CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 689|Reply: 13

[Tempatan] Tahun depan pun belum tentu ada telur

  [Copy link]
Post time 1-12-2022 11:05 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode


MANJUNG – Bekalan telur ayam dijangka kekal berkurangan dan sukar diperoleh dalam pasaran tempatan sehingga tahun depan.

Jurucakap salah sebuah syarikat penternak ayam telur di Manjung berkata, terdapat beberapa faktor yang menyebabkan pengeluaran komoditi itu tidak dapat ditingkatkan.

Salah satu daripada faktor itu, menurutnya, adalah kos operasi yang tinggi bagi mengusahakan perniagaan berkenaan, namun pulangan diterima adalah rendah.

Katanya, antara kos terlibat dalam operasi tersebut ialah harga bahan mentah bagi makanan ayam seperti jagung iaitu salah satu komponen dedak.


https://www.kosmo.com.my/2022/12/01/tahun-depan-pun-belum-tentu-ada-telur/

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 1-12-2022 11:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Oh ya ka...walaupun anwar dah jd pm dan dap dlm kerajaan...ingatkan bagus sgt kata pemerhati politik dr kejauhan dgn nada kesal...
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2022 11:30 AM | Show all posts
.
Adakah sebab banyak telur telah dijual kepada Singapura untuk peniaga2 tempatan raih lebih keuntungan.? .......

https://www.ceicdata.com/en/sing ... ces-hen-eggs-per-10 - Singapore Retail Prices: Hen Eggs (Per 10) data was reported at 3.130 SGD/10 Piece in Oct 2022.
S$3.13 = RM10; ... sebiji telur = RM1.

https://www.freemalaysiatoday.co ... e-for-chicken-eggs/ - 2022/10/12 - govt-continues-to-fix-maximum-price-for-chicken-eggs - The maximum retail price of Grade A chicken eggs has been set at 45 sen each, Grade B (43 sen) and Grade C (41 sen) in the peninsula while  ...
.
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2022 01:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahun depan.. cerita tahun depan la. Macam dah kebulor takde benda lain nk makan. Kecoh mcm paria!
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2022 01:38 PM From the mobile phone | Show all posts
geng telur lak buat cubaan nk naikkan harga
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2022 02:02 PM From the mobile phone | Show all posts
lurkingaround replied at 1-12-2022 11:30 AM
.
Adakah sebab banyak telur telah dijual kepada Singapura untuk peniaga2 tempatan raih lebih keuntun ...

Tulur pun ikut resmi Husin (Awie) lari ke Temasik tinggalkan Che Nin (rakyat Malaysia) sampai mati kempunan.
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2022 02:08 PM | Show all posts
rasanya banyak telur PN ni sbb tak dapat jadi peemmm
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2022 02:40 PM | Show all posts
Edited by brego at 1-12-2022 02:43 PM

jangan kata tahun depan,
5 tahun akan datang pun belum tentu ada telur.

telor bung non dah kena surok dengan wak jahid, cari2 tak jumpa
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-12-2022 02:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Dia punya gigih nak samakan kerajaan sekarang dgn kerajaan PN tak bertelur habis ayam semua dia interview nak bertelur ke tak tahun depan
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2022 04:10 PM | Show all posts
ade ke gred c omega
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2022 06:37 PM | Show all posts
manjung tu idok le mcm kl ni haa.. byk je rumah2 teres yg ada garden.. kome bela le ayam itik

area kampung pun banyak kat situ...apa dehal kome kecoh takde telorrrr
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2022 06:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Triple_8 replied at 1-12-2022 02:02 PM
Tulur pun ikut resmi Husin (Awie) lari ke Temasik tinggalkan Che Nin (rakyat Malaysia) sampai mati ...

Ni mesti kaki tengok dvd nih
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2022 07:42 PM | Show all posts
babi jah yang ada sepanjang tahun
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2022 08:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Must be fitnah. Mana Ada masalah telur dah semenjak DSAI jadi pm.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-2-2023 09:26 PM GMT+8 , Processed in 0.102181 second(s), 37 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list