CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
Author: Y_me?

Jam tangan mencerminkan gaya hidup anda?

  [Copy link]
Post time 10-1-2011 11:15 AM | Show all posts
Reply 135# Y_me?


    nk mintak kt abg macho mana pulak ni
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 10-1-2011 01:13 PM | Show all posts
teringin nak beli jam barbie
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2011 01:27 PM | Show all posts
Reply 130# Y_me?


    kannss.. aku kalu masuk kat fossil tu berjam2 pun tak per.. sampai juling2 mate  .. kalu watch plak aku pakai yg stainless steel (tak sker yg terlalu feminin) tu tuk match kan dgn ofiswear aku,, kalu outing plak aku pakai yg ranggi .. sbelum CNY ni aku nk sambar satu sling bag yg baru.. dh lame tak g fossil sunway..
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2011 01:37 PM | Show all posts
aku pkai jam hantaran jer....ni pon dh 3 bulan jam aku tu masuk wad..
teringin nk pakai jam zenith  ...
ejanskut Post at 10-1-2011 09:26


saya pakai jam casio..janji chronograph sebab nampak smart dan tak terlalu feminine.saya ni pulak keje lasak.nak pakai yang beribu riban pun tak sanggup..saya pun pakai jam tangan kanan...yehaaaaaaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2011 02:09 PM | Show all posts
Reply  Girl-N-Roses


takkan beli jam 80k tak dak warranty..bukan ke semua jam selalu ade warran ...
arwien Post at 9-1-2011 01:28


tak semua jam mahal warranty boleh terus buat...tgk jenama lah...kena mcm vacheron constantinke..le coultre ke..glasfjutte ke..dan segala mak nenek yg...bengkel dia utk repair bukannya kat malaysia...kat malaysia butik jual jer....

dah ler beli jam mahal...nk repair ambil masa...kos hntr repair pun kena byr.... :p




tp kalau aku duit byk pun...aku pakai cartier je...
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2011 02:48 PM | Show all posts
Jam Guess, Rolex & Tag Heuer dh melambak2 kat pasar mlm
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2011 08:40 PM | Show all posts
Reply 123# lipanlapan

suka2!
if ade duit, kite sebat je.
bile murah mmg lari sket ke?
certina ok ye?
sy nk blilah cmtu.
awk rs tag siverstone sesuai x pmpuan pkai?
sbbnye mcm trend je bile pmpuan pkai jam bsor2 ni.
skli hrge...11k++ daa....
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2011 08:57 PM | Show all posts
Post Last Edit by MACD at 10-1-2011 21:02

Thread ni takkan lengkap kalau takde guide ni.
http://chronocentric.com/watches/brands.shtml

1. Basic Luxury Watches
When you want something finer than average

Expect To Get:
An elegant and stylish watch that will serve you well for a number of years.        

Examples of Brands in this Range:
Epos, Fortis, Movado, Oris               

Expect Retail Prices To Be:
under $1,000 for Steel models
under $2,000 for Gold models
Moderate to heavy discounts available through various dealers.

2. Pseudo Luxury Watches
When you want a better luxury watch, but don't want to spend so much

Expect To Get:
An elegant and stylish watch that will serve you well for a moderate number of years.

Examples of Brands in this Range:
Baume & Mercier, Raymond Weil, Tag Heuer
               
Expect Retail Prices To Be:
$500-$2,000 for Steel models
$750-$4,000 for Gold models
Moderate to heavy discounts available through various dealers.

3. Luxury
The largest, most widely known class of luxury timepieces

Expect To Get:
An elegant, valuable, stylish and prestigious watch that will serve you well for a long time.
Of quality and durability that the watch can be passed down to your children. If maintained in
good condition, can be resold whether it is 6 months or 30 years old.
   
Examples of Brands in this Range:
Breitling, Cartier, Ebel, Omega, Rolex
               
Expect Retail Prices To Be:
$1,000-$4,000 for Steel models
$2,500-$8,000 for Gold on a leather strap
$5,000-$20,000 for Gold on a Gold bracelet
Only modest discounts available through most brand-authorized dealers.
Moderate discounts available from unauthorized "gray market" dealers.

4. High-End Luxury
There are always superb options when money is no object.

Expect To Get:
A particularly refined watch recognized only by people "in the know." Very exclusive in design
and craftsmanship, produced in small numbers, available through only very specialized dealers.
In short, these are the Rolls Royce class of timepieces.

Examples of Brands in this Range:
A Lange and Sohne, Alain Silberstein, Audemars Piguet, Blancpain, Breguet, Franck Muller,
JLC, Parmigiani, Patek Phillipe, Ulysse Nardin, Vacheron Constantin         

Expect Retail Prices To Be:
starting at $5,000 for Steel models
starting at $10,000 for Gold on a leather strap
starting at $20,000 for Gold on a Gold bracelet
with the sky as the limit. Some watches can exceed $2,000,000.
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 10-1-2011 09:23 PM | Show all posts
Post Last Edit by lipanlapan at 10-1-2011 21:26

Reply 147# im_cyclist

Certina dulu sponser BMW Sauber. Model yg x mahal sgt & bentuk pon sedap mata memandang.

