CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3949|Reply: 144

[Tempatan] Makanan Terlalu Sedap Antara Punca Rakyat Malaysia Tidak Keluar Merantau.Anda setuju?

  [Copy link]
Post time 25-1-2023 12:31 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 25-1-2023 12:33 AM

Bagi anda yang gemar melancong ke luar negara dan juga mereka yang belajar atau bekerja di luar negara pasti bersetuju bahawa makanan negara kita adalah yang terbaik.




Bayangkan, mereka yang melancong ke luar negara tidak sampai sebulan pasti akan ‘craving’ keenakan makanan di Malaysia. Itulah yang disuarakan oleh seorang pengguna Twitter dengan mengatakan bahawa orang Melayu sukar mahu berhijrah ke negara lain disebabkan faktor makanan.

Menerusi perkongsian tersebut, dia mengatakan bahawa makanan di Malaysia sedap kerana miliki keunikannya tersendiri dan boleh ‘mental’ jika tidak menjamah masakan Melayu.

‘Suara’ pengguna Twitter tersebut telah meraih perhatian orang ramai dan rata-rata netizen bersetuju dengan kenyataan yang diberikannya. Malah, ada juga netizen mengatakan bahawa masakan Melayu di Malaysia boleh dikatakan eksklusif dan sedap serta ‘kena’ dengan selera rakyat Malaysia.

pls ive been in the uk for almost 3 yrs and all i ever cook is msian food :/ its j too good https://t.co/6Z4VskGq3h

— cypher (@aaannniis) January 23, 2023

Bukan itu sahaja, para netizen juga mengatakan pelancong yang pernah ke Malaysia kebanyakkannya mengakui makanan di Malaysia memang terbaik. Malah, ada juga netizen Malaysia yang berhijrah ke luar negara mengatakan mereka merindukan makanan di Malaysia

Sumber
@magmalaya

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-1-2023 08:45 AM | Show all posts
tak setuju sbb anak muda sekarang suka makanan luar seperti makanan mat seleh, korea jepun
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2023 08:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Bukan soal makanan kita terlalu sedappp...tapi lebih pada hakikat our people not adventurous enough when it comes to food...

Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2023 08:54 AM | Show all posts
itula yg aku diskas dgn anak no 3..dia kan nak pi obesi mebi japan/uk lepas dia hbis kt um..itu baru rancangan la. bab kena pi obesi dia kalut dah mikir nk makan masakan mak. iols plan nk ikut sana juga pastu bukak kedai makan..dia tu kalo balik cuti macam dia nk makan.how nanti duk jauh nak makan nasi lauk kampung yg dia suka. sembang2 mak and anak.
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2023 09:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak pernah mencari makanan Malaysia kalau travel overseas. I akan makan apa yg makanan local kat sana.
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2023 09:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah tekak melayu... lagipun kat sini semua masakan ada.. india,thai,jepun,korea,arab,western.. telan je apa nak
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2023 09:14 AM | Show all posts
rospinki replied at 25-1-2023 08:54 AM
itula yg aku diskas dgn anak no 3..dia kan nak pi obesi mebi japan/uk lepas dia hbis kt um..itu baru ...

setuju, g sane bukak kedai makan nasi campur mesti laku sbb adanya kelainan,
lagi2 kalau buka kedai makan tempat yg ramai org malaysia dan indonesia mesti lagi laku,
org kita xleh tahan kalau xde belacan
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2023 09:14 AM From the mobile phone | Show all posts
I tak setuju. Sebab I suka explore makanan tempat lain. Kalau duduk oversea pun,masih boleh makan makanan kita. Ada resto, nak masak pun boleh. Jadinya, tiada masalah sebenarnya. Pada I lah.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-1-2023 09:15 AM From the mobile phone | Show all posts
mayakaren replied at 25-1-2023 09:07 AM
Tak pernah mencari makanan Malaysia kalau travel overseas. I akan makan apa yg makanan local kat san ...

Yezza, SG pon mcm ni…time travel la nak rasa makanan luar…rasa originality makanan tu…kalau ada kat malaysia pon x sama

Kalau merantau pulak, rasanya boleh je…skrg ni nak dpt bahan2 masakan senang je esp kalau pegi uk us…kalau xde, kena kreatif modified resepi… apa2 pon take life easy kan, bkn x balik malaysia terus
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2023 09:20 AM | Show all posts
copy_paste replied at 25-1-2023 09:14 AM
setuju, g sane bukak kedai makan nasi campur mesti laku sbb adanya kelainan,
lagi2 kalau buka keda ...

tengah usaha ke arah itu..kalau ada rezeki. tak sama apa yg dah biasa dimakan kt malaysia dgn locality sana..walo ada resto malay food pasti senak nak makan kos bertambah. iols berharap dpt buka resto sana jual lauk biasa2 sajork..hidangan nusantara. ada gado2 satay itu yg selalunya org cari...lauk kita ofkosla.
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2023 09:27 AM | Show all posts
sebab mencari halal itu fardhu
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2023 09:27 AM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 25-1-2023 08:54 AM
itula yg aku diskas dgn anak no 3..dia kan nak pi obesi mebi japan/uk lepas dia hbis kt um..itu baru ...

Ko jgn underestimate org oberthesea ler...for all you know...sehari kt sana dia dah lupakheun ko....kawan seuni kt sana pun lebih chsmpion dari ko masakannya, michelin level....org cheras....org kalo mula langkah cintan cintun....girlfriend masak maggie pun best in the world ler...

So ko jgn ler perasanz...

Kahkahkahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2023 09:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Makanan Indonesia vs Malaysia...rasanya Indonesia lagi champion...
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2023 09:39 AM From the mobile phone | Show all posts
kalau makan ikan udang roti buah2 oversea no problem, yg lain2 bezanya bahan masakan kalau ada curry lada bwg santan belacan rempah2
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2023 09:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Bongok nya soalan
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2023 09:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Pedooh sangat,
Bebudak skrg ni semua suka western food la korea la jepang bagai.
Kuih muih melayu tu lagi laa nk lak yg jenis melekit2 cam kuih talam dan sewaktu dgnnya dorang tak pandang pun.
Takat kuih akok dorang suka lg nk mkn maybe sbb ringan je kuih tu.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-1-2023 09:59 AM From the mobile phone | Show all posts
SalenaGomez replied at 25-1-2023 09:15 AM
Yezza, SG pon mcm ni…time travel la nak rasa makanan luar…rasa originality makanan tu…kalau ada ...

Kan.. tak koser nak bawak petai 2 guni, pes cili bagai nak menumis sambal udang petai kat Greece bagai.

Kalau bawak pun maybe cili padi yg dikeringkan or cili flakes.Walau iols jenis suka mkn pedas tp idokla smpai nk bawak bekal sambal tempoyak dah mcm tak hormat tempat org.
Lelagi bawak sambal2 berbau tu masuk dlm restoran.

Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2023 10:31 AM | Show all posts
kalau iols la, dh tekak belacan cencalok budu dan nasi tu makanan harian, mmg akan rindu la
kita yg melancong kejap pun, bwk stok makanan
tp kalau ikut tekak bebudak sekarang, tekak kita di ewww kan ahhahaaa
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2023 10:33 AM | Show all posts
choice, weols pernah travel 10 hari pergi swiss, balik Malaysia menggelupor cari nasi lemak sambal paru
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2023 10:50 AM | Show all posts
tak setuju...yg tak keluar merantau tu sbb tak ada duit ..alasan tak boleh pakai betul
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-2-2023 06:48 AM GMT+8 , Processed in 0.131191 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list