CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 2580|Reply: 18

Hukuman Kesalahan................

[Copy link]
Post time 1-12-2010 04:36 PM | Show all posts |Read mode
salam semua...

nak tanya pendapat sesiapa yg arif pasal undang-undang polis ne...

gini ceternya, ada dlm 4-5 orang pekerja disebuah tempat telah berjaya menangkap
pencuri yg menceroboh kawasan parking kereta tempat mereka bekerja..
dah kawasan parking mestilah nak curi kereta kan....

tapi biasalah, orang lelaki ne kalau dah geram dan berjaya dapat tangkap,
diorang ne belasahlah suspek tersebut...
malangnya sebelum polis sampai, sespek tersebut telah mati!!!

Sekarang ne pekerja ne semua dah ditahan polis...
persoalannya, adakah mereka yg telah membelasah tu akan dijatuhkan hukuman?
dan hukuman yg macamana ekk?
niat mereka cuma nak menangkap pencuri jek... tapi lain  pulak jadinya.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-12-2010 04:46 PM | Show all posts
Errrmm.....rsnya mcm pernah terbaca ada satu kes yang mirip2 camni dulu.....x ingatlah apa hukuman mahkamah....:re:
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2010 04:47 PM | Show all posts
kes yg lebey kurang serupa pada peragut....sebelum polis sampai peragut dan lunyai....dah mati...tp yang membelasahnya teramat ramai....:cf:
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2010 05:03 PM | Show all posts
hukuman membunuh tanpa niat kot...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-12-2010 05:05 PM | Show all posts
Errrmm.....rsnya mcm pernah terbaca ada satu kes yang mirip2 camni dulu.....x ingatlah apa hukuman m ...
medangmru Post at 1-12-2010 16:46



    kena naik mahkamah gak ker???
   pastu apa tindakan majikan pekerja tersebut yekk???

   iyalah, andai kata saspek tu dapat diserahkan idup-idup,
   ada sesetengah majikan akan beri penghargaan kan?
   ne sebaliknya pulak... takkan majikan tak leh tolong?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-12-2010 05:06 PM | Show all posts
kes yg lebey kurang serupa pada peragut....sebelum polis sampai peragut dan lunyai....dah mati...tp  ...
medangmru Post at 1-12-2010 16:47



    dan dlm ramai-ramai tu, ada ker polis nak tangkap semua org?
   takkan.........
   lagi polis ckp pandan muka adalah kot....
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2010 05:50 PM | Show all posts
mana leh belasah org sesuka hati..btl ker dia tuh pencuri?ada bukti kukuh ka?ntah2 org tuh tersilap masuk laluan ker tp dorg syak nak mencuri lak..mesti polis siasat motif bdk tuh ada dkt situ dl..kalo ada barang bukti yg kukuh,baru jatuh hukum..tp kite xleh suka2 jatuh hukum pd org lain..negara kite ada undang2..tarak sebut pon kasi blasah dl org yg disyaki tuh smpi mati kendian serah mayat pd polis..silap2 yg tukang belasah tuh pon kene cekup..mana lah tau dorg semua mmg dah rancang nak bunuh org tuh kendian kasi alasan yg org tuh masuk kawasan tuh utk mcuri kete..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-12-2010 05:58 PM | Show all posts
Reply 7# zuhaili_14


    bab tak boleh belasah org sesuka ati tu memang betol.. tak dinafikan
    tapi nak dikata tersilap masuk? ne kawasan parking berbayar..
    siap dia ada geng tunggu diluar... bila saspek dah kantoi, geng dia dah lari..
    yg tukang tangkap ne bukan sengaja nak pukul sampai mati...
   tapi mungkin mereka dah geram boleh dikatakan dah slalu sgt kes curi berlaku disini...
   (areal keta aku pon baru kena rembat 3 ari lepas paking kt sini)

mana lah tau dorg semua mmg dah rancang nak bunuh org tuh kendian kasi alasan yg org tuh masuk kawasan tuh utk mcuri kete..
yg ne aku tak setuju....
takkan mereka yg berjawatan dan berlainan department nak merancang membunuhan
yg mereka sendiri tak kenal (berlainan bangsa)......
mensia-siakn masa depan mereka sendiri ...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-12-2010 06:15 PM | Show all posts
Reply 8# anieszack


    polis bknnya ada dkt tmpt tuh semasa kejadian..mn leh caya bulat2 cakap dorg tuh..kne siasat dl bdk tuh dtg dgn sapa(sapa geng2 dia),peralatan tuk mcuri mesti ada dkt tmpt kejadian,saksi luar yg menyaksikan kejadian tersebut n rakaman cctv dkt tmpt tuh..kira amek masa gak nak tahu semua nih..bab belasah pencuri tuh smpi mati,aku rasa busuk2 pon pekerja2 tuh blh di cas mbunuh tanpa niat jika di sabitkan kesalahan..tp semua tuh bergantung pada bukti semasa kejadian..hrp2 byk lah bukti yg leh di sabitkan kesalahan ke atas si mati tuh..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-12-2010 11:45 PM | Show all posts
Reply 9# zuhaili_14


    bab peralatan, saspek ada pakai aksesori di tgn&dibdn dia...
    bila polis sampai, polis tak terkejut pun coz geng tersebut memang dlm perhatian polis..
    berdasarkan aksesori yg dipakai...
    dan saspek pun dicekop didlm kereta yg nak dilarikan...
    cermin dah pecah...tapi alarm tak bunyi..mcmmana dia buat tu, tak tahulah.. kira memang dah prolah tu...