Bab mekanisma auto yang murah, mmg kalo jenis kurang precise mudah sket nak buat, so kos lagi rendah. Mase kena ejas balik la selalu; 2-3 minggu sekali ke sebulan ke. Lagi satu, jenis ni x leh simpan tenaga letrik lame2. Sehari dua dah kiok kalo x pakai. Model yang lebih mahal, leh simpan lame lagi, jadi x yang ejas kerap sgt hehe.  Tapi yang penting x yang tuko bateri hehe. Cuma tu la, quartz movement (bateri) ni, precise & murah hehe.  


   

Model batuperak ni kan? Model klasik yg dihidupkan semula. Ade jam yang saiz ala2 unisex, x kecik & beso utk laki2 tgn kecik & pomp tangan berisi. Kalo model ni, dengan saiz 42mm, agak besar sebenarnya utk pompuan.

The new model is available in two colours- blue (Ref CAM 2110) and brown (CAM 2111). Both come on a rally-style crocodile strap and are limited to 1860 pieces of each colour. Recommended retail price in the US is USD6500.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2011 11:59 PM | Show all posts
Reply 149# lipanlapan

sy bkenan gak dgn certina. chrono. utk pmpuan. susah nk cri chrono utk pmpuan.
cnti kn tag silver ni..:re:
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2011 11:52 AM | Show all posts
ada orang cakap..."Real Men Wear Watches"...

aku takle keluar kalau tak pakai jam...dah terbiasa...kalau keluar rumah tak pakai jam serupa lah macam aku keluar tak pakai spec, serba tak kena..

sekarang ni wrist aku dah ada belang putih sebab slalu sgt pakai jam...

jam yang aku ada  : 10 G-Shock, 1 Swiss Made, 1 Homage

jam yang aku nak : PAM 111 & Seamaster (jam tangan lelaki macho )

menjawab persoalan adakah jam tangan mencerminkan gaya hidup?...jawapannya YA...

aplikasinya sama dengan kereta...people judge you with things that attached to you...self-presentation...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-1-2011 05:32 PM | Show all posts
Reply 151# cmf_king_kong

setuju bebenor......org lelaki ini jer asseksori yang boleh dipakai,...handphone, blackberry etc semua dalam poket.  I akalu tengok jam dapat agak samada org tu (sebelumbercakap) executive, non-exec, yuppies, sporty, rugged

Sifu, kalau nak nampak rugged pakai cam brand ape elok?
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2011 08:21 PM | Show all posts
Post Last Edit by akulahjua at 13-1-2011 20:25

aku xkesah pon nk pkai jam ade brand ke x..jnji leh ngok waktu susah..klo xde jam kat tgn ni aku rase mcm terhenti seketika idup ku..huhu..so bg aku jam tu penting berbanding brand2 yg terhangat di pasaran..huhu
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2011 12:37 AM | Show all posts
Reply 152# Y_me?

wearing watch is like a subtle way of telling people who you are...macam dekat ofis aku ada sorang this chinese senior manager suka pakai suit tapi match dgn G-Shock...

mmg tak kena langsung sebab G-Shock yang dia pakai semua bright colors...merah la...oren la..biru laa tapi itu buat ppl intrigue nak tau who he really is...especially aku lah since aku mmg kumpul G-Shock (dulu la skrg dah stop..)

in the end baru tau...dia tu hiker...suka panjat2 neh..so kalau sempat setiap kali balik dari ofis dia akan pegi hike kat bukit tabur...praktikal lah dia nak mix G-Shock dgn suit...plus dia kaki diving, mountainbiking dan segala outdoor activity so bila aku dah tau tu rasanya mmg masuk gila dia pakai G-Shock dgn suit..aku rasa cool gila dia tu

rugged tu macamana? banyak jenis rugged yg aku tau...

kalau rugged jenis elegant...orang jantan cakap, dressing keluar dating ..aku pakai jam diver automatik aku..either Seiko Diver or Prometheus Ocean Diver..

pg ofis..kalau aku nak nampak rugged skit..aku pakai aku punya Stowa Flieger or Panerai Homage aku

kalau keluar lepak2..aku alternate la di kalangan 10 G-Shock yang aku ada

prinsip aku when it comes to watches, aku just beli jam dari brand watch manufacturer, bukan dari fashion brand mcm Fossil, Guess atau adidas/nike...
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2011 10:29 AM | Show all posts
Reply 152# Y_me?


    jam seiko harga pun ok, kalo ade duit lebih belilah Tissot
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-1-2011 02:48 PM | Show all posts
Reply 154# cmf_king_kong

salute u bro....that's cream of the cream.....just envy u....
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 15-1-2011 04:05 PM | Show all posts
Reply 156# Y_me?

