CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4991|Reply: 139

[Tempatan] 45,420 kes penceraian. Kes meningkat setiap tahun. Antara puncanya isu kewangan pasangan

  [Copy link]
Post time 21-1-2023 12:16 PM | Show all posts |Read mode
Divorce rate getting worrying, lawyer says
Story by NUR IFTITAH ROZLAN • 2h ago


SHAH ALAM - An increasing trend of divorce among Muslim couples every year is getting more worrying.

Syarie lawyer Nurul Syafawani Rahim said statistics from Syariah Judiciary Department Malaysia recorded a total of 45,420 divorce cases among Muslims registered nationwide in 2021.

"The highest divorce number occurs among people aged between 30 to 34 years old.

"There is a tendency for couples now to take the easy way by breaking the marriage bond without going through the ‘sulh’ process.

"They assumed the experience of being bonded through marriage is burdensome, especially in tight financial situation post Covid-19 pandemic," she told Sinar on Friday.

She explained the main factor that contributed to the increasing divorce rate was financial issue.

Syafawani said failure to manage family finance causes the weight of debt to get heavier as well as induces stress to the family members.


"The second contributing factor is emotional stress and loss of self-control. This series of stress will lead to violence and physical and emotional abuse of the partner.

"The third factor is the couple is mismatched or it is a marriage between individuals of different social classes.

“Partners' distinct background differences can be the cause of misunderstandings," she elaborated.

She added that marriage is a contract allowed by Islamic law to celebrate human instinct and its main objective is for the couple's enjoyment.

She said the situation needed understanding from both partners.

"But due to ignorance in household knowledge, the partner's small mistake and weakness become fuel that fires hostility among the couple.

"As a result, the declaration of ‘talak’ and divorce becomes a daily speech that can't be defended anymore and as consequences, divorce happens while the mind is not rational," she said.

Syafawani also advised every couple to support their partner if they knew their partner suffered from stress or was undergoing problems.

Moreover, she added other solutions that could be made by providing a more comprehensive marriage course such as financial management and marriage education to married couples every three to five years.


"With this method, spouses gain the idea and insights in confronting the crisis they faced," she added.


sumber: sinardaily.my/
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-1-2023 12:36 PM | Show all posts
bm please,
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2023 01:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Meh iols tolong summmarize

45k couples in 2021 bercerai.
Sebelum2 th berapo?? Takde graph plak mak  ak menilik

Punca utama perceraian
1. Financial issues during covid
2. Violence dlm rumahtangga
3. Tidak sekuffu...

Depa propose utk include comprehensive module dalam kursus kawen to include financial management & marriage management
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2023 02:18 PM | Show all posts
green~tea replied at 21-1-2023 01:36 PM
Meh iols tolong summmarize

45k couples in 2021 bercerai.

ada tengok ceramah ustazah mana ntah, dia cakap kebanyakkan yg cerai sebanarnya punca dari masalah dalam selimut, performance atas katil yg bermasalah seperti mati pucuk/putik/akar/dahan/biji

alasan financial ni sebenarnya nak coverina je
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2023 02:44 PM From the mobile phone | Show all posts
totokreturn. replied at 21-1-2023 02:18 PM
ada tengok ceramah ustazah mana ntah, dia cakap kebanyakkan yg cerai sebanarnya punca dari masalah ...

Depends lah kot.. ade je bercerai sbb financial and kerap gaduh...

Yang bertahan sbb laki biawak komodo tp tiptop atas katil pun ada je bertahan...

Yang bertahan sbb laki kasi duit berbulan helok, tp batin langsung zero berbelas tahun pun ada je i jumpa....

Kalo out dua2  zahir dan batin cepat sikit cerai nya... orang dah kawen ni takde nye nak bercerai kecuali ada sebab yg strong.. cerai ni lagi mahal dari kawen
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2023 04:34 PM | Show all posts
green~tea replied at 21-1-2023 02:44 PM
Depends lah kot.. ade je bercerai sbb financial and kerap gaduh...

Yang bertahan sbb laki biawak ...

yang bagi duit tapi tak nak main tu sebab heshe gayah ke sis?
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2023 04:37 PM From the mobile phone | Show all posts
hyie replied at 21-1-2023 04:34 PM
yang bagi duit tapi tak nak main tu sebab heshe gayah ke sis?

Yessss... many of them... anak buat pakai ivf je
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2023 05:11 PM | Show all posts
Maka ramailah duda berkeliaran mencari mangsa anak dara keje gomen
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-1-2023 05:16 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 21-1-2023 02:44 PM
Depends lah kot.. ade je bercerai sbb financial and kerap gaduh...

Yang bertahan sbb laki biawak ...

