CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 8845|Reply: 244

[Tempatan] Anwar tidak berupaya tangani krisis kewangan negara: Tun M

  [Copy link]
Post time 24-11-2022 07:02 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 24-11-2022 07:04 PM

SHAH ALAM - Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak berkeupayaan untuk menangani krisis kewangan negara ketika beliau memegang jawatan sebagai timbalan perdana menteri merangkap menteri kewangan pada tahun 1997 hingga 1998.

Kata Dr Mahathir, kebolehan Anwar menerajui negara telah diuji pada ketika itu apabila dilantik memangku jawatan perdana menteri bagi menggantikan beliau yang bercuti selama dua bulan.

Menurutnya, pendekatan yang ingin diambil Anwar dalam menangani krisis berkenaan tidak akan memulihkan kewangan negara.

"Dia suka menurut apa yang dicadangkan dan disarankan oleh Bank Dunia dan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF).

"Saya pernah berkata kepadanya, kalau kita ikut mereka, negara mungkin tidak ada dana yang cukup untuk membayar gaji tetapi dia masih terus dengan pendiriannya menyokong IMF dan Bank Dunia.

"Sebab itu saya terpaksa mengambil alih jawatan Menteri Kewangan dan merancang pendekatan untuk memulihkan semula negara," katanya dalam video wawancara bersama The Malaysia Insight yang dimuat naik di saluran YouTube hari ini.

Dalam wawancara itu Dr Mahathir turut berkata, beliau tidak tahu bagaimana penilaian yang mungkin dibuat oleh rakyat terhadap Anwar bagi menerajui negara.

Namun menurutnya, secara jelas dalam krisis kewangan 1997 hingga 1998, Anwar tidak berkeupayaan.

SumberSinarHarian

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-11-2022 07:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak per la Atok, kita tengok dulu. Baru jer angkat sumpah.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 07:04 PM From the mobile phone | Show all posts
saka atokcow ijau mumia fosil ron97tahun tengah demam kettewww?
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 07:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Terima kasih atas pandangan.tapi anda bukan kerajaan
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 07:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Mmg Anwar tak pandai...and too old to learn...tapi dia as PM boleh jer set up a team experts to advise him. Atok tu pun tak pandai mana...dia mintak tolong Daim.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 07:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Abis...sapa yg pandai tu Tun....muhyidin ke?
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 07:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Korea selatan terima imf. Tgk apa jadi. Negara dia melingkup sekarang ni.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 07:10 PM | Show all posts
degree kesusteraan ..hebat bercakap jerla.. guna air liur kan.
now pakat tgk jer apa formula dia nk pakai
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-11-2022 07:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Sabar tun. Even though tun suka judge bebukan but mulut tun always masin.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 07:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Innrukia replied at 24-11-2022 07:10 PM
degree kesusteraan ..hebat bercakap jerla.. guna air liur kan.
now pakat tgk jer apa formula dia nk  ...

Rafizi ada, boleh buatkan formula
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 07:18 PM | Show all posts
hihihi...Tuhan panjangkan umur mahathir supaya boleh jugak heols merasa nuar jadi PM

Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 07:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Senyaplah!!!
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 07:19 PM From the mobile phone | Show all posts
haluz replied at 24-11-2022 07:09 PM
Korea selatan terima imf. Tgk apa jadi. Negara dia melingkup sekarang ni.

Krn rakyat korea utamakan negara sendiru. Beli buatan negara sendiri...lebur emas utk pelaburan negara  klu msian pun blh buat gini..mudah2an terlepas dr kemelut ekonomi
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 07:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Takpe tun.. iols pun nak tengok noah ni camne
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 07:22 PM From the mobile phone | Show all posts
jas7512 replied at 24-11-2022 11:19 AM
Krn rakyat korea utamakan negara sendiru. Beli buatan negara sendiri...lebur emas utk pelaburan ne ...

Korea dengan Ndon memang kaw2 punya support produk sendiri kan? Thailand pun. Mari ikut meka.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 07:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah mula dah bibit2 nak tanam kebencian pada dsai..
Musuh kan..org dah tau perangai Tun.
Semua ex pm Malaysia semua tk kena di mata
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-11-2022 07:23 PM From the mobile phone | Show all posts
tobobon replied at 24-11-2022 11:18 AM
hihihi...Tuhan panjangkan umur mahathir supaya boleh jugak heols merasa nuar jadi PM

Tuhan juga panjangkan umur kita poromer untuk melihat benda sama. Bersyukur sangat belum mati lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 07:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Tp psl imf tu mmg betul la kan... Rasa salah satu faktor... Tp rasanya adaa faktor lain jgk. Ni kisah 24 thn lepas ni... Mungkin xsama situasi skrg.. Mungkin bangnon dh belajar dr kesilapan... Harap bangnon dah matured enough utk pikir apa yg terbaik utk negara...
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 07:25 PM | Show all posts
kalo bukan bang non  sapa atok?

haji hadi awang?????
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 07:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Jadi siapa yg mampu? Tahun depan dijangka kemelesetan ekonomi, moga2 tak melingkup la negara ini
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-11-2022 10:38 AM GMT+8 , Processed in 0.147580 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list