  silapnya pihak polis sampai 40 minit lepas kejadian walhal dr tmpat kejadian ke balai polis tak sampai 10 minit leh sampai.
  mereka semua tak sedar bila saspek ne mati kerana lama sgt tunggu polis (semua blah smbung keje)
  sebab ketika mereka ikat tgn saspek tu masih idup lagi dan mereka tahu saspek mati setelah diberitahu polis
  yg lambat sampai....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2010 11:43 AM | Show all posts
sepatutnya staff2 tu kena gunakan fikiran yg waras.... Org yg tgh marah mmg cepat kena rasuk ngan syaitan.... sbb tu Rasullulah s.a.w pernah berkata yg org yang paling kuat adalah orang yg dapat mengawal amarah dia...

kalau dibiarkan saja staff2 tu...tanpa apa2 sabitan pun tak boleh..sebab secara tidak langsung mereka telah membunuh/mengambil nyawa seorang manusia yg lain... hukuman dari segi undang2 rasanya akan disabit dgn kesalahan membunuh tanpa niat kot...
kalau dari majikan pula...mungkin depa bleh 'suspend' staff2 nie dulu... majikan bleh gunakan alasan yg staff2 nie di bawah siasatan polis kan.. mmg lar nampak harsh tp from situasi ni dah buktikan yg staff2 nie tak dpt control anger depa... kalau depa dah marah giler2 ada kemungkinan depa bertindak di luar jangkaan .. jadi secara tak langsung tidakkah ini pun membahayakan org lain/sekitar... kalau kat US nun ada kursus anger management ... kalau ada bleh lar majikan amik step hantar staff2 yg terlibat pi situ.. and tak perlu berhentikan staff2 ni dari bekerja.. baru fair rasanya...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2010 12:09 PM | Show all posts
Reply 11# sphinx

tengkiu momod Med
slalu bagi ai kredit tp ai slalu lupe nak ucap thanks
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2010 12:10 PM | Show all posts
Reply  sphinx

tengkiu momod Med
slalu bagi ai kredit tp ai slalu lupe nak ucap tha ...
sphinx Post at 2-12-2010 12:09 PM



   sesama....Alaaa...takper sphinx..udah tanggungjawab...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-12-2010 02:15 PM | Show all posts
Reply 13# medangmru


    tirmasihhhh jugak pd med kasi kacang goreng.... rangup...
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2010 06:30 PM | Show all posts
kerana dlm keadaan marah mmg perkara cmni leh berlaku..mai ade tanye hubby mai abt this case cam anies citer  ni..n x silap hukuman die bwh akta 306 kanun keseksaan bunuh tanpa niat...hukuman dr 7 tahun penjara smp ke 10 tahun penjara..semua yg terlibat mmg akan kena soal siasat..that procedure must be followed...n then,only yg terlibat n menyebabkan kematian setelah mayat dibedah siasat akan disabitkan kesalahan...contohnya: Abu tendang si mati di leher hingga patah...so Abu yg kena dakwa nnt...sbb tu kite xleh nk lakukan keganasan even dh tau pesalah tu melakukan kesalahan...contohnya: mcm kes pukul after kemalangan..so x bleh..
KECUALI kes rumah kite kena pecah masuk penyamun n kite tembak pencuri mati..yg kes cmni bese tdak disabitkan kesalahan coz kite mempertahankan diri..cmtu...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-12-2010 09:12 AM | Show all posts
Reply 15# maimoritaka


    thank mai for the respons.
    memang betul apa yg mai ckp.. tapi tu lah..
    polis lmbt sgt sampai.. walhal masa mereka tangkap memang hidup lagi...
    dan yh mati ne adalah kongsi gelap... dan org2 mereka telah dtg mengugut
    rakan2 yg lain (rkn pd yg ditahan) mereka takkan lepaskan mereka yg dithn ne
    walaupon mereka dah dibebaskan...

    yg baiknya, majikan tak lepas tgn.
    buat masa ne pihak majikan telah melantik peguam tuk membela mereka ne..
    pd majikan mereka tak bersalah, tapi mungkin nasib tidak baik menyebelahi mereka...

   
   p/s: oo..hubby mai poliss yek...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-12-2010 12:50 AM | Show all posts
Reply 16# anieszack


    huiii..takutnye siap ade ugutan plak..nasib majikan ni  peka n jg kebajikan...anyways ps kt bawah tu paling x menahan..
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2011 11:02 AM | Show all posts
Post Last Edit by ruffleen at 18-2-2011 11:09

baru terjumpa tred ni...biasa berlaku kan org awam belasah peragut sampai mati? tapi kalo dibiarkan, kes ragut semakin berleluasa...aku rasa lebih baik peragut yg mati daripada meragut hingga mati lebih ramai mangsa!! :@
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-2-2011 11:07 AM | Show all posts
Reply 18# ruffleen


    yupp, betol cakap ko...biar dia jek mati dari org yg tak bersalah jadi mangsa dan mati ditgn peragut.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-10-2022 03:45 AM GMT+8 , Processed in 0.087425 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list