envy? in what way? aku tak rasa aku pakai jam hebat2 pun...
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2011 06:45 PM | Show all posts
Post Last Edit by valeo86 at 15-1-2011 19:12
Reply  cmf_king_kong

salute u bro....that's cream of the cream.....just envy u....
Y_me? Post at 15-1-2011 14:48



   
kat negara maju cam jepun/korea jam ni melambangkan status pemakainya. kalo x pakai jam or pakai jam cikai kire low class la walaupun kaya manapun. x salah kalo nk invest utk watch ni, cm aku minat leather strap
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2011 09:50 AM | Show all posts
Post Last Edit by cmf_king_kong at 17-1-2011 10:28

trivial facts:-

1) it is cheaper to buy Swiss Made watches dekat Asia dari beli dekat Switzerland dan tempat paling popular untuk membeli jam-jam mewah swiss made adalah HK dan Singapore. Malaysia juga antara spot untuk mencari jam mewah yang murah tapi disebabkan selection agak terhad berbanding dengan apa yang Singapore offer, so orang lagi prefer beli dekat Singapore for better deal of good luxury watches

2) Singaporean di katakan pembeli/pengguna jam mewah buatan swiss (Swiss Made) tertinggi di dunia

3) Antara jam termahal di dunia adalah berjenama Seiko (Seiko Credor Juri price tag RM1.5mil ++)

4) COSC Chronometre adalah standard (ISO) yang diperkenalkan oleh Swiss untuk memastikan higher standard untuk jam-jam mekanikal automatik buatan Swiss dimana ujian water resistant, shock absorbing dan juga accuracy di ambil kira bagi sesebuah jam untuk mendapatkan status "Chronometre". Tetapi ujian yang dijalankan oleh Seiko dan Citizen untuk jam-jam mereka lagi ketat dan quality control yang dikenakan ke atas jam-jam mereka lagi hebat dari Swiss Made.

5) Jam mekanikal paling tepat di dunia adalah Seiko Spring Drive, aplikasi movement hibrid mekanikal dan bateri.

6) Jam pilihan untuk skuad elit NAVY SEALs dan juga skuad-skuad elit tentera di dunia adalah Casio G-Shock. Ini adalah kerana ketahanan tinggi jam tersebut menahan hentakan, water resistant dan juga harganya yang amat murah. G-Shock juga di certified sebagai "space watch" apabila ianya lulus ujian untuk digunakan di angkasa lepas. Ia menjadi pilihan kebanyakan astronout NASA untuk projek Spacelab (Omega Speedmaster masih menjadi jam rasmi untuk astronout NASA)

7) Kalau tak salah aku, kilang pemasangan movement mekanikal untuk jam Diver jenama Seiko adalah di Johor.

8) Jam-jam G-Shock di buat di Shah Alam, Malaysia pada pertengahan tahun 90an sebelum di pindahkan ke Bangkok Thailand pada awal 2000

9) jam Panerai pada asalnya merupakan jam poket Rolex yang telah di ubah suai

10) sebelum Sylvester Stallone (Rambo) mempopularkan Panerai ke seluruh dunia, Panerai hanyalah midrange brand yang hanya dijual di kedai-kedai jam biasa di itali

11) Jam pertama ke angkasa lepas adalah jenama Sturmanskie buatan Russia. Dipakai oleh Yuri Gagarin semasa penerbangan pertama ke angkasa lepas

12) Omega, Longines, Breguet, Blancpain dan Tissot bernaung di bawah kongloremat Swatch Group, iaitu pengasas/pembuat jam jenama Swatch.

13) jam original James Bond ialah Rolex Submariner

14) jam kegemaran Tun Mahathir ialah Casio Protrek

15) Sir Li Ka Shing, orang paling kaya di Asia hanya memakai jam Seiko 5

16) Seiko mencipta teknologi jam berkuasa quartz (bateri) pertama di dunia

17) Jam bersumberkan kuasa matahari (solar) dicipta oleh Citizen dengan teknologi Eco-drive

18) Dr. Joseph Mengele, jenayah perang Nazi WWII yang melakukan eksperimen kejam terhadap manusia, dikatakan melarikan diri ke South America dan meneruskan ujikaji terhadap twins untuk mencipta genetik anak kembar. Antara harta peninggalannya adalah jam automatik Seiko yang masih berdetik sehingga ke hari ini.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-1-2011 12:22 PM | Show all posts
Reply 159# cmf_king_kong

Thanks bro for sharing, macam ambik course Watch 101 plak,  really an eye opener for me, I thought the best watch is from Swiss, wow Seiko is better than most swiss made watches...???  Apa cadangan utuk bajet 1K for Seiko?  Aku masuk kedai jam mula rambang mata, dah2 satu pun tak beli...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

13-8-2022 10:23 PM GMT+8 , Processed in 0.086100 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list