CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 18365|Reply: 19

[Aduan] MIntak pendapat pasal jam automatik

[Copy link]
Post time 21-2-2011 12:45 AM | Show all posts |Read mode
Salam guys..sorryla kalu thread nie dah pernah wujud....

Nak mintak pendapat~an korang pasal jam automatik...
sape yg pernah or memang arif pasal jam nie leh la kongsi pendapat..
saya juz nak tau...

1. Apa beza antara jam automatik and jam mekanikal? sama jer ker??
2. Macam mana penggunaan jam automatik? kena pakai tiap masa? kena kunci tiap hari??
3. Apa kelebihan jam automatik nie ngan jam biasa yg pkai bateri tue?? juz xyah tukar bateri je ker?? camner ngn accuracy dia??
4. Camner lak ngn jam nadi???<--mcm pernah dgr jam nie..xtau la btl ker x...

So kepada mereka yg ada sedikit sebyk info psl jam nie leh x kongsi2 kn...
mintak ampun yea tuan tanah kalu thread nie menyerabutkn mereka yg membacanya....







-----------------------------------------------------------------------------------------
http://awektetekbeso.blogspot.com/

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2011 01:57 PM | Show all posts
Salam guys..sorryla kalu thread nie dah pernah wujud....

Nak mintak pendapat~an korang pasal jam  ...
budakxxx Post at 21-2-2011 00:45


saya sekarang memang guna jam automatik sekarang..
nak kata arif sgt tu tak la..

kt bwh ni pendapat saya

2. Macam mana penggunaan jam automatik? kena pakai tiap masa? kena kunci tiap hari??
    - kalau nk pakai ikut suka awak la, bila2 pong.. biasanya tempoh utk jam auto ni berenti bila kita tak pakai selama dua hari..
      yang kena kunci tiap2 hari tu bukan jam auto..

3. Apa kelebihan jam automatik nie ngan jam biasa yg pkai bateri tue?? juz xyah tukar bateri je ker?? camner ngn accuracy dia??
    - xyah tukar bateri salah satu kelebihan dia..accuracy dia +- 3second..

ni ja yang saya dpt bg jwpn..
tunggu poremer lain plak..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2011 03:10 PM | Show all posts
ayah teman cakap jam auto ni x tepat mase dia..dia mmg gile jam swiss..dia ade tissot auto dengan rado bateri..ade setengah jam auto tu kene goncang2 baru jalan..teman pun x arif sgt..
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2011 04:57 PM | Show all posts
Salam guys..sorryla kalu thread nie dah pernah wujud....

Nak mintak pendapat~an korang pasal jam  ...

budakxxx Post at 21-2-2011 00:45



1. Apa beza antara jam automatik and jam mekanikal? sama jer ker??
    -Jam automatik juga adalah jam mekanikal. Tapi Jam mekanikal tak semestinya automatik. Ada dua jenis jam mekanikal yang       common.

i. Automatik,



ii. Hand-wind mechanical


2. Macam mana penggunaan jam automatik? kena pakai tiap masa? kena kunci tiap hari??
    - Auto kena selalu pakai. Selalunya dalam 2 hari kalau tak dipakai jam tu akan mati. Nak idupkan balik just goncang2 ja. Bab       kena kunci tetiap hari tu jam hand-wind mekanikal (macam kat dalam point #1)


3. Apa kelebihan jam automatik nie ngan jam biasa yg pkai bateri tue?? juz xyah tukar bateri je ker?? camner ngn accuracy dia??
    - Automatik (dan jugak handwind mechanical to some extent) ni kelebihan dia - tiada komitmen untuk tukaq bateri. Accuracy         memang ada sikit problem. Tapi kalau rajin, boleh regulate sendiri. Aku pakai jam automatik bodoh ja (seiko5 -js26) tapi           aku dah regulate sejak dari awal beli, sekarang ni memang accuracy dalam 1-2 seconds +/- sehari (dah 3 tahun dah)                 (google how to regulate an automatic watch)


4. Camner lak ngn jam nadi???<--mcm pernah dgr jam nie..xtau la btl ker x...

    - Jam nadi pernah jugak dengaq, tapi tak pasti wujud ka idak. Tapi aku nak clear sikit misconception orangramai. Ramai orang       ingat seiko Kinetic tu adalah jam automatik mekanikal. Sebenaqnya tidak. Movement kinetic masih lagi quartz. masih                 perlukan bateri. Cumanya bateri dalam seiko kinetic tu akan direcharge dengan dengan pergerakan bandul dalam jam. Jadi         tak perlulah kita tukaq2 bateri. Dalam jam automatik mekanikal pulak, bandul dalam jam tu akan power up the spring. Tu           sebab kalau kita tak pakai dalam 2 hari, power spring tu akan habis. Kenalah goncang2 sikit bagi idup balik




Ni pulak jam aku:


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-2-2011 08:26 PM | Show all posts
saya sekarang memang guna jam automatik sekarang..
nak kata arif sgt tu tak la..

kt bwh ni p ...
sar9eant Post at 21-2-2011 01:57 PM



thanks guys...
tapi aku nak beli jam auto nie..tp dia ckp kena kunci tiap hari..tue yg agak confius...
so mmg kalu jam auto nie kena pkai tiap2 hari la??
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2011 12:16 AM | Show all posts
Salaam
Aku ada 3 jam oto nih..
Seiko dan Tag Heuer dan Rolex..
Pengalaman aku....
Seiko selepas winding , boleh periksa tahap charging dia
Tag Heuer pulak ~ winding dia sehala ajer..jadi dah penat winding pas beberapa minit tak jalan pulak...jadi kena pastikan arah winding.
Rolex ~ pegang ajer dah jalan...so selagi pakai di tangan masalah jam mati tak perlu risau.

