CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Friska

[Tempatan] Nasi Ambeng diisytihar Makanan Warisan Selangor

  [Copy link]
Post time 28-11-2022 12:18 PM | Show all posts
nasi ambeng indon kotor

nasi ambeng sini bersih

tu la beza dia

wes mangan nasi ambeng mangan diwey miongdong topokki mangan diwey
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-11-2022 12:42 PM | Show all posts
kalau makan berdulang2 tu mambang
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 12:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Nasi ambeng ni makanan jawa kan. Susah ke nak paham merata rata jawa ni ada. Jawa selangor jawa johor jawa perak.
Kalau semangat kenegerian yg berlebihan org selalu kata kelantan tp aku tgk negeri nan satu ni pun sama je jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
X minat langsung nasi ambeng
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Akak x makan tempe...x suka.
X sedap ....
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 12:46 PM From the mobile phone | Show all posts
doubleharmonic replied at 28-11-2022 12:11 PM

Belajor kat mana tu? Nasi ambeng byk laa belah tanjong karang, klang bagai sana nun tempat byk wong jowo byk laaa

Kat selatan selangor ni pun ada jer nasi ambeng tu
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 12:57 PM | Show all posts
ira_229 replied at 28-11-2022 11:47 AM
biar benar...ni kan makanan orang jawo...marah nanti orang jowo...

Jawa johor kata MB Selangor ni orang Pontian sama daerah mat maslan.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 01:10 PM | Show all posts
Edited by ira_229 at 28-11-2022 01:13 PM

di Singapore nasi ambeng mmg terkenal dikalangan mereka yg berketurunan Jawa...
Ambeng Singapore & JB lain..tapi kedua2nya wajib ada sambal goreng, serunding, rendang daging, masak lemak ayam, acar timun..kalau di Spore tak ada mee goreng tapi di JB ada..sedap wo kalau dapat undangan doa selamat jiran yg berketurunan jawa...nasi dihidang di atas dulang lauk2 diletak atas daun disebelah atas..suka masakan orang jawa...dap!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-11-2022 01:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Claudia_Lestat replied at 28-11-2022 12:43 PM
Nasi ambeng ni makanan jawa kan. Susah ke nak paham merata rata jawa ni ada. Jawa selangor jawa joho ...

Betul tu.. Makanan masyarakat jawa.. Benda psl mkanan pon nk bergaduh la..
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 01:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ninja boy at 28-11-2022 01:14 PM

Nasi ambang yg zmn sekarang x sedap mee goreng cincai sayur cincai ayam pedas serupa mkn tengahari campur mee x habis sarap punya, original yg sedap, ada kejiranan buat nasi ambang waktu kenduri
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 01:13 PM | Show all posts
Lain kali gi claim cepat2 kang ada yang claim dulu mulalah nak meroyan
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 01:15 PM | Show all posts

hahahahaha, betul jugak, cuma bibimbap dia susun sayo lauk atas nasi.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 01:16 PM | Show all posts
Edited by ira_229 at 28-11-2022 01:17 PM
ninja boy replied at 28-11-2022 01:12 PM
Nasi ambang yg zmn sekarang x sedap mee goreng cincai sayur cincai ayam pedas serupa mkn tengahari c ...

kan...kan pelik bila datang jb ada mee goreng..selalu orang jawa buat nasi ambeng time kenduri kesukuran bukan kenduri kawin...
nasi urap pun sedap...bila anak2 mereka punya birthday..
dgn bubur apa ntah...dulu lagi kecik jiran orang jawa pure...selalu jemput datuk kerumah dia suruh baca doa selamat...lepaas tu dapat tapau nasi bawak balik rumah..

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 01:16 PM | Show all posts
Fakta: nasi ambeng susah nak cari kat pata timor. Kalau ada pun, versi wannabe, tak sesedap selangor/johor punya.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 01:21 PM From the mobile phone | Show all posts
xpenah makan. x suka mee, x suka tempe.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 01:25 PM From the mobile phone | Show all posts
lanacondor replied at 28-11-2022 01:12 PM
Betul tu.. Makanan masyarakat jawa.. Benda psl mkanan pon nk bergaduh la..

Hari tu dah pasal laksa. Guna ikan apa pun nak jadi isu. Laksa negeri tu x sedap laksa sinun x sedap. Makanan je pun. X payahlah nak claim terbaik ke apa. Tekak manusia ni lain lain. Dah kalau selangor claim makanan warisan nak kata apa pun dah mmg jawa ni merata rata. Johor pun pi lah claim makanan warisan jawa johor pulak kalau nak turut sama.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-11-2022 01:25 PM | Show all posts
bukan saja orang indon marah dan ada masalah dengan pengisytiharan ini tetapi orang johor pun marah.. wakkakakak   ... kelakar betul
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 01:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Kat pasar malam umah aku Ade org jual nasi ambeng.dekat dgn ofis pom Ade gak jual..kt pasar beberapa tmpat kt selangor yg pernah pergi Ade je jual nasi ambeng ni..
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 01:26 PM From the mobile phone | Show all posts
bukan ker nasik hayam penyet bsepah sepah
claim jgn tak claim
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 28-11-2022 01:31 PM

Zaman dulu dekat KLCC bahagian bawah tu depan pintu masuk GYM ada kedai mesra jual nasi ambeng dah siap packing2... hari2 aku beli situ untuk lunch.. rotate menu la kadang soto, kadang nasi ambeng... pastu ntah apsal dah tutup plak.. bertahun2 dah tutup tak bukak2...

Setahu aku lerrr nasi ambeng tu makanan traditional keturunan jawa...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-2-2023 06:02 PM GMT+8 , Processed in 0.215204 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list