CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 3012|Reply: 54

[Tempatan] Life is complecated (kehidupan ini rumit). Sebab itu saya tidak ada harapan kepada suami, anak-anak. Tidak harap suami, anak-anak beri kebahagiaan' - Bonda Rozita

  [Copy link]
Post time 6-2-2023 08:38 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 6-2-2023 08:47 PM

SHAH ALAM – Pengasas Jamu Ratu Malaya, Rozita Ibrahim atau lebih dikenali dengan panggilan Bonda Rozita mengakui tidak meletakkan harapan yang tinggi kepada suami dan anak-anak untuk mencapai kebahagiaan.





Malah ibu kepada usahawan popular, Datuk Seri Aliff Syukri itu menegaskan, beliau sentiasa reda dengan ketentuan ALLAH SWT dalam menentukan takdir yang diperolehi.

Life is complecated (kehidupan ini rumit). Sebab itu saya tidak ada harapan kepada suami, anak-anak. Hari ini semua orang kata saya seorang yang berjaya (tetapi) itu yang orang nampak. Adakah kekayaan itu satu perkara yang membuatkan saya bahagia.

“Jangan merajuk terhadap takdir yang ALLAH bagi, berdamailah dengan takdir, terima takdir, balik kepada agama kerana hidup adalah antara kita dengan ALLAH walaupun anak (dan) suami memang menyakitkan.

“Rajuk adalah satu benda yang paling salah dalam minda, dalam perkahwinan, dalam (hal) anak-anak, dalam pekerjaan. Jangan ada dalam kepala kita rajuk kepada suami, buang (kerana) kita tak akan bahagia sebab manusia tidak beri kebahagiaan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjadi panelis program Mak Untuk Malaysia (MUM), 'Rajuk Hati Bonda Rozita' yang disiarkan di semua platform digital Sinar Harian pada Isnin.

Program selama sejam itu dikendalikan Hazlin Hussain sebagai hos.

Dalam pada itu, Rozita turut menasihatkan agar sentiasa bersangka baik terhadap takdir yang ALLAH SWT berikan dan reda adalah tindakan paling tepat berbanding berharap kepada manusia.

“Kanapa tidak bahagia? Kerana dalam diri mengharap dunia, mengagungkan nafsu, mengharap orang muliakan, (harap) orang pandang kita hebat sebagai orang korporat, harapkan suami sayang. Semua ke arah manusia.

Semua yang kita sayang walaupun baik atau tidak, (membuatkan) kita sakit. Apa yang anda lihat tentang saya, jangan anggap saya hebat sebab perjuangan saya tidak dihargai. Jadi saya lepaskan daripada pengharapan duniawi.

“Namun apabila mengharapkan kepada ALLAH, hebatnya kasih sayang ALLAH yang memandang pahit jerih. Dia beri apa yang saya ada sekarang,” ujarnya.

Sementara itu berkongsi mengenai bidang perniagaan, pengasas rangkaian produk Sendayu Tinggi itu mengakui agak sukar untuk bersaing dalam perniagaan sekiranya tidak bersikap terbuka namun baginya, perkara itu perlu diimbangi dengan ilmu yang baik.

“Saya, Syukri (Aliff Syukri) dan Yati (Noor Hayati Kamarzaman), kami satu keluarga (dan) perkara itu tidak mudah. Kami bersaing dalam perniagaan yang berbeza, karakter yang berbeza. (Gelaran) doktor, Tan Sri (atau) Datuk, itu hanya status.

“Itu adalah cabaran dalam perniagaan dan saya sentiasa cabar diri adakah perniagaan yang dibina ini untuk status dipandang orang. Zaman dahulu kalau ada gelaran Datuk, orang akan lebih percaya pada perniagaan.

“Sebab itu saya cakap, manusia memperbodohkan diri dengan status yang dimiliki,” katanya.
SumberSinarHarian

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-2-2023 08:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Setuju dgn kata2 dia ni.....
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2023 08:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada sape2 tau nape dia tinggalkan sendayu tinggi dan wat Jamu Ratu Malaya
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2023 08:46 PM | Show all posts
Orang kampung ku.