Itu ler kaypoh nak mampos  jadi tali barut kisah pasangan lain...marriage sendiri berkecai.....dan pastinya bahtera dgn jejantz cari tak boleh digolongkheun dlm statistik perceraian yg boleh diselamatkheun sebenarnya kheunz?

Parents berpoligami...bahtera anak sendiri berkecai...

Fcuk up pamili....

Kahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2023 05:18 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 21-1-2023 04:37 PM
Yessss... many of them... anak buat pakai ivf je

Tempat peranakheun dah lebur kena jolok nalla senak perut ibf apo jadah?

Aku tak sebut ko tau....

Kahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2023 05:20 PM From the mobile phone | Show all posts
totokreturn. replied at 21-1-2023 02:18 PM
ada tengok ceramah ustazah mana ntah, dia cakap kebanyakkan yg cerai sebanarnya punca dari masalah ...

Yg tempat peranakheun lebur kena jolok sampai senak peyut masih ada harapan utk bertahan.....

Greentea tersenyum kerang....

Kahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2023 07:17 PM | Show all posts
Kawin sebab nak ngesek ja berapa lama sangat boleh bertahan

Dah puas pancut baru start nampak benda2 lain yang membosankan. Kena pulak masalah duit, kaboom!



Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2023 07:35 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 21-1-2023 04:37 PM
Yessss... many of them... anak buat pakai ivf je

Siyes la ada camni sis kat malaysia?
Ingat dalam khayalan i je benda2 camni
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2023 10:49 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 21-1-2023 02:44 PM
Depends lah kot.. ade je bercerai sbb financial and kerap gaduh...

Yang bertahan sbb laki biawak ...

Mslh financial kalau sama2 usaha rsnye x lead ke penceraian sgt rsnya...tp yg cerai rsnye kalau laki spesies bewak pemalas...wajar ceraikan shj
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2023 12:27 AM From the mobile phone | Show all posts
adeqbun replied at 21-1-2023 10:49 PM
Mslh financial kalau sama2 usaha rsnye x lead ke penceraian sgt rsnya...tp yg cerai rsnye kalau la ...

Hat bewak tu ada jahh pompan tak lepaskan.. asalkan berlaki kekdahnya..
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2023 12:33 AM From the mobile phone | Show all posts
adeqbun replied at 21-1-2023 10:49 PM
Mslh financial kalau sama2 usaha rsnye x lead ke penceraian sgt rsnya...tp yg cerai rsnye kalau la ...


Masalah nya. Kawan i tu tak cerai laki bewak.. parents kawan i sedekah rumah utk laki bini anak2 duduk.... tak malu betul jantan babi tu... kereta pun parents kawan i kasik...


Mamat tu??? Belanja topup je rm10 sebulan kat kawan iols

Makan minum depa anak beranak, bills semua kawan i usahakan dgn bisnes makanan frozen
Tp kawan iols ckp ngeseks tiptop ah, so takmo cerai.. eh lantak depa i tanak paksa.. nak meluah, i dengar je
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-1-2023 01:00 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 22-1-2023 12:33 AM
Masalah nya. Kawan i tu tak cerai laki bewak.. parents kawan i sedekah rumah utk laki bini anak2 d ...

Asalkan everyting in order ok dah la tu acik. Rezeki tu walau dari mana datangnya semuanya dari Allah jugak kan. Kalau laki jenis tip top tampak kaya raya nanti ada pulak nak caras, dah jadi masalah lain pulak. Ni semua simulasi senario aje ye acik. Ada mcm2 kemungkinan. Mungkin bewak pada mata kita tapi dorang lakibini hepi2 dan semua terurus kira ok on lah tu.
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2023 01:03 AM From the mobile phone | Show all posts
apam replied at 22-1-2023 01:00 AM
Asalkan everyting in order ok dah la tu acik. Rezeki tu walau dari mana datangnya semuanya dari Al ...

Exactly.. tak perlu susah payah masok campur hal org... nnti apa2 kita plak kena petik... yang nak hadap nya dia...

Everytime dia nak meluah i dengar je.. itu je kot i mampu menolong as a friend
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2023 01:08 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 22-1-2023 01:03 AM
Exactly.. tak perlu susah payah masok campur hal org... nnti apa2 kita plak kena petik... yang nak ...

Macam acik pun, acik layankan aje luahan org yg suka meluah. Memang ada specis camgini. Kengkadang bukannya betul sgt pun cerita dia tu. Kita pun tak tau cerita sebenarnya.  Kengkadang benda kecik pun dia boleh goreng jadi besar. So, acik layankan aje kasi dia lega dan hepi
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2023 01:20 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 22-1-2023 12:33 AM
Masalah nya. Kawan i tu tak cerai laki bewak.. parents kawan i sedekah rumah utk laki bini anak2 d ...

Boleh kenyang ke dgn tiptop ngesek tu?


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-2-2023 07:00 AM GMT+8 , Processed in 0.102117 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list