Ini jam aku lah....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-2-2011 01:25 AM | Show all posts
winding tue apa? kita pulas tombol tue setting jarum jam tue erk???
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2011 11:00 AM | Show all posts
selepas ku baca penerangan JalakLenteng, baru ku faham apa maksud soalan TT di atas.. hihi... ku ada 1 casio chronograph kuasa bateri dan 1 jam kinetik "jumpa" jenama tag heuer. jenis casio tu adalah jam utama walau jam tag heuer lebih kelihatan hebat. cuma ku rasa, tag heuer tu adalah bukan ori tetapi hanyalah replica yang di beli di petaling street. sebabnya, jika 1 jam tak sentuh jam tu, kinetik akan berhenti...
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2011 11:10 AM | Show all posts
thanks guys...
tapi aku nak beli jam auto nie..tp dia ckp kena kunci tiap hari..tue yg agak c ...
budakxxx Post at 21-2-2011 20:26



    tak juga..
aku pakai brand titus..
so far kalau aku tak pakai selama 2 hari, jam still idup lagi bila aku pakai pada hari ke 3..
ni contoh bagi jam aku la...tapi normally jam auto ni, standby time kalau tak pakai biasanya 2 hari la..
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2011 11:11 AM | Show all posts
saya sekarang memang guna jam automatik sekarang..
nak kata arif sgt tu tak la..

kt bwh ni p ...
sar9eant Post at 21-2-2011 13:57



    thanks medang 4 the tacang..
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2011 08:35 PM | Show all posts
ada sesapa pakai jenama Suunto?Boleh kasi review tak??
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2011 10:28 AM | Show all posts
selepas ku baca penerangan JalakLenteng, baru ku faham apa maksud soalan TT di atas.. hihi... ku ada ...
oneders Post at 22-2-2011 11:00



   kinetik "jumpa" tuh..kelasss..haha
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2011 10:50 AM | Show all posts
Aku ada beli jam automatik gak tapi replika a.k.a. ciplak gred AA kununnya...staun pakai skali kunci tahan 2 hari tapi lepastu skali kunci sari pon xtahan tapi xpelah murah je
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2011 11:45 AM | Show all posts
Reply 1# budakxxx

Kat bawah tu blog ko ke tu?? Nama tak boleh blah la...
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2011 12:00 PM | Show all posts
jam mekanikal/automatik-jam ni x pakai bateri
accuracy-based on brand (selalunya)



p/s: aku terbayang jam omega skg...
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2011 06:34 PM | Show all posts
jam mekanikal/automatik-jam ni x pakai bateri
accuracy-based on brand (selalunya)



p/s: aku t ...
ironmind Post at 13-4-2011 12:00 PM


ko nak sambar ke jam Omega tu Iron??
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2011 07:38 PM | Show all posts
aku ada jam nadi..eh yeke jam nadi?hehe aku memang fail bab jenis2 jam ni sebab aku main pakai je.jam tu takde bateri,dia pakai kita punya pulse dan simpan tenaga dia dari gerakan pulse tu.so xde masalah la kalau kita tak pakai jam tu dalam masa 5-6 hari sebab jam tu masih boleh bergerak seperti biasa.aku sendiri tak paham ape penerangan part pulse tu tapi yang aku paham gitulah ceritanya dari SA tu.

oh ye jam aku fossil.nanti jap aku cari gambo.harga jam ni rm529.mahal dan berbaloi beli sebab orang bagi kalau aku sendiri aku beli yang harga rm50 je.aku x beli jam high end macam tagheuer,seiko sebab buat masa ni rupa jam tu tak menarik minat aku dan xleh nak pakai jam yg besi tu.nanti tangan aku merah2 gatal.aku suka jam leather.
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2011 08:02 PM | Show all posts


cantek kan?tin tu kalau beli kat fossil leh pilih sendiri tau.kalau beli kat isetan ke,pakson ke takleh pilih
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2011 08:27 AM | Show all posts
ko nak sambar ke jam Omega tu Iron??
medangmru Post at 13-4-2011 18:34



xnak la mod...
aku dah dapat jam best, hadiah dari sorg akitek...jenamanya? biar aku rahsiakan...hehe
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2019 01:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Asalam .. pngalaman aku tntang jam tangan ni .. jam auto ada 3 jenis iaitu.. jam solar , jam auto pakai bateri .jam auto tak pakai bateri .. klo pasal jam nadi tu blum prnah dngar ..
Jam solar : jam solar itu akan hidup bila ada cahaya kalau disimpan dalam beg@ tmpat gelap akan mati dalam masa 3 hari
Jam auto pakai bateri: jam auto pakai batri ini ada prsamaan dngan jam auto no batri , jam ini mengikut prgerakan manusia setiap hari
Jam auto no batri: jam ini memang selalu bermasalah cthnya dalam sehari kadang lambat kadang cepat .. jam ini bekerja sama dngan jam auto pakai bateri . Jam ini mngikut prgerakan manusia setiap hari .. stiap kali prgerakan besi dalam jam akan ikut bergerak . Lepas tu akan automatik mengunci spring dalam jam tersebut..

Terima kasih
Itu sahaja penerangan dari aku
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-5-2022 12:34 AM GMT+8 , Processed in 0.090517 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list