all posts
azimodin replied at 6-12-2023 01:43 PM
Terlalu senang overlap tu yang jadi mudah terjerat. Company aku berkerja ni ada offer small loan d ...

Itu lah..
Jumpa akpk dan kena commit juga..miss sebulan..jenuh la...
Bagus ada akpk Ni..

Loan company biasanya okok je..jangan pinjam.beso sangat la...
Adek iols.beli kete dolu lepas grad Guna loan company tempt keje dia..public bank
Tapi dia amek saga basic je...7tahun..
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2023 02:39 PM | Show all posts
ade gak aku dgar org amek personal loan untuk beli umah.. sampai ratus2 ribu la kalo nk beli umah tu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-12-2023 04:19 PM From the mobile phone | Show all posts
430K? Payment dalam 4k-5k sebulan le kannn ni? OMG kalo nampak benda takpe la jugak depan mata mcm rumah kereta tanah.. ini PL.. entah apa2 duit tu hangus lebur dibelanja
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2023 06:22 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 6-12-2023 11:32 AM
Kawan iols keje Gomen ada je personal loan banyak..sebab mak ayah soh buat loan...
Senang sebab keje ...

Kdg kdg parent nih yg timbulkan masalah pd student..
Masa aii belajar dulu..ada kwn kpd kwn aii..namanya A ( aii x tak rapat sgt dgn sipolan A ni)..dia dpt pitipiti en  segedebuk..belas ribu or puluh ribu..tak ingat sgt..masa tu pitipi nih byr terus kat acc student sbb ada kes uni simpan duit pitipi dulu sblm release kat student..half dari duit tu dia bagi kat parentnya...aii dengar je lah bila dia citer kat kwn aii si B..maybe parent nya nak pinjam dulu kot..
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2023 06:26 PM From the mobile phone | Show all posts
azimodin replied at 6-12-2023 01:43 PM
Terlalu senang overlap tu yang jadi mudah terjerat. Company aku berkerja ni ada offer small loan d ...

Ckp pasai MLM nih..byk staf gomen yg terjerat..sbb diaorg senang dpt buat loan kan...
Kalau ko privat yg tak dah mana...xdenya ejen MLM nak mengendeng suh join itu ini, bagi diari, bagi hamper la etc...
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2023 07:31 PM | Show all posts
kau sakit apa sampai nak berenti kerja hakiki? siang malam perlu masuk tube? stroke? kaki kena potong kecing manes?

atau malu nak hadap2 staff opis sebab dah kuat kencing ajak join skim cepat kaya? MLM?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

3-3-2024 11:47 PM GMT+8 , Processed in 0.103576 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list