CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 2337|Reply: 50

[Politik] Rafizi di kementerian kanan?

  [Copy link]
Post time 27-11-2022 12:20 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode


Kuala Lumpur: Kabinet bersaiz kecil dan berimpak tinggi bakal diperkenalkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dijangka pada minggu depan.

Rasional pengecilan Kabinet ini antara lain bagi memberi keutamaan kepada situasi ekonomi dunia yang tidak menentu pada tahun depan.

Pemerhati politik juga berpandangan bahawa saiz menteri Kabinet yang lebih kecil dapat memberi fokus kepada permasalahan rakyat di samping mengurangkan perbelanjaan kerajaan secara keseluruhan.

Pada masa sama, pemerhati politik berpandangan bahawa strategis Pakatan Harapan (PH) yang juga Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat, Rafizi Ramli dijangka ditempatkan di kementerian kanan.


Selain itu, sekurang-kurangnya lima menteri akan dilantik dalam kalangan ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) yang juga bakal mengisi kementerian kanan.

Tidak ketinggalan, ahli Parlimen Gabungan Parti Sarawak (GPS) yang juga dijangka mengisi beberapa kementerian sama ada sebagai menteri atau timbalan menteri.

Paling ketara, selain jawatan Timbalan Perdana Menteri, Timbalan Presiden Umno, Datuk Seri Mohamad Hasan pula disebut-sebut menjawat jawatan Menteri Pembangunan Luar Bandar.

Tidak ketinggalan, Setiausaha Agung DAP, Anthony Loke pula berkemungkinan besar akan kembali kepada portfolio Kementerian Pengangkutan manakala ahli Parlimen Bentong iaitu Young Syefura Othman akan dilantik sebagai Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Khamis lalu memaklumkan bahawa Kerajaan Perpaduan yang diterajuinya akan memiliki saiz Kabinet yang lebih kecil. Pengerusi PH itu berkata, pihaknya juga akan mengusulkan supaya gaji menteri dalam Kabinet kerajaan perpaduan nanti dikurangkan susulan perkembangan situasi ekonomi kini.

"Saiz Kabinet kecil dan saya minta supaya ahli Kabinet baharu bersetuju dengan usul saya untuk kurangkan gaji mereka.

"Tapi, ini dalam proses perbincangan dan persiapan," katanya pada sidang media, Khamis lalu.

Sementara itu, Ketua Kluster Governans, Perundangan dan Pengurusan Majlis Profesor Negara (MPN), Profesor Dr Nik Ahmad Kamal Nik Mahmood berkata, kabinet bersaiz kompak ini memudahkan Perdana Menteri untuk memantau prestasi setiap ahli Kabinet yang dilantik.

"Pada masa sama, ia juga dapat menjimatkan kos perbelanjaan kerajaan dan paling utama adalah Kabinet yang mampu melaksanakan tugas dengan berkesan.

"Mungkin akan berlaku penggabungan beberapa kementerian seperti Kementerian Pendidikan dan Kementerian Pengajian Tinggi akan digabungkan dengan hanya satu menteri bersama dua timbalan," katanya.

Mengulas berhubung jumlah, beliau berkata, ia bergantung kepada keperluan semasa mungkin pengecilan ini hanya memperlihatkan 30 hingga 40 keanggotaan saja berbanding saiz Kabinet yang besar seperti 60 hingga 70 menteri bersama timbalan.

"Apa yang penting, bukan jumlah kementerian, tetapi kewibawaan dan kecekapan dalam memberikan khidmat terbaik kepada rakyat keseluruhannya," katanya.


https://www.hmetro.com.my/utama/2022/11/908699/rafizi-di-kementerian-kanan

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-11-2022 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Akhirnya si tolol ni dapat apa yg dia nak
Tak semestinya best student mckk tu bijak pandai
Bila sampai time tolol dia tetap la akan tolol
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-11-2022 12:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Menteri kanan perpaduan di kementerian perpaduan…mencabar tugas tu
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2022 12:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Hebat raja formula
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2022 12:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2022 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
stingergrumpy replied at 27-11-2022 12:52 PM
Surely tak sebodoh ko ler......thats already a plus point....

Kahkahkahkahkah

Rafizi yg kena kutuk kau yg panas …
Ahahahha
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-11-2022 01:04 PM From the mobile phone | Show all posts
adelea replied at 27-11-2022 01:03 PM
Rafizi yg kena kutuk kau yg panas …
Ahahahha

Paling win…
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2022 01:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Menteri formula.


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-11-2022 01:08 PM From the mobile phone | Show all posts
adelea replied at 27-11-2022 12:44 PM
Akhirnya si tolol ni dapat apa yg dia nak
Tak semestinya best student mckk tu bijak pandai
Bila sa ...

Mulut ko...doakan yg baik2 takboleh ke...knp sakit hati sgt ni..
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2022 01:09 PM From the mobile phone | Show all posts
… kata acik B40 ada spm beli spender longgok kt shopee!

Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2022 01:11 PM From the mobile phone | Show all posts
adelea replied at 27-11-2022 01:10 PM
Achik b40 tak sempat main forum uolss
Dia kena keje keras collect order shopee demi kelansungan h ...

Sentap la pulak

Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2022 01:16 PM From the mobile phone | Show all posts
wirazam replied at 27-11-2022 01:08 PM
Mulut ko...doakan yg baik2 takboleh ke...knp sakit hati sgt ni..

Sbb dia sokong Pas n wak midin
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2022 01:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2022 01:20 PM From the mobile phone | Show all posts
adelea replied at 27-11-2022 01:03 PM
Rafizi yg kena kutuk kau yg panas …
Ahahahha

Sbb tu laa jgn dok kutuk org sbb rasa diri tu bijak sgt
Bila org ckp dia tolol tau plak marah …
Ehhhh fan dia yg marah ????
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2022 01:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2022 01:23 PM From the mobile phone | Show all posts
adelea replied at 27-11-2022 12:44 PM
Akhirnya si tolol ni dapat apa yg dia nak
Tak semestinya best student mckk tu bijak pandai
Bila sa ...

Sekurangnya-kurangnya dari dia aku tau ada skandal NFC lembu dlm kondo dan 1MDB.Rasa aku lg bijak dari TITM yg terima bulat2 penerangan Arun kanda????
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-11-2022 01:24 PM From the mobile phone | Show all posts
adelea replied at 27-11-2022 01:20 PM
Sbb tu laa jgn dok kutuk org sbb rasa diri tu bijak sgt
Bila org ckp dia tolol tau plak marah …  ...

Tangan menggigil keww sampai quote diri sendiri? Atau terquote MN sendiri?

Kahlahkahakahkah
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2022 01:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Si rara tu x payah la lantik dia jadi deputy.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2022 01:26 PM | Show all posts
adelea replied at 27-11-2022 12:44 PM
Akhirnya si tolol ni dapat apa yg dia nak
Tak semestinya best student mckk tu bijak pandai
Bila sa ...

tak abis2 lagi ke menggelupor Abahcow takleh jadi pm??

what a loser.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2022 01:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-1-2023 11:21 AM GMT+8 , Processed in 0.129424 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list