CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 518|Reply: 0

Adidas siasat dakwaan kelakuan Kanye terhadap pekerja Yeezy

  [Copy link]
Post time 26-11-2022 01:13 PM | Show all posts |Read mode
Adidas siasat dakwaan kelakuan Kanye terhadap pekerja Yeezy


Kanye West. - FOTO AFP


London: Adidas berkata ia sedang menyiasat dakwaan kelakuan tidak wajar di tempat kerja oleh penyanyi rap yang dahulunya dikenali sebagai Kanye West bahawa bekas pekerja menulis surat dan turut menuduh jenama pakaian sukan Jerman itu tidak mengendahkan aduan dibuat.

Adidas, yang membuat barisan Yeezy, memutuskan hubungan dengan Kanye bulan lalu kerana kenyataan menyinggung dan antisemitiknya selepas menghadapi tekanan untuk mengikuti jenama dan syarikat lain dalam menamatkan perkongsian dengan penyanyi rap itu.

Kanye telah digantung daripada Twitter dan Instagram kerana kenyataannya tetapi telah kembali menulis di Twitter bulan ini.

Rolling Stone telah melaporkan bahawa ia bercakap dengan lebih dua dozen bekas pekerja Yeezy dan Adidas serta mendapatkan surat daripada beberapa bekas pekerja Yeezy yang mendakwa bahawa Kanye mencipta persekitaran kerja toksik dengan menunjukkan foto dan video seksual dalam mesyuarat, membuat komen kesat dan membuli orang yang bekerja untuknya.

Semua bekas pekerja bercakap dengan majalah itu dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

Surat itu menuduh syarikat itu mengetahui tentang tingkah laku bermasalah Kanye dan gagal melindungi pekerja.

"Pada masa ini tidak jelas sama ada tuduhan yang dibuat dalam surat tanpa nama itu adalah benar. Bagaimanapun, kami memandang serius dakwaan ini dan telah mengambil keputusan untuk melancarkan siasatan bebas berhubung perkara itu serta-merta untuk menangani dakwaan itu," kata Claudia Lange, ketua perhubungan media untuk Adidas, dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Beliau berkata syarikat itu tidak berkongsi butiran lanjut mengenai siasatan buat masa ini.

Wakil peribadi Kanye yang terakhir diketahui tidak segera membalas e-mel untuk komen.

Adidas juga menangani kenyataan Kanye sebelum ini yang menyebabkan syarikat itu memutuskan hubungannya dengannya, berkata pada Jumaat bahawa ia "tidak bertolak ansur dengan ucapan benci dan tingkah laku yang menyinggung dan oleh itu telah menamatkan perkongsian Adidas Yeezy."

"Kami telah dan terus terlibat secara aktif dalam perbualan dengan pekerja kami tentang peristiwa yang membawa kepada keputusan kami untuk menamatkan perkongsian," kata Lange dalam kenyataan itu.

"Mereka mendapat sokongan penuh kami."

Syarikat itu, yang menamakan CEO baharu bulan ini dalam garis masa yang dipercepatkan untuk pemindahan kuasa, berkata ia memiliki hak untuk reka bentuk produk kecuali nama Yeezy dan sedang membangunkan rancangan untuk inventori sedia ada.

Sumber:https://www.hmetro.com.my/global ... hadap-pekerja-yeezy

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT 

ADVERTISEMENT


 ADVERTISEMENTADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

31-1-2023 05:41 PM GMT+8 , Processed in 0.089914 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list