My sister baru pergi chalet dia tu, apa nama dia, cantik gila tempat dia, teringin nak pergi nanti
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2023 08:56 PM From the mobile phone | Show all posts
faraway1 replied at 6-2-2023 08:46 PM
Orang kampung ku.

My sister baru pergi chalet dia tu, apa nama dia, cantik gila tempat dia, teringi ...

Rumah hutan kalau tak salah
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2023 09:24 PM From the mobile phone | Show all posts
kalau kaya tu xmenjamin kebahagiaan nape semua org nak jd kaya..
kebahagiaan i adalah duit wpn duit bkn segala galanya but then kalau miskin lg sedihhh
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2023 09:43 PM From the mobile phone | Show all posts
edayildiz replied at 6-2-2023 09:24 PM
kalau kaya tu xmenjamin kebahagiaan nape semua org nak jd kaya..
kebahagiaan i adalah duit wpn duit  ...

Walaupun tak menjamin kebahagiaan, tapi nak mencari bahagia tu tetap perlukan duit. Nak sedekah banyak-banyak, nk kawin, nak belajar, nak makan semua pakai duit..
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2023 09:48 PM From the mobile phone | Show all posts
bunnyj3lly replied at 6-2-2023 09:43 PM
Walaupun tak menjamin kebahagiaan, tapi nak mencari bahagia tu tetap perlukan duit. Nak sedekah ba ...

bethol sis..sebab itu kebahagiaan i adalah memiliki duittt yg banyakkk
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-2-2023 09:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols ada baca blog dia cite pasal life dia.. berapa kali kawin, hidup susah..
zaman sekrang everything needs money.
Nk mati pun kena ada duit
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2023 09:55 PM From the mobile phone | Show all posts
faraway1 replied at 6-2-2023 08:46 PM
Orang kampung ku.

My sister baru pergi chalet dia tu, apa nama dia, cantik gila tempat dia, teringi ...

Rumah hutan
Bonda valley
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2023 10:26 PM | Show all posts
Betul ka beliau tak pandai mengeja?

Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2023 10:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Produk dia produk yg berkualiti ke atau produk timbang kilo @ pseudoscience?
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2023 10:36 PM From the mobile phone | Show all posts
mojarean_X replied at 6-2-2023 08:45 PM
Ada sape2 tau nape dia tinggalkan sendayu tinggi dan wat Jamu Ratu Malaya

X silap dia serahkan Sendayu Tinggi pada Yatie ngan anak lelaki bawah Alif tu tu yg teruskan dn uruskan..
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2023 10:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah kurus nih nmpk tak sihat. Betul lah tuh jangan berharap pada sesapa pun dalam hidup kita nih. Boleh elak stresss jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2023 11:03 PM From the mobile phone | Show all posts
So mana pegj abg aji?
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2023 11:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Dia ni berdikari sgt..sampai blh berjaya pdhal belajar x tinggi..yatie tu angkut mak mertua dia je kemana2..dia rilek je kot x kecik ati..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-2-2023 04:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Dunia ini ibarat bayang2, klau kamu berusaha menangkapnya ia akan lari TAPI klau kau membelakanginya, ia tidak punya pilihan selain mengikutimu...........
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2023 04:46 AM From the mobile phone | Show all posts
edayildiz replied at 6-2-2023 09:48 PM
bethol sis..sebab itu kebahagiaan i adalah memiliki duittt yg banyakkk

Walau dgn cara memookeys?

Kahkahkahkqhkahkah

Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2023 05:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 6-2-2023 10:26 PM
Betul ka beliau tak pandai mengeja?

Ko tengok je faraway kita.....mana tahu mengeja?

Org kpg sama kheun?

Kahkahkahkajkahkah

Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2023 05:04 AM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 6-2-2023 09:55 PM
Rumah hutan
Bonda valley

No wonder  si faraway cuker....rumah hutan.....gorilla memang ler suka rumah hutan banyak tempat swing dari pokok ke pokok....

Kahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-3-2023 12:31 AM GMT+8 , Processed in 0.121763 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list