CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 2402|Reply: 53

[Tempatan] Anwar tolak guna Mercedes S600 kalis peluru yang dipesan JPM

  [Copy link]
Post time 28-11-2022 08:35 AM | Show all posts |Read mode
Datuk Seri Anwar Ibrahim menolak untuk menggunakan sebuah Mercedes S600 yang telah dibeli oleh Jabatan Perdana Menteri sebelum beliau dilantik menjadi perdana menteri.


(GAMBAR ATAS: Kereta Mercedes-Benz S600 Guard yang kalis peluru, jenis kereta yang dipesan Jabatan Perdana Menteri sebelum ini)

“Langkah tersebut diambil kerana saya tidak mahukan sebarang perbelanjaan baru dibuat ke atas saya,” kata Perdana Menteri ke 10 itu dalam satu kenyataan beliau malam tadi.

Sebaliknya, kata Anwar, beliau telah membuat keputusan untuk menggunakan apa saja kenderaan sedia ada di pejabat untuk kegunaan harian.

Malaysia Dateline difahamkan, kereta baharu itu dipesan oleh kerajaan sebelum ini untuk kegunaan perdana menteri.

Kereta itu merupakan sebuah kereta kalis peluru dan harganya melebihi RM1 juta sebuah.

Bagi sesetengah pihak, tindakan Anwar menolak menggunakan kereta mewah ini dianggap sebagai wayang sahaja.

“Tapi bagi leadership, ini nama dia compounded effect yang akan beri warning kepada seluruh department dan agensi kerajaan bahawa optimization dalam perbelanjaan dapat memberi kesan langsung ke arah menambah bantuan kepada agenda pembaikan kehidupan rakyat,” kata seorang rakan Anwar dalam Facebook beliau, Mohd Dzuha Mat Saad.

Anwar mempengerusikan Mesyuarat Khas Majlis Tindakan Sara Hidup Negara Tahun 2022 semalam (27 November) bersama jabatan dan agensi kerajaan bagi membincangkan isu kos sara hidup.

Semalam Anwar membuat mesyuarat pertama beliau selaku Perdana Menteri untuk menguruskan soal kos sara hidup yang ditanggung oleh rakyat negara ini.

Mesyuarat yang disertai oleh pegawai kerajaan dari pelbagai sektor itu bertujuan untuk melaksanakan janji nombor 1 dalam Tawaran Pakatan Harapan semasa kempen pilihan raya umum ke 15 baru-baru ini.

Mesyuarat semalam dibuat ketika kabinet kerajaan beliau masih belum dibentuk lagi.

https://malaysiadateline.com/anwar-tolak-guna-mercedes-s600-yang-dipesan-sebelum-jadi-pm/

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-11-2022 08:42 AM | Show all posts
Bang Non...kalau benda tu termasuk dlm security package...baik ambik je...susah SB nak buat kerja nanti kalau tak ambik..
Increase security measure bukan bermaksud kita nank menunjuk...tp kita taktau apa risiko yg tgh tunggu kat depan
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 08:43 AM From the mobile phone | Show all posts
boleh cancel order ke
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 09:47 AM From the mobile phone | Show all posts

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 09:49 AM From the mobile phone | Show all posts
bakingsoda replied at 28-11-2022 08:43 AM
boleh cancel order ke

Bukan setakat boleh kensel order mercedes....kensel order utk laksanakheun usul pervaya didewan rakyat come 19hb december ini pun besa diatur pak piyem....
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 09:52 AM From the mobile phone | Show all posts
matamata replied at 28-11-2022 08:42 AM
Bang Non...kalau benda tu termasuk dlm security package...baik ambik je...susah SB nak buat kerja na ...

Katanya x termasuk pun.harga pasaran kete tu saja 1.5 million.konpiden pak mael mengorder
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 09:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Bak kata kaka rainbow kita...kalo level pak piyem kita jenis kalis carut, apaler sangat keperluan machine yg kalis peluru utk dia berlindung.....?

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 10:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Katanya JPM dah beli.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-11-2022 10:24 AM | Show all posts
PASades...


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 10:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Bukan kah kereta sekarang PM guna audi A8L custom bulletproof?
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 10:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Terbaik anwar.....jgn bazir duit negara...
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 10:47 AM From the mobile phone | Show all posts
"I'am bulletproof,nothing to lose
fire away,fire away
you shoot me down, but  i won't fall
i am titanium
-nuor
   
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 10:54 AM From the mobile phone | Show all posts
baguslah bagitahu awal2 nanti PN bising pula beli mercedes baru 1 juta
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 10:58 AM From the mobile phone | Show all posts
PM takmo upgrade mecidis, Pas Kelantan pun takleh upgrade mecidis yg sediada.
Geram jer ni.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 10:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalu upgrade kang, kompem pembesar² kat kelantan tu kena cerca.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 12:20 PM From the mobile phone | Show all posts
matamata replied at 28-11-2022 08:42 AM
Bang Non...kalau benda tu termasuk dlm security package...baik ambik je...susah SB nak buat kerja na ...

Betul jgk, kalau untuk security purpose, pakai je lah, lagi pun dah order untuk sesiapa jd PM
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-11-2022 12:23 PM | Show all posts
yang lama dah tak kalis ke?

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 12:24 PM | Show all posts
kita tgk tindakan seterusnya..harap ukan wayang la
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 12:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Masa PH menang sblm ni wan azizah sempat bawak anwar anak beranak naik private jet kan. Tiba2 anwar jadi pm semua tolak. Moga bkn wayang awal2 je lah kan... harapnya istiqamah lah
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 12:36 PM From the mobile phone | Show all posts
JPM dah beli tu guna je lah..acah2 good pula..kalau belum beli ok la xnk guna hehe
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-1-2023 07:07 PM GMT+8 , Processed in 0.137412 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list