CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 1810|Reply: 27

[Tempatan] Main forex ke bai? Ramai sangsi konten Mat Bangla berjaya simpan RM800k, makan nasi dengan bawang

  [Copy link]
Post time 2-12-2022 07:44 AM | Show all posts |Read mode
Edited by JoyahMengayah at 2-12-2022 11:47 AM

Dakwaan seorang pekerja asing mampu menghantar wang simpanan sebanyak RM800,000 kepada keluarganya di Bangladesh nampaknya dipertikai sesetengah netizen.

Antaranya, individu yang mengaku terlibat secara langsung dalam pengurusan pekerja asing yang menganggap TikToker yang menghebahkan dakwaan pekerja warga Bangladesh sebagai hanya untuk membuat ‘content’.

“Tak payah nak membongak sangat. Had penggajian pekerja asing adalah 13 tahun iaitu 156 bulan.

“Kalau simpanan sepanjang penggajian RM800,000, takkan gaji dia sebulan RM5,128++. Dasar penggajian pekerja asing semuanya sektor tak strategik dengan gaji purata kurang dari RM2,500 sebulan.

“Ada yang tak kena kalau gaji dia melebihi RM5,000 sebulan,” tegas Riza Hazriq.

Jelasnya, kerja berlebihan atau OT dengan jumlah jam berlebihan adalah tidak munasabah dan boleh didakwa sebagai perburuhan paksa atau force labor.

“Majikan boleh dikenakan tindakan undang-undang. Posting media itu untuk content sahaja.

“Tengok la VTT asal tu. Pekerja warga Bangladesh tu kata tanah dan rumah di negara asal. Fizikal pekerja tu pun tidak menunjukkan dia makan nasi berlaukkan garam dan bawang semata-mata.

“Ini planted content dekat VTT dengan harapan FYP,” ujarnya lagi.

Ada juga berpendapat angka 800,000 itu dalam nilai mata wang Bangladesh.

“Mungkin 800,000 thaka Bangladesh bersamaan RM37,000 kot,” kata Mohd Sukirman Mustafa.

Tidak kurang yang menganggap pekerja asing terbabit menyertai OctaFX.

“Kalau simpan RM4,000 sebulan pun, 10 tahun baru RM400,000 lebih. Mungkin join OctaFX la kot,” ujar netizen lain.

https://malaysiadateline.com/mampu-hantar-wang-simpanan-rm800000-ada-yang-tak-kena-kalau-gaji-dia-lebih-rm5000-sebulan/

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-12-2022 07:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Nosy pula netizen dengan saving dan gaji bangla
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2022 08:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Dwdrum replied at 2-12-2022 07:50 AM
Nosy pula netizen dengan saving dan gaji bangla

Sbb mereka saving 8k pn mgkin xda..
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2022 08:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau dapat gaji lets say RM3500, takkan 1 sen pun x belanja?? Takkan makan pakai semua kena tanggung? Eh melampau!
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2022 08:14 AM | Show all posts
ada disebut ker RM800,000 brp lama? setelah setahun, 2 thn atau bertahun2 kerja?
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2022 08:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Savings berganda dgn compounding.... kat mana dia sepuk duit utk dpt good interest compounding?

I pun kuries juge
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2022 08:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ninja boy at 2-12-2022 08:57 AM

Kerja spt biasa cam lembu janji penginapan free air api free x perlu byr kereta n loan, sambil pancing parit, sayur keliling, part-time jual barang sambil kutip kabel electric kuprum aluminum, skill experience upgrade jadi subcon jadi tokey buat byk duit ambil pekerja bangla lain, job tepi jual2 rokok runcit topup import supply brg dari bangla, ambil komisen pekerja
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2022 09:20 AM From the mobile phone | Show all posts
aechae replied at 1-12-2022 04:08 PM
Sbb mereka saving 8k pn mgkin xda..

Mungkin depa tidak pernah jumpa malaysian nanny kerja di overseas semua boss bayar mampu beli rumah.. Saving dan hantar anak intl school dan grad overseas
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-12-2022 09:20 AM | Show all posts
tak masalahnya smpai badan orang pun kau nak judge juga kenapa?
ramai je orang susah badan besar2. bukan nya sbb dia makan banyak atau makan mewah, tapi sebab dorang takde access utk makan makanan sihat dan bernutrisi.
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2022 09:32 AM | Show all posts
Forex taknah minat main langsung..
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2022 09:50 AM | Show all posts
untung kalau gaji 5k sebulan tak kena income tax..
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2022 09:59 AM | Show all posts
Masa koi kat estet dolu2... Bangla ni boleh hantar duit balik >rm2k sebulan... Keja mcm xde rehat... 6am-2pm (kerja asasi ladang) 2pm-6pm (Amik upah kontrak ladang) 12am-6am (noreh getah)... Makanan ruji = cekodok bawang...

Depa ni are build different...
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2022 10:02 AM From the mobile phone | Show all posts
emera replied at 2-12-2022 08:10 AM
Kalau dapat gaji lets say RM3500, takkan 1 sen pun x belanja?? Takkan makan pakai semua kena tanggun ...

Macam guard dekat kawasan rumah saya. Gaji dorang RM3,000++. Rumah dan makanan memang company sediakan. Dan hari2 akan ada resident yang bagi makanan percuma dekat guard
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2022 10:23 AM | Show all posts
Edited by capwayang at 2-12-2022 10:25 AM

..puak yang suka tadah tangan dari makan gaji bulanan tu kan, pendapatan depa cecah rm5128, malah lebih untuk sebulan itu. RM5128 tu gaji pokok je..
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2022 10:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Halah. Kalo dia gaybang ada saving 800k sekalipon, xdak kait mengait lgsung ngn ekonomi hgpa. Dgr voley,purcaya xyah lar. Nama pon content, take everything with a grain of salt. Kalo sungguh,good for him. Gitohhh
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2022 10:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Company laki aku ad sorg bangla. Mse dulu tdo kt opis je. Mkn msk kt opis. Bru ni balik kahwin..siap bli brg kemas utk bini. Berat2 jugak brg kemas dia. Thn dpn nk balik bangla bg bini. Gaji dia dlm 2k je sbln. Tp sbb dpt bos yg baik ati, rsenya x smpi 200 sbln dia blanja.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-12-2022 10:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Nak buat content tiktok kena la gempak mcm ni baru byk view...
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2022 10:40 AM | Show all posts
Edited by Nurdianah at 2-12-2022 11:03 AM

Propa nye.. tak boleh bawak bincang.


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2022 11:02 AM From the mobile phone | Show all posts
gaji dorg byk ok. tp most probably 800k currency bangladesh la kot. kalau betul rm800k, waa respect!
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2022 11:31 AM | Show all posts
duri_durians replied at 2-12-2022 09:20 AM
tak masalahnya smpai badan orang pun kau nak judge juga kenapa?
ramai je orang susah badan besar2. b ...

mestilah kena judge dah kata boleh simpan sampai 800k takkan tak boleh guna duit tu untuk kuruskan badan diet makanan seimbang segala bagai yihhhhh. gituhh iols bekap acik bawang sebab dah tahu dah set2 gini membongak jah lebih yihhhhh

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-1-2023 11:03 AM GMT+8 , Processed in 0.122